Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Αποχαιρετώντας την παλιά καλή εποχή...


Η δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από αστυνομικό πριν από δύο χρόνια προκάλεσε μια έκρηξη βίας που αιφνιδίασε και τους πιο έμπειρους αναλυτές της ελληνικής πραγματικότητας. Οι βιαιότητες και οι λεηλασίες που ακολούθησαν ανέδειξαν μεγάλα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας που είχαμε επιλέξει να αγνοούμε.
Η απογοήτευση των νέων
Ο άδικος χαμός του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου αποτέλεσε την αφορμή για να εκδηλωθεί η βαθιά δυσαρέσκεια της νέας γενιάς με το μέλλον που της έχουμε προετοιμάσει. Η συλλογική αποτυχία της λεγόμενης γενιάς του Πολυτεχνείου έχει οδηγήσει σε δραματικά αδιέξοδα, που αντιμετωπίζονται με τη μεταφορά του μεγαλύτερου μέρους του οικονομικού και κοινωνικού λογαριασμού στις πλάτες των νέων μας.

Σε αδιέξοδο η ελληνική δεξιά;

Η τριχοτόμηση της Κεντροδεξιάς έχει προκαλέσει πολλές ανησυχίες και ακόμα περισσότερες συζητήσεις αναφορικά με το μέλλον της.
Ο Γιώργος Καρατζαφέρης και ο ΛΑΟΣ έχουν ένα παγιωμένο ποσοστό που δύσκολα αλλάζει και η Ντόρα Μπακογιάννη με τη Δημοκρατική Συμμαχία προσδοκούν να κερδίσουν κεντρώους ψηφοφόρους που αισθάνονται ότι δεν καλύπτονται ιδεολογικά από τη ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά.

Το όραμα του Γιώργου, ο εφιάλτης ενός λαού...


Η εφαρμογή του Μνημονίου έφερε τους μισθούς και τις συντάξεις στα επίπεδα του 1986 – όπως ανακοίνωσε η ΓΣΕΕ. Χρειάστηκε, δηλαδή, περίπου μία γενιά (24 χρόνια) για να επιστρέψει ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας εκεί απ' όπου ξεκίνησε. Με μία μικρή διαφορά: οι περισσότεροι εξ αυτών ήταν, τότε, τριάντα πέντε χρονών, τώρα κοντεύουν τα εξήντα.
Ο Ιταλός σύμβουλος του πρωθυπουργού Τομάζο Σκιόπα έλεγε, στο συνέδριο του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου, πως θα απαιτηθεί άλλη μισή γενιά (περίπου 15 χρόνια) για να αρχίσει ο κύκλος ανόδου της ελληνικής οικονομίας.

Ο μύθος ότι η κυβέρνηση Καραμανλή οδήγησε τη χώρα στο «χείλος του γκρεμού» δεν αποδεικνύεται


Οι αριθμοί δεν λένε ποτέ ψέματα αν και πολλές φορές κρύβουν την αλήθεια, τόσο όσο χρειάζεται για να οδηγήσουν σε εσφαλμένες εκτιμήσεις και συμπεράσματα. Αυτή τη δουλειά κάνει, και την κάνει με το καλύτερο δυνατό τρόπο, η στατιστική επιστήμη. Ανά πάσα στιγμή βρίσκεται στη διάθεση της κάθε κυβέρνησης προκειμένου να προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες. Δεν υπάρχουν «Άγιες» κυβερνήσεις, και ως εκ τούτου τέτοια δεν θα μπορούσε να είναι ούτε η προηγούμενη ούτε βέβαια και η παρούσα.
Ωστόσο τα στοιχεία που παρουσιάζει ο Γιάννης Παπαθανασίου επιβεβαιώνουν τα περί «αγιότητας» αφού φαίνεται καθαρά, ότι σ’ ένα βαθμό η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συκοφαντήθηκε.

«Ναι» στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής λέει ο Στρος-Καν, ζητώντας ανάπτυξη και συναίνεση


Στις μεγάλες και επώδυνες αλλαγές που συντελούνται στη χώρα αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης με τον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν.
Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε άθλο τη μείωση του ελλείμματος κατά 5% το 2010, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε όλα όσα έγιναν τους τελευταίους μήνες, ξεκαθαρίζοντας ότι το 2011 θα είναι η χρονιά των διαρθρωτικών αλλαγών.



Πράσινη ανάπτυξη – πράσινα άλογα...


Πριν από λίγους μήνες η κυβέρνηση είχε έτοιμη την απάντηση για πάσα νόσο: «πράσινη ανάπτυξη». Τι ήταν αυτό το νέο «φρούτο»; Ουδείς γνώριζε τι ακριβώς εννοούσαν οι εκπρόσωποι της νέας διακυβέρνησης. Στο, μεταξύ μας προέκυψε και ένα νέο πρόσωπο που θα έκανε πράξη όλα όσα οραματιζότανε ο κ. πρόεδρος. Η «πράσινη Τίνα» έγινε το σύμβολο της «νέας πολιτικής».

 

Καίει τη μαμά-Siemens ο δίσκος της Τσακάλου...


Δημιουργεί νέα δεδομένα ο σκληρός δίσκος του υπολογιστή της πρώην γραμματέως του Μ. Χριστοφοράκου, Κατερίνας Τσακάλου, που κατασχέθηκε από τα γραφεία της Siemens στην Αθήνα τον περασμένο Ιούλιο.

Ο Άρης και οι διαγραφές...


Ο Αρης Σπηλιωτόπουλος θεωρεί τις διαγραφές «ξένες στα φιλελεύθερα κόμματα», όπως λέει σε συνέντευξή του στο «Βήμα».

Ο κακός (Μέρκελ) επιμένει στα “όχι”, αλλά...Οι ...καλοί “μπάτσοι” Καν και Ρεν στην Αθήνα


Με ανοιχτή  ατζέντα και με φόντο συλλαλητήριο που πραγματοποιούν το απόγευμα κοινωνικοί φορείς έξω από την Βουλή, έρχονται οι κκ Στρος Καν και Όλι Ρεν στην Ελλάδα, όπου θα έχουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου, ενώ θα μιλήσουν και στη Βουλή, στο περιθώριο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό.  

Χρήμα και πολιτικά παιχνίδια με τα... σκουπίδια της Αττικής


Μια βραδυφλεγής βόμβα για την οικονομία και το περιβάλλον είναι τα σκουπίδια για την Αττική. Η εικόνα της πρωτεύουσας τις τελευταίες ημέρες, αψευδής μάρτυρας της ομηρείας των κατοίκων της σε ένα διαχρονικό πρόβλημα με διαφορετικούς κάθε φορά πρωταγωνιστές. «Ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης μοιάζει να θέλει να εκδικηθεί τους πολίτες που δεν τον επανεξέλεξαν στον Δήμο Αθηναίων» λένε κυβερνητικά στελέχη με αφορμή την τελευταία «έκρηξη των σκουπιδιών» που είχε ως αποτέλεσμα περίπου 40.000 τόνοι να σαπίζουν στους δρόμους της ευρύτερης περιοχής των Αθηνών.

Την ερχόμενη Δευτέρα το πόρισμα για τη Siemens


Τριήμερη παράταση, έως τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου, πήρε η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση της Siemens, για να καταθέσει το πόρισμά της.

Μπαρόζο: Ανάβει το "πράσινο φως" για επιμήκυνση...


Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφού υπογράμμισε τον εποικοδομητικό τρόπο, με τον οποίο αντιμετωπίζει τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας η κυβέρνηση και τη νέα πνοή που έχει εμφυσήσει στη χώρα, τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε φάση ανασυγκρότησης. Υπογράμμισε, επίσης, ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα αποκλιμακώνεται με ταχύ ρυθμό, ότι ο πληθωρισμός σταθεροποιείται και ότι η ανταγωνιστικότητα της χώρας αυξάνεται σταδιακά. Ο Ζ. Μπαρόζο εμφανίστηκε βέβαιος ότι το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας της ζώνης του ευρώ στις 19 Ιανουαρίου θα εγκρίνει την επόμενη δόση των δανείων των χωρών του ευρώ προς την Ελλάδα, ύψους 6,5 δισ. ευρώ , ενώ, όπως είπε, νωρίτερα, στα τέλη Δεκεμβρίου, θα έχει προηγηθεί η έγκριση για την εκταμίευση 2,5 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ.

Ωριμότητα και ευθύνη


Επιτέλους υπάρχουν σημάδια ουσιαστικής συναίνεσης από τα δύο μεγάλα κόμματα. Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται έτοιμος να προτείνει ένα σχέδιο συναίνεσης επί συγκεκριμένων σημείων, αντιλαμβανόμενος πόσο δύσκολα είναι αυτά που καλείται να κάνει τις επόμενες εβδομάδες.