Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Κόβονται οι πιστώσεις για τους συμβασιούχους διδάσκοντες στο Πανεπιστήμιο Κρήτης


Πρόταση να μην περικοπούν οι πιστώσεις για τους διδάσκοντες επί συμβάσει καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης, αλλά και γενικότερα των ΑΕΙ της χώρας, κατέθεσαν οι Βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης και Χρήστος Μαρκογιαννάκης, προς την αρμόδια Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κα. Α. Διαμαντοπούλου.

Ειδικότερα, οι Βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας αναφέρουν ότι «το Πανεπιστήμιο Κρήτης, με την σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Παιδείας, προχώρησε στην πρόσληψη 87 διδασκόντων με βάση το Προεδρικό Διάταγμα 407/80 για την αντιμετώπιση των διδακτικών του αναγκών, με βάση την διμερή συμφωνία του 4ετούς προγραμματισμού μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και του Πανεπιστημίου, η οποία παραμένει σε ισχύ».
Προσθέτουν ότι «στη συνέχεια και μετά την ανάθεση καθηκόντων από τους επιλεχθέντες επιστήμονες που δίδαξαν καθ’ όλο το χειμερινό εξάμηνο του 2010, κοινοποιήθηκε στη Διοίκηση του Πανεπιστημίου επιστολή του Υπουργείου, με αριθμό πρωτοκόλλου Φ.122.5/14/157373/Β2 και ημερομηνία 21 Δεκεμβρίου 2010, δηλαδή στη λήξη του χειμερινού εξαμήνου, η οποία υπογράφεται από τον Υφυπουργό Ι. Πανάρετο» που αναφέρει ότι «Εγκρίνουμε τη διάθεση (73) εβδομήντα τριών πιστώσεων εκτάκτου διδακτικού προσωπικού ( βάσει του ΠΔ 407/80 και του άρθρου 18 παρ 2 και 3 του Ν 1268/82 ) από τον τακτικό προϋπολογισμό του ΥΠΔΒΜΘ για τις ανάγκες των τμημάτων του ιδρύματός σας…». Ως εκ τούτου, «το Πανεπιστήμιο Κρήτης βρίσκεται στο σοβαρότατο δίλημμα, είτε να μειώσει δραστικά τις αποδοχές των επιλεχθέντων συναδέλφων παρά τα αναγραφόμενα στη σύμβαση που έχουν αυτοί υπογράψει, είτε να αρνηθεί την πληρωμή ορισμένων από αυτούς» και τονίζουν ότι «καμία από τις δύο λύσεις δεν είναι δεοντολογικά και ηθικά αποδεκτή».

Ο Γκλέτσος έγινε ο ήρωας των απανταχού Ελλήνων «τσαμπουκάδων»...



Ωραίος μάγκας ο Αποστόλης! Μέσα σε λίγες ώρες έγινε ο ήρωας της Στυλίδας και των απανταχού Ελλήνων «τσαμπουκάδων». Των "όλα τα σφάζω και όλα τα μαχαιρώνω", όπως φωνάζουν κάτι πλανόδιοι μανάβηδες που πουλάνε καρπούζια το καλοκαίρι.
Ωραίες αυτές οι μαγκιές και οι αμερικανιές, αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Γιατί μπορεί στην περιπτωση του Αποστόλη, ο στόχος να είναι καθαρός και αντρίκιος, αλλά το μήνυμα που εισπράτει ο καθένας είναι υποκειμενική υπόθεση.
Για φαντάσου δηλαδή κάποιοι να ερμήνευσαν τη στάση Γκλέτσου ως "παίρνουμε το νόμο στα χέρια μας και σπάμε μπάρες, πλακώνουμε στο ξύλο πρώην υπουργούς, κλείνουμε τους δρόμους όποτε γουστάρουμε (π.χ. φορτηγά) και απαγορεύουμε σε ξένους τουρίστες να ανέβουν στην Ακρόπολη; Δηλαδή ο τσαμπουκάς γίνεται για τον τσαμπουκά;"
'Η, λέμε τώρα, να το δουν κάποιοι δήμαρχοι ως καλή ιδέα για προβολή που θα τους εξασφαλίσει την επανεκλογή τους στη δημαρχία και να καβαλήσουν τις μπουλνόζες και "όποιον πάρει ο χάρος";
Ο Αποστόλης μπορεί να το λέει η καρδιά του, φοβάμαι όμως ότι δεν έχει μέτρο ως δήμαρχος. Γιατί άμα είσαι δήμαρχος, είσαι κομμάτι της εξουσίας και δεν συμπεριφέρεσαι σαν οργισμένος πολίτης.
Σύντροφοι να κατέβουμε στους δρόμους και να πλακωθούμε και με τους μπάτσους και με το κράτος, αλλά να ξέρουμε γιατί το κάνουμε και μέχρι που θα φθάσουμε. Αν πρόκειται να γίνεται ο τσαμπουκάς για το θεαθήναι και μετά να γυρνάμε σαν… κότες σπίτι μας - γιατί κάτι μου λέει ότι οι μιμητές Γκλέτσου, αυτό θα πράξουν - καλύτερα να μην το ξεκινάμε καθόλου. Γιατί όπως είπε και ο θείος Μαρξ: «Πριν ξεκινήσει ο αγώνας, αποφάσισε ότι δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής».
Έχουμε καιρό για την επανάσταση, προς ώρας πρέπει να βρούμε το δρόμο για την επιβίωσή μας.

Το δείπνο Σαμαρά - Καρατζαφέρη


Τετ α Τετ στην Κύπρο είχε ο Πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, με τον Πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ. , Γιώργο Καρατζαφέρη. 

Παρόντες και οι δύο στο ετήσιο μνημόσυνο του Άντη Χατζικωστή ενώ στην συνέχεια δείπνησαν μαζί με τον Πάνο Παναγιωτόπουλο και τον Άδωνη Γεωργιάδη με την σύζυγό του Ευγενία Μανωλίδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γιώργος Καρατζαφέρης ζήτησε από τον Αντώνη Σαμαρά να τα πουν από κοντά στην Αθήνα αλλά απ΄ ότι πληροφορούμαστε ραντεβού δεν κλείστηκε. 

Το κάπνισμα...

Η ιστορία με την απαγόρευση του καπνίσματος δείχνει πόσο ανεύθυνα χειρίζονται μερικές φορές οι πολιτικοί μας σοβαρές υποθέσεις. 
Το κράτος ξόδεψε πολλά εκατομμύρια σε μια μεγάλη καμπάνια με την ευκαιρία της απαγόρευσης του καπνίσματος. Εν συνεχεία προχώρησε στην απαγόρευση, η οποία ουδέποτε εφαρμόσθηκε στην πράξη. Κατόπιν, για να ενισχυθεί το γραφικό του πράγματος, απαγορεύθηκε το κάπνισμα από ενήλικες παρουσία παιδιών μέσα σε... αυτοκίνητο. 
Τώρα πληροφορούμεθα ότι το κάπνισμα θα επιτρέπεται όπου σερβίρεται πολύ αλκοόλ. Πρόκειται ομολογουμένως για χειρισμούς άνευ προηγουμένου, οι οποίοι δείχνουν ότι ούτε και οι αρμόδιοι πολιτικοί παίρνουν στα σοβαρά τους νόμους που ψηφίζουν. 
Είναι σαφώς προτιμότερο να μην ψηφίζει κανένα νόμο η Βουλή από το να ψηφίζει νόμους που δεν τηρούνται ή νόμους παγκόσμιας πρωτοτυπίας...

Παγίωση της απαξίωσης των κομμάτων



Η χαμηλή αυτοπεποίθηση των πολιτών για την εικόνα της χώρας, ο φόβος για κοινωνικές συγκρούσεις τους προσεχείς μήνες, η αποδυνάμωση της εικόνας του πρωθυπουργού και η παγίωση της απαξίωσης των κομμάτων, είναι τα βασικά συμπεράσματα του πρώτου Βαρόμετρου για το 2011 της Public Issue για το ΣΚΑΪ. 
Αναλυτικότερα, το 67% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η διεθνής ισχύς της χώρας έγινε πιο αδύνατη, ενώ 84% προβλέπει ότι θα γίνουν αρκετές απεργίες και κινητοποιήσεις.
Εξαιρετικά χαμηλά παραμένουν τα ποσοστά ικανοποίησης των δύο κομμάτων: Μόνο το 20% δηλώνει ικανοποιημένο από τη λειτουργία της κυβέρνησης, ενώ το ποσοστό πέφτει στο 9% για την αντιπολίτευση, ενώ 63% εκτιμά ότι ούτε η κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ούτε της ΝΔ είναι καλύτερη για τη χώρα.
Αποδυναμωμένη εξάλλου εμφανίζεται η εικόνα του πρωθυπουργού. Ο Γιώργος Παπανδρέου συγκεντρώνει 33 θετικές γνώμες (47 το Δεκέμβριο του 2010), ενώ αντιθέτως ο Αντώνης Σαμαράς κερδίζει 3 θετικές γνώμες (37 έναντι 34 τον περασμένο Δεκέμβριο). 

Εισήγηση για παραγραφή για Δούκα, Κοντό και Μπασιάκο


Την παραγραφή του αδικήματος της απιστίας για τους πρώην υπουργούς της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας Αλέξανδρο Κοντό, Ευάγγελο Μπασιάκο και Πέτρο Δούκα, φέρεται να εισηγείται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο Πενταμελές Δικαστικό Συμβούλιο, ο εισαγγελέας κ. Μ. Ανδριωτέλλης.
Αν η εισήγησή του γίνει δεκτή από το Δικαστικό Συμβούλιο, που θα έχει και τον τελευταίο λόγο, τότε το αδίκημα της απιστίας παραγράφεται οριστικά για τους τρεις πρώην υπουργούς της ΝΔ.
Το Δικαστικό Συμβούλιο θα αποφανθεί με βούλευμά του, το οποίο είναι αμετάκλητο. Επίσης, τα μέλη του θα κρίνουν αν η δικαστική έρευνα για τα μη πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση του Βατοπεδίου θα κριθεί από την τακτική Δικαιοσύνη ή θα παραμείνει στην αρμοδιότητα του Δικαστικού Συμβουλίου.
Το πιθανότερο είναι η υπόθεση να επιστραφεί στην εφέτη ανακρίτρια κα. Ειρήνη Καλού, προκειμένου να συνεχίσει την ανάκριση για τα μη πολιτικά πρόσωπα.
«Κόλαφο για το ΠΑΣΟΚ» χαρακτηρίζουν κοινοβουλευτικοί κύκλοι της ΝΔ την πρόταση του εισαγγελέα προς το Δικαστικό Συμβούλιο.

Η αμετροέπεια του Πάγκαλου!


Πρώτα είπε “μαζί τα φάγαμε”, κυβερνώντες και κυβερνώμενοι, τα χρήματα του Δημοσίου και αφήσαμε άδεια τα ταμεία του κράτους. Μετά αποκάλεσε “αντιπαραγωγικούς” τους στρατιωτικούς μας. Υστερα ονόμασε “κοπρίτες” τους Ελληνες δημόσιους υπαλλήλους. Και τελευταία η εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” (φύλλο της 4.1.2011), αποκάλυψε ότι ο αντιπρόεδρος της κυβερνήσεώς μας κ. Θεόδωρος Πάγκαλος σε ένα “αντεθνικό και αντιλαϊκό παραλήρημα στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης” στην Αγγλία, σε μια διάλεξη που έκανε εκεί τον περασμένο Μάιο, αράδιασε ένα σωρό ύβρεις εναντίον του ελληνικού έθνους σαν να μην είναι και ο ίδιος Ελληνας.

Με αποδείξεις από τη σύγχρονη Ιστορία μας, προσπάθησε να εξηγήσει στους ξένους ακροατές του ότι οι Ελληνες πολίτες είναι εκείνοι που διέφθειραν τους πολιτικούς τους και τους έμαθαν να ρουσφετολογούν. (Εγώ όμως ξέρω ότι ο ανώτερος έχει τη δυνατότητα να διαφθείρει τον κατώτερο. Το αντίθετο δεν είναι δυνατόν να συμβεί). Μετά είπε ότι “οι Ελληνες που έκαναν την Επανάσταση του 1821 ήταν ένα μάτσο αγράμματων και αδαών χωρικών που μετά βίας μιλούσαν ελληνικά”!.

(Η διάλεξή του είναι μαγνητοσκοπημένη).

Και εγώ αναρωτιέμαι: “Αγράμματος ήταν ο Ρήγας Φεραίος, ο πρωτεργάτης της Ελληνικής Επανάστασης; Αγράμματος ήταν ο Νικόλαος Σκουφάς, ο Αθανάσιος Τσακάλωφ και ο Εμμανουήλ Ξανθος που ίδρυσαν την Φιλική Εταιρεία; Αγράμματοι ήταν οι πρόκριτοι και οι αρχιερείς που όρκισαν τους αγωνιστές και ξεκίνησαν την Επανάσταση; Φυσικά τελικώς πήραν τα όπλα και πολέμησαν κυρίως οι σκληροτράχηλοι χωρικοί, οι κλέφτες και οι αρματωλοί, που την εποχή εκείνη δεν μπορούσε να έχουν μόρφωση.

Το ποντίκι που βρυχάται... εκλογές


Αρχίζει να γίνεται φανερό πια, ότι ο Γιώργος Παπανδρέου ετοιμάζεται για ένα ακόμη «κόλπο»: Αφού παρέδωσε τη χώρα στο ΔΝΤ, αφού ξεμπέρδεψε με τα βασικά (εργασιακά, ασφαλιστικά), αφού τελειώσει το προσεχές δίμηνο με τη θεσμοθέτηση του ξεπουλήματος κάθε έννοιας δημοσίου (περιουσία, υποδομές, κοινή ωφέλεια, υγεία, παιδεία) θα είναι έτοιμος να διεκδικήσει και πάλι την «εμπιστοσύνη» μας.
Το ενδεχόμενο των εκλογών μέσα στην Άνοιξη, όσο περνά ο χρόνος, μετατρέπεται σε ισχυρότατη πιθανότητα. Οι λόγοι είναι αντικειμενικοί, τους έχει συνοψίσει πρόσφατα και ο Α. Λοβέρδος λέγοντας ότι αν στον προσεχή (Φλεβάρη) έλεγχο της τρόικας δεν πάρουμε «καλό βαθμό» τότε επιβάλλονται αποφάσεις που καμία κυβέρνηση και κανένας πολιτικός δεν θα είναι σε θέση να λάβει. Με άλλα λόγια, ο υπουργός σημειώνει ότι αν τα νούμερα (έσοδα- έξοδα) δεν βγαίνουν, τότε είναι πιθανή η μη καταβολή της δόσης από το ταμείο «στήριξης».
Σε μια τέτοια περίπτωση, προφανώς, θα ξεκινήσει, μια άλλου τύπου διαχείριση του ελληνικού χρέους από τους πιστωτές, οι οποίοι θα απαιτήσουν την εξασφάλιση των κεφαλαίων τους (όσα έχουμε δανειστεί) με την αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου δημόσιου πόρου. Πρέπει να σημειωθεί ότι με το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση η κυβέρνηση όχι μόνο έχει υποθηκεύσει (στην ουσία) τη δημόσια περιουσία αλλά έχει ήδη φροντίσει να θωρακίσει νομικά την ταχύρρυθμη (fast track) διαδικασία.