Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Συγκλίσεις;


Ευχαριστημένος ο Φώτης Κουβέλης από τη συγκέντρωση της Δημοκρατικής Αριστεράς την περασμένη Δευτέρα, όπου αίσθηση προκάλεσε η παρουσία του Γιάννη Δημαρά και του Βασίλη  Οικονόμου.
Πλήθος οι ερωτήσεις στον πρόεδρο του κόμματος εντός Βουλής για το νόημα των δύο παρουσιών. Ο Γιάννης Δημαράς φαίνεται ότι προβληματίζεται για την επόμενη μέρα, ενώ κάποιοι μέσα στο κόμμα εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι για πιθανοί προσέγγιση με τον Βασίλη Οικονόμου.
Ίδωμεν.


ΚΕΔΚΕ : «Ο νέος προϋπολογισμός υποχρηματοδοτεί τον Καλλικράτη»


Μελέτη που θα καταγράφει αναλυτικά το λειτουργικό κόστος των νέων «Καλλικρατικών» Δήμων καταρτίζει η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ).
Η ΚΕΔΚΕ θεωρεί πως ο νέος Προϋπολογισμός υποχρηματοδοτεί τον «Καλλικράτη» και ουσιαστικά θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της διοικητικής μεταρρύθμισης. Όπως τονίζουν, ο Προϋπολογισμός του 2011 για την Αυτοδιοίκηση είναι μικρότερος του Προϋπολογισμού του 2009, ο οποίος εκπληρώθηκε, χωρίς να έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση τις νέες αρμοδιότητες που φέρνει ο «Καλλικράτης» στους Δήμους.

Με ρυθμούς χελώνας η ανάπτυξη στην ευρωζώνη το 2011


Επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη στο 1,5% το 2011 από 1,7% που εκτιμάται ότι θα είναι φέτος, προβλέπουν οι οικονομολόγοι σε έρευνα που διεξήγαγε το πρακτορείο Reuters. 
Όπως εξηγούν, η ταυτόχρονη δημοσιονομική προσαρμογή από πολλές χώρες θα ασκήσει μεγαλύτερη της αναμενόμενης πίεση στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας. 
Την προοπτική λιτότητας αντιμετωπίζουν και οι ΗΠΑ το 2011, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι πιέζουν στη Γερουσία για μείωση των κρατικών δαπανών, αφού πρώτα συμφώνησαν με τον πρόεδρο Ομπάμα να επεκταθούν για άλλα δύο χρόνια οι φορολογικές ελαφρύνσεις που έληγαν φέτος.

Μπαλωθιά;

«Οι προϋπολογισμοί των τελευταίων δέκα χρόνων ήταν όλοι πλασματικοί», τόνισε με έμφαση ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της προχθεσινής του ομιλίας στη Βουλή και σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ κατάλαβε την κατεύθυνση του…πυροβολισμού.
Οι πέντε εξ αυτών ήταν των κυβερνήσεων του Κώστα Καραμανλή, αλλά όπως σχολίασε Κρητικός βουλευτής «οι εκ των υστέρων βολές μόνο ως…μπαλωθιές ακούγονται».

Στα έδρανα από… Δευτέρα κάποιοι "άτυχοι" Βουλευτές


«Μειωμένες» διακοπές θα κάνουν οι βουλευτές-μέλη της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Βουλής θα κληθούν να επεξεργαστούν το νομοσχέδιο τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου καθώς η κυβέρνηση επείγεται να το ψηφίσει.

Γεγονός που δε συμβαίνει συχνά, οπότε οι εμπλεκόμενοι βουλευτές δε το χαίρονται ιδιαίτερα καθώς χάνουν κάποιες επιπλέον ημέρες διακοπών.

Εκλογές με σταυρό την Άνοιξη

Οι περισσότεροι εκ των πράσινων βουλευτών την Τετάρτη, κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ευρισκόμενοι στο εντευκτήριο  ακούστηκε πολλές φορές να συζητούν και οι περισσότεροι βέβαια να συμφωνούν, ότι οι εκλογές βλέπουν να γίνονται την άνοιξη, αμέσως μετά το πέρας δηλαδή του χρόνου που προβλέπεται από το Σύνταγμα για εκλογές με λίστα...
Λέτε να επιβεβαιωθούν οι πράσινοι…?

«Ανηφοριά»


Ντεμπούτο χτες για το θεσμό της αιρετής περιφέρειας, με την  ορκωμοσία του Γ. Σγουρού ως πρώτου περιφερειάρχη Αττικής, της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας.
Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, υπουργών και πλήθος βουλευτών ο Γ. Σγουρός έκανε λόγο για «μεγάλη ευθύνη», δεσμευόμενος ότι «πρώτα και πάνω απ’ όλα θα είναι η εξυπηρέτηση των πολιτών».

Σκόνταψαν στον Μπένι



Πυρομαχικά για τα άρματα μάχης περιμένουν στον Στρατό Ξηράς, αλλά πυρομαχικά δεν βλέπουν. Υποτίθεται ότι όλες οι διαδικασίες έχουν γίνει και απομένει η παραγγελία της πρώτης παρτίδας 12.000 βλημάτων για τα LEO2HEL και LEO2A4. Ποιο είναι το πρόβλημα και δεν γίνεται η παραγγελία; Θα σας το αποκαλύψουμε εμείς. Ο Βενιζέλος έχει «τσιμπήσει» χοντρή παρατυπίατων Γερμανών που έχουν πάρει την παραγγελία και δεν πρόκειται να βάλει υπογραφή έως ότου τη διορθώσουν.

Ματιές ηλεκτρισμένες αντάλλαξαν Σαμαράς – Αυγενάκης


Ματιές ηλεκτρισμένες αντάλλαξαν το βράδυ της Τετάρτης Σαμαράς – Αυγενάκης κατά τη συνεδρίαση για την ψήφιση  του προϋπολογισμού.
Ήταν η πρώτη φορά που οι δύο άντρες "συναντήθηκαν" μετά τη διαγραφή του βουλευτή Ηρακλείου από τον Πρόεδρο της ΝΔ.
Κλασσικά στα ορεινά έδρανα της βουλής καθότανε και ο Καραμανλής, ο οποίος δέχθηκε από πολλούς βουλευτές Χρόνια Πολλά για τη σύζυγό του που γιόρταζε. Κάπου εκεί κοντά και η Ντόρα Μπακογιάννη μαζί με τους βουλευτές που την στηρίζουν και στα μπροστινά έδρανα ο Σαμαράς, συνοδευόμενος από τα  γνωστά πουλέν του Μαρκόπουλο, Καλαφάτη, Τζαβάρα…

Η Κύπρος δείχνει το δρόμο


Η ιστορικής σημασίας συμφωνία της Κύπρου με το Ισραήλ, για την εκμετάλλευση των πλούσιων σε κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου γειτονικών θαλάσσιων περιοχών των δύο χωρών, αποτελεί αδιαμφισβήτητα μια σημαντική διπλωματική επιτυχία, η οποία αποδεικνύει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία διέπεται από συνέπεια και συνέχεια στη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής της.
Αντίθετα, η ελληνική κυβέρνηση δείχνει να απεμπολεί ένα ισχυρό όπλο για την κατοχύρωση κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως είναι ο καθορισμός Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και οι έρευνες για την ανακάλυψη υδρογονανθράκων.

Πανταχού παρόντες


Ποια ήταν η πιο δραστήρια ομάδα στη ΝΔ τις… έρημες μέρες του Κοινοβουλίου κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού?
Μα βεβαίως, οι κοντινοί του πρώην πρωθυπουργού.
Στην πρώτη γραμμή, εντός και εκτός αίθουσας του Κοινοβουλίου ο Ευ. Αντώναρος – πάντα πρόθυμος να δώσει νεότερα από το περιβάλλον του Κ. Καραμανλή – ο Γ. Παπαθανασίου, με τις πύρινες παρεμβάσεις του και ο Ευρ. Στυλιανίδης που ως γραμματέας προγράμματος της ΝΔ  έδειχνε ευχαριστημένος με τη παρουσίαση των πρώτων σημείων του κυβερνητικού προγράμματος του κόμματος.
Για να μην ξεχνιόμαστε, δηλαδή.

Αμήχανος και εμφανώς ζορισμένος στην ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό ο Πάνος Παναγιωτόπουλος...


Εμφανώς ζορισμένος και σε αμηχανία βρέθηκε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, όταν μπαίνοντας στην αίθουσα της βουλής προσπάθησε να βρει έστω κάποιον ή έστω έναν από τους βουλευτές της ΝΔ για να ανταλλάξει καμία φιλοφρόνηση ωσότου αποφασίσει που είναι καταλληλότερα να καθίσει.
Δυσκολευόταν βλέπετε, μιας και μπροστά του καθόταν η Ντόρα (με την οποία δεν αντάλλαξαν ούτε ματιά), δεξιά του ο Καραμανλής, με τον οποίο επίσης είναι παγερές οι σχέσεις τους και αριστερά του ο Σαμαράς, που ως γνωστό τον έχει στο πάγο μετά τις διαρροές για τα άσχημα οικονομικά της Ρηγίλλης, που κάποιοι του στενού περιβάλλοντος του Προέδρου Αντώνη τον θεωρούν ύποπτο τον Πάνο...
Ξέρετε, κάποιες συνήθειες δεν αλλάζουν εύκολα και τον «κόκκινο Πάνο» πλέον τον ξέρουν πολύ καλά... 

Νέους φόρους για όλους φέρνει το 2011


Αυξήσεις στον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, στο πετρέλαιο θέρμανσης, στα τσιγάρα, και έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις έρχονται από το νέο έτος με στόχο να περιορισθεί το έλλειμμα στο 7,4% όπως επιτάσσει το μνημόνιο. Πρόκειται για μία προσαρμογή της τάξης των 4 δισ. ευρώ (από 9,4% του ΑΕΠ στο 7,4%) για την οποία ωστόσο το οικονομικό επιτελείο λαμβάνει υπερτριπλάσια μέτρα ύψους 14,3 δισ. ευρώ ή 6,4% του ΑΕΠ.

Η κρίση φέρνει περικοπές στα δύο μεγάλα κόμματα...


Μπορεί να διατηρούν ακόμα τους τόνους χαμηλούς, γνωρίζοντας ότι δεν πρόκειται να κερδίσουν τη συμπόνoια της κοινωνίας, όμως η αλήθεια είναι ότι ο χρόνος αλλάζει με τους χειρότερους οιωνούς και για τα οικονομικά των δύο μεγάλων κομμάτων. Η οικονομική κρίση τα έχει χτυπήσει με σφοδρότητα, συρρικνώνοντας τα έσοδά τους, με αποτέλεσμα οι επιτελείς να έχουν καταφύγει σε γενναίες περικοπές - ακόμα και σε απολύσεις.
Ηταν κι αυτό μια ένδειξη ευμάρειας. Κάθε γραφείο, κάθε στέλεχος, σχεδόν κάθε υπάλληλος των γραφείων της Χαριλάου Τρικούπη είχε και το δικό του «σώμα» εφημερίδων. Προφανώς, για να ανοιχτεί και να διαβαστεί με τον πρώτο καφέ της ημέρας. Αλλά μετά ήρθε το ΔΝΤ. Στην Ιπποκράτους, τα «σώματα» έχουν μειωθεί στα μισά, το γεγονός όμως δεν έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις - ποιος να διαμαρτυρηθεί; Ψαλίδι έχει μπει και στα λεγόμενα «εκτός έδρας» και εν γένει στα λειτουργικά έξοδα του ΠΑΣΟΚ. «Το μαγαζί συμμαζεύεται» όπως θα πει έμπειρο στέλεχος του κόμματος στην εφημερίδα Καθημερινή.

Η κυβέρνηση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και τρόικας...


Αντιμέτωπη με τις συμπληγάδες της τρόικας και των εσωκομματικών κραδασμών στο ΠΑΣΟΚ βρίσκεται η κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου να καλείται, κατά την εορταστική ανάπαυλα, να απαντήσει σε κρίσιμα διλήμματα προκειμένου να διασφαλιστεί η τέταρτη δόση του δανείου από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ και να αναταχθεί το κλίμα στο εσωτερικό της χώρας. Ο κ. Παπανδρέου είναι υποχρεωμένος να τηρήσει απαρεγκλίτως τους σκληρούς όρους του Μνημονίου και να επιταχύνει τους ρυθμούς των μεταρρυθμίσεων στα πεδία των ΔΕΚΟ και των κλειστών επαγγελμάτων, υπό την απειλή των νέων υποβαθμίσεων από Moody's και Fitch. Ομως, προεξοφλείται ότι οι συνδικαλιστικές αντιδράσεις θα είναι έντονες, ενώ από τα προωθούμενα μέτρα «θίγεται» κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος.