Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Ελλάδα 2011 : Χρεωκοπία οικονομική ή αξιακή;


Η σημερινή κοινωνικοπολιτική κατάσταση περιγράφεται ανάγλυφα από μια φράση  του Χατζηδάκη που πολλοί Έλληνες και  ξένοι ηγέτες έχουν επαναλάβει κατά κόρον : «η Ελλάδα επιζεί ακόμα, επιζεί νομίζω μέσα από διαδοχικά θαύματα».
Τα θαύματα όμως, δεν ήταν ποτέ μόνο οικονομικά: από τη σύσταση του Ελληνικού κράτους, από τον Καποδίστρια μέχρι και σήμερα,  η χώρα μας έχει ζήσει σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία πέντε φορές τον εφιάλτη της Χρεωκοπίας.

«Αγοράζετε γαλλικά όπλα, σας δίνουμε δάνεια»


Το πρωί της Δευτέρας 13 Δεκεμβρίου, ο γενικός γραμματέας της Γαλλικής Προεδρίας κ. Κλοντ Γκεάν πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου και συναντήθηκε με τον κ. Γιώργο Παπανδρέου. Το πρωθυπουργικό γραφείο έδωσε την παραπλανητική εξήγηση ότι ο στενός συνεργάτης του προέδρου της Γαλλίας ήρθε στην Αθήνα για συνομιλίες με τον κ. Παπανδρέου εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού, όμως, ο κ. Παπανδρέου συζήτησε με τον επιτελάρχη του κ. Σαρκοζί για τον υπό συγκρότηση μηχανισμό ελεγχόμενης χρεοκοπίας ευρωπαϊκών χωρών, για τα ευρωομόλογα και ευρύτερα για το πολιτικό σχέδιο που προσπαθούν να καταρτίσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για να βγουν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τη βαθιά οικονομική κρίση και την ύφεση. Αλλωστε ουδείς θα μπορούσε εύκολα να σκεφτεί ότι ο κ. Γκεάν, ο επονομαζόμενος από τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης «καρδινάλιος», ταξίδεψε στην Ελλάδα για να συζητήσει με τον κ. Παπανδρέου για μπίζνες. Κι όμως. Οι πληροφορίες που έχει το «ΘΕΜΑ» δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Στο ραντεβού της περασμένης Δευτέρας, ο γενικός γραμματέας του Μεγάρου των Ηλυσίων ζήτησε σχεδόν επιτακτικά από τον πρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης να επισημοποιήσει το αμέσως επόμενο διάστημα την απόφαση αγοράς 4+2 γαλλικών φρεγατών τύπου Fremm, προϋπολογιζόμενου κόστους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Υπό κατοχή» χαρακτηρίζει τη χώρα φυλλάδιο που μοιράστηκε χθες στις εκκλησίες


Στο τετρασέλιδο φυλλάδιο που μοιράστηκε χθες στις εκκλησίες αναφέρεται: «Η χώρα μας φαίνεται να μην είναι πλέον ελεύθερη, αλλά να διοικείται επί της ουσίας από τους δανειστές μας».
Σε άλλο σημείο επισημαίνεται: «Είναι αλήθεια ότι αυτό που συμβαίνει στην πατρίδα μας είναι πρωτόγνωρο και συνταρακτικό. Μαζί με την πνευματική, κοινωνική και οικονομική κρίση συμβαδίζει και η πάσης φύσεως ανατροπή. Πρόκειται για προσπάθεια εκρίζωσης και εκθεμελίωσης πολλών παραδεδομένων, τα οποία ως τώρα θεωρούνταν αυτονόητα για τη ζωή του τόπου μας... Τα μέτρα αυτά τα απαιτούν οι δανειστές μας. Δηλώνουμε δηλαδή ότι είμαστε μια χώρα υπό κατοχή και εκτελούμε εντολές των κυρίαρχων-δανειστών μας... Όλες αυτές τις παθογένειες της κοινωνίας και της οικονομίας, που σήμερα επιχειρούμε με βίαιο τρόπο να αλλάξουμε, γιατί δεν τις αλλάξαμε στην ώρα τους; Γιατί έπρεπε να φθάσουμε ως εδώ; Τα πρόσωπα στην πολιτική σκηνή του τόπου μας είναι, εδώ και δεκαετίες, τα ίδια».