Η Εξεταστική για την υπόθεση Siemens φέρνει στο προσκήνιο και τις αντιπαραθέσεις «Παπανδρεικών-Σημιτικών» στο ΠΑΣΟΚ και «Σαμαρικών-Καραμανλικών» στη Νέα Δημοκρατία.
Μέσα από τη συνέχιση των διαδικασιών, μάλιστα, αναμένεται να δοκιμαστούν περαιτέρω οι σχέσεις Παπανδρέου-Σημίτη, κυρίως όμως οι σχέσεις Σαμαρά- Καραμανλή.
Το μεσημέρι αναμένεται να κατατεθεί στον Πρόεδρο της Βουλής το τελικό κείμενο με το πόρισμα της Εξεταστικής για την υπόθεση της Siemens.
Το πολυσέλιδο κείμενο θα ξεπερνά τις 200 σελίδες και θα περιλαμβάνει τις πέντε διαφορετικές θέσεις των κομμάτων. Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως, ειδικά σε ό,τι αφορά τα δύο μεγάλα κόμματα, είναι η περιγραφή των αδικημάτων. Αν δηλαδή θα γίνεται λόγος για ποινικές ή για πολιτικές ευθύνες και επιπλέον για ποιες ακριβώς πράξεις θα ζητείται η περαιτέρω διερεύνηση για τους πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας.
Όλο το Σαββατοκύριακο ήταν έντονη η φημολογία ότι ακόμα και στο παρά πέντε γίνονταν αλλαγές στο πόρισμα. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Εξεταστικής, Σήφη Βαλυράκη, καμία αλλαγή δεν έγινε στο πόρισμα σε σχέση με αυτά που συμφωνήθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής την Πέμπτη. «Δεν μπορεί και δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει κάτι στο πόρισμα» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βαλυράκης.
Μετά την κατάθεση του πορίσματος ανοίγει και ο δρόμος για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, για την οποία απαιτούνται οι υπογραφές τριάντα τουλάχιστον βουλευτών. Ανοιχτό, ωστόσο, παραμένει και το θέμα των προσώπων που, τελικά, θα παραπεμφθούν σε προανακριτική και για ποια αδικήματα, καθώς αρκετοί από τους βουλευτές τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζουν να διαφωνούν με την παραπομπή ορισμένων πρώην υπουργών.
Έντονος πάντως είναι και ο προβληματισμός για το ζήτημα της παραγραφής καθώς όλες οι πράξεις που τελέστηκαν πριν από το 2007, σύμφωνα με το Σύνταγμα και το νόμο περί ευθύνης υπουργών, είναι ήδη παραγεγραμμένες.