Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Πολιτική εξιλέωση

Πολιτικό σοκ προκάλεσε η βίαιη επίθεση κατά του βουλευτή της ΝΔ και πρώην υπουργού Κωστή Χατζηδάκη, αλλά και η επιδοκιμασία της από πολλούς συμπολίτες μας. Τείνει να επικρατήσει η ισοπεδωτική άποψη ότι όλοι οι πολιτικοί είναι αναποτελεσματικοί και διεφθαρμένοι και πρέπει να πληρώσουν, με διάφορους τρόπους, το λογαριασμό της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που προκάλεσαν με τα λάθη και τις παραλείψεις τους.
Η χαμένη τιμή
Αφού καταδικάσουμε με τον πιο έντονο τρόπο τη βίαιη επίθεση κατά του κ. Χατζηδάκη και προειδοποιήσουμε όσους γοητεύονται από τέτοιου είδους τραμπούκικες ενέργειες ότι παίζουν το παιχνίδι του ευρύτερου συστήματος εξουσίας και των μηχανισμών άμεσης ή έμμεσης καταστολής, καλούμε τους πολιτικούς μας να διεκδικήσουν τη χαμένη τιμή τους.
Τα μέλη των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών όπως και οι βουλευτές που πέρασαν από τη Βουλή έχουν ευθύνη για τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων εκδήλωσης της σημερινής κρίσης. Όπως σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής, υπήρξαν εκείνοι που τίμησαν την αποστολή και το λειτούργημά τους και οι άλλοι οι οποίοι μεγάλωσαν με τις επιλογές τους την κρίση αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος.

Παράλυτοι στον γύψο...


Η κρίση που βιώνουμε δεν περιορίζεται στη σφαίρα της οικονομίας, αλλά διαβρώνει ταχύτατα τον κοινωνικό και πολιτικό ιστό. Ταυτόχρονα, όμως, ισχύει και το ακριβώς αντίθετο: Η πολιτική «ανεπάρκεια» και η κοινωνική παραλυσία οδήγησαν και οδηγούν σε επιλογές διάλυσης την οικονομία, ολόκληρη τη χώρα.
Η διάλυση αποδεικνύεται από την ευκολία με την οποία πέρασαν και ολοκληρώνονται οι θεραπείες - σοκ που συνταγογραφήθηκαν για την «ίαση» της ελληνικής οικονομίας από το νεοφιλελεύθερο ιερατείο της οικονομικής Σχολής του Σικάγο, που κυριαρχεί τόσο στο ΔΝΤ όσο και στην Ε.Ε. Είναι προφανές ότι για την εφαρμογή της θεραπείας απαραίτητη προϋπόθεση ήταν η ύπαρξη ενός εξωνημένου και υποτελούς πολιτικού προσωπικού, το οποίο είχε εξασφαλίσει την επιβίωσή του διαφθείροντας και (καθ)οδηγώντας την κοινωνία σε περιβάλλον απάθειας και αφασίας...