Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Εντυπώσεις από την 1η Οργανωτική της Δημοκρατικής Συμμαχίας


α. Η συμμετοχή έφτασε το 90%. Παρόντα ήσαν ακόμη και μέλη της Οργανωτικής από το εξωτερικό!
β. Ουδέποτε σε πολιτική συνδιάσκεψη που διήρκεσε 7 ώρες με ένα μόνον διάλλειμα 20 λεπτών, δεν παρατηρήσαμε το φαινόμενο να παραμένουν όλοι στην αίθουσα, χωρίς διαρροές, πηγαδάκια ή διαλλείμματα για κάπνισμα! Απίστευτο!
γ. Οι συμμετέχοντες άκουγαν με προσοχή τις εισηγήσεις, χωρίς να υπάρχει η ενοχλητική φασαρία των ψυθήρων!
δ. Όλα τα πρόσωπα εξέπεμπαν την χαρά του "πρωτάρη" και την ανάγκη για δουλειά ώστε να ξεκινήσει κάτι νέο και συνάμα κάτι μεγάλο.
ε. Η Πρόεδρος της Συμμαχίας κα Ντόρα Μπακογιάννη
 παρακολούθησε όλη την συνδιάσκεψη, συμμετέχοντας ενεργά στην διαδικασία. Απλή και προσιτή, περισσότερο από ποτέ!
στ. Πλήρης η ηλεκτρονική υποστήριξη με λάπτοπ και βίντεο streaming σε όλες τις αίθουσες
ζ. Οι καπνιστές σήμερα μάλλον ξέχασαν την συνηθειά τους...το ενδιαφέρον αμείωτο δεν επέτρεψε καπνιστικές παρασπονδίες.
η. Τα μαύρα μαλλιά κατά πολύ περισσότερα από τα γκρίζα. Ο μέσος όρος ηλικίας γύρω στα σαράντα!
θ. Συμμετοχή από όλες τις κοινωνικές και επαγγελματικές διαβαθμίσεις, έδωσαν μια πραγματική πολυδιάσταση απόψεων και οπτικών προσέγγισης των υπό συζήτηση θεμάτων.
ι.  Άψογη διοργάνωση, ιδιαίτερα λιτή όμως...ένα σνακ δεν θα έβλαπτε, με τόσες ώρες σύσκεψης!
κ.  Αρκετές και οι "ωραίες" παρουσίες, εκτός από "νέους" η Συμμαχία δεν υστερεί και σε "νέες"!
λ. Το προεδρείο δεν απαρτίζετο από κάποια κομματική νομενκλατούρα -σαν το απολιθωμένο πολιτμπιρό που μας έχουν συνηθίσει τα άλλα κόμματα-, αλλά από τα 3 νεότερα στελέχη της διοικούσας επιτροπής της Συμμαχίας.

«Το Δημόσιο είναι γεμάτο ανθρώπους που θέλουν και μπορούν να προσφέρουν»


«Η προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας θα χαθεί, αν δεν αξιοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό» τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας τη Δευτέρα στην ημερίδα που πραγματοποιείται στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης-Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας για τους επικεφαλής των Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας Εξωτερικού, στην οποία συμμετέχουν οι προϊστάμενοι των Γραφείων του ΕΟΤ στο εξωτερικό.

Ο πρωθυπουργός έκανε τη δήλωση αυτή, αναφερόμενος στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αλλάξει και να σώσει τη χώρα, ενώ, μιλώντας πάντα στο ίδιο πλαίσιο, ήρθε σε πλήρη διάσταση με τις πρόσφατες δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Θεόδωρου Πάγκαλου, για «κοπρίτες» στο Δημόσιο, τονίζοντας: «Το Δημόσιο είναι γεμάτο ανθρώπους που θέλουν, που μπορούν να προσφέρουν, οι οποίοι όμως είτε απομονώνονται είτε δεν ακούγονται, όταν έχουν ιδέες».

Χαρακτήρισε δε, το δημόσιο υπάλληλο ως «κλειδί» της αλλαγής νοοτροπίας στο κράτος και τα προσόντα του, «πλούτο», που πρέπει να αξιοποιηθεί. «Το μεγάλο στοίχημα είναι να δημιουργήσουμε μια καλύτερη, διαφορετική Ελλάδα και σε αυτή την πρόκληση απαντάμε ρητά: Ναι, η Ελλάδα αλλάζει, θα αλλάξει και θα αλλάξει για πάντα» υπογράμμισε.

O υφυπουργός της… ηπιότητας


Με τη μισή Ελλάδα να έχει βγει στους δρόμους και να διεκδικεί τα αυτονόητα και την άλλη μισή να αναστενάζει από τις «αλχημείες» της κυβέρνησης, ακούσαμε και το παρακάτω «χαριτωμένο», που μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο ως μία από τις πιο ανεκδιήγητες δηλώσεις της χρονιάς, η οποία μάλιστα είναι και καταγεγραμμένη στα πρακτικά του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Αναφερόμαστε σε δήλωση που έκανε σήμερα ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Σπύρος Βούγιας, ο οποίος είπε ότι η αύξηση στα εισιτήρια γίνεται για να καλυφτούν τα ελλείμματα του Οργανισμού. Το κορυφαίο, όμως, μας το κράτησε για το τέλος: «Είναι» διευκρίνισε «μια αύξηση ήπιας μορφής, γύρω στο 40%»! 

Και η απορία όλων εμάς εδώ στη Ζούγκλα (και όχι μόνο) είναι η εξής: πόσο θα έπρεπε δηλαδή να είναι αυτή η αύξηση, για να θεωρηθεί υπερβολική, ώστε να θορυβήσει πολίτες και πολιτικούς; Μήπως της τάξεως του 400% και άνω;

Ψάχνοντας τη...βαφή


Αναζητείται κεφαλή που χρησιμοποιεί βαφή προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για Κυριακάτικο δημοσίευμα.

Έξω φρενών έχει γίνει ο Καρατζαφέρης (και όχι μόνον)  με δημοσίευμα Κυριακάτικης εφημερίδας που αναφέρεται σε διαλόγους που φέρεται να είχε με τον Πρόεδρο της ΝΔ κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στην Κύπρο και στην εκδήλωση μνήμης για τον αδικοχαμένο Άντυ Χατζηκωστή. Η ανακοίνωση του ΛΑΟΣ βρίθει από υπονοούμενα. Και σύμφωνα με αυτήν ο «πληροφοριοδότης» ανήκει σε εκείνους που περιέγραψε ως...βαψομαλλιάδες ο Φ. Κρανιδιώτης. «Το όλο ρεπορτάζ από την Κύπρο είναι «τρίχες» και μάλιστα...βαμμένες» σημειώνεται χαρακτηριστικά. 

Ας δούμε όμως ποιοι ήταν στο τραπέζι στο οποίο υποτίθεται ότι έγινε η πολιτική συζήτηση Σαμαρά – Καρατζαφέρη: Ο Πρόεδρος της ΝΔ με τη σύζυγό του Γεωργία, ο Π. Παναγιωτόπουλος. Ο Γ. Καρατζαφέρης και ο Αδ. Γεωργιάδης με τη σύζυγό του Ευγενία Μανωλίδου. Λέτε να εννοεί κάποια από τις κυρίες η ανακοίνωση...

Πάγκαλος: «Καπέλο σε μένα; Πολύ δύσκολο!»

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος με συνέντευξή του στη Real News προειδοποιεί ότι δεν μπορεί να του μπει κανείς «καπέλο» στον επικείμενο ανασχηματισμό, επιρρίπτει ευθύνες σε Κατσέλη και Μπιρμπίλη για την καθυστέρηση της ανάπτυξης, κατηγορεί τον Αντώνη Σαμαρά ότι διοικεί το κόμμα του με το πολιτικό προσωπικό της Πολιτικής Άνοιξης και χαρακτηρίζει ως «ελαφρό πολιτικό» τον Αλέξη Τσίπρα.
Σε ερώτηση σχετικά με δημοσιεύματα που επιμένουν ότι ο Ραγκούσης «μπαίνει καπέλο» στον Πάγκαλο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απάντησε λέγοντας ότι « ο Γιάννης Ραγκούσης είναι πολύ καλός φίλος. Βεβαίως, με κανέναν τρόπο δεν υπάρχει η δυνατότητα να μου μπει ‘’καπέλο’’. Ξέρετε είναι εξαιρετικά δύσκολο. Μάλλον οι άλλοι θα πρέπει να ενοχλούνται καμιά φορά όταν πέφτει η σκιά μου και λόγω των διαστάσεων που έχει η σκιά μου, που είναι ανάλογη με τις διαστάσεις που έχω κι εγώ».

Η Αριστερά επενδύει στην ανυπακοή


Θέσεις «μάχης» στις μπάρες των διοδίων, σε χώρους που προορίζονται για τη δημιουργία ΧΥΤΑ ανά την Ελλάδα ή σε προστατευόμενες περιοχές της χώρας που πλήττονται από τη λειτουργία λατομείων και ορυχείων, έχουν λάβει κόμματα και οργανώσεις 
απ΄ όλο το φάσμα της Αριστεράς, κοινοβουλευτικής και μη, δίνοντας το δικό τους δυναμικό «παρών» στο διογκούμενο κύμα πολιτικής ανυπακοής κινήσεων πολιτών και τοπικών φορέων. Από την κυρία Αλέκα Παπαρήγα (ΚΚΕ) και τον κ. Αλ. Τσίπρα (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) ως τον κ. Αλ. Αλαβάνο (Μέτωπο Ανατροπής και Αλληλεγγύης) και τον διάσημο μουσικοσυνθέτη κ. Μ. Θεοδωράκη («Σπίθα»- Κίνημα Ανεξάρτητων Πολιτών), αλλά και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς (ΑΝΤΑΡΣΥΑ κτλ.), έχουν ταχθεί εμπράκτως υπέρ των δυναμικών λύσεων πρωταγωνιστώντας σε πολλές περιπτώσεις στις κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και σύμφωνα με  εκτιμήσεις τους θα ενταθούν περαιτέρω.Το ΚΚΕ ήταν το πρώτο κόμμα το οποίο εδώ και χρόνια έχει διακηρύξει «ανυπακοή και αντεπίθεση» για την «ανατροπή του ευρωμονόδρομου, για τα σύγχρονα λαϊκά δικαιώματα,τη λαϊκή εξουσία», αλλά και κατά των κυβερνητικών μέτρων που πλήττουν 
τα συμφέροντα των εργαζομένων. 

Στις ευρωεκλογές το ΚΚΕ έδωσε την εκλογική μάχη με κεντρικό σύνθημα «Ανυπακοή- ρήξη - ανατροπή», ενώ και στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές η παράταξη του κόμματος «Λαϊκή Συσπείρωση» έστελνε «μήνυμα ανυπακοής στους εκπροσώπους του ραγιαδισμού που μας καλούν να σεβαστούμε τη “νομιμότητα” του μνημονίου» . Κατά την κυρία Αλέκα Παπαρήγα «η ανυπακοή έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο και έχει θετικό περιεχόμενο» στον βαθμό που στρέφεται κατά των κυρίαρχων πολιτικών του ΠαΣοΚ και της ΝΔ. 

Για μια Μεγάλη Ρύθμιση Χρέους


Την πρώτη Πέμπτη κάθε μήνα, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας απαντά σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ευθύς μόλις ανακοινώσει και εξηγήσει την απόφαση του Συμβουλίου του Ευρωσυστήματος -στο οποίο συμμετέχει και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, καθηγητής Γιώργος Προβόπουλος- σχετικά με την πολιτική επιτοκίων του ευρώ. Αυτήν την Πέμπτη, λίγο αργότερα από τον Ζαν-Κλοντ Τρισέ, στο Βερολίνο και όχι στη Φρανκφούρτη, ο υπουργός Οικονομικών της Ομοσπονδιακής Γερμανίας απαντούσε στις ερωτήσεις των ξένων ανταποκριτών.
Οταν ρωτήθηκε ο κ. Τρισέ αν οι αποφάσεις των πολιτικών προϊσταμένων της Ευρωζώνης είναι επείγουσες, απάντησε: «Στις παρούσες συνθήκες, όλα είναι επείγοντα». Ο Βόλφανγκ Σόιμπλε, όταν ρωτήθηκε για τον χρονικό ορίζοντα μέσα στον οποίο πρέπει να αυξηθούν τα διαθέσιμα κεφάλαια του Μηχανισμού Στήριξης, είπε: «Αν συζητούμε από τώρα, που δεν έχουμε διαθέσει ούτε το 10% των διαθεσίμων κεφαλαίων του οργανισμού, το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να ενισχύσουμε όσους περιμένουν ότι τελικώς θα υποχρεωθούμε να χρησιμοποιήσουμε όλες μας τις δυνάμεις».