Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Η Εξεταστική για τη Siemens κατέρριψε κάθε ρεκόρ... για να φτάσει σε ένα διαφαινόμενο φιάσκο!


Με 104 συνεδριάσεις, το περιεχόμενο των οποίων καταχωρήθηκε σε πρακτικά 20.700 σελίδων, 145 μάρτυρες να παρελαύνουν από τη Βουλή και δύο ταξίδια στο Μόναχο, η εξεταστική επιτροπή που διερευνούσε την υπόθεση Siemens μπορεί να μην ανακάλυψε ποιοι πολιτικοί χρηματίστηκαν από τα «μαύρα» ταμεία της γερμανικής εταιρείας, κατέρριψε, όμως, κάθε ρεκόρ σε αριθμούς.

Οκτώ παρατάσεις και τέσσερις υπουργοί
Ήταν η 28η Ιανουαρίου του 2010, όταν η Ολομέλεια της Βουλής έκανε δεκτή την πρόταση 128 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, αποφασίζοντας τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής «για τη διερεύνηση της υπόθεσης “SIEMENS” στο σύνολό της». Η Επιτροπή συγκροτήθηκε σε Σώμα, αποτελούμενο από 19 βουλευτές (10 ΠΑΣΟΚ, 6 ΝΔ, 1 ΚΚΕ, 1 ΛΑΟΣ, 1 ΣΥΡΙΖΑ) και ξεκίνησε τις εργασίες της στις 2 Φεβρουαρίου 2010. Αρχικά, η λήξη της επιτροπής είχε ορισθεί για τις 17 Μαρτίου 2010, όμως, μετά από οκτώ παρατάσεις η παράδοση του πορίσματος πραγματοποιήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2011. Συνολικά, η διάρκεια των παρατάσεων ανήλθε σε δέκα μήνες και επτά ημέρες!

Μάχη στο χώρο της δεξιάς παράταξης με μήλον της έριδος την κατάληψη της Νομικής


Μάχη στο χώρο της δεξιάς παράταξης διεξάγεται, τόσο στο προσκήνιο, όσο και στο παρασκήνιο, για το ποιος θα καταφέρει να επιβάλλει πρώτος την ατζέντα του. Η πρόσφατη υπόθεση με την κατάληψη της Νομικής Σχολής Αθηνών από λαθρομετανάστες, επανέφερε στη δημόσια συζήτηση, το διαγκωνισμό για το ποιος θα δώσει πρώτος το στίγμα του, ενώ κοινή ήταν η διαπίστωση ότι στόχος τους ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και ορισμένες συνιστώσες του.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαράς είπε ευθέως προχθές το βράδυ, στο Προεδρικό Μέγαρο, στο περιθώριο της δεξίωσης προς τιμήν του διπλωματικού σώματος, ότι το άσυλο πρέπει να καταργηθεί. Την ίδια στιγμή, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, εκτός από τις καταγγελίες κατά της Αριστεράς για την κατάσταση που δημιουργήθηκε, δεν τοποθετήθηκε ξεκάθαρα για την κατάργηση του ασύλου.
Την επομένη ημέρα, και αφού είχαν προηγηθεί διαξιφισμοί στελεχών του ΛΑΟΣ (π.χ. των κκ. Αδ. Γεωργιάδη, Αθ. Πλεύρη και Μ. Βορίδη με στελέχη της Αριστεράς στα ΜΜΕ), προαναγγέλθηκε ότι το κόμμα του κ. Γ. Καρατζαφέρη θα καταθέσει πρόταση νόμου.

Σώζοντας την "πατρίδα"


Δεν φωνάζει τόσο καιρό το ΚΚΕ, ήδη από την επομένη των εκλογών του 2009, ότι η πολιτική που ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ δεν είναι απλώς λόγω κρίσης αλλά λόγω προγράμματος; Ε, το επιβεβαίωσε χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της κυβερνώσας παράταξης ο πρωθυπουργός. Ιδού τα λόγια του:
«Πολλοί μάς κατηγόρησαν ότι πολλά από αυτά που κάναμε δεν ήταν σοσιαλιστικά. Όμως, η συντριπτική πλειοψηφία όσων κάναμε ήταν στο προεκλογικό πρόγραμμά μας. Ποτέ δεν υποσχεθήκαμε στους πολίτες ότι θα μείνουν όλα ίδια, είπαμε ότι θα τα αλλάξουμε όλα, με στόχο μια κοινωνία δίκαιη».
Μήπως είναι άλλη μια ομολογία του ότι το Μνημόνιο ήταν προαποφασισμένο;
Βεβαίως, δεν αισθάνθηκε ο πρωθυπουργός την ανάγκη να δικαιολογήσει το πώς και γιατί το πρόγραμμα ενός «σοσιαλιστικού» κόμματος δεν είναι σοσιαλιστικό, ούτε καν σοσιαλδημοκρατικό, αλλά άκρως νεοφιλελεύθερο. Ούτε καν να αιτιολογήσει γιατί ο ίδιος είναι «σοσιαλιστής» (πάντα στα λόγια και ποτέ στα έργα) α λα καρτ (θα θυμάστε τη σχετική ερώτηση στη ΔΕΘ όπου τα έχασε κι έβγαλε τη ΝΔ μη σοσιαλιστική!). Ανάλογα το ακροατήριο, κατά κανόνα στο εξωτερικό, και τα λογίδρια: όταν μιλάει σε επενδυτές αναστέλλονται τα σοσιαλιστικά του και μας ξεπουλάει κανονικάτα με τη γλώσσα της αγοράς, όταν μιλάει σε τίποτα χάπενινγκ της «Σοσιαλιστικής Διεθνούς» αρχίζει τους δικανικούς περί του σοσιαλισμού που είναι ισχυρότερος από ποτέ, περί των βαρών που δεν μπορεί να σηκώνουν μόνο οι μισθωτοί και πέρι μέτρων που δεν φέρνουν ανάπτυξη, κ.λπ.

Τριήμερο του Λευτέρη Αυγενάκη στην Κρήτη


Τριήμερο προγραμματισμένων συναντήσεων θα πραγματοποιήσει ο υπεύθυνος του τομέα Οργανωτικού της Δημοκρατικής Συμμαχίας και Βουλευτής Ηρακλείου, Λευτέρης Αυγενάκης, για οργανωτικά θέματα του κινήματος, ενώ θα πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων και συσκέψεων με τοπικά στελέχη και ενεργούς πολίτες. Στο πλαίσιο αυτό, θα λάβουν χώρα συσκέψεις με τις Επιτροπές Πρωτοβουλίας σε Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Μεσσαρά και Λασίθι, ενώ θα υπάρξει συνεδρίαση των τομέων του Οργανωτικού του Πρωτογενή Τομέα και του Τομέα Νεολαίας της Δημοκρατικής Συμμαχίας στο Ηράκλειο.

Πιο συγκεκριμένα, την Πέμπτη και ώρα 19.00 το απόγευμα  θα συνεδριάσει η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Ρεθύμνου στα γραφεία της ΤΕΔΚ, επί της οδού Ηγουμένου Γαβριήλ 103.

Η Ελλάδα πίσω από τη μαυρίλα…


Οι περισσότερες πτυχές του σκανδάλου της SIEMENS μπορεί να μη φωτίστηκαν επαρκώς με το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής, ωστόσο το πόρισμα δημιουργεί κάποια χαραμάδα αισιοδοξίας, αφού μπορεί να αποδειχθεί πολλαπλά χρήσιμο, αλλά και αξιοποιήσιμο. Τα κόμματα, π.χ., δημιούργησαν στους εαυτούς τους τη «δέσμευση» να βρουν τρόπο να διεκδικήσουν, μέσω αστικών αποζημιώσεων, την επιστροφή χρημάτων από τη γερμανική εταιρία.
Κι έτσι το σύνθημα «φέρτε πίσω τα κλεμμένα» μπορεί να ικανοποιηθεί όχι ευθέως, αλλά διά της τεθλασμένης. Μπορεί, δηλαδή, να μην ικανοποιηθεί από κάποιο ή κάποια λαμόγια που θα «δεθούν» και θα κληθούν να επιστρέψουν τις μίζες που έχουν ενθυλακώσει, αλλά να ικανοποιηθεί από τις βάσιμες απαιτήσεις έναντι της SIEMENS, η οποία έχει βλάψει το Ελληνικό Δημόσιο με τις υπερτιμολογήσεις και τις εξωπραγματικές χρεώσεις. Αυτός ο στόχος μπορεί να μην είναι ο πιο εύκολος, όχι μόνο γιατί ισχύει, ό,τι ισχύει «μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου», αλλά κυρίως γιατί πολύ μεγάλο μέρος της λειτουργίας του ελληνικού κράτους -από τα ευαίσθητα μηχανήματα των νοσοκομείων, έως τους φωτεινούς σηματοδότες- είναι άμεσα εξαρτημένο από τη SIEMENS. Αλλά δεν είναι και ακατόρθωτος, αν υπηρετηθεί με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα.
Η εξεταστική επιτροπή μπορεί να μην άνοιξε τους λογαριασμούς των «κομματικών ταμείων» ή να μην έριξε άπλετο φως στις σκοτεινές ροές του μαύρου χρήματος, που κατέληγε σε κομματικά ταμεία, ωστόσο με τα όσα λέει σε 4 σελίδες του πορίσματός της έχει δημιουργήσει μια τεράστια ηθική και πολιτική υποχρέωση: Να εξυγιανθεί και να ελεγχθεί πιο αποτελεσματικά η χρηματοδότηση των κομμάτων. Βεβαίως, το βρόμικο χρήμα σε σακούλες και βαλίτσες πηγαινοερχόταν και, αν θέλουν, πάλι έτσι θα διακινείται, όση διαφάνεια ή ονομαστικοποίηση της χρηματοδότησης κι αν θεσμοθετηθεί…

«Το κράτος είναι πλήρως ξεχαρβαλωμένο»


Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, αναφορικά με τους λαθρομετανάστες που βρίσκονται για στη Νομική, είπε πως είναι σαφές ότι οι πρυτανικές αρχές δεν έκαναν το καθήκον τους, ενώ γνώριζαν ότι επίκειται ένα τέτοιο γεγονός.
Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο θέμα, αναφέροντας ότι είναι κάτι μοναδικό η μετάθεση ευθυνών που παρατηρείται. «Η κυβέρνηση είναι απλός παρατηρητής», είπε χαρακτηριστικά η κ. Μπακογιάννη.
Παράλληλα δήλωσε πως είναι υπέρ του να επεμβαίνει η αστυνομία για κάθε αυτόφωρο αδίκημα, ενώ στο ερώτημα τι θα είχε κάνει η ίδια, είπε «δεν θα τους είχα αφήσει να μπουν στη Νομική. Το μόνο που καταφέρνουμε, είναι να ανεβάζουμε τους τόνους της ξενοφοβίας και του ρατσισμού στη χώρα».
Όσον αφορά στην υπόθεση Siemens, υπενθύμισε πως ήταν η μόνη υπουργός που είχε εισηγηθεί να γίνει εξεταστική επί Καραμανλή, ενώ εξέφρασε την άποψη πως πρέπει να ανοίξουν οι λογαριασμοί των κομμάτων.
Για το περιβόητο πόρισμα, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, ανέφερε χαρακτηριστικά πως το γεγονός ότι όποιοι διετέλεσαν υπουργοί Οικονομικών, Συγκοινωνιών, Δημ. Τάξης παραπέμπονται, είναι τρελό, αποδεικνύει ότι δεν έχει γίνει δουλειά.
Κλείνοντας, η κ. Μπακογιάννη επανέλαβε την πρότασή της όποιος θέλει να δικαστεί, να εξετάζεται στο τέλος το θέμα της παραγραφής του αδικήματος. Πίσω από την παραγραφή θα κρυφτούν μόνο όσοι είναι λαμόγια, οι «καθαροί» θέλουν να δικαστούν, είπε η κ. Μπακογιάννη.

Το άσυλο


Οσα συμβαίνουν στο ανακαινισμένο κτίριο της Νομικής Σχολής Αθηνών δείχνουν πόσο κακοποιημένη και ξεπερασμένη είναι πλέον η έννοια του πανεπιστημιακού ασύλου.
Για ποιο άσυλο μιλάμε όταν πίσω από αυτό κρύβεται όποιος παράνομος ή ακραίος; Για ποιο άσυλο γίνεται λόγος, όταν οι μικρές μαφίες της βίας και του χουλιγκανισμού το εκμεταλλεύονται ως μοχλό πίεσης και εκβιασμού έναντι καθηγητών και άλλων;
Αυτή η αρρώστια πρέπει να τελειώσει. Και δεν αρκούν οι σκληρές δηλώσεις πολιτικών και πρυτάνεων. Η κοινή γνώμη εξοργίζεται όταν βλέπει ότι ο νόμος παραβιάζεται προκλητικά, ότι κανείς δεν τολμά να λάβει αποφάσεις και πως στο τέλος ο Ελληνας φορολογούμενος έρχεται να πληρώσει για τις ζημιές που προκαλούν κάθε τόσο στα ελληνικά ΑΕΙ. Και επιπλέον βλέπει, οι φοιτητές –όπως σήμερα της Νομικής– να χάνουν τα μαθήματά τους λόγω της αυθαιρεσίας κάποιων!