Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Έρχονται τα χειρότερα από Δευτέρα...



Αρχίζουν τη Δευτέρα οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, με πρώτο ζητούμενο την επιπλέον μείωση των δαπανών κατά τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ. Η αντιπροσωπεία του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ΕΕ έρχεται στην Αθήνα  με ένα φάκελλο, ο οποίος θα περιέχει τα έντεκα πιο σκληρά μέτρα της τελευταίας τριακονταετίας, ενόψει της χορήγησης της τρίτης δόσης του δανείου από το μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας. 
 

«Ίσως αναγκαστούμε να εγκαταλείψουμε το ευρώ», προειδοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας


Ενδεχόμενο κυβερνητικού αδιεξόδου θα μπορούσε να οδηγήσει την Πορτογαλία εκτός ευρωζώνης, προειδοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Λουίς Αμάντο.

Ο κ. Αμάντο επισημαίνει ότι αν δεν καταστεί δυνατή η συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, η χώρα ίσως κληθεί να εγκαταλείψει το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. «Βρισκόμαστε ενώπιον ακραίας κατάστασης και χρειαζόμαστε έναν μεγάλο συνασπισμό» λέει ο Λουίς Αμάντο, τονίζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση αναπόφευκτα οι αγορές θα αναγκάσουν τη Λισαβόνα να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη.

"Λίφτινγκ" στο ΕΣΠΑ για την αύξηση και την επιτάχυνση της απορροφητικότητας

Η απλοποίηση των διαδικασιών του ΕΣΠΑ έχει μπει στο στόχαστρο του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για να επιτευχθεί η ταχύτερη δυνατή απορρόφηση των κονδυλίων που βαλτώνουν και να δοθεί τονωτική ένεση ρευστότητας στην αγορά καθώς το ΕΣΠΑ είναι το σημαντικότερο αναπτυξιακό εργαλείο που διαθέτει σήμερα η χώρα....
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΕΣΠΑ στην αύξηση της απορροφητικότητας του από την ελληνική επιχειρηματικότητα οφείλεται σε δικαστικές επιπλοκές, καθυστερήσεις στην περιβαλλοντική αδειοδότηση, στο υψηλό κόστος των απαλλοτριώσεων και ορισμένες φορές στις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών.

Το κενό στο Κέντρο και τα άκρα


Η αποχή, όμως, κρύβει και μία άλλη, κοινωνική διάσταση. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της MARC Θ. Γεράκη, βρισκόμαστε σε μία διαδικασία όπου όλο και λιγότεροι νέοι ψηφίζουν από εκλογές σε εκλογές, ενώ αυτή τη φορά η αποχή διαχύθηκε και σε μεγαλύτερες ηλικίες, στην ομάδα από 35 έως 55 ετών.
Αυτό δείχνει ότι ο ενεργός πληθυσμός της χώρας -κομμάτι που παραδοσιακά τροφοδοτούσε το δικομματισμό- τώρα επιλέγει σε μεγάλο βαθμό την αποστασιοποίηση ή ακόμα και την «αντισυστημική» ψήφο. Παράδειγμα προς μελέτη αποτελεί και η διαπίστωση ότι τα ποσοστά του Β. Κικίλια -ενός νέου προσώπου που μάλιστα πρόβαλλε το προφίλ του νέου και άφθαρτου για να προσελκύσει ψήφους νέων- στηρίχθηκαν κατά πλειοψηφία στην ψήφο των μεγαλύτερων ηλικιών από το χώρο της Ν.Δ.

Δήλωση του Προέδρου της Ν.Δ. κ. Αντώνη Σαμαρά μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος



Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς άσκησε σήμερα το εκλογικό του δικαίωμα στην Πύλο Μεσσηνίας και  αμέσως μετά έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Σήμερα, μπροστά στις κάλπες, υπάρχουν δύο ψηφοδέλτια:
Το ψηφοδέλτιο της κυβέρνησης για το Μνημόνιο και τα νέα μέτρα που ετοιμάζουν και το ψηφοδέλτιο της Ελπίδας που ανοίγει δρόμους, ανοίγει προοπτικές για ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή.
Το παντοδύναμο μήνυμα του λαού, από τη Δευτέρα, για αλλαγή πορείας της κυβέρνησης, κανείς δεν θα μπορέσει να υποκριθεί και να πει ότι δεν το είδε, δεν το άκουσε ή δεν το κατάλαβε".

Έτοιμη και η "Ελλάδα του Βορρά" για να μπει υπό τη σκέπη του ΔΝΤ! IMF προς Ιρλανδία: Ανοίξαμε και σας περιμένουμε...

 
Έτοιμη η Ιρλανδία για να μπει σε πρόγραμμα σωτηρίας. Ο Ντομινίκ Στρος Καν σήμερα δήλωσε ότι το IMF είναι έτοιμο και μπορεί να βοηθήσει την Ιρλανδία. Είναι λοιπόν οι Ιρλανδοί ακριβώς στην ίδια φάση που είμασταν και μεις λίγο πριν υπογράψουμε το μνημόνιο. Δηλαδή η ΕΕ και το ΔΝΤ είναι έτοιμοι και μένει απλά η χώρα να αποφασίσει πότε θα μπει.

Παπανδρέου : "η ψήφος των πολιτών αυτήν την Κυριακή θα πρέπει να έχει κυρίως αυτοδιοικητικά κριτήρια"


Ο Πρωθυπουργός  Γιώργος Παπανδρέου, εξερχόμενος από το εκλογικό τμήμα που ψήφισε σήμερα έκανε την ακόλουθη δήλωση :
ψήφος των πολιτών αυτήν την Κυριακή θα πρέπει να έχει κυρίως αυτοδιοικητικά κριτήρια. Οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν τους πιο ικανούς δήμαρχους και περιφερειάρχες, ώστε να δώσουν δύναμη στον νέο θεσμό του Καλλικράτη που αποτελεί τομή για την αντιμετώπιση του πελατειακού και συγκεντρωτικού κράτους. Δίνουμε δύναμη στον πολίτη, οι υπηρεσίες έρχονται πιο κοντά και απελευθερώνουμε παραγωγικές δυνάμεις",  κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

Πρωτοφανής αποχή που ξεπερνά το 60%-65%!


Στο 60%-65% κινείται μέχρι τις δύο το μεσημέρι η αποχή πανελλαδικά. Η κατάσταση είναι δραματική και έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο γι αυτό και βγήκε νωρίτερα ο Κ. Παπούλιας και κάλεσε τους πολίτες να...  σηκωθούν από τον καναπέ. Η πρωτοφανής αυτή κατάσταση δεν επιτρέπει εκτιμήσεις, μέχρι στιγμής τουλάχιστον.



Πηγή : fimotro.blogspot.com

Φυτώριο στελεχών του ΠΑΣΟΚ ο "Συνήγορος του πολίτη"


Το σχέδιο της κυβέρνησης Σημίτη με την δημιουργία “Ανεξάρτητων Αρχών” δεν ήταν καθόλου τυχαίο ή αποσπασματικό. Η μεταπήδηση του μέχρι πρότινος Προέδρου μιας “Ανεξάρτητης Αρχής”, του “Συνηγόρου του Πολίτη”, στην αυτοδιοίκηση ως υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων με την στήριξη του ΠΑΣΟΚ και όλων των αριστεριζόντων σχηματισμών, ανοίγει μια ολόκληρη συζήτηση σχετικά με όλες αυτές τις “αρχές” και τους σκοπούς που εξυπηρετούν...

Ξεκάθαρο μήνυμα κατά της αποχής από τον Κάρολο Παπούλια


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξερχόμενος από το εκλογικό κέντρο στα Ιωάννινα, όπου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, δήλωσε :
"Η Δημοκρατία στην Ελλάδα κατακτήθηκε με σκληρούς αγώνες και μεγάλη λαϊκή συμμετοχή. Η Δημοκρατία χρειάζεται αγώνες. Δεν μπορείς να κάθεσαι στον καναπέ και να μιλάς για αγώνες".

Εκλογές αποστασιοποίησης, δυσφορίας και ανοχής


Αν η κυβέρνηση νιώθει τσουρουφλισμένη από τον πρώτο γύρο των εκλογών της Τ.Α., θα πρέπει ταυτόχρονα να αισθάνεται και ανακουφισμένη. Η χιονοστιβάδα αποδοκιμασίας που θα μπορούσε να εκδηλωθεί δεν έγινε πραγματικότητα.
Και τούτο παρά το ότι οι συγκεκριμένες εκλογές προσφέρονταν γι’ αυτό. Οι ψηφοφόροι αντέδρασαν με ένα μείγμα αποστασιοποίησης (από το κομματικό πλαίσιο) δυσφορίας και ανοχής (προς την κυβέρνηση). Ενώ οι μηχανιστικές συγκρίσεις ποσοστών των εθνικών εκλογών με εκλογές Τ.Α., μόνο ως καταγραφή τάσεων, έχουν νόημα.
Πού βρίσκονταν, όμως, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την κυβέρνηση; Αυτός εντοπίζονταν σε ψηφοφόρους που αμφιταλαντεύονταν μεταξύ του να καταψηφίσουν την κυβέρνηση διαλέγοντας κάποιο «αντιμνημονιακό» εκλογικό όχημα, και του να απέχουν διότι θεωρούσαν και τους «αντιμνημονιακούς» αναξιόπιστους.

Σταδιακή απεξάρτηση από το «όχι στο Μνημόνιο»


«Κοστούμι εξουσίας» ράβει η Ν.Δ. καθώς ο Αντώνης Σαμαράς θα επιχειρήσει να κεφαλαιοποιήσει το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών προσαρμόζοντας τις εξαγγελίες για την οικονομία και την ηγετική ομάδα του κόμματος ώστε συνολικά να αυξήσει την αξιοπιστία του εντός και εκτός Ελλάδος και να παρουσιάσει μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. φέρεται να εκτιμά πως είναι πολύ πιθανό οι εθνικές εκλογές να διεξαχθούν με λίστα έως τις αρχές Απριλίου του 2011 και πάντως όχι αργότερα από το τέλος της χρονιάς. Με βάση αυτή την εκτίμηση, σταδιακά ο αντιμνημονιακός, καταγγελτικός λόγος της Ν.Δ. θα εξελιχθεί σε πρόταση «για επαναδιαπραγμάτευση του πλαισίου συμφωνίας με την τρόικα με συνδυασμό άλλου μείγματος πολιτικής». Παράλληλα, οι αλλαγές στην ηγετική ομάδα θα προχωρήσουν άμεσα με στόχο «διάταξη διακυβέρνησης», όπως έλεγε χαρακτηριστικά στέλεχος του πρωινού καφέ της Ρηγίλλης.

H Tρόικα περιμένει να ρίξουμε στην κάλπη ένα ψηφοδέλτιο που θα διευκολύνει την επιβολή νέων μέτρων λιτότητας από τη Δευτέρα!!


Μοναδική χώρα της ευρωζώνης αλλά και της Ε.Ε., η Ελλάδα, για την οποία οι μανδαρίνοι των Βρυξελλών δεν έχουν ανακοινώσει ακόμη τα ποσοστά για το έλλειμμα του 2009 και κατά συνέπεια του δημόσιου χρέους.
Από την άλλη, κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν πως στο δεύτερο γύρο πρέπει να ψηφίσουμε για τον πλάτανο στην πλατεία του χωριού και τη δημοτική συγκοινωνία, «η οποία θα καλυτερέψει τη ζωή μας». Όλα αυτά τα τερπνά σε μια χώρα που βυθίζεται στην άβυσσο του ΔΝΤ.
 

Βαριές εκφράσεις αντάλλαξαν Μπαντουβάς- Γιαννουλάκης!


Μπορεί να είναι κρητίκαροι, αλλά και οι δύο ξέρουν εάν χρειαστεί και...γαλλικά!
Σε τηλεοπτική εκπομπή στην ΚΡΗΤΗ-ΤV, ο Κώστας Μπαντουβάς και ο Δημήτρης Γιαννουλάκης έριξαν βαριές βολές ο ένας εναντίον του άλλου. 'Νεκροθάφτης' ο ένας , "απάτη" ο άλλος, με αφορμή την εκλογή και τα όσα συνέβησαν στη ΝΔ...


Πηγή : cretalive.gr

Μια σοβαρή ανάγνωση των εκλογών 2009 - 2010 στην Κρήτη - χωρίς σχόλια...

Μια απλή ανάγνωση των πινάκων του υπ. Εσωτερικών για τις περιφερειακές εκλογές 2010 και των αντίστοιχων βουλευτικών του 2009 στο διαδίκτυο, αρκεί για εξαγωγή αυτονόητων συμπερασμάτων για πολλά μηνύματα των εκλογών, από κάθε νοήμονα πολίτη. Παραθέτω, χωρίς -περιττά- σχόλια: Το ΠΑΣΟΚ το 2009, πήρε 235.053 ψήφους συνολικά στην Κρήτη και ποσοστό 58,8%. Τώρα με τον κ. Αρναουτάκη, πήρε 165.726 ψήφους και 50,3%.
Η ΝΔ είχε 104.763 ψήφους, ποσοστό 26,2% το 2009, όταν σ’ αυτήν συνυπήρχαν Σαμαράς και Ντόρα. Τώρα πήραν αθροιστικά οι Γιαννουλάκης και Πλακιωτάκης (Ντορικοί και Σαμαρικοί) 32,4% και 106.760 ψήφους, που επιμερίζονται σε 17,52% για τον πρώτο και 14,88% για τον δεύτερο. (Σημειωτέο ιδιαίτερα, για όσους μιλούν για 'θρίαμβο των Ντορικών', ότι η Ντόρα στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ, είχε στην Κρήτη 44.110 ψήφους ή το 89,2% και οι Σαμαράς συν Ψωμιάδης αθροιστικά μόλις 5.335 ψήφους ή 10,8%. Ο Γιαννουλάκης, πήρε τώρα 57.735, ο Πλακιωτάκης 49.025. Ολοφάνερο ποια χάνει...

 

Συνεχίζει να "φυλλοροεί" το σύστημα της Όλγας Κεφαλογιάννη στο Ρέθυμνο.


Μετά την παραίτηση της κυρίας Σταματεράκη από τη ΝΟΔΕ Ρεθύμνου, ακολούθησε σήμερα και η παραίτηση του προέδρου της τοπικής οργάνωσης της ΝΔ των Ζωνιανών, κυρίου Δρακούλη. Ο Πρόεδρος με επιστολή του προς τον Αντώνη Σαμαρά και προς την Όλγα Κεφαλογιάννη παραιτείται και εξηγεί  τους λόγους που τον ώθησαν να προχωρήσει σε αυτή την πράξη.
Αλήθεια, στους άλλους νομούς της Κρητης, τι κάνουν οι οργανώσεις και τα μεγαλοστελέχη της ΝΔ...;
Το βέβαιο είναι ότι έρχονται δύσκολες μέρες τόσο για την κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη, όσο και για τους κυρίους Λευτέρη Αυγενάκη και Μανώλη Κεφαλογιάννη, Βουλευτές Ηρακλείου...

Πάνος Παναγιωτόπουλος : "ο κ. Παπανδρέου δεν κατάλαβε το μήνυμα της πρώτης Κυριακής"


Ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β΄ Αθηνών, κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, κληθείς να σχολιάσει όσα είπε ο Πρωθυπουργός στις διαδοχικές συσκέψεις του με μέλη της κυβέρνησης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ο κ. Παπανδρέου με τις σημερινές του δηλώσεις επέλεξε και πάλι τη συσκότιση και τη συγκάλυψη της πραγματικότητας.

Γιώργος Παπανδρέου: «Πάμε για επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου»


Με μια δήλωση-«βόμβα» ο πρωθυπουργός γνωστοποιεί πως θα ζητήσει αναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου, επιβεβαιώνοντας πως η κυβέρνηση αδυνατεί να ανταπεξέλθει στους όρους της συμφωνίας οικονομικής βοήθειας που υπέγραψε με το... Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για το λόγο αυτό τη Δευτέρα θα έχει ανεπίσημες επαφές με ευρωπαίους ομολόγους του στο περιθώριο της σύγκλισης της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στο Παρίσι.