Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Επεισόδια και ένταση στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο στο Ηράκλειο


Ένταση κι επεισόδια σημειώθηκαν σήμερα στο τέλος της πορείας διαμαρτυρίας στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Η πορεία διαμαρτυρίας κατέληξε στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, όπου συνεδρίαζε το συντονιστικό όργανο των φοιτητών, προκειμένου να καθοριστούν οι επόμενες κινήσεις, όταν ομάδα που ανήκει στο λεγόμενο αντιεξουσιαστικό χώρο, διέκρινε στο ύψος του πάρκου Γεωργιάδη, μία διμοιρία των ΜΑΤ, που βρισκόταν σε επιφυλακή.

Θέατρο παραλόγου...


Τις τελευταίες ημέρες οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα βιώνουν έναν πρωτοφανή εμπαιγμό από την κυβέρνηση σε ένα ζήτημα ζωτικής σημασίας όπως είναι οι συμβάσεις εργασίας.

"Σε 2-3 χρόνια η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους"


Σε 2-3 χρόνια βλέπει αναδιάρθρωση του ελληνικού και ιρλανδικού χρέους η Standard Chartered.

Tα αφροδισιακά της πολιτικής...


«Η πολιτική είναι αφροδισιακό» είπε ο πρώην υπουργός Υγείας της Κύπρου, Φρίξος Σαββίδης, στις δύο ωραίες κυρίες του Κοινοβουλίου που τον παρακολουθούσαν. 

Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ελίζα Βόζεμπεργκ, ξεναγούσε τον Κύπριο πρώην υπουργό στη Βουλή, γνωρίζοντάς τον σε Έλληνες βουλευτές. Ο πρώην υπουργός είχε, λοιπόν, την τύχη να συναντήσει και την βουλευτίνα του ΠΑΣΟΚ, Άντζελα Γκερέκου, η οποία έδειξε ενδιαφέρον για την κουβέντα που είχαν η κυρία Βόζεμπεργκ και ο κύριος Σαββίδης.

8ος καλύτερος υπουργός στην Ευρώπη ο Παπακωνσταντίνου...


Ογδοος μεταξύ δεκαεννιά ομολόγων του της ΕΕ βρέθηκε ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στην κατάταξη με τους καλύτερους Ευρωπαίους Υπουργούς του 2010.
Πρόκειται για λίστα της εφημερίδας Financial Times, την οποία κατάρτισε κριτική επιτροπή από επτά κορυφαίους οικονομολόγους και στην κορυφή βρέθηκε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
 Η κατάταξη έγινε με βάση τη βαθμολογία που συγκέντρωσαν οι υπουργοί σε τρία κριτήρια: την πολιτική ικανότητα, την οικονομική επίδοση και την αξιοπιστία στις αγορές.
Έκπληξη, σύμφωνα με την εφημερίδα, ήταν ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου ανακηρύχθηκε πρώτος όσον αφορά την πολιτική ικανότητα.

Συνδικαλιστική κατάρρευση...


Η κρίση που ξέσπασε στην ηγεσία της ΓΣΕΕ αναδεικνύει το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει το συνδικαλιστικό κίνημα στη χώρα μας.
Πρώτα το κόμμα
Ο βασικός κανόνας του ελληνικού συνδικαλιστικού κινήματος είναι η απόλυτη κομματική πειθαρχία. Τα στελέχη των διαφόρων συνδικαλιστικών παρατάξεων είναι κατά κανόνα και κομματικά στελέχη, γεγονός που περιορίζει στο ελάχιστο την αυτονομία του χώρου.

Σχέδιο έκδοσης ευρω-ομολόγων προτείνουν Ιταλία και Λουξεμβούργο


Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι παρουσίασαν τη Δευτέρα, με κοινό άρθρο τους στην εφημερίδα Financial Times, σχέδιο για τη δημιουργία, άμεσα, ενός Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους που θα μπορεί να εκδίδει ευρωπαϊκά ομόλογα («E-Bonds») έως το ποσό που αντιστοιχεί στο 40% του ΑΕΠ της ΕΕ και κάθε χώρας-μέλους.

Το σχέδιο αυτό, σύμφωνα με τους συγγραφείς του άρθρου, αποτελεί μία ισχυρή και συστηματική απάντηση στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους, για να «σταλεί ένα σαφές μήνυμα στις διεθνείς αγορές και στους Ευρωπαίους πολίτες για την πολιτική μας δέσμευση στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση και στη μη αντιστρεψιμότητα του ευρώ».

Οι ανατροπές στην υγεία


Να τελειώσει τη Λερναία Υδρα των υπερτιμολογήσεων και της σπατάλης στις προμήθειες υλικών και φαρμάκων από τα νοσοκομεία φιλοδοξεί το υπουργείο Υγείας με το νέο νομοσχέδιο για το ΕΣΥ.

Το νομοσχέδιο-«σκούπα», που παρουσίασε προχθές στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Α. Λοβέρδος, προβλέπει εκτός των άλλων εκ βάθρων αναδιάρθρωση όλων των υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας, με συγχωνεύσεις νοσοκομείων υπό ενιαία διοίκηση, ένταξη στο ΕΣΥ των ιατρείων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του ΙΚΑ και άλλων Ταμείων. «Το ίδιο πρόσωπο δύναται να καταλάβει τη θέση του διοικητή σε περισσότερα του ενός νοσοκομεία και στην περίπτωση αυτή λαμβάνει τις πάσης φύσεως μηνιαίες αποδοχές που αναλογούν στη μία θέση, προσαυξημένες κατά το 1/5», αναφέρεται χαρακτηριστικά, ανοίγοντας τον δρόμο για τον «Καλλικράτη» και στον χώρο της Υγείας.

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου


Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει από τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών  το μεσημέρι, το οποίο  είναι αφιερωμένο στη μνήμη του  Αλέξη Γρηγορόπουλου.
 Κλειστό για ένα 24ωρο θα είναι το κέντρο της Αθήνας λόγω της επετείου των δύο ετών από τη δολοφονία του άτυχου μαθητή.



Τρίμηνο-κόλαση για υπουργούς


«ΜΙΝΙ ΜΝΗΜΟΝΙΑ» σε ΔΕΚΟ, νοσοκομεία και δήμους και διαδικασίες «μπαϊπάς» για να τηρηθούν τα σφιχτά χρονοδιαγράμματα που έχει θέσει η τρόικα ως τον Μάρτιο ετοιμάζουν οι υπουργοί. 

Η τρίτη κακή επιλογή...


Κάποτε ο πρωθυπουργός είχε θέσει το δίλημμα ως εξής: «΄Η αλλάζουμε ή βουλιάζουμε». Δυστυχώς, όμως, υπάρχει και μια τρίτη εξίσου κακή με τη δεύτερη επιλογή. Ούτε να αλλάξουμε, ούτε να βουλιάξουμε. Αυτή είναι η επιλογή των μικρών και μεγάλων κατεστημένων συμφερόντων που έχουν θρονιαστεί στην ελληνική οικονομία. Δεν θέλουν, φυσικά, να βουλιάξει η χώρα, αλλά ούτε να μεταρρυθμιστούν όλες εκείνες οι προσοδοφόρες για κάποιους δομές που την κρατούν μισοβυθισμένη.