Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010

Οι αγορές έχουν αρχίσει να ακονίζουν τα μαχαίρια τους πάλι


Η απόφαση του οίκου  αξιολογησης Fitch να προχωρήσει, παραμονές Χριστουγέννων, σε υποβάθμιση της Πορτογαλίας, αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι οι αγορές έχουν ήδη αρχίσει να ακονίζουν τα μαχαίρια τους για τα όσα πρόκειται να συμβούν μετά τις γιορτές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι παράλληλα με την ανακοίνωση για την υποβάθμιση της Πορτογαλίας, η Fitch με άλλη ανακοίνωσή της, επιλέγει τη στιγμή για να τοποθετηθεί απέναντι στην κρίση της ευρωζώνης υποστηρίζοντας ότι αυτή έχει δομικό χαρακτήρα στο βαθμό που εκφράζει τις επιφυλάξεις τόσο για τη βιωσιμότητα του ευρώ όσο και για την ικανότητα των ξεχωριστών μελών της ευρωζώνης να αντιμετωπίσουν την κρίση ελλειμμάτων και χρέους...

Έφαγε άγρια γιούχα ο Καραμανλής στο αεροδρόμιο του Μονάχου!


Άγρια γιούχα στο ζεύγος Καραμανλή και στο ζεύγος Βαληνάκη που έφτασαν πριν απο λίγο στο αεροδρόμιο του Μονάχου με πτήση της Aegean απο την Aθήνα. Αναμένοντας τις βαλίτσες τους τα ζεύγη Καραμανλή και Βαληνάκη αποδοκιμάστηκαν άγρια απο καμιά δεκαριά ομογενείς που περίμεναν...
δίπλα τις βαλίτσες τους απο την ίδια πτήση της Aegean. Η λεκτική επίθεση ξεπέρασε κάθε προηγούμενο αφού οι ηλικιωμένοι ομογενείς αποκαλούσαν τον πρώην πρωθυπουργό 'λαμόγιο', 'απατεώνα' και 'τεμπελχανά'. Το επεισόδιο κινητοποιήσε τη γερμανική αστυνομία η οποία και φυγάδεψε προς άγνωστη κατεύθυνση τα δύο ζεύγη!...

Πολιτεία της μελαγχολίας...


Η έκπτωση και των μεγαλυτέρων θρησκευτικών εορτών -όπως των Χριστουγέννων- σε εμποροπανηγύρεις δίχως πνευματικό περιεχόμενο υπήρξε μία από τις «πολιτισμικές παρακαταθήκες» που κληροδότησε στην ανθρωπότητα ο Διαφωτισμός, με μελαγχολικές συνέπειες σε περιόδους κρίσεως.
Ενδιαφέρον ότι για πρώτη φορά στη μεταπολεμική μας ιστορία, η φετινή εμποροπανήγυρις, στην οποία επένδυε πάντοτε ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας, χαρακτηρίζεται από κατήφεια, πενία και ανεκδήλωτη «οργή». Οταν μία κοινωνία χάνει το μεταφυσικό σημείο αναφοράς της, βρίσκεται αντιμέτωπη με τα συντρίμμια της υλικής καταστροφής, στο έλεος πιθανών συγκρούσεων.

Νέο σχέδιο Μάρσαλ...

Ο Ντομινίκ Στρος-Καν είναι Γάλλος πολιτικός. Το γεγονός αυτό του δίνει τουλάχιστον τη δυνατότητα να γνωρίζει καλά την πολιτική κατάσταση στη χώρα του και να κατανοεί τις θέσεις στην Ευρώπη. Ν’ αφουγκράζεται τα προβλήματα και να διαισθάνεται τις κοινωνικές αντιδράσεις. Γι’ αυτό και δείχνει να μιλάει με άνεση και να κάνει υποδείξεις για τα προβλήματα που παρουσιάζονται τον τελευταίο χρόνο με την κρίση χρέους στην ευρωζώνη. Λίγα μόλις εικοσιτετράωρα, λοιπόν, μετά τη συμφωνία στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού οικονομικής στήριξης, θεώρησε χρήσιμο να δημοσιοποιήσει τις ανησυχίες του και να καλέσει τους Ευρωπαίους να προσπαθήσουν σύντομα να δώσουν μια συνολική λύση.

Ελπίδα Τσουρή: Έστειλε υποπλοίαρχο να της αγοράσει κουρτίνες!


Και ενώ δεν έχουν ακόμη κοπάσει τα ειρωνικά σχόλια για την τακτική της κ. Ελπίδας Τσουρή να επιδοτεί με χρήματα του υπουργείου συλλόγους γονέων για να διοργανώνουν σχολικές γιορτές με χιλιάδες ευρώ, έρχεται σήμερα η εφημερίδα Πρώτο Θέμα να αποκαλύψει άλλο ένα κατόρθωμα της γαλαντόμου υφυπουργού....
Συγκεκριμένα η κυρία Τσουρή φέρεται να έχει διαθέσει σχεδόν 50 χιλιάδες ευρώ για την ανακαίνιση του γραφείου της στο Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων. Όπως προκύπτει από τα παραστατικά που αποκαλύπτει η εφημερίδα με εντολή της υφυπουργού διατέθηκαν 29.963 ευρώ για την αγορά επίπλων και.... άλλα 20.273 ευρώ για την αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού. Το ιλαροτραγικό της υπόθεσης είναι πάντως η εντολή της κυρίας Τσουρή να αναθέσει την στυλιστική αναβάθμιση του γραφείου της σε έναν ένστολο!

Η Διαμαντοπούλου φτιάχνει ομάδα στο ΠΑΣΟΚ!


Το ηγετικό της προφίλ στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ για... παν ενδεχόμενο φτιάχνει το τελευταίο διάστημα η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου.
Με ενωτικές παρεμβάσεις, αλλά και συναντήσεις με βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να αναδειχθεί σε πόλο εντός της κυβερνητικής παράταξης, ώς όταν έρθει η ώρα... να την προτείνουν οι συνάδελφοί της για την καλύτερη λύση.
Στο πλαίσιο αυτό η κ. Διαμαντοπούλου κρατά υποστηρικτική στάση απέναντι στους βουλευτές που... βγαίνουν στο αντάρτικο. Χαρακτηριστική ήταν μια απάντησή της σε συνέντευξή της στο "Βήμα":

Φιλανθρωπία γιοκ…


Ακόμη και το πνεύμα των Χριστουγέννων «θυσιάζεται» φέτος στο βωμό της λιτότητας αφού σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από ειδικούς  φορείς και  ιδρύματα πάνω από 35% πτώση κατέγραψαν οι φιλανθρωπίες. Γεύματα αγάπης, φιλανθρωπικά gala, εορταστικά bazaar, εκδηλώσεις με αφορμή τη διάθεση χρημάτων σε κοινωφελή ιδρύματα απουσιάζουν αισθητά κατά την φετινή εορταστική περίοδο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Παλαιότερα, με τη λέξη  φιλανθρωπία (ή στα λατινικά caritas), οι χριστιανοί απέδιδαν τον ελληνικό όρο «αγάπη» έτσι όπως φαίνεται  αρχίζει να εκλείπει κάθε είδους μορφή δωρεάς προς τα διάφορα ιδρύματα εφόσον πλέον φορολογείται με 20% με το νόμο  3842/2010, το οποίο συνιστά μνημόνιο κοινωνικής αναλγησίας και αδιαφορία για τις ευπαθείς ομάδες.

Κ. Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα έχει περάσει και χειρότερα»


Ο Όμιλος Βρακοφόρων Κρήτης είπε τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη για 12η συνεχή χρονιά. Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ άκουσε τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα κάλαντα της πατρίδας του αλλά και μαντινάδες.
"Εσύ τα έλεγες από τα παλιά πρόεδρε και αναρωτιόμουν γιατί να είσαι δυσάρεστος", είπε απευθυνόμενος στον πρώην πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ομίλου βρακοφόρων.
"Δεν τα λέγαμε μόνο. Ως κυβέρνηση τα κάναμε, αλλά δεν μας αφήσανε. Δεν πειράζει. Τουλάχιστον έχουμε την ικανοποίηση ότι τα λέγαμε σωστά. Η Ελλάδα θα τα βγάλει πέρα. Έχει περάσει και χειρότερα", του απάντησε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ λίγο πριν είχε ακούσει την ακόλουθη μαντινάδα: "Νέστορα της πολιτικής, ο κόσμος περιμένει, πάντα με στόμα ανοικτό και όταν μιλείς πομένει. Πείτε ακόμη μια φορά να καταλάβουν όλοι, πως μπήκαν μέσα οι οχτροί και πήρανε την πόλη. Σιγά σιγά οι δανειστές αλώσανε τη χώρα, η τυπική παράδοση απλά συμβαίνει τώρα. Όταν μιλούσατε σκληρά και κάνατε εκκλήσεις, όλοι τα αυτιά τους κλείνανε και αλλού ζητούσαν λύσεις".

Γιατί να αισιοδοξούμε...


Το 2010 τελειώνει μέσα σε διαδοχικές απεργίες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και με τις γειτονιές της Αθήνας γεμάτες σκουπίδια, όπως είναι και η ύπαιθρος με τις αμέτρητες παράνομες χωματερές. Αλλά δεν είναι αυτός ο λόγος που αυτά τα Χριστούγεννα είναι διαφορετικά απ' όσα θυμόμαστε - επειδή απεργίες στην καθαριότητα και στα μέσα μεταφοράς είναι μόνιμοι συνοδοί των εορτών, είτε τα Χριστούγεννα είτε το Πάσχα είτε τον Δεκαπενταύγουστο. Η διαφορά σήμερα βρίσκεται στην ένταση και επιμονή των κινητοποιήσεων, και στην αίσθηση ότι η Ελλάδα δοκιμάζεται σε κάθε τομέα και σε κάθε επίπεδο. Συμμετέχουμε όλοι σε ένα τεστ κοπώσεως. Από τη μία πλευρά, η αμφίθυμη και φοβισμένη κυβέρνηση, υπό την άγρυπνη επίβλεψη της τρόικας, προσπαθεί να φέρει τα πάνω κάτω στην οικονομική και κοινωνική ζωή των Ελλήνων\u0387 από την άλλη, όσοι πλήττονται από τις αλλαγές (όλοι, δηλαδή, σε κάποιον βαθμό) αγωνιούν για το μέλλον τους, είτε σιωπηλά είτε με δυναμικές κινητοποιήσεις. Φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό τον Γιάννη. Τραβάει ο ένας από δω και ο άλλος από κει. Κι όποιος αντέξει.