Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

«Μπλόκο» στα προεκλογικά spam!


Η πολιτική επικοινωνία στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν έρθουν αυτές θα είναι πολύ διαφορετική. Οδηγία της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων  κόβει τη δυνατότητα σε υποψηφίους να βομβαρδίζουν με e-mails και sms τους ψηφοφόρους εκτός και αν έχουν γραπτή τους έγκριση.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ο Κόσμος του Επενδυτή», με την οδηγία, εξειδικεύονται κάποιοι κανόνες για τη σύννομη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων για την πολιτική επικοινωνία. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τη προεκλογική περίοδο αλλά και για κάθε άλλη χρονική περίοδο. Χωρίς τη συγκατάθεση του πολίτη είναι δυνατή η πολιτική επικοινωνία μόνο ταχυδρομικώς.
Σίγουρα θα έχει ενδιαφέρον η επόμενη προεκλογική περίοδος με αυτούς τους περιορισμούς για τους επικοινωνιολόγους των υποψηφίων.

Σημίτης : “Η Ελλάδα δείχνει να μην έχει προτάσεις” και «Η Ευρώπη δεν έχει ηγέτες»

Oι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου έγιναν δεκτές σε ένα μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινής γνώμης με απογοήτευση. Οι αναμονές για ρυθμίσεις που θα έλυναν τα προβλήματα «των αδύναμων χωρών του Νότου» δεν δικαιώθηκαν. «Οι χώρες του Βορρά πήραν ακριβώς αυτό που ήθελαν» σχολίασαν οι εφημερίδες. Ηταν όμως οι αναμονές δικαιολογημένες; Ή αποτελούσαν ευχές που παράβλεπαν την πραγματικότητα; 
Η κρίση έθεσε στα κράτη-μέλη της Ενωσης το ερώτημα αν απαιτούνται κανόνες που αφορούν τις αιτίες της κρίσης ή μονιμότερες μεταβολές στη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δηλαδή μια νέα σταθερή οικονομική διακυβέρνηση. Η πλειοψηφία των κρατών-μελών της Ενωσης θεωρούσε ότι η κρίση μπορεί και πρέπει να αντιμετωπισθεί με τα υπάρχοντα θεσμικά μέσα. Οσο προχωρούσε όμως η κρίση, η αντίληψη αυτή υποχωρούσε, ιδίως από τότε που άρχισε να διαφαίνεται ο κίνδυνος πτώχευσης της Ελλάδος με αλυσιδωτές επιπτώσεις σε Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία και στο σύνολο της ζώνης του ευρώ. Το αποτέλεσμα ήταν τρεις θεαματικές πρωτοβουλίες, οι οποίες ξεπερνούσαν το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.

Καρχιμάκης : «Να είναι το 2011 η τελευταία δύσκολη χρονιά για την Ελλάδα».


«Να είναι η τελευταία δύσκολη χρονιά για την πατρίδα μας, για την Ελλάδα, να ξεπεράσουμε την κρίση, να ανορθώσουμε τον τόπο μας και να δώσουμε ελπίδα σε όλους τους ανθρώπους και κυρίως σε αυτούς που συνεισέφεραν τα περισσότερα για να βγούμε από την κρίση, που αυτοί είναι οι πολλοί», ευχήθηκε ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μ. Καρχιμάκης.
Μακάρι να πραγματοποιηθεί η ευχή σου Μιχάλη!


«Μανιφέστο» Βενιζέλου για έξοδο από κρίση


Το δικό του μανιφέστο για την έξοδο της χώρας από την κρίση παρουσίασε με το βλέμμα στραμμένο στα έδρανα του ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευ. Βενιζέλος.
Αφού επεσήμανε ότι η κατάσταση δεν έχει σταθεροποιηθεί και πως το μέγεθος της κρίσης είναι τόσο μεγάλο που μόνο περιορισμένα πράγματα μπορούν να γίνουν, υπέδειξε ουσιαστικά στον πρωθυπουργό τον τρόπο εξόδου της χώρας από την κρίση. Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επεσήμανε την ανάγκη διαφύλαξης της εθνικής και κοινωνικής συνοχής, λέγοντας ότι οφείλουμε ως κυβέρνηση να απλώσουμε ένα δίχτυ προστασίας για τον καθένα που νιώθει ότι απειλείται.
«Δεν δικαιούμαστε να λέμε ότι είμαστε μια μονοκομματική κυβέρνηση, γιατί είμαστε μια κυβέρνηση εθνικής ανάγκης που διαχειρίζεται ειδικές περιστάσεις», τόνισε, δίνοντας παράλληλα ιδιαίτερη έμφαση στην ηθική ισορροπία των μέτρων που λαμβάνονται.

Νέα σενάρια για πρόωρες εκλογές...


Σενάρια για πρόωρες εκλογές διακινούνται στον κυριακάτικο τύπο που κυκλοφορεί εκτάκτως σήμερα λόγω των Χριστουγέννων.
Οι πιο πιθανές ημερομηνίες είναι λίγο πριν ή λίγο μετά την 4η Απριλίου και ως εκ τούτου δεν είναι γνωστό αν θα γίνουν με λίστα ή με σταυρό προτίμησης.
Κατά τις ίδιες πηγές ο Παπανδρέου φέρεται να έχει πει σε συνεργάτες του πως αν φύγουν τρεις ακόμη βουλευτές και ο αριθμός της κοινοβουλευτικής δύναμης του ΠΑΣΟΚ υποχωρήσει στους 153 (σημείωση :  έχουν ήδη διαγραφεί 4) θα πάει αμέσως σε πρόωρες κάλπες.

Ντόρα vs Θέμος...


Πρόκειται για πόλεμο και μάλιστα ολοκληρωτικό. Η Ντόρα Μπακογιάννη εδώ και τέσσερα εικοσιτετράωρα εξαπολύει μία μετωπική επίθεση κατά του «κομιστή». 
Τον αποκαλεί με το επίκτητο αυτό παρατσούκλι. Θέτει θέμα στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό. Ζητά να μάθει με ειδική ερώτηση προς τον κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου για την έρευνα που έχει διεξαχθεί σχετικά με την υπόθεση των 5,5 εκατομμυρίων ευρώ που ο «κομιστής» προσκόμισε στο υποκατάστημα της γαλλικής τράπεζας «PNB» στο Κολωνάκι. Ζητά να πληροφορηθεί επίσημα και θεσμικά για την πρόοδο των ερευνών σχετικά με τις επιταγές που ο «κομιστής» μετέφερε όταν πιάστηκε από τις γαλλικές αρχές στα σύνορα Γαλλίας και Ελβετίας, στο φυλάκιο του Φερνείγ Βολτέρ.
Η επίθεση της Ντόρας Μπακογιάννη κατά του Θέμου Αναστασιάδη προφανώς και αναστάτωσε τόσο τους βουλευτές στη Βουλή όπου ετέθη το ζήτημα, αλλά και αιφνιδίασε συγκεκριμένες ενημερωτικές εκπομπές στα ΜΜΕ όπως αυτήν των Οικονομέα - Καμπουράκη . Η αρχηγός του κόμματος «Δημοκρατική Συμμαχία» έθεσε αιφνιδίως και με μεγάλη καθυστέρηση τον δάκτυλο επί των τύπων των ήλων. 

Δημήτρης Ρέππας : «Να μειωθούν σε 200 οι βουλευτές»

Ο κ. Ρέππας προσφέρει πλήρη κάλυψη στον, βαλλόμενο και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας ότι «η πολιτική που ακολουθούμε είναι συλλογική και είμαστε απολύτως αλληλέγγυοι προς τον υπουργό Οικονομικών». Μιλώντας για την κατάσταση που επικρατεί στην κοινοβουλευτική ομάδα, υπογραμμίζει πως «η σχηματική οριοθέτηση σε καλούς και κακούς αδικεί αυτούς που παίρνουν ρίσκα και αναδέχονται τη φθορά συμμετοχής σε αντιδημοφιλείς αποφάσεις».
Ερ. «Ψηφίζουμε με το πιστόλι στον κρόταφο» λένε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Απ. Η στάση των βουλευτών είναι στάση ευθύνης και η ηθική της ευθύνης προσπερνά τους πειρασμούς της δημοτικότητας και της εντυπωσιοθηρίας. Η πολιτική σταθερότητα προϋποθέτει συμπαγή πλειοψηφία με πλήρη συνείδηση καθήκοντος και ευτυχώς για την χώρα τη διαθέτουμε.

Ένα βήμα πριν την ίδρυση Εφετείου Ανατολικής Κρήτης



Ένα βήμα πριν το τέλος πλησιάζει το σήριαλ της ίδρυσης του Εφετείου Ανατολικής Κρήτης μετά και την υπογραφή του προεδρικού διατάγματος από  τον υφ. Οικονομικών κ. Φιλ. Σαχινίδη.
Το προεδρικό διάταγμα θα αποσταλεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας για έγκριση και στη συνέχεια για εφαρμογή.
Στο διάταγμα περιλαμβάνεται και η οικονομική δαπάνη για το ξεκίνημα λειτουργίας του Εφετείου στις 16 Σεπτεμβρίου 2011, που ανέρχεται στα 51.000 ευρώ.
Ωστόσο στο Δικηγορικό Σύλλογο Ηρακλείου επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία καθώς περιμένουν την πρώτη συνεδρίαση του εφετείου, ενώ αποφάσισαν τη συνέχιση της αποχής από το εφετείο Χανίων  μέχρι και τις 20 Μαρτίου.

Κάρολος Παπούλιας : "Με την ελπίδα περνάς τα δύσκολα"


Αισιόδοξος ότι τα δύσκολα για τη χώρα μας θα περάσουν, χάρη στις αντιστάσεις του ελληνικού λαού, εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, υποδεχόμενος σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο μέλη συλλόγων και παιδιά για τα καθιερωμένα χριστουγεννιάτικα κάλαντα.
«Τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή της ελπίδας. Είμαι βέβαιος ότι θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες» επισήμανε σε δηλώσεις του ο κ. Παπούλιας. 
«Αυτές οι μέρες που έρχονται είναι οι γιορτές χαράς και ελπίδας. Ας κρατήσουμε το δεύτερο, την ελπίδα γιατί έτσι θα περάσουμε τα δύσκολα. Είμαι αισιόδοξος ότι θα τα βγάλουμε πέρα γιατί γνωρίζω τις δυνατότητες και τις αντιστάσεις του ελληνικού λαού», πρόσθεσε.

«Ζητείται ελπίς». Υπάρχει;


Ο προϋπολογισμός του ΔΝΤ ψηφίστηκε. Οι εργασιακές σχέσεις «κινεζοποιούνται». Τα «δεδομένα»  ασφαλιστικά- συνταξιοδοτικά δικαιώματα τινάχτηκαν στον αέρα. Η ανεργία «χτυπάει» κόκκινο. Παρ όλα αυτά, υπάρχει ελπίδα να σταματήσει η νεοφιλελεύθερη επέλαση. 

Η κυβέρνηση με το ξεκίνημα του νέου χρόνου θα προχωρήσει στη  δεύτερη και κρισιμότερη φάση του σχεδίου απορρύθμισης του οικονομικού περιβάλλοντος του τόπου το οποίο περιλαμβάνει:
Το ξεπούλημα δημόσιων επιχειρήσεων, μακροχρόνιες μισθώσεις αρχαιολογικών χώρων και περιοχών με ιδιαίτερο φυσικό κάλος, εμπορικό ή τουριστικό ενδιαφέρον, ιδιωτικοποίηση βασικών λειτουργιών κρατικής μέριμνας (παιδεία, υγεία, ασφάλεια), εκχώρηση εκμετάλλευσης άλλων πλουτοπαραγωγικών πόρων της χώρας.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου στο... πράσινο απόσπασμα

Είναι ο Υπουργός που έχει τη συνολική ευθύνη και εποπτεία για την υλοποίηση του μνημονίου, βάσει (και) εξουσιοδότησης που έχει λάβει από το Κοινοβούλιο. Τους τελευταίους μήνες όμως κάποιοι συνάδελφοί του υπουργοί και αρκετοί βουλευτές της συμπολίτευσης τον αντιμετωπίζουν και ως ανασταλτικό παράγοντα της κυβερνητικής προσπάθειας. 
Παράλληλα, από το υπουργείο Οικονομικών διατυπώνεται η έντονη δυσαρέσκεια για την αδυναμία ή απροθυμία συναρμόδιων υπουργών να συνεργαστούν. « Δεν με πιστεύουν ό,τι κι αν ανακοινώσω. Πώς να πείσω για το παραμικρό, όταν από τη μία έχουμε το φιάσκο της περαίωσης και από την άλλη το μεγαλύτερο φιάσκο με τα 24 δισ. ευρώ που χαρίζει ο Παπακωνσταντίνου επειδή δεν μπορεί να τα εισπράξει;». 
Την εξομολόγηση έκανε υπουργός της κυβέρνησης το προηγούμενο Σάββατο προς συνάδελφό του βουλευτή, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΟ του ΠαΣοΚ. Εδειξε έτσι χωρίς περιστροφές ότι θεωρεί πως ο υπουργός Οικονομικών λειτουργεί πλέον ως τροχοπέδη στη συνολική προσπάθεια της κυβέρνησης. 

Πολιτικοί «παντός» ή του καλού καιρού;


Ουδεμία αχτίδα αισιοδοξίας, κατά την πενθήμερη διαδικασία συζήτησης και ψήφισης του προυπολογισμού στη Βουλή. Όχι ότι αναμέναμε και πολλά. Αυτό ο οποίο όμως προσδοκούσαμε ήταν ίσως ένα δυνατό "σινιάλο" του πολιτικού προσωπικού της χώρας ότι αντελήφθη, επιτέλους, τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις του.
Τις ευθύνες για το πώς οδηγήθηκε η οικονομία, η κοινωνία και η χώρα στο εξοντωτικό σήμερα. Και τις υποχρεώσεις του για ένα υποσχόμενο αύριο. Δυστυχώς, η συζήτηση στη Βουλή όχι μόνο διέψευσε τις προσδοκίες αλλά αναζωπύρωσε τους χειρότερους φόβους.