Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Αυγενάκης : «Ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να είναι η ατμομηχανή της ανάπτυξης»


Σε θέσεις και συγκεκριμένες προτάσεις που έχει καταθέσει η Δημοκρατική Συμμαχία για την επιχειρηματικότητα και την ιδιωτική πρωτοβουλία αναφέρθηκε ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, από το βήμα της Βουλής στο πλαίσιο της τοποθέτησής του στην συζήτηση επί της πρότασης νόμου για τα Επιχειρηματικά Πάρκα, την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου. 

Ειδικότερα, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας ανέφερε εισαγωγικά ότι «το βασικό ζήτημα που προκύπτει είναι τι έχει κάνει η κυβέρνηση τόσο καιρό για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας;» και πρόσθεσε ότι «επιπλέον, το ερώτημα που ταλανίζει τους επιχειρηματίες της χώρας, αλλά και όσους ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη χώρα μας, μικρούς ή μεγάλους - δεν έχει σημασία, είναι γιατί δεν προχωρά η κυβέρνηση με τις αναγκαίες παρεμβάσεις και τομές για τη βελτίωση του επιχειρηματικού και φορολογικού περιβάλλοντος, τη ρύθμιση του πλαισίου λειτουργίας των επιχειρηματικών πάρκων, τη ψήφιση του νέου Αναπτυξιακού νόμου και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας». 

Κατόπιν, δήλωσε με σαφήνεια ότι «ως Δημοκρατική Συμμαχία από την πρώτη στιγμή λάβαμε ξεκάθαρη θέση και επισημάναμε ότι είμαστε εναντίον των μεγάλων φόρων, των έκτακτων και συνεχώς αυξανόμενων φορολογικών επιβαρύνσεων για όλους, εναντίον της περιοδικής αύξησης του ΦΠΑ», ενώ συμπλήρωσε ότι «κρίνουμε ως αναγκαία τη δημιουργία ενός σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος, που δεν θα περιέχει «φορολογικές εκπλήξεις» για τους επιχειρηματίες μέσω έκτακτων εισφορών ή συνεχώς αυξανόμενων νέων φόρων, διότι αυτές οι πρακτικές αποτελούν ουσιαστικά αντικίνητρα για νέες επενδύσεις και ανάπτυξη».

Ο Γκόρντον Μπράουν ...«καρφώνει» Γιώργο Παπανδρέου!


Στο βιβλίο του με τίτλο «Πέρα από το κραχ», ο ομοϊδεάτης του Έλληνα Πρωθυπουργού, Γκόρντον Μπράουν γράφει αναφερόμενος στο Γιώργο Παπανδρέου : 
«Οι ευρωπαϊκές εγγυήσεις είναι το θεμέλιο της διάσωσης της Ελλάδας το 2010. Θεωρώ ότι ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, είχε το θάρρος να λάβει τις δυσκολότερες των αποφάσεων και να εφαρμόσει τα σκληρότερα των μέτρων. Αλλά πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι λαμβάνει τις καλύτερες δυνατές συμβουλές» επισημαίνει ο κ. Μπράουν στο βιβλίο (σελ. 239) και συνεχίζει : «Για παράδειγμα, κατά τους πρώτους μήνες του έτους, εξαιτίας καθυστερήσεων στις αποφάσεις για να βοηθηθεί η Ελλάδα, το κόστος στην Ελλάδα της αποφυγής της χρεοκοπίας αυξήθηκε από 30 δισ. ευρώ, κατά προσέγγιση, σε 120 δισ. ευρώ».
Στη συνέχεια, ο κ. Μπράουν, αναφέρει ότι «αυτές οι εγγυήσεις δεν εξαλείφουν τα ίδια τα χρέη, αντιμετωπίζουν μόνο τις συνέπειες, όχι την αιτία» και συμπληρώνει: «Μια δανειακή εγγύηση δεν μπορεί από μόνη της να επιλύσει ένα πρόβλημα υπερχρέωσης. Με άλλα λόγια δεν μπορείς να εξαλείψεις ένα πρόβλημα αξιόχρεου ταξινομώντας το ως πρόβλημα ρευστότητας».

«Ψάρεμα» στα καραμανλικά νερά


Στην επέτειο από την υπογραφή του Εθνάρχη για την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ το ιδρυτικό συνέδριο της Ντόρας.
Κίνηση ματ από την Ντ. Μπακογιάννη. Αποφάσισε να κάνει το ιδρυτικό συνέδριο της Δημοκρατικής Συμμαχίας στις 27, 28 και 29 Μαΐου. Στην επέτειο δηλαδή της υπογραφής του Κωνσταντίνου Καραμανλή του πρωτοκόλλου για την ένταξη της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ. 
Σπάει έτσι και οποιαδήποτε εκδήλωση είχε στο μυαλό του να κάνει ο Αντώνης Σαμαράς με αφορμή τη συγκεκριμένη επέτειο.
Κλείνει βέβαια και το μάτι στους Ηρακλειδείς καραμανλικούς που ένιωσαν κάπως άβολα από τον «γαλάζιο» ανασχηματισμό. 

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας… εκλογικής αναμέτρησης


Και πολύ κράτησε το σενάριο της εκλογικής σταθερότητας στη χώρα μας. Ήδη από χθες κάποιοι βουλευτές επικαλούνται φημολογία που βγήκε – λέει – από το υπουργικό συμβούλιο που μιλάει για εκλογές στις 13 του Μάρτη.
Ένας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ παραδέχθηκε σε βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας ότι ο πρωθυπουργός προτίθεται να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές στις αρχές της άνοιξης.
«Πάμε σε εκλογές Παναγιώτη, τα έμαθες τα νέα;» είπε ο Ηπειρώτης βουλευτής στον Παναγιώτη Καμμένο, για να πάρει την εξής απάντηση: «Εγώ καλάσνικοφ βλέπω να παίρνουν οι πολίτες και όχι εκλογές. Αν δεν πάμε τώρα σε χρεοκοπία, αργότερα θα τραβάμε τα μαλλιά μας. Εγώ, που ξέρω και τους Κινέζους από το λιμάνι του Πειραιά, θα πρότεινα στην κυβέρνηση να πάει τώρα, που είναι ακόμη καιρός, σε χρεοκοπία, να πούμε άι σιχτίρ στη Μέρκελ και να γυρίσουμε... όχι στη δραχμή, αλλά στο γιουάν. Έτσι θα πούμε γεια στην κρίση».
Μάλιστα, τα προεκλογικά νέα έφτασαν αμέσως στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος φέρεται να ζήτησε από τα στελέχη ψυχραιμία και επαγρύπνηση.
Το ταξίδι, δε, στο ίδιο αεροπλάνο, του Αντώνη Σαμαρά και του Γιώργου Καρατζαφέρη πυροδότησε τα σενάρια περί «σημαδεμένης τράπουλας».
Βουλευτές που πήγαν κι ένα βήμα παραπέρα έκαναν λόγο για κυβέρνηση –συγκυβέρνησης!

Κίνηση για μια ενωμένη κεντροδεξιά, από τον Παναγιώτη Ψωμιάδη


Σε «κίνηση» για «μια ενωμένη κεντροδεξιά» δήλωσε ότι θα προβεί ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα 99,5». «Ότι θα γίνει κάτι, θα γίνει. Θα κάνω κάποια κίνηση» τόνισε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης...
«Αυτή η κίνηση δεν θα είναι ενάντια στον Σαμαρά και ενάντια στην πατρίδα μου. Θα είναι για το καλό της Νέας Δημοκρατίας, του Σαμαρά», πρόσθεσε και απαντώντας σε ερώτηση για το αν αυτή η κίνηση θα γίνει με τη σύμφωνη γνωμη του προέδρου της ΝΔ, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης τόνισε χαρακτηριστικά : «αν είναι να ζητάς γνώμες… ε, με συγχωρείτε. Εγώ μιλάω με τον λαό».

Νein, Griechenland! Απάντηση Γερμανίας για την προσφυγή στη Χάγη για το Δίστομο



Η κυβέρνηση της Γερμανίας δεν έχει «κατανόηση» για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να παρέμβει υπέρ των θυμάτων του Διστόμου στην εκκρεμή δίκη Γερμανίας-Ιταλίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και επικαλείται το προνόμιο της ετεροδικίας.
Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, σε γραπτή δήλωσή του σήμερα (13.01.11) αναφέρει ότι «δεν έχει καμία κατανόηση για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης», σημειώνει ότι η Γερμανία γνωρίζει την ιστορική της ευθύνη και τονίζει: «Γνωρίζουμε επίσης τα ιδιαίτερα δεινά που υπέστη ο ελληνικός λαός στο Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο». Η Γερμανία, όμως, εμμένει στη στάση της και είναι αισιόδοξη ότι η νομική της προσέγγιση θα γίνει αποδεκτή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Στη γραπτή δήλωσή του ο κ. Βεστερβέλε επικαλείται το προνόμιο της ετεροδικίας. Όπως σημειώνει, «αναφορικά με προσφυγές κατά της Γερμανίας, αναμένουμε ότι θα γίνουν σεβαστές οι διεθνώς αναγνωρισμένες αρχές δικαίου και κυρίως η ασυλία της Γερμανίας, ως κράτους».

Ο Μπουτάρης ενώνει τη Νέα Δημοκρατία



Πανστρατιά στελεχών της Νέας Δημοκρατίας για τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Κωνταντίνου Καραμανλή τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη. Ήδη το ίδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής έχει νοικιάσει αεροπλάνο για να μεταφερθούν οι προσκεκλημένοι στη Θεσσαλονίκη μεταξύ των οποίων είναι και σύσσωμη η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. 
Το ενδιαφέρον είναι ότι τις προσκλήσεις στέλνει ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Στα αποκαλυπτήρια θα μιλήσουν και αυτό έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον ο Αχιλλέας Καραμανλής, ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης αλλά και ο νυν δήμαρχος.
Ωστόσο δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό εάν ο Αντώνης Σαμαράς θα ανέβει στη Θεσσαλονίκη με το αεροπλάνο του ιδρύματος Καραμανλή. 

Επαναγορά τίτλων : μια ακόμη καλή ιδέα



Χωρίς να μπούμε σε λεπτομέρειες, κρατήστε στο μυαλό σας την εξής διάκριση, που αφορά όλους εκείνους στους οποίους χρωστούμε. Πρώτον, δεν είναι κερδοσκόποι, με την έννοια που κάποιοι τής δήθεν Αριστεράς χρησιμοποιούν, αλλά επενδυτές και μάλιστα μακροχρόνιοι, δηλαδή από αυτούς που έχουν υπομονή. Δεύτερον, όσοι διαχειρίζονται τα ομόλογα του χρέους μας (κάτι σαν τα γραμμάτια που όλοι είχαμε -κάποια στιγμή- να πληρώσουμε στον τοκογλύφο της γειτονιάς, του χωριού και του επαγγελματικού περιβάλλοντος), έχουν την υποχρέωση να κάνουν όσα απαιτεί η διατήρηση και αύξηση της αξίας του κεφαλαίου που αντιπροσωπεύουν.
Με άλλα λόγια, υπάρχουν κατ’ αρχήν, εκείνοι που αγοράζουν ένα ομόλογο, εισπράττουν τους τόκους και περιμένουν τη λήξη του τίτλου (μετά 10, 15 και 20 χρόνια) για να εισπράξουν το κεφάλαιο ή να το επαπενδύσουν.
Υπάρχουν και οι άλλοι, που αγοράζουν και πωλούν ομολογιακούς τίτλους, με σκοπό είτε να προστατεύσουν τα συμφέροντα των πελατών τους, όταν κρίνουν ότι κάποιος τίτλος κινδυνεύει, είτε να βελτιώσουν την τοποθέτησή τους, όταν βλέπουν ότι κάποιος τίτλος που κινδύνευε, τώρα έχει καλύτερες προοπτικές.