Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Θα κοπεί το ευρώ στα δύο;


Αναστάτωση προκαλούν στις Βρυξέλλες οι απόρρητες εισηγήσεις που φέρονται να έχουν φτάσει στην καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μάρκελ από έμπιστους συμβούλους της, οι οποίοι της προτείνουν ως βιώσιμο σενάριο για να μην καταρρεύσει η ευρωζώνη να κοπεί το ευρώ στα δύο.(;)
Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτει η «Real News», προτείνεται να δημιουργηθεί ένα «ευρώ των φτωχών» που θα αφορά τις χώρες του νότου της Ευρώπης, το οποίο θα είναι υποτιμημένο κατά 70% σε σχέση με το σημερινό που θα διατηρηθεί μόνο στην Γερμανία και άλλες εύρωστες οικονομίες.

«Κουκουλώνουν» και τη Siemens μετά το Βατοπέδι


Παρενέργειες στην εξεταστική επιτροπή που ερευνά το σκάνδαλο της «Siemens» αλλά και στην αναγγελθείσα έρευνα για την οικονομία προκαλεί το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της Ολομέλειας της Βουλής, σύμφωνα με το οποίο απαλλάσσονται οι κύριοι Θόδωρος Ρουσόπουλος και Γιώργος Βουλγαράκης για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου.

"Φωτιά" στον οικιακό προϋπολογισμό από τον ΦΠΑ


Νέος κύκλος ανατιμήσεων στην αγορά έρχεται λόγω της νέας αύξησης του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας σε χιλιάδες προϊόντα σούπερ μάρκετ.

Είναι η τρίτη φορά από την αρχή του 2010 που αυξάνονται οι συντελεστές του ΦΠΑ και οι τιμές...

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού και της αγοράς, η νέα αύξηση θα κοστίσει στις τσέπες των ελλήνων καταναλωτών 800 εκατομμύρια ευρώ και αυτά τα χρήματα είναι βέβαιο ότι θα λείψουν από τα ταμεία των επιχειρήσεων που εδώ και μήνες βρίσκονται σε βαθιά ύφεση.


 

ΛΑΟΣ: θα συμμετάσχει σε συνάντηση όλων των πολιτικών αρχηγών αν...


Την απόφασή του να συμμετάσχει σε μια συνάντηση όλων των πολιτικών αρχηγών αν πρόκειται να γίνει συνάντηση ουσίας, ανακοίνωσε ο ΛΑ.Ο.Σ.

Σε δελτίο τύπου που εξέδωσε χθες επισημαίνει, ότι "εάν η πρόσκληση του πρωθυπουργού για κουβέντα με τους πολιτικούς αρχηγούς γίνεται για να ληφθεί ως άλλοθι για μια στείρα πολιτική, τότε είναι άνευ λόγου. Το θέμα είναι να υπάρξει μια συλλογική λειτουργία."

Καλλικράτης παντού!


Το τέλος της μονιμότητας των πανεπιστημιακών καθηγητών κι ο σαρωτικός «Καλλικράτης» που έρχεται σε τμήματα και σχολές ΑΕΙ-ΤΕΙ θα αλλάξουν δραματικά την εικόνα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας, από τους πρώτους κιόλας μήνες του 2011. Η οικονομική κρίση άπλωσε ήδη πλοκάμια πάνω από την Παιδεία και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να... μικρύνει το κράτος, με όποιο κόστος.
  

Λούκα Κατσέλη : "Το φάρμακο της τρόικας... σκοτώνει"


Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία είναι, αναμφισβήτητα, το σοβαρό έλλειμμα ανταγωνιστικότητας. Έλλειμμα που διαχρονικά καθρεφτίζεται στις χαμηλές εξαγωγικές επιδόσεις της χώρας, στη μεγάλη εισαγωγική διείσδυση, στη μειωμένη παραγωγικότητα των συντελεστών παραγωγής. 
Η ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας αποτελεί επομένως βασική προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.
Για αυτό τον λόγο τα περισσότερα διαρθρωτικά μέτρα που έχουν συμπεριληφθεί στο μνημόνιο, με πρόταση της ίδιας της κυβέρνησης, αποτελούν θεσμικές παρεμβάσεις που αποσκοπούν στην άρση στρεβλώσεων στη λειτουργία του δημόσιου τομέα, αλλά και των ίδιων των αγορών για μείωση του συνολικού κόστους παραγωγής και βελτίωση της συνολικής παραγωγικότητας της οικονομίας.


Ορίστε πως πτωχεύσαμε…


Ορίστε πως πτωχεύσαμε και φτάσαμε να είμαστε οι "παρίες" της Ευρώπης.
Με ένα διαλυμένο κράτος που δεν είναι ικανό ούτε τα έσοδά του να εισπράξει, με πολιτικούς αν όχι διεφθαρμένους σίγουρα ανίκανους διαχρονικά να διαχειριστούν το κράτος και με πολλούς πολίτες στην αφασία τους, στον μικρόκοσμό τους και στον συνεχή αγώνα που δίνουν για να κλέψουν το κράτος, να μην πληρώσουν τα χρέη τους, να καεί το σπίτι του διπλανού αλλά όχι το δικό τους.
Αυτά όλα αποδεικνύει η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου η οποία αναφέρει ότι το 2009 τα βεβαιωθέντα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 89 δις ευρώ με το κράτος να μπορεί να εισπράξει μόλις 50,5 δις. Εξαιτίας δηλαδή όλων των παραπάνω το κράτος έχασε σχεδόν 40 δις ευρώ.


Η Τίνα μάλωσε τον Γιώργο!



Δεν ξέρουμε πόσοι το πήραν χαμπάρι, αλλά η Τίνα Μπιρμπίλη, μιλώντας στην «Καθημερινή» για το Ελληνικό, τα «έχωσε» στον Γιώργο Παπανδρέου και μάλιστα «χοντρά».
Η υπουργός Περιβάλλοντος δήλωσε – με το θάρρος της γνώμης της – ότι «κάνουμε σύμβολο ένα θέμα, το κάνουμε σημαία, εγκλωβιζόμαστε σε μια αποσπασματική συζήτηση για την πόλη και εξαντλούμε πολλές φορές και όλη μας την περιβαλλοντική ευαισθησία υπερασπιζόμενοι μια θέση».

Η "Δημοκρατική Συμμαχία" με χρώματα μπλέ, πορτοκαλί και με σύμβολο την ελιά είναι το νεό κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη... Για να δούμε τι θα δούμε στη συνέχεια...


Συνοδευόμενη μόνο από τα παιδιά της  Αλεξία και Κώστα Μπακογιάννη και το σύζυγό της, Ισίδωρο Κούβελο,  έφθασε στο θέατρο Μπάντμιντον η Ντόρα Μπακογιάννη για την ίδρυση του νέου κόμματος.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν οι πρώην  υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας Χρ. Μαρκογιαννάκης, Κ. Κιλτίδης, Γ. Καλός και Σ. Καλαντζάκου, οι πρώην Βουλευτές της ΝΔ, Σ. Νικηφοράκης, Θ. Βασιλείου, Γ. Παπαγεωργίου,  ο πρώην δήμαρχος Πειραιά (προερχόμενος από τη ΝΔ και αυτός) Χρ. Αγραπίδης, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ,  Θ. Κοτσώνης αλλά και ο Ανδρέας Καραγκούνης, πατέρας του νυν Βουλευτή της ΝΔ Κώστα  Καραγκούνη...

Τώρα δίνουν και ημερομηνία για την πτώχευση


Ενισχύονται θεαματικά οι πιέσεις προς όλες τις προβληματικές οικονομίες της Ευρώπης και ιδιαίτερα σε αυτήν της Ελλάδας, με τους Financial Times να δίνουν ακόμη και... ημερομηνία για την χρεοκοπία.

Την «επικείμενη» πτώχευση της χώρας μας το βρετανικό φύλο την τοποθετεί, με αρκετή βεβαιότητα, στο δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο του 2010.

«Το τρίτο τρίμηνο είναι πιο κοντά στην παράδοση των εθνικών πτωχεύσεων», σημειώνει η εφημερίδα, ωστόσο, όπως υποστηρίζει, «οι δικαστές στη Γερμανία και οι πολιτικοί στην Ελλάδα είναι εμφανώς κουρασμένοι με όσα συμβαίνουν στην ευρωζώνη και ίσως επισπεύσουν τις εξελίξεις, αφήνοντας το τρίτο τρίμηνο του έτους ελεύθερο για διακοπές».


Τα ερωτηματικά στη σύμβαση ΟΠΑΠ – Intralot παραμένουν


Ο ευρωβουλευτής Θοδωρής Σκυλακάκης επανέφερε στην δημοσιότητα το θέμα των απευθείας αναθέσεων του ΟΠΑΠ, ύψους 350 εκατομμυρίων ευρώ! Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής ανέφερε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ: «Αυτές οι απευθείας αναθέσεις έχουν συνεχώς διαρκή καινούργια πράγματα που δεν υπήρχαν ποτέ στον αρχικό διαγωνισμό. Είκοσι χιλιάδες νέες τηλεοράσεις, αποκωδικοποιητές, καινούργιο κανάλι, παιχνίδια καινούργια, άσχετα πράγματα δηλαδή που δεν υπήρχαν ποτέ στον αρχικό διαγωνισμό.»

Άλλο ένα σκάνδαλο φαίνεται να έρχεται στη δημοσιότητα, που αφορά αυτή την ανάθεση από τον ΟΠΑΠ στην Intralot.


Βραδυφλεγής έκρηξη πατριωτισμού


Από την περασμένη Τρίτη, αρκετοί επιδίδονται σε φιλιππικούς εναντίον της κ. Μέρκελ και εμφανίζουν τον Γιώργο Παπανδρέου να υψώνει το ανάστημά του απέναντι στη Γερμανία, που καταδικάζει τις περιφερειακές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο σταυρό της χρεοκοπίας. Η ανατροπή ήταν απροσδόκητη, καθόσον οι ίδιοι άνθρωποι ευγνωμονούσαν τους Γερμανούς ως σωτήρες όταν μας επέβαλαν το Μνημόνιο και κατακεραύνωναν ως λαϊκιστές όσους τολμούσαν να αρθρώσουν ετερόδοξο λόγο.
Αναρωτιέται κανείς προς τι η άκρως βραδυφλεγής έκρηξη του Γ. Παπανδρέου. Γιατί δεν αντέδρασε στους επαχθείς όρους που επιβλήθησαν στη δική του χώρα και ένιωσε την ανάγκη να ανακατευτεί στη διένεξη του Βερολίνου με το μικρό έθνος των τεσσάρων εκατομμυρίων κατοίκων; Εκτός αν δεχθούμε ότι το αξίωμα του Ελληνα πρωθυπουργού επιβάλλει τη σύνεση του φτωχού συγγενή, ενώ εκείνο του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς τη γενναιότητα του διεθνιστή.

Επιμονή Σαμαρά στην αντιμνημονιακή πολιτική


Αρνητικός στην προοπτική συναινέσεων με την κυβέρνηση υπό τα υφιστάμενα δεδομένα εμφανίζεται με συνέντευξη του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς. 

«Ας μην κρυβόμαστε. Κάθε συνεννόηση προϋποθέτει και ορισμένα ελάχιστα. Τα οποία σήμερα δεν τα βλέπω. Εκτός αν ως "συνεννόηση" η κυβέρνηση εννοεί την προσχώρησή μας στις δικές της θέσεις. Και αυτό, βέβαια, δεν μπορεί να γίνει...», τονίζει ο πρόεδρος της ΝΔ και συνεχίζει: 

«Δε συνεργαζόμαστε με εκείνους που αποδέχονται το Μνημόνιο», τονίζει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και απορρίπτει το ενδεχόμενο κυβερνήσεως «μεγάλου συνασπισμού» με τεχνοκράτες σε θέσεις «κλειδιά», υποστηρίζοντας ότι είναι ευθύνη του πολιτικού να λαμβάνει τις αποφάσεις. 



Παρέμβαση Μ. Ομπάμα υπέρ Ελλάδος και κατά Γερμανίας


Για πρώτη φορά ο αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα μίλησε για την ελληνική κρίση, την επίπτωση που είχε για την αμερικανική οικονομία αλλά και για τις πιέσεις που άσκησε στην Αγκελα Μέρκελ ώστε να πει το «ναι» για να δοθεί το δάνειο στην Ελλάδα την περασμένη άνοιξη. Ακρως αποκαλυπτικός ήταν από τη Λισαβόνα-όπου πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ-ο Μπάρακ Ομπάμα. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποκάλυψε πως η ανάπτυξη των ΗΠΑ ενώ κινούταν με ταχείς ρυθμούς, η ελληνική κρίση και κατά συνέπεια η κρίση που ξέσπασε στην ευρωζώνη προκάλεσε προβλήματα στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, προκαλώντας αμφιβολίες στους επενδυτές στην Wall Street, οι οποίοι προτίμησαν να σταματήσουν τις επενδύσεις περιμένοντας τις εξελίξεις στην ευρωζώνη.