Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Την Τρίτη το σχέδιο «διάσωσης» της Ιρλανδίας



Το τετραετές πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ιρλανδίας θα ανακοινωθεί την Τρίτη, πριν από οποιοδήποτε διεθνές οικονομικό πακέτο στήριξης, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Irish Times. Αξιωματούχοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκονται στο Δουβλίνο και συζητούν σχέδιο στήριξης της Ιρλανδίας προκειμένου ν΄αντιμετωπίσει τα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα.

Το ΕΣΠΑ περιμένει...


Παράπονα μαθαίνω ότι διατυπώνει σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις του ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ότι οι απορροφήσεις συναδέλφων του υπουργών από το ΕΣΠΑ είναι μικρές, γεγονός που έχει ως συνέπεια να εμφανίζεται γενικά χαμηλή απορρόφηση, που πλήττει άδικα την εικόνα του δικού του υπουργείου.
Κάτι μου λέει ότι σύντομα θα περάσει από τα παράπονα στη δημοσιοποίηση στοιχείων...


Πηγή : Εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος

Τετ-α-τετ Παπανδρέου – Μέρκελ


Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες αποτέλεσε σημείο τριβής των μεταξύ τους σχέσεων, αποτέλεσε το βασικό θέμα της συνάντησης που είχαν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου, με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ.

Ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, την κα Μέρκελ για την ελληνική πρόταση και τον διαφορετικό μηχανισμό που προτείνει η χώρα μας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο τους συμφώνησαν να αναθέσουν σε ομάδες συνεργατών τους να συζητήσουν το θέμα αυτό με τον Γ. Παπανδρέου να χαρακτηρίζει «εποικοδομητική» τη συνάντηση.


Πηγή : zougla.gr

Δεν χωράνε πλέον οι κρατούμενοι στις φυλακές Αλικαρνασσού!



"Μπλακ άουτ" έχει προκληθεί στο σωφρονιστικό κατάστημα της Ν. Αλικαρνασσού από τη μεταφορά πολλών συλληφθέντων για μικροπαραβάσεις στην...Αθήνα.
Η κατάσταση είναι πλέον εκτός ελέγχου, όπως σημειώνουν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, ενώ οι διαμαρτυρίες και οι εντάσεις μεταξύ των κρατουμένων είναι πλέον στην ημερήσια διάταξη.
Και χαρακτηριστικό της εικόνας, μέσα στις φυλακές Αλικαρνασσού είναι το γεγονός ότι βαρυποινίτες και μικροπαραβάτες καλούνται να μοιραστούν τα ίδια κελιά.
Στο μεταξύ, η Ένωση Σωφρονιστικών Υπαλλήλων του καταστήματος στην Αλικαρνασσό, με έγγραφό της, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που επικρατεί, ζητώντας άμεσα αποσυμφόρηση.


Πηγή : cretalive.gr

Προσωρινά κλειστή για τους τουρίστες η Σπιναλόγκα λόγω έλλειψης προσωπικού.


Ένα σημαντικό ιστορικό μνημείο της Κρήτης, η Σπιναλόγκα, το οποίο τον τελευταίο καιρό γνωρίζει μεγάλη προβολή, με το ομώνυμο βιβλίο αλλά και με τη μεταφορά του στην τηλεόραση, με τη δημοφιλή σειρά του MEGA, από την 1η Νοεμβρίου, δεν είναι επισκέψιμη για το κοινό, λόγω έλλειψης προσωπικού.
Έντονες είναι οι διαμαρτυρίες των φορέων και κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι καλούν τους αρμοδίους να δώσουν άμεση λύση, ώστε να μπορούν οι τουρίστες να επισκέπτονται το νησί.

«Μήνυμα» για την επιμήκυνση

Ολο και πιο κοντά έρχεται το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που λαμβάνει η Ελλάδα από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Εξέλιξη που θεωρείται μονόδρομος εξαιτίας του υπέρογκου δημοσίου χρέους, το οποίο θα προσεγγίσει το επίπεδο του 160% του ΑΕΠ μέσα στα επόμενα χρόνια, καθώς και των δανειακών αναγκών άνω των 70 δισ. ευρώ κατά έτος που θα πρέπει να καλύψει η χώρα το 2014 και 2015

Για το συγκεκριμένο θέμα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε χθες από τη Φρανκφούρτη όπου συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό Τραπεζικό Συνέδριο ότι «η παράταση (της αποπληρωμής των δανείων), αν γίνει, θα αποτελεί επιβράβευση αυτών που έχουν επιτευχθεί, δεν θα είναι υποκατάστατο γι’ αυτά που θα έπρεπε να γίνουν».

Γκρίνια και διχασμός


Ολική επαναφορά στην... προτέρα κατάσταση (πριν από τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών της πρώτης Κυριακής υπήρξε για τη Ν.Δ. και τον πρόεδρό της Αντώνη Σαμαρά μετά τα αποτελέσματα της δεύτερης Κυριακής. Πριν καλά καλά εκφράσει την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα του κόμματός του την πρώτη Κυριακή, ο Σαμαράς υποχώρησε αντιμετωπίζοντας και πάλι γκρίνια και εσωστρέφεια στο κόμμα.
Επιπλέον, με το «καλημέρα» της επόμενης μέρας, ο πρόεδρος της Ν.Δ. καλείται να επιλέξει τη στάσηπου θα κρατήσει στη συνάντηση που θα έχει με τον πρωθυπουργό – πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα – για το θέμα της συναίνεσης που επιδιώκει η κυβέρνηση. Τα κορυφαία στελέχη της Ρηγίλλης πάντως εμφανίζονται διχασμένα για το ποια στάση θα πρέπει να κρατήσει ο αρχηγός τους.

Ο δρόμος δε θα είναι εύκολος...


Η ίδρυση του νέου κινήματος έχει ξεκαθαριστεί πως δε συνδέεται με το αποτέλεσμα των εκλογών της αυτοδιοίκησης.  Για αυτό άλλωστε η κυρία Μπακογιάννη είχε από καιρό ανακοινώσει ότι στις 21 Νοεμβρίου θα προχωρήσει στην ανακοίνωσή της.
Εκείνο εντωμεταξύ που αναφέρεται με έμφαση είναι πως το νέο κίνημα θα επιχειρήσει να απαντήσει στην ανάγκη των δημιουργικών δυνάμεων αυτού του τόπου να βρουν διέξοδο, αφού αναγνωρίζεται πως το κενό υπάρχει. Αυτό, επισημαίνεται, ήταν καθαρό και πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά επιβεβαιώθηκε από το αποτέλεσμα τόσο του α’ γύρου, όσο και του β΄ γύρου, με το πρωτοφανές ποσοστό της αποχής, αλλά και από όσους ψήφισαν άκυρο και λευκό. Βέβαια δεν παραγνωρίζεται το ότι αν και υπάρχει κενό αυτό δε σημαίνει ότι ο δρόμος του νέου κόμματος θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα.
Η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, υποστηρίζουν οι συνεργάτες της, δεν τρέφει αυταπάτες. Ξέρει ότι θα υπάρχουν αρκετοί που θα είναι επιφυλακτικοί και δύσπιστοι απέναντί της. Αυτό που ζητά από τους πολίτες είναι να παρακολουθήσουν από κοντά την πορεία του νέου εγχειρήματος. Να διαπιστώσουν οι ίδιοι οι πολίτες ότι το νέο κίνημα δε θα ακολουθήσει συνηθισμένες διαδρομές. Αξίζει ωστόσο ν’ αναφέρουμε πως σε κουβέντα της με δημοσιογράφους η κυρία Μπακογιάννη είπε ότι «υπάρχει μεγάλη κρίση αντιπροσώπευσης και ότι ο νέος πολιτικός σχηματισμός έρχεται να “αξιοποιήσει” το φθαρμένο πολιτικό σύστημα». Παραδέχθηκε ότι και η ίδια προέρχεται από αυτό, λέγοντας: «Εγώ θέλω να είμαι ρεαλίστρια και συγκεκριμένη. Θα κάνω την αυτοκριτική μου».



Πηγή : Εφημερίδα Μεσόγειος

Η αύξηση στον ειδικό Φόρο Κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης, δίνει τη χαριστική βολή στα μεσαία εισοδήματα


Ο Υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας & Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Βοιωτίας, κ. Μιχάλης Γιαννάκης, αναφορικά με τον Προϋπολογισμό του 2011 που κατατέθηκε στη Βουλή, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Στην ψήφιση του Προϋπολογισμού του 2010 είχαμε καταγγείλει την επιβολή φορολογίας στην ενέργεια, γιατί αφενός είναι κοινωνικά άδικη και αφετέρου άκρως αντιαναπτυξιακή.

Η Ελλάδα θα μπει στο σωστό δρόμο...

Αισιόδοξος ότι η Ελλάδα «θα μπει και πάλι στο σωστό δρόμο» εμφανίστηκε ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ευρωπαϊκό Τραπεζικό Συνέδριο την Παρασκευή, χαρακτηρίζοντας «πολύ τολμηρές» τις προσπάθειες της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της κρίσης του ελλείμματος.
«Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα μπει πάλι στο σωστό δρόμο. Η κυβέρνηση έχει υπάρξει πολύ τολμηρή και έχει εφαρμόσει αυτά που πρέπει να γίνουν», τόνισε ο κ. Στρος-Καν.
«Μετά την κρίση η παγκόσμια οικονομία δεν μπορεί να παραμείνει ίδια με πριν», σημείωσε και ζήτησε περισσότερη συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Πού το πάει ο Βορίδης;


Προσωρινή αναβολή δείχνει να παίρνει το πολιτικό διαζύγιο ανάμεσα στον Μάκη Βορίδη και το Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό, αφού οι έντονες διαφωνίες των προηγούμενων ημερών, ανάμεσα στον πρόεδρο και το βουλευτή του κόμματος, δείχνουν να έχουν εξομαλυνθεί.
Ωστόσο, οι όποιες καλόπιστες προσπάθειες που έχουν γίνει εκατέρωθεν, προκειμένου να πέσουν οι αναγκαίες γέφυρες, δεν φαίνεται να είναι αρκετές για να περιορίσουν τη φημολογία περί αποχώρησης του κ. Βορίδη από τις τάξεις του ΛΑΟΣ.


«Ντορο-κέφαλοι» από δηλώσεις Βουλγαράκη-Γιαννόπουλου!


Πονοκέφαλο προκαλούν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι σημερινές δηλώσεις των κύριων Βουλγαράκη και Γιαννόπουλου, με τον πρώην υπουργό Γιώργο Βουλγαράκη να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ένταξής του σε άλλο κόμμα και τον κ. Γιαννόπουλο να εκτιμά μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, ότι το κόμμα της κ. Μπακογιάννη θα μπει στη Βουλή. 
Ο πρώην υπουργός, Γιώργος Βουλγαράκης, άφησε αιχμές για τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της ένταξης του σε άλλο κόμμα. 


Συνεχίζεται ο εμφύλιος στη Νέα Δημοκρατία στο Ηράκλειο



Σε εμφύλιο πόλεμο βρίσκονται πλέον τα στελέχη της Ν.Δ. στο Ηράκλειο, με αφορμή δηλώσεις, σχόλια και παραιτήσεις με επίκεντρο το εκλογικό αποτέλεσμα της 7ης Νοεμβρίου. Δεν έφτανε που η Ν.Δ. τοπικά χωρίστηκε στα δύο εξαιτίας των κινήσεων της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, τώρα ό,τι απέμεινε απ’ αυτήν, αντί να μαζέψει τα κομμάτια της και να ανασυντάξει τις δυνάμεις της, αλληλοσπαράσσεται στο προσκήνιο και το παρασκήνιο.

Πρωτοφανές κατάντημα για τη δημοκρατία μας


Άθλια είναι η εικόνα που εμφανίζει το ελληνικό Κοινοβούλιο, το οποίο κινείται το τελευταίο διάστημα μεταξύ τρόικας και Βατοπεδίου.
Πολιτικό πλυντήριο
Το Κοινοβούλιο έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά πολιτικού πλυντηρίου. Δεν μπόρεσε να διαχειριστεί την πολυσυζητημένη κάθαρση του σκανδάλου της Μονής Βατοπεδίου και άλλων μεγάλων σκανδάλων της περιόδου Καραμανλή και Σημίτη.
Οι νόμοι που έχουν ψηφιστεί με πρωτοβουλία κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και προβλέπουν την ταχύτατη παραγραφή των αδικημάτων και η υπαλληλική τακτική της κυβέρνησης Καραμανλή, που έπαιξε ένα σκληρό διαδικαστικό, πολιτικό παιχνίδι με τις προθεσμίες, οδήγησαν στην ουσιαστική απαλλαγή των κατηγορούμενων για εμπλοκή τους στο σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου από κάθε ευθύνη.