Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Ναι, θα τα καταφέρουμε, αλλά με άλλους ηγέτες!...


ΑΠΟΡΟΥΝ οι πολίτες πώς αυτοί οι 156 «μελλοθάνατοι» (πολιτικώς) της κυβερνητικής πλειοψηφίας της Βουλής (της πιο πλούσιας όλων των εποχών) εξακολουθούν να στηρίζουν μια ξενόδουλη εξουσία που έχει ξεπεράσει κάθε όριο δουλοπρέπειας, έχει χάσει την εμπιστοσύνη του λαού και απειλείται με κοινωνική έκρηξη, όπως αποφαίνεται το 84% της κοινής γνώμης.

ΓΙΑΤΙ «ΛΙΓΟ ΘΕΛΕΙ»; Διότι γδέρνεται ανηλεώς κάθε μέρα και περισσότερο. Και διότι, με περιτύλιγμα τις «διαρθρωτικές αλλαγές» (αναγκαίες προ πολλών ετών οι περισσότερες), ρίχνει βάναυσες βουρδουλιές στις πλάτες των πολιτών. Θηριώδεις είναι οι αυξήσεις του Ιανουαρίου στα εισιτήρια, στα διόδια, στα καύσιμα, στο ρεύμα, στο ψωμί. Αγριες, ώς και 40%, οι μειώσεις μισθών, ημερομισθίων και συντάξεων.
Πρωτοφανείς οι απολύσεις (με την επίσημη ανεργία στο 13,5%), αναρίθμητα τα «λουκέτα». Ασήκωτο το κόστος των απεργιών. Και -το χειρότερο όλων- ομαδική φυγή δεκάδων χιλιάδων νέων πτυχιούχων στο εξωτερικό!..
ΣΕ ΠΟΙΑ ΧΩΡΑ της περιβόητης «ευρωζώνης» οι πολιτικοί, ιδίως των κομμάτων εξουσίας, μένουν θεόκλειστοι «κατ’ οίκον» ή μεταμφιέζονται από φόβο μη λιντσαριστούν, όπως ο δυστυχής Χατζηδάκης; Σε ποια χώρα οι ένστολοι (αξιωματικοί, φαντάροι, αστυνομικοί) δεν τολμούν να βγουν στον δρόμο με τη στολή τους, φοβούμενοι τους λαθρομετανάστες και τους εγχώριους «μαλλιάδες»; Σε ποια χώρα οι νοικοκυραίοι μεγάλων συνοικιών ξεσπιτώνονται γιατί δεν τολμούν να κυκλοφορήσουν; Σε ποια χώρα ψηφίζονται νόμοι που αχρηστεύονται αμέσως, όπως αυτός ο γελοίος αντικαπνιστικός; Σε ποια χώρα η εγκληματικότητα έχει πάρει τόσο εφιαλτικές διαστάσεις, όπως στην άτυχη Ελλάδα;
ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΑ χώρα ο πρωθυπουργός κλωθογυρίζει με το πανάκριβο προεδρικό τζετ από πρωτεύουσα σε πρωτεύουσα, αποσπώντας συχαρίκια από τους αυθέντες της ευρωκρατίας πως τάχα επέδειξε «υποδειγματική τόλμη» (πού, όμως; Στο… άγριο μαστίγωμα του λαού;); Διότι εκείνο που έδειξε ήταν η τυφλή δουλοπρέπεια στα όρντινα της τρόικας και των Μνημονίων της.
Για να ρίχνει, δε, άφθονη στάχτη στα μάτια του υπνωτισμένου πολίτη, κάνει προσφάτως και τα… ξαφνικά του: στέλνει τους μισούς υπουργούς του στο Ισραήλ (τι να κρύβουν άραγε αυτές οι στημένες αγάπες με τον Νετανιάχου και οι προσποιητές αγριάδες με τον Ερντογάν;). Οπως επίσης παρεμβαίνει (ω, του θαύματος!) στη δικαστική διαμάχη Ιταλίας -Γερμανίας, για ποιο λέτε; Για το δικό μας Δίστομο, που το είχαν ξεχασμένο αμφότερα τα κόμματα επί μισό αιώνα!!! Ενώ σιωπά για τα 162 δισ. ευρώ που μας χρωστά σε επανορθώσεις η πατρίδα της Μέρκελ
ΕΤΣΙ, ΛΟΙΠΟΝ, η Ελλάδα, με τον ισχυρότερο εμπορικό στόλο στον κόσμο, η Ελλάδα με το μεγαλύτερο τουριστικό ενδιαφέρον στον πλανήτη, η Ελλάδα με τον εξυπνότερο λαό και τους ικανότερους επιχειρηματίες (ένας από αυτούς που ξεχωρίζει, αποδεκτός ακόμη και από τον Περισσό, θα μπορούσε ίσως να ξαφνιάσει το σύστημα, αλλά δεν το αποφασίζει – «με ποιους;», αναρωτιέται…) θα κληθεί αύριο-μεθαύριο να τα βγάλει μόνη της πέρα!
Πώς; Είτε επαναστατώντας για πέμπτη φορά στα 180 χρόνια της νεότερης ιστορίας της, είτε σκύβοντας υπομονετικά το κεφάλι για άλλα «400 χρόνια», είτε αναδεικνύοντας μια νέα σφριγηλή ηγεσία με τα εντιμότερα και ικανότερα στελέχη του πολιτικού φάσματος, διαλεγμένα ίσως από την προσωπικότητα που θα ευλογήσει ο… καλός θεός της Ελλάδας. Ο Έλληνας θεός, όχι ο Γάλλος ούτε ο Αγγλος ούτε ο Αμερικανός. Γιατί, εδώ που τα λέμε, δεν πάει άλλο: Τέρμα στις εργολαβίες των νοικιασμένων πρωθυπουργών, τέρμα και στα… δαχτυλίδια διαδοχής αρχηγών…


«Χρειάζεται συνολική αναδιαπραγμάτευση του χρέους»


Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φ. Κουβέλης, κάλεσε σήμερα την κυβέρνηση «συστηματικά να αναζητήσει και να διεκδικήσει τη συνολική αναδιαπραγμάτευση του χρέους, έτσι ώστε να υπάρξει η επιμήκυνση αποπληρωμής όλου του χρέους και βεβαίως στο πλαίσιο μιας σταθερής λύσης να υπάρξει και μείωση του επιτοκίου». 

Αυτό, είπε ο κ. Κουβέλης, θα δώσει τη δυνατότητα να υπάρξουν και άλλες ρυθμίσεις, οι οποίες θα διαμορφώσουν συνθήκες ανάσας για την ελληνική οικονομία, με ό,τι αυτό αντιστοιχεί στην κοινωνική πραγματικότητα που σήμερα υπάρχει και η οποία πιέζεται από τα δεδομένα μιας οικονομικής πολιτικής που καταγράφει αδιέξοδα. 

Νωρίτερα, ο κ. Κουβέλης εγκαινίασε τα νέα γραφεία της Δημοκρατικής Αριστεράς και έκοψε την πίτα για το νέο έτος. Στην εκδήλωση παρευρέθησαν εκατοντάδες μέλη και φίλοι του κόμματος, μεταξύ των οποίων ο Λ. Κύρκος, ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, πλήθος αυτοδιοικητικών στελεχών, προσωπικοτήτων των τεχνών, των γραμμάτων, της ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά και στελεχών της ευρύτερης Αριστεράς.

Χορτάστε με «φρουτάκια»


Η σχέση του επίσημου κράτους με τα τυχερά παιχνίδια κινείται με άνεση από την απόλυτη απαγόρευση (2002) στην πανηγυρική επιστροφή τους (2011). Με τη διαμεσολάβηση βέβαια ενός ηχηρού προστίμου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εξαιτίας της νομοθετικής απαγόρευσης.
Τριάντα χιλιάδες «φρουτάκια», λοιπόν, θα βρουν τη θέση τους σε όλη τη χώρα ύστερα από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να εγκρίνει σχέδιο νόμου που ρυθμίζει τη συγκεκριμένη αγορά. Μέσω της δημοπράτησης των αδειών, το Δημόσιο προσδοκά έσοδα 700 εκατ. ευρώ, ενώ άλλο 1 δισ. ευρώ εκτιμά ότι θα εισπράξει ως φορολογικά έσοδα από τον τζόγο την επόμενη τριετία. Το σχέδιο νόμου στοχεύει, παράλληλα, στον περιορισμό του παράνομου τζόγου, στον διαχωρισμό συμμετοχής ανηλίκων - ενηλίκων, περιλαμβάνει τα διαδικτυακά στοιχήματα κ.ο.κ.
Θα πείτε, «σιγά το θέμα» μέσα στον ορυμαγδό σοβαρών και κρίσιμων προβλημάτων. Η απορία εύλογη: εδώ ο κόσμος καίγεται, τα 30.000 παιγνιομηχανήματα μας απασχολούν; Και όμως. Η όποια νομοθετική ρύθμιση δεν είναι μια απλή οικονομοτεχνική διευθέτηση. Προτείνει και μοντέλα ζωής. Δηλώνει προθέσεις, κατευθύνει επιλογές.