Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Ο μεγάλος άστοχος στοχαστής...

Το εγκυρότατο Foreign Policy, κάνει ένα αφιέρωμα στις Δέκα πιο άστοχες προβλέψεις που έγιναν από τους πολιτικούς του κόσμου για το 2010. Περίοπτη θέση στη λίστα καταλαμβάνει και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου.
Συγκεκριμένα το περιοδικό αναφέρει στο αφιέρωμα το εξής απόσπασμα απο συνέντευξή του κ.  Παπανδρέου στο BBC την 21/2/10: «Μα δεν πρόκειται να είναι διάσωση. Δεν γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες, αφού πρόκειται για κάτι το καινούργιο, όσον αφορά στο ποιο θα είναι το οικονομικό εργαλείο, όμως θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε από μια εγγύηση έως στο πώς να βρούμε άλλους τρόπους για να δανειστούμε. Επαναλαμβάνω όμως πως δεν πρόκειται για ελεημοσύνη».

Πού είναι οι πολιτικοί;


Είναι επιτακτική η  ανάγκη για μια πολιτική ηγεσία «για να αντιμετωπίσει την κρίση και να σταματήσει τη διάλυση της κοινωνίας». Η εστίαση βρίσκεται στον όρο «πολιτική ηγεσία» – και όχι τυχαία.
Στην εποχή χρεοκοπίας της χώρας, μαζί της δείχνει χρεοκοπημένο και το πολιτικό σύστημα. Τα κόμματα – με πρώτο και καλύτερο το κυβερνητικό, το οποίο εκλήθη να διαχειριστεί αυτήν τη χρεοκοπία – δείχνουν να κινούνται στα τυφλά και να πολιτεύονται με τους όρους με τους οποίους πολιτεύονταν σε όλη τη διάρκεια της πολιτικά εξαντλημένης μεταπολίτευσης. Δεν είναι τυχαίο ότι στις δημοσκοπήσεις κυριαρχούν η αμφισβήτηση και ο «Κανένας».
Ούτε είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο κόσμος παρακολουθεί απελπισμένος και πεισμένος ότι έρχονται τα χειρότερα. Βλέπει απέναντί του πολιτικές ηγεσίες που μετατοπίζουν τις ευθύνες τους στην πλάτη του, ζητώντας του μάλιστα «να πληρώσει το μάρμαρο»…

Μαζεύει υπογραφές για το ευρωομόλογο!


«Δεν σταματάμε, προχωράμε». Αυτό ήταν το μήνυμα του Γιώργου Παπανδρέου στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, όπου αναγνώρισε ότι έχουν γίνει αστοχίες και λάθη και γι' αυτό δεσμεύτηκε να υπάρξει καλύτερη ενημέρωση και συντονισμός στα επόμενα βήματα της κυβέρνησης και τόνισε ότι μέσα στους βασικούς στόχους για την επόμενη χρονιά είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. και η διόρθωση των αδικιών προς τους αδυνάτους, όταν αυτό το επιτρέψουν οι οικονομικές συνθήκες.
Η έκπληξη του κ. Παπανδρέου ήταν η κίνησή του να αναγγείλει πρωτοβουλία για τη συλλογή ενός εκατομμυρίου υπογραφών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να φτάσει ως την Ευρωβουλή με τη διαδικασία της «λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας» το ζήτημα του ευρωομολόγου.