Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

«Αδιανόητα αυτά που συμβαίνουν στην εξωτερική μας πολιτική»


Την διαφωνία του με την επίσκεψη του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στο Ερζερούμ, εξέφρασε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης. 
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Άλτερ», ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. χαρακτήρισε «αδιανόητα αυτά που συμβαίνουν στην εξωτερική μας πολιτική» και υποστήριξε ότι «πηγαίνουμε στο Ερζερούμ ως τα “κολλητήρια” του Καραγκιόζη. Εάν χάσουμε και αυτή την τελευταία ευκαιρία, χαθήκαμε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καρατζαφέρης.
Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. εκτίμησε επίσης ότι δημιουργείται μία νέα ευκαιρία στα ενεργειακά πράγματα της ευρύτερης περιοχής μας και υποστήριξε ότι μπορεί να συγκροτηθεί ένα άλλο μέτωπο, από το Κατάρ, την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Ελλάδα.
«Δίνεται μία ευκαιρία να μπορέσουμε να βρούμε διέξοδο μετά το κλείσιμο του αγωγού Μπουργκάς -Αλεξανδρούπολη».

Εκλογές στις 3 Απριλίου;


Φουντώνουν οι φήμες ότι ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έχει δώσει εντολή να προχωρήσουν οι διαδικασίες και ο μηχανισμός του Κινήματος να είναι έτοιμος προκειμένου να στηθούν κάλπες για τις 3 Απριλίου.
Μάλιστα από τώρα έχει ξεκινήσει η διαδικασία επιλογής των υποψηφίων, οι οποίοι σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση θα εκλεγούν με λίστα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο κυνήγι υποψηφίων έχει εισέλθει και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που πιστεύει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έχει άλλη λύση από την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Καβγάς στο παρασκήνιο της "Νέας" Ν.Δ. για τα σύμβολα του κόμματος!


Οι πληροφορίες λένε ότι πέφτουν «σοβαρές» εισηγήσεις στα ανώτερα κλιμάκια των Σαμαρικών για αλλαγή του γνωστού συμβόλου της ΝΔ. Τα θέλουν όλα δικά τους. Ή κάνουν ανταλλαγές! Βάζεις ντιντήδες, βγάζεις πυρσούς!
Το σύμβολο με τον πυρσό πιστεύουν ότι θυμίζει Καραμανλή και Μητσοτάκη. Αλλά και τον Καραμανλή τον Μικρό με τις «φαιδρές» κεντροδεξιές ακροβασίες του. Το σύμβολο πρέπει να παραπέμπει στην προ-Καραμανλική Δεξιά, όταν η «παράταξη» ήταν ένα ...καθαρό δεξιό κόμμα που δεν μπαινόβγαινε σε τραβεστί κεντρώους χώρους. Το κυριότερο πρόβλημα πάντως το έχουν με τον πυρσό που ήταν σύμβολο του κόμματος των Νεοφιλελεύθερων του Κ. Μητσοτάκη. Πρώτος διδάξας για την κατάσβεση του πυρσού ήταν ο Αβέρωφ, εμπνευστής των σημερινών γνήσιων δεξιών της ΝΔ. Ο πυρσός πράγματι προκαλούσε μια αναγούλα στον Αβέρωφ λόγω Μητσοτάκη. Και μόνον λόγω Μητσοτάκη! Όλες οι άλλες δικαιολογίες ήταν φούμαρα. Σήμερα τα ίδια φούμαρα έχουν επιστρέψει στην κεντρική κλίκα που κατευθύνει τη "Νέα" ΝΔ και μάλιστα η αρρωστημένη αυτή κλίκα δεν αμφισβητείται από κανέναν…

Οι μεταγραφές της Ντόρας από τη Ν.Δ.



Με… πολιτικές μεταγραφές από τη Νέα Δημοκρατία, κυρίως πολιτευτών και κομματικών στελεχών με μακρά πορεία στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και με την αξιοποίηση νέων ηλικιακά προσώπων, χωρίς… κομματικά ένσημα, προσπαθεί η πρόεδρος της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» κυρία Ντόρα Μπακογιάννη να κερδίσει τη μάχη των πολιτικών εντυπώσεων. Η κυρία Μπακογιάννη επιχειρώντας να πείσει ότι διαθέτει επιρροή και έχει στελέχη ετοιμοπόλεμα, έδωσε το «πράσινο φως» να ανακοινωθεί η Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου, στην οποία συμμετέχουν γνωστά ονόματα στο νεοδημοκρατικό σύστημα εξουσίας με πολυετή κομματική εμπειρία και από τους περισσότερους νομούς της χώρας.
Η κυρία Μπακογιάννη με την ένταξη στην Οργανωτική Επιτροπή στελεχών προερχόμενων από τη Ν.Δ. που είχαν αποστασιοποιηθεί τους τελευταίους μήνες από τη Ρηγίλλης, επιχειρεί να αλλάξει την εικόνα ότι το κόμμα της είναι στάσιμο κοντά στο 3% που καταγράφουν μέχρι στιγμής οι δημοσκοπήσεις. Γι’ αυτό δημοσιοποιήθηκαν τα 115 άτομα της Οργανωτικής Επιτροπής, εκτός της προσωρινής διοικούσας επιτροπής, με τα οποία επιθυμεί η «Δημοκρατική Συμμαχία», να αναδείξει ένα νέο, ικανό και αξιόλογο, στελεχιακό δυναμικό από όλους τους επαγγελματικούς χώρους.
Στην Επιτροπή που θα οργανώσει το συνέδριο που θα γίνει την προσεχή Άνοιξη, συμμετέχουν πρώην βουλευτές της Ν.Δ., όπως οι κυρίες Σοφία Καλαντζάκου (Μεσσηνίας) και Χρυσή Καρύδη (εκδότρια, ήταν βουλευτής επικρατείας της Ν.Δ. με προσωπική απόφαση του τέως Πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή) και οι πρώην βουλευτές της Ν.Δ., οι κκ. Στ. Νικηφοράκης (Χανίων) και Ν Τζίρος (ιατρός-Γρεβενά).
Έντονες συζητήσεις προκαλεί η ανάμιξη στα οργανωτικά της Συμμαχίας, του κ. Χαρ. Μανιάτη, τέως περιφερειάρχη Αττικής (επί κυβερνήσεων Καραμανλή), που διατηρεί στενή πολιτική φιλία με μια σειρά κορυφαία στελέχη της Ν.Δ., όπως ο πρώην υπουργός και νυν πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής», ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης.

“Φτιάχνοντας το τείχος, μεταθέτετε το πρόβλημα αλλού…”


«H κατασκευή ενός τείχους στα ελληνοτουρκικά σύνορα δεν αποτελεί λύση, απλώς θα μετατοπίσει το πρόβλημα αλλού», δήλωσε την Πέμπτη ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας κ. Εγκεμέν Μπαγίς, επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για την Ε.Ε.
To πρακτορείο ΑΝΑΤΟΛΗ μετέδωσε ότι ο κ. Μπαγίς απαντούσε σε ερωτήσεις που έχουν τεθεί από τον τύπο και την κοινωνία έπειτα από την είδηση για την κατασκευή τείχους.
Ο ίδιος φέρεται να έχει προσθέσει ότι «η απόφαση για την κατασκευή τείχους στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο δεν στρέφεται κατά των Τούρκων πολιτών», ωστόσο είναι σαφές πως η Άγκυρα εκφράζει με σαφή τρόπο την αντίθεσή της στην ελληνική απόφαση. 
Την ίδια ώρα, ο τουρκικός τύπος επικαλούμενος πολιτικές και διπλωματικές πηγές, αναφέρει ότι το ζήτημα του τείχους που σχεδιάζει να κατασκευάσει η Ελλάδα αλλά και γενικότερα το θέμα της παράνομης μετανάστευσης αναμένεται να κυριαρχήσει στις αυριανές συζητήσεις στο Ερζερούμ.
Όλα αυτά λίγες ώρες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, από τον Έβρο όπου βρέθηκε για τον εορτασμό των Θεοφανίων, έστειλε σαφές μήνυμα στην Τουρκία για το θέμα της παράνομης μετανάστευσης, καλώντας την να ελέγξει τα σύνορά της και να εφαρμόσει «άμεσα και απτά» το ελληνοτουρκικό Πρωτόκολλο Επανεισδοχής.

Αλλάζουν πόθεν έσχες και χρηματόδοτηση κομμάτων

Νέο νομοθετικό πλαίσιο – σκούπα για τις αλλαγές στο «πόθεν έσχες» των βουλευτών αλλά και τη χρηματοδότηση των κομμάτων εισάγει στη Βουλή το υπουργείο Εσωτερικών.
Σύμφωνα με τον υπουργό, με βάση το νέο νομοσχέδιο, η επιτροπή ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των βουλευτών θα στελεχώνεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της από δικαστικούς. 
Παράλληλα, ο ασκούμενος έλεγχος δεν θα αφορά μόνο στις δηλώσεις που υποβάλλονται κάθε έτος, αλλά θα έχει αναδρομική ισχύ, προκειμένου η αρμόδια επιτροπή να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή με πόσα χρήματα εισέρχεται και εξέρχεται από την πολιτική ένας βουλευτής. Μάλιστα, όπως επισημαίνει ο κ. Ραγκούσης, όλες οι δηλώσεις του «πόθεν έσχες» θα αναρτώνται στο Διαδίκτυο, προκειμένου οι πολίτες να λαμβάνουν γνώση για τα οικονομικά πεπραγμένα των βουλευτών που ψηφίζουν.

Σε δημόσια διαβούλευση οι διατάξεις του νομοσχεδίου

Θέτοντας τις κατευθυντήριες γραμμές του νομοσχεδίου για την ρύθμιση του «πόθεν έσχες», ο Γιάννης Ραγκούσης διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να λάβει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση των υπολοίπων πολιτικών κομμάτων, θέτοντας τις διατάξεις του νομοθετικού πλαισίου σε διαβούλευση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Επεσήμανε, μάλιστα, πώς σημαντικό ρόλο στη σύνθεση του νέου κανονιστικού πλαισίου αναμένεται να διαδραματίσει και η Επιτροπή Διαφάνειας της Βουλής, με τις παρατηρήσεις της.
«Σκοπός είναι η ηθική επαναθεμελίωση της πολιτικής. Και η αναμόρφωση του κράτους και της πολιτείας απαιτεί σύγκρουση με την γκρίζα πλευρά της πολιτικής», δήλωσε – μεταξύ άλλων – ο υπουργός Εσωτερικών.

Τα κόμματα, ο νόμος και η τάξη


Πώς αλλάζουν τα πράγματα... Κάποτε, «ο νόμος και η τάξη» ήταν παραδοσιακά και, σχεδόν, αποκλειστικά, θέματα της ελληνικής Δεξιάς. Σήμερα όμως, αλλά και την τελευταία δεκαετία, αποδεικνύεται ότι και αυτός ο κανόνας της πολιτικής ανετράπη. Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον να ακούς έναν πρώην πρόεδρο της ΕΦΕΕ με την ιστορία του Χρήστου Παπουτσή να μιλάει για την ανάγκη κατασκευής φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα και να αναδεικνύει σε κορυφαία προτεραιότητα την πάταξη της λαθρομετανάστευσης. Ο,τι σημαντικό εξάλλου έγινε στη δημόσια τάξη, από την εξάρθρωση της «17 Νοέμβρη» έως τη δημιουργία της ομάδας ΔΙΑΣ, επετεύχθη όσο αρμόδιος υπουργός ήταν ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Είχε προηγηθεί βεβαίως μία δεκαετία του ΠΑΣΟΚ, κατά την οποία είχαν διαλυθεί το κράτος και οι υπηρεσίες ασφαλείας. Τα χρόνια της Ν.Δ. σημαδεύτηκαν από την επιπολαιότητα και τη χαλαρότητα, την έλλειψη προετοιμασίας στις μεγάλες πυρκαγιές και, βεβαίως, τα τρομακτικά γεγονότα του Δεκέμβρη του 2008.
Τίποτα δεν προκαλούσε περισσότερο τρόμο στην κυβέρνηση Καραμανλή από την ιδέα ενός θανάτου κατά τη διάρκεια κάποιων επεισοδίων. Στο όνομα αυτού του φόβου επήλθε η παράλυση και αδρανοποιήθηκαν κρίσιμα κομμάτια του κρατικού μηχανισμού.