Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Έκπληξη Παμπούκη για την S&P


Την έκπληξη της κυβέρνησης από την ανακοίνωση της Standard and Poors για ενδεχόμενη υποβάθμιση της χώρας μας μετέφερε ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης, όταν κλήθηκε από το Bloombergνα σχολιάσει τις προθέσεις του διεθνούς οίκου αξιολόγησης.

«Έχουμε λάβει εντυπωσιακά μέτρα λιτότητας, που αποδεικνύεται ότι έχουν αποτέλεσμα ... έχουμε μειώσει το έλλειμμα κατά 6 μονάδες του ΑΕΠ, κίνηση άνευ προηγουμένου και για τον λόγο αυτό και ξαφνιαστήκαμε», είπε ο κ. Παμπούκης.

S&P: Σε creditwatch η αξιολόγηση "BB+" της Ελλάδας





Σε καθεστώς πιστοληπτικής επιτήρησης (CreditWatch) με αρνητικές συνέπειες τοποθέτησε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση "BB+" της Ελλάδας η Standard & Poor΄s Ratings Services καθώς αξιολογεί τις διεργασίες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη σύσταση ενός μόνιμου μηχανισμού διάσωσης.

Η S&P τοποθετεί παράλληλα σε CreditWatch με αρνητικές συνέπειες την αξιολόγηση "BB+" στις επιμέρους εκδόσεις χρέους της ελληνικής κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή επιβεβαιώνει την βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση "B". Η αξιολόγηση μετατροπής και μεταφοράς (Transfer and Convertibility) παραμένει αμετάβλητη σε "AAA".

Η κρίση στα ΜΜΕ...


Το κλείσιμο ιστορικών εφημερίδων, όπως είναι η «Απογευματινή» και το ημερήσιο «Βήμα», φανέρωσε τις διαστάσεις στην κρίση του Τύπου και γενικότερα των ΜΜΕ.
Η σημερινή απεργιακή κινητοποίηση των δημοσιογράφων και των άλλων εργαζομένων στα ΜΜΕ εκφράζει τον προβληματισμό μπροστά σε ιδιαίτερα αρνητικές εξελίξεις. Κατά την άποψή μας, η κρίση στα ελληνικά ΜΜΕ θα πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις εξαιτίας των φαινομένων οικονομικής ύφεσης αλλά και των διαρθρωτικών προβλημάτων των ΜΜΕ. Οποιαδήποτε αξιόπιστη στρατηγική αντιμετώπισης της κρίσης πρέπει να είναι πολυδιάστατη και να παίρνει σοβαρά υπόψη τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής οικονομίας και του επαγγελματικού χώρου.

ΠΑΣΟΚ εναντίον... ΠΑΣΟΚ για τις ΔΕΚΟ


Αντιμέτωπο με όσα έλεγε για δεκαετίες, με φαινόμενα που εξέθρεψε, με χαριστικές ρυθμίσεις που υπέγραψαν τα στελέχη του για να γίνουν κορυφαία, με συνδικαλιστές που ανδρώθηκαν στις οργανώσεις του, αλλά και με τις προεκλογικές του εξαγγελίες. Το τελευταίο είναι αυτό που απασχολεί υπουργούς και βουλευτές, που βλέπουν το Μνημόνιο να φέρνει στον ορίζοντα το πολιτικό τους τέλος. Ειδικά, αν η κυβέρνηση στραβοπατήσει. Για την ώρα, πάντως, κρατούν την ψυχραιμία τους και περιμένουν να δουν την έκβαση της «μάχης» στο κοινωνικό μέτωπο.

Νέες αρπαχτές από τους νταβατζήδες...


«ΤΖΑΜΠΑ» ΧΡΗΜΑ ΑΠΟ 5 έως 8 δισ. ευρώ μέσω του αναπτυξιακού νόμου για αναδιαρθρώσεις ζημιογόνων εταιρειών και αποζημιώσεις για απολύσεις προσωπικού ετοιμάζεται να δώσει το κράτος στους γνωστούς νταβατζήδες της διαπλοκής.

Αφού τις τελευταίες δεκαετίες απομύζησαν τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης για την ανάπτυξη των επιχειρήσεών τους και προχώρησαν σε θηριώδεις αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων μέσω του Χρηματιστηρίου, τώρα με αφορμή τον νέο αναπτυξιακό νόμο οι νταβατζήδες θα πάρουν και πάλι πολλά εκατομμύρια ευρώ από τα κοινοτικά ταμεία σε μια απέλπιδα προσπάθεια να στηρίξουν τις εταιρείες τους που καταρρέουν όχι λόγω της κρίσης αλλά εξαιτίας της κακοδιαχείρισης και της σπατάλης των προηγούμενων ετών. 

Πηγή : protothema.gr

Η Κρήτη πληρώνει την... "πρασινάδα" της!



Ο ανεξάρτητος Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση σχετικά με τις συνεχόμενες αναβολές της δημοπράτησης του νέου Αεροδρομίου Καστελίου :  υπεκφυγές με αλλεπάλληλες αναβολές δημοπράτησης του έργου.



Πιθανώς υποθέτει το κυβερνητικό επιτελείο ότι η «πράσινη Κρήτη» μπορεί να περιμένει. Ωστόσο, στις συγκεκριμένες δύσκολες οικονομικές συνθήκες, από τις οποίες ταλαιπωρούνται η χώρα και οι πολίτες, η ανάπτυξη δεν μπορεί να αναβάλλεται επ’ αόριστον, μικρές και φτηνές δικαιολογίες. Έργα πνοής, έργα ανάπτυξης, όπως είναι το νέο Διεθνές Αεροδρόμιο στο Καστέλι, πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα και να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατόν, καθώς θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη του νησιού μας και την ευημερία των κατοίκων του. 
Πηγή : defrejus.blogspot.com

Βουλγαράκης, Κεφαλογιάννης, Γιαννουλάκης μια παρέα!


Αυτή κι αν ήταν πολιτική συνάντηση! Μόνο ο Σαμαράς και η Ντόρα έλειπαν...
Βρέθηκαν όλοι μαζί πριν από λίγο όχι στην...γαλάζια πολυκατοικία, αλλά στο Take Five του Ηρακλείου: ο Γ.Βουλγαράκης, ο Μαν.Κεφαλογιάννης, ο Δ.Γιαννουλάκης (υποψήφιος της Ντόρας), ο πρώην περιφερειάρχης Σεραφείμ Τσόκας, ο επιχειρηματίας Μιλτιάδης Καράτζης (στη διοικούσα επιτροπή της ΔΗΣΥ), ο γιατρός Νίκος Χαριτάκης, ο Νίκος Προκοπάκης, ο Μαν.Βρέντζος κ.α.

"Χρειάζεται και η ΝΔ αλλαγή πορείας"


ΑΛΛΑΓΗ πορείας στη ΝΔ με τροποποίηση της επικοινωνιακής στρατηγικής της και ανασχηματισμό στα πρόσωπα που κινούν τα νήματα στη Ρηγίλλης προτείνει ο κ.  Α. Σπηλιωτόπουλος εκτιμώντας ότι έφτασε η στιγμή για να αποδείξει και στην πράξη ότι έλαβε τα μηνύματα των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Ο πρώην υπουργός και εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος ως το 2000 τάσσεται καθαρά κατά των διαγραφών  και ζητεί να σταματήσουν οι εσωκομματικές αντιπαραθέσεις. Ταυτόχρονα υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα συνεννόησης με την κυβέρνηση, αφού, όπως τονίζει χαρακτηριστικά, το ΠαΣοΚ πυρπολεί τα γεφύρια της συναίνεσης. 

Γέφυρες ευθύνης και χάσμα...


Mία χώρα που βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου δεν νοείται να αδυνατεί να διαμορφώσει στοιχειώδεις συνθήκες συναίνεσης στο κομματικό πεδίο. Άλλωστε, το πού κατανέμονται οι ευθύνες για τα σημερινά αδιέξοδα ελάχιστα ενδιαφέρει πλέον την κοινωνία. Tο «από εδώ και πέρα» απασχολεί τους πολίτες. Γι’ αυτό οι πολίτες ζητούν από τα δύο μεγάλα κόμματα να μπορούν να συνεννοηθούν έστω στα αυτονόητα. Kαι όλα ξεκινούν από το «μέγα αυτονόητο»: Tο Mνημόνιο. Δηλαδή τη συμφωνία που οριοθέτησαν οι δανειστές μας και την οποία οφείλουμε να εφαρμόσουμε και για να σωθεί η χώρα. Άλλωστε, πολλά από όσα υπάρχουν στο Mνημόνιο οφείλαμε μόνοι μας να τα είχαμε υλοποιήσει εδώ και δεκαετίες. Για να μην φθάσουμε εδώ που φθάσαμε.

Ο Μίκης, η κρίση και η Δημοκρατία


Oποια γνώμη κι αν έχει κανείς για τις εκάστοτε πολιτικές τοποθετήσεις του Μίκη Θεοδωράκη, ένα πράγμα είναι δύσκολο να του αμφισβητήσει: την ικανότητα να αφουγκράζεται, πίσω από τις αλαζονικές κραυγές των λύκων, την εκκωφαντική σιωπή των αμνών, πίσω από τους ασήμαντους θορύβους της καθημερινότητας, τη μυστική βοή των μελλούμενων. Θυμίζει τον γλάρο που, όπως έλεγαν οι παλιοί ψαράδες, όταν πετάει στα χαμηλά, έξω στη στεριά, αναγγέλλει την επερχόμενη καταιγίδα.

«Όποιος δουλεύει αμείβεται»



Αν και από μέρους της Ν.Δ. σε τοπικό αλλά και κεντρικό επίπεδο επιχειρείται να υποβαθμιστούν οι πρόσφατες εξελίξεις, μετά τις διαγραφές και τις παραιτήσεις στελεχών της, η πραγματικότητα σίγουρα κάθε άλλο παρά ευχάριστη είναι. Γιατί πέρα από την ουσία στην πολιτική μεγάλο, αν όχι τεράστιο ρόλο παίζουν και οι εντυπώσεις, και αυτή τη στιγμή σε αυτό το πεδίο η Νέα Δημοκρατία χτυπιέται πανταχόθεν.
Η διαγραφή του Λευτέρη Αυγενάκη από την Κ.Ο. της Ν.Δ., μετά από μια οδυνηρή ήττα στις περιφερειακές αλλά και στις δημοτικέςεκλογές, έχει διαμορφώσει ένα αρνητικό σκηνικό για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο και καλείται άμεσα να διορθώσει, εφόσον το επιθυμεί, και να σταθεί ξανά γερά στα πόδια του.
Τη σοβαρότητα της κατάστασης προφανώς έχουν αντιληφθεί ο βουλευτής Μανόλης Κεφαλογιάννης με τα στελέχη της ΝΟΔΕ, που ξεκίνησαν από χθες περιοδείες στην ενδοχώρα του νομού για να έλθουν σε επαφή με τον κόσμο της Ν.Δ. και να του αναπτερώσουν το ηθικό.

Επιχείρηση «Ξαφνικός Θάνατος»


Τρέμουν την εξάπλωση των κοινωνι­κών αναταραχών τύπου Ιρλανδίας οι αξιωματούχοι της τρόικας, οι οποίοι καταστρώνουν σχέδια και κάνουν σεμινάρια στους Έλληνες κυβερνώντες για το πώς να περάσουν τις επώδυνες αλλαγές που έρχο­νται. Οι σχέσεις της ηγεσίας της κυβέρνησης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όλο και... σφίγγουν, με τον επικεφαλής της ομάδας του Ταμείου Πολ Τόμσεν να παίζει ολοένα και πιο ενεργό ρόλο στα πολιτικά δρώμενα της χώρας.