Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

Κ. Παπούλιας : "Στη φυλακή όσοι πλούτισαν παράνομα"


Να επιβάλει αποτελεσματικά μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά και να μεριμνήσει για την ενίσχυση των οικονομικά ασθενεστέρων ζήτησε από την Πολιτεία ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλιας.
Κάνοντας αυστηρή αυτοκριτική ως πολιτικός, ο κ. Παπούλιας, μίλησε ευθέως όχι μόνο για «την απληστία και τις ατέλειες του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος» και για «τις αδυναμίες της Ευρώπης» αλλά, όπως τόνισε, και «για τα λάθη και την αμεριμνησία τη δικιά μας, του πολιτικού κόσμου της πατρίδας μας, του οποίου μέρος είμαι και εγώ».
Ερμηνεύοντας, δε, το περί δικαίου αίσθημα της ελληνικής κοινωνίας, ζήτησε αφενός την παραδειγματική τιμωρία όσων πλούτισαν παράνομα και αφετέρου την πάταξη της παραοικονομίας.
«Η Πολιτεία οφείλει να επιβάλει αποτελεσματικές ρυθμίσεις, για να υποχρεώσουμε αυτούς που φοροδιαφεύγουν να καταθέσουν στο κρατικό ταμείο ό,τι οφείλουν, να δηλώσουν την περιουσία τους» επεσήμανε σε ασυνήθιστα αυστηρό ύφος, αναφερόμενος στη φοροδιαφυγή.

Πηγή : zougla.gr

Πρόωρες, ανασχηματισμός ή πολυκομματική κυβέρνηση;


Αλλάξαμε χρόνο με την κρίση στο αποκορύφωμά της και με τα ερωτήματα να πλανώνται:
– «Θα έχουμε σύντομα εκλογές;».
– «Θα προηγηθεί κάποιος ανασχηματισμός της κυβέρνησης;».
– «Υπάρχει ενδεχόμενο για πολυκομματική κυβέρνηση;» κ.λπ.
Ας δούμε, λοιπόν, μία προς μία τις παραπάνω εκδοχές…
Οτι πιο καταστροφικό για τον τόπο θα είναι οι πρόωρες εκλογές. Τι να περιμένουμε άραγε από αυτές; Ποια κυβέρνηση θα μπορούσε να μαζέψει το σημερινό μπάχαλο;
Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι Ελληνες ψηφοφόροι θα εκφράσουν την οργή τους στα κόμματα και στους πολιτικούς… Και ιδίως στα δύο κόμματα εξουσίας, που ζήτημα είναι αν και τα δύο μαζί συγκεντρώσουν… 40%!!!
Υπάρχει και ένα άλλο θέμα: Αν οι πρόωρες προκηρυχθούν πριν από τις 4 Απριλίου 2011, αυτές θα πρέπει να γίνουν με λίστα!..
…Δηλαδή οι Αρχηγοί και οι παρεούλες τους κυριολεκτικά θα διορίσουν τους 200 από τους 300 βουλευτές!
Συνταγματικό μεν, αντιδημοκρατικό δε…

Διαλέγονται για να μη διαλυθούν…

Το «τσουρούφλισμα» της κυβέρνησης από τους βουλευτές μετά το κατεπείγον νομοσχέδιο φαίνεται να φρενάρισε τη νομοθετική αυθαιρεσία και να άνοιξε μια πόρτα διαλόγου, αν και ο πρωθυπουργός φέρεται να δηλώνει ανυποχώρητος στον μεταρρυθμιστικό… οίστρο του.
Τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα δεν φαίνεται να αφήνουν πολλά περιθώρια για υπαναχωρήσεις από τα συμφωνηθέντα με την τρόικα, αλλά η ανάγκη να τηρηθούν κάποια προσχήματα πριν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ χοντρύνουν την κόντρα τους, ανάγκασε χριστουγεννιάτικα τον πρωθυπουργό να ανακρούσει πρύμναν και να ζητήσει απ’ όλους να εξαντλήσουν τον διάλογο.
Έναν διάλογο που, σύμφωνα με την ομάδα σχεδιασμού, έχει δύο στοχεύσεις: τον εσωτερικό διάλογο μεταξύ των βουλευτών και των υπουργών για τις νομοθετικές τους πρωτοβουλίες και τις κινήσεις τους και τον εξωτερικό με τις κοινωνικές ομάδες που θίγονται από τις μεταρρυθμίσεις.

Κώστας Σημίτης : Αντίδραση στην ανακίνηση της υπόθεσης των swap του 2000-2001


«Οι υπεύθυνοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ήδη αποφανθεί δημόσια ότι οι ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης το 2001 ανταποκρίνονταν στους κοινοτικούς κανόνες και τις πρακτικές που εφάρμοσαν και άλλες χώρες την ίδια εποχή και σε παρόμοια έκταση» δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης με αφορμή δημοσίευμα για των παραγώγων (swap) της περιόδου 2000-2001.
Με την δήλωσή του αυτή ο κ. Σημίτης απαντά ουσιαστικά, σε δημοσιεύμα εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο  η προϊστάμενη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών απέστειλε το φάκελο της προκαταρκτικής έρευνας, που διενεργήθηκε έπειτα από καταγγελία Αυστριακού δικαστή. Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος  για «καταγγελίες σχετικά με αξιόποινες πράξεις» από την τότε κυβέρνηση. Ο φάκελος, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, έφτασε στον Αρειο Πάγο στις 20 Δεκεμβρίου και ο εισαγγελέας ΑΠ Ιωάννης Τέντες ανέθεσε στον αντεισαγγελέα Αθ.Κατσιρώδη να εξετάσει εάν η υπόθεση πρέπει να διαβιβαστεί στη Βουλή.

Δημόσιος υπάλληλος με μισθό 55.000 € ετησίως η Γιάννα!


Οι θέσεις των πρέσβεων εκ προσωπικοτήτων έχουν θεσμοθετηθεί για να έχει τη δυνατότητα η ελληνική διπλωματία να αξιοποιεί επιφανείς παράγοντες σε διάφορες αποστολές και για συγκεκριμένο χρόνο. Οι θέσεις είναι έμμισθες, αν και πρόσφατα η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών διαβεβαίωσε ότι θα τροποποιήσει το νομικό πλαίσιο για να υπάρχουν τοποθετήσεις αμισθί, να είναι δηλαδή πλήρως τιμητικές.
Η κυρία Αγγελοπούλου, αν και η ίδια είχε δηλώσει πως δεν το επιθυμεί, αμείβεται κανονικά από το υπουργείο Εξωτερικών τα τελευταία 13 χρόνια, ακόμη και μετά τη λήξη της αποστολής της, με το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων. Πρόκειται για τη μακροβιότερη πρέσβειρα εκ προσωπικοτήτων, ενώ δεν έχει γίνει γνωστή κάποια συμμετοχή της σε διπλωματικές προσπάθειες της χώρας τα τελευταία χρόνια.
Η ίδια απαντώντας στο «ΘΕΜΑ» διευκρινίζει ότι ζήτησε να μην αμείβεται όταν την τοποθέτησαν στη θέση αυτή και επειδή από το υπουργείο τής γνωστοποίησαν ότι δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο, επέλεξε να δίδει τα χρήματα της αμοιβής της σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Υπάρχουν πάντως τρόποι ώστε εάν κάποιος δεν επιθυμεί να λαμβάνει την αμοιβή να την επιστρέφει αμέσως στο κράτος και έτσι να μην επιβαρύνει τον Προϋπολογισμό.

Η σχέση νικάει τον χρόνο, η χρήση όχι

Φταίει το μέτρο, όχι το μετρούμενο: Το θερμόμετρο, η ζυγαριά, όχι η αιτία που προκάλεσε τον πυρετό, η λαιμαργία που πρόσθεσε το βάρος.
Ηταν κακή η χρονιά που πέρασε, λέει δραματικά ο ολίγιστος πρωθυπουργός μας. Ατυχήσαμε στη ρουλέτα, όμως είχε στραβώσει προκαταβολικά η παρτίδα. Δεν διανοείται την αυτοκριτική, την υποχρέωση να λογοδοτήσει απέναντι στην κοινωνία, δεν έμαθε ποτέ ότι η εξουσία είναι διακονία των κοινών αναγκών, όχι τζόγος στο οικογενειακό του καζίνο. Οι οικογένειες, που κληρονομικά διαχειρίζονται το ελλαδικό φέουδο, μεγαλώνουν στους κόλπους τους τους επόμενους παίκτες του ηδονικού παιχνιδιού, και οι όροι του παιχνιδιού μόνο «επικοινωνιακοί», καθόλου ευθύνη έμπρακτων αποτελεσμάτων της πολιτικής στον κοινό βίο.
Τρεις ή τέσσερις μέρες μετά την επίρριψη των ευθυνών στην «κακή χρονιά», ο πρωθυπουργός προχώρησε στον ανασχηματισμό του προσωπικού του γραφείου. Το συγκροτούν εκατόν πενήντα (ναι, 150) υπάλληλοι: 45 στη «μονάδα» διοίκησης και οργάνωσης. 16 στην «παραγωγή πολιτικής». 13 για τον «επικοινωνιακό σχεδιασμό». 12 στην «παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου». 11 υπάλληλοι θα παράγουν «καινοτομίες». 4 θα συντονίζουν «την υλοποίηση συγκεκριμένων προτεραιοτήτων του κυβερνητικού έργου». 10 θα οργανώνουν τον «απευθείας διάλογο του πρωθυπουργού με τους πολίτες». («Τα Νέα», 27/12/2010). Οι υπόλοιποι, ώς τους 150 που αναφέρει στον τίτλο της είδησης η εφημερίδα, μάλλον, με φαραωνικά ριπίδια, θα αναψύχουν τους 111 επιτελείς.
Απίστευτα πράγματα. Οχι απλώς εξωφρενικά (και χυδαία στον αμοραλισμό τους) για μια κοινωνία που βυθίζεται στον πανικό οικονομικής καταστροφής, αλλά και προκλητικά στυγνής ανελπιστίας. Το λαϊκό σώμα δεν αντιδρά, δεν καταλαβαίνει, τα αντανακλαστικά του έχουν οριστικά νεκρωθεί.