Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Ο Λευτέρης Αυγενάκης μίλησε στα στελέχη της Δημοκρατικής Συμμαχίας στο Ρέθυμνο




Πολύ θετικές εντυπώσεις άφησε στα στελέχη της Δημοκρατικής Συμμαχίας στο Ρέθυμνο ο Βουλευτής Ηρακλείου, Λευτέρης Αυγενάκης. Μίλησε πολύ θερμά για τη Δημοκρατική Συμμαχία και την Ντόρα Μπακογιάννη και φυσικά καταχειροκροτήθηκε από τα πολλά στελέχη που μαζεύτηκαν στη συνάντηση παραταξιακών στελεχών του Κινήματος από το Ρέθυμνο. Ξεκαθάρισε ότι τα στελέχη της Δημοκρατικής Συμμαχίας δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν με τα στελέχη της Νέας ΝΔ : "Μας ενοχλεί η ηγεσία της Νέας ΝΔ...",  είπε χαρακτηριστικά.
Αναφέρθηκε στα δημοσκοπικά ποσοστά του κινήματος και στα μηνύματα που απαιτείται να στείλει στην κοινωνία το νέο κίνημα. Η δική του απόφαση να προσχωρήσει στη Δημοκρατική Συμμαχία ήταν αποτέλεσμα διαλόγου με τους ψηφοφόρους του. Σκοπός του κινήματος είναι η δημιουργία ατζέντας που θα θέσει προτάσεις αξιόπιστες και δουλεμένες.

Τα κόμματα επιχειρήσεις;


Η ανακοίνωση του υπουργού Εσωτερικών κ. Ραγκούση είναι γνωστή: Μέχρι το Μάρτιο θα έχει κατατεθεί στη Βουλή και θα έχει ψηφιστεί ένας νόμος, ο οποίος, πράγματι, θα προστατεύει την τιμή του πολιτικού κόσμου.
Σύμφωνα με την υπουργική ανακοίνωση, τρεις θα είναι οι κυριότεροι άξονες της νομοθετικής αυτής πρωτοβουλίας που προαναγγέλλει η κυβέρνηση:
Πρώτο: Να αποκτήσει ουσιαστικό περιεχόμενο το περιβόητο "πόθεν έσχες", το οποίο έχει υποβαθμιστεί σε κούφιο σύνθημα.
Δεύτερο: Να μειώσει τη χρηματοδότηση των κομμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να μην προκαλείται το κοινό αίσθημα από τα τεράστια ποσά που δαπανούν σήμερα για τα επικοινωνιακά τους. Και,
Τρίτο: Να υποχρεώσει τα κόμματα να τηρούν για τα έσοδα και τα έξοδά τους βιβλία τρίτης κατηγορίας, ώστε ανά πάσα στιγμή να είναι δυνατός ο έλεγχος.
Το θέμα, βεβαίως, είναι εξαιρετικά ευαίσθητο και από εκείνα που επιφέρουν πόλωση. Στο ένα πόλο συσπειρώνονται εκείνοι που πιστεύουν ότι, πράγματι, θα συμβάλλει η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία στην αποκατάσταση του κύρους και της τιμής του πολιτικού κόσμου. Και στον αντίθετο πόλο αντισυσπειρώνονται εκείνοι που είναι πεπεισμένοι ότι ένας παρόμοιος νόμος θα δημιουργήσει περισσότερα και οξύτερα προβλήματα από εκείνα τα οποία θα λύσει...

Για τις προτάσεις πληρώνουμε τους Βουλευτές


Όχι στον φράκτη στον Έβρο – Όχι στον ΧΥΤΑ της Κερατέας – Όχι στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων - Όχι στις αλλαγές στις μεταφορές… Όχι σε όλα εν ολίγοις από τα κόμματά μας. Ακόμη και η Νέα Δημοκρατία που τόσο καιρό φωνάζει για τους μετανάστες (κλείνοντας το μάτι στο συντηρητικό ακροατήριο) είπε ότι δεν θέλει τον φράκτη στον Έβρο. Λίγο ακόμη και θα κατέβει στην διαδήλωση για τους μετανάστες που διοργανώνει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Και από την άλλη μεριά η αριστερά που έχει ταυτίσει την επανάσταση με την άρνηση. Μόνο που επαναστατώ σημαίνει ρισκάρω όχι βολεύομαι. Τα ίδια έκανε και το ΠΑΣΟΚ όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Όχι στους κινέζους του λιμανιού, όχι στην περικοπή των αγροτικών επιδοτήσεων. Η χώρα του ΟΧΙ.

Μόνο που το παιγνίδι τέλειωσε. Και εκτός από τα ΟΧΙ των παρελάσεων χρειαζόμαστε και καμία συγκεκριμένη πρόταση. Όχι στις προτάσεις των υπουργών λοιπόν αλλά πείτε μας τι πρέπει να κάνουμε. Συγκεκριμένα. Όσο συγκεκριμένα είναι και τα προβλήματα με τους μετανάστες (και την εκμετάλλευση τους), τα σκουπίδια, οι συντεχνίες, το αδιέξοδο στις μεταφορές. Γι’ αυτό άλλωστε δεν πληρώνονται οι Βουλευτές; Ή μόνο για να σηκώνουν τα χέρια τους οπαδικά. Οι μισοί ναι και οι άλλοι μισοί όχι, εναλλάξ.

Οποιος δεν χτυπά το χέρι στο τραπέζι, μαζεύει υπογραφές…

Με ανάληψη «πρωτοβουλιών» χωρίς καμία προοπτική, που απλώς στοχεύουν την εσωτερική κατανάλωση, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση επιχειρούν να καλύψουν τη διαπραγματευτική αδυναμία τους σε κοινοτικό επίπεδο. Η πολυδιαφημισμένη από τον κυβερνητικό μηχανισμό πρωτοβουλία συλλογής ενός εκατομμυρίου υπογραφών, προκειμένου να υποχρεωθεί η Κομισιόν να υποβάλει πρόταση για την έκδοση κοινού ευρωομολόγου από τις χώρες της ευρωζώνης, είναι μια φθηνή προπαγάνδα. Η Κομισιόν δεν μπορεί να δεχθεί καμία αίτηση για ανάληψη πρωτοβουλίας πριν από τις αρχές του 2012, ενώ θα χρειαστεί στη συνέχεια άλλους τρεις μήνες προκειμένου να αποφανθεί εάν αποδέχεται ή όχι την αίτηση.
Κι αυτό το γνώριζε πολύ καλά η κυβέρνηση, πριν δημοσιοποιήσει την πρωτοβουλία. Συνεπώς, ποια χρησιμότητα μπορεί να έχει για την Ελλάδα και τα ελληνικά επιτόκια δανεισμού, που βρίσκονται στα ύψη, η λήψη απόφασης μετά από 15 μήνες, η οποία θα είναι και αρνητική, διότι ακόμη κι αν η Κομισιόν υποβάλει πρόταση για έκδοση ευρωομολόγου θα απορριφθεί από τη Γερμανία; Είναι, λοιπόν, προφανές ότι η έκδοση ευρωομολόγου δεν μπορεί να επιβληθεί με πλάγια μέσα στην κ. Μέρκελ, διότι η Γερμανία είναι μεγάλη χώρα και η κοινή της γνώμη δεν μπορεί να δεχθεί εκβιασμούς αυτού του τύπου. 

Επικίνδυνοι «ξερόλες» και επίδοξοι «Μέτερνιχ»



Η εστίαση των πρωταγωνιστών της κεντρικής πολιτικής σκηνής στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης έχει αφήσει ανοιχτό το πεδίο σε διάφορους επικίνδυνους «αλεξιπτωτιστές» που αιφνιδίως αποφάσισαν να ασχοληθούν με την εξωτερική πολιτική.
Αγνωστο πως, άνθρωποι που μέχρι πριν από λίγα χρόνια ζούσαν εκτός Ελλάδος εμφανίζονται σήμερα να παρέχουν συμβουλές στην κυβέρνηση για την άσκηση πολιτικής περί των διεθνών της σχέσεων, εκτοξεύοντας παράλληλα πάσης φύσεως κατηγορίες εναντίον της περί «εθνικής μειοδοσίας» ή και «προδοσίας». Με επιφανειακές αναλύσεις που δυστυχώς έχουν πέραση στην κοινή γνώμη απολαμβάνουν δημοσιότητα δυσανάλογη των ικανοτήτων τους
Την ίδια στιγμή, εμφανίζονται με την αρθρογραφία τους ως ειδήμονες (ή, επί το λαϊκότερον, «ξερόλες») επί ζητημάτων πολύπλοκων (όπως η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη). όταν από πουθενά στο βιογραφικό τους δεν προκύπτει εμβριθής γνώση του αντικειμένου.
Αγαπημένο θέμα των προσώπων αυτών, οι απόψεις των οποίων σιγοντάρονται επιμελώς από δημοσιογραφικές πένες που επιμένουν σε μόνιμη βάση ότι επίκεινται ανακοινώσεις περί συνεκμεταλλεύσεως του Αιγαίου, αποτελούν οι ελληνοτουρκικές συνομιλίες για το Αιγαίο. Το αν οι συνομιλίες αυτές διεξάγονται με τον σωστό ή λάθος τρόπο είναι ένα άλλο ζήτημα που χρήζει διαφορετικής συζήτησης.
Από το σημείο αυτό όμως μέχρι να μιλάει κανείς για ξεπούλημα του Αιγαίου ή για σύγχρονους «Τσολάκογλου» που παραδίδουν τη χώρα σε ξένες δυνάμεις - παρουσιάζοντας μάλιστα ως δεδομένες ανακοινώσεις επί των θεμάτων αυτών στο Ερζερούμ - πάει πολύ... Φυσικά, όπως συμβαίνει πάντα στην Ελλάδα, οι άνθρωποι αυτοί δεν πρόκειται ποτέ να απολογηθούν για όσα γράφουν. Εκτός αν ο Παπανδρέου και ο Ερντογάν ανακοίνωσαν κάτι στο Ερζερούμ και δεν το ακούσαμε.

Ζόρια στο Μαξίμου


Τη δυσκολότερη εξίσωση στην πρόσφατη πολιτική ιστορία του τόπου επιχειρεί να επιλύσει με το νέο έτος η κυβέρνηση, προκειμένου να παραμείνει στηνεξουσία. Η ελεύθερη πτώση στις δημοσκοπήσεις, όπου η αποσυσπείρωση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ είναι σε ποσοστά - ρεκόρ, έχει πανικοβάλει τους συνεργάτες του πρωθυπουργού, οι οποίοι αναζητούν σωσίβιο για την αναστροφή του κλίματος.
Οι εξαγριωμένοι και φοβισμένοι από ενδεχόμενο λιντσάρισμα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δημιουργούν πρόσθετους φόβους... ρευστότητας. Κι όλα αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση μέσα σ’ ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα ελέω μνημονίου και τέταρτης δόσης, ενόσω έχει ανοίξει όλα τα μέτωπα:
- Από τη μια, πολώνεται με τα «σπλάχνα» της, τον σκληρό δημόσιο τομέα, μέσω των αλλαγών στις ΔΕΚΟ και τις τεράστιες περικοπές στα εισοδήματα των δημοσίων υπαλλήλων.
- Από την άλλη, με τις μειώσεις μισθών και απολαβών, πολλές φορές και με άλλοθι την κρίση, οδηγείται σε καθολική σύγκρουση με τον ιδιωτικό τομέα.
- Ενώ ένα μεγάλο ζήτημα προκύπτει από τη δραματική σε κάποιες περιπτώσεις αλλαγή που επιφυλάσσουν οι κυβερνητικές αποφάσεις σε 150 κλειστά ή προστατευμένα επαγγέλματα.
Ο πρωθυπουργός, που μελετά προσεκτικά κρυφές και φανερές δημοσκοπήσεις και τα ποιοτικά στοιχεία τους, γνωρίζει πολύ καλά ότι το επόμενο τρίμηνο, οπότε θα «απλωθεί πολύς τραχανάς», μια στραβοτιμονιά μπορεί να ρίξει το κυβερνητικό καράβι σε ξέρα.

Βασιλικό ρεβεγιόν για τον Πάγκαλο


Μόνο μια σουίτα 350τ.μ με τιμή «πόρτας» τα 5.400 ευρώ τη βραδιά και φυσικά ένα δείπνο κόστους 380 ευρώ ανά άτομο σε ένα από τα πιο πολυτελή ξενοδοχεία των Αθηνών, θα μπορούσε να χωρέσει τον… σοσιαλισμό του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, κ. Θεόδωρου Πάγκαλου, τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» στην κυριακάτικη έκδοση της.
Τη νύχτα δηλαδή, που όλοι οι Έλληνες την έβγαζαν στο σπίτι, φτωχικά και με μια φωνή να εύχονται να φύγει και να μην ξανάρθει χρονιά σαν και το 2010 και να κρατούν την αναπνοή τους για να βγει και το 2011, ο Θεόδωρος Πάγκαλος περνούσε μια βραδιά χλιδής μαζί με τη σύζυγό του και πρώην υποψήφια για το Δήμο Σαρωνικού, κυρία Χριστίνα Χριστοφάκη, στον 9ο όροφο του «King George Palace» στην πλατεία Συντάγματος.
Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας, η οποία παραθέτει τη φόρμα κράτησης για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς στο ξενοδοχείο και επικαλείται μαρτυρίες υπαλλήλων του, μαθαίνουμε πως ο κ. Πάγκαλος έμεινε στην περίφημη σουίτα «Royal Penthouse Suite», η οποία κανονικά κοστίζει 5.400€/βραδιά, χωρίς να υπολογίζεται σε αυτή την περίπτωση η επιπλέον χρέωση που είθισται να ισχύει για την εβδομάδα των Χριστουγέννων και την ημέρα της Πρωτοχρονιάς και κυμαίνεται στο +50%! Στη φόρμα αυτή, φαίνεται η κράτηση στο όνομα «Pagalos Theodoros family» και σημειώνεται πως η διαμονή ήταν «complimentary», δηλαδή δωρεάν.
Προτού όμως πούμε, ότι αφού ήταν δωρεάν, δεν τρέχει και τίποτα, ας θυμηθούμε ότι το συγκεκριμένο ξενοδοχείο είναι μέρος του ξενοδοχειακού ομίλου του κ. Νίκου Δασκαλαντωνάκη, ο οποίος παρουσιάζει τεράστια χρέη ύψους 600 εκατ. Ευρώ, μέρος των οποίων ληξιπρόθεσμο, και φέρεται, βάσει του ρεπορτάζ του «Θέματος», να οφείλει στο Δημόσιο εκατομμύρια ευρώ από μισθώματα ακινήτων και εισφορές στα ταμεία. Καταλαβαίνετε ότι η υπόθεση παίρνει πλέον άλλη τροπή, αφού ο κ. Πάγκαλος εκτίθεται ανεπανόρθωτα είτε πλήρωσε για την πρωτοχρονιάτικη χλιδή είτε όχι.

Σημάδια αποσύνθεσης



Βίαιες, παρότι αναγκαίες εν μέρει, πράξεις είναι ο μετασχηματισμός της εργασίας, η μείωση μισθών και συντάξεων, η αύξηση φόρων, η αύξηση τιμολογίων σε αγαθά και υπηρεσίες. Η αντίδραση της κοινωνίας σε αυτές τις πράξεις, που δυσχεραίνουν τον βίο, δεν είναι δυναμική ή εστιασμένη. Παρότι η δυσαρέσκεια, η απογοήτευση, ο φόβος καταγράφονται δημοσκοπικά, η αντίδραση δεν κατεγράφη εκλογικά με την ίδια σαφήνεια, ενώ οι απεργίες και οι διαδηλώσεις παραμένουν αποσπασματικές και ατελέσφορες, με την εξαίρεση των γενικών απεργιών της 5ης Μαΐου και της 15ης Δεκεμβρίου.
Η κοινωνία αντιδρά με αναδίπλωση και ενδοσκόπηση ενώπιον του φαντάσματος της ανεργίας και της φτώχειας. Μόνο; Οχι, αντιδρά και με μεμονωμένα βίαια ξεσπάσματα, σε πεδία φαινομενικά άσχετα με την κρίση. Η γενικευμένη άρνηση πληρωμής διοδίων στις εθνικές οδούς είναι μια τέτοια αντίδραση, σε μια υπόθεση όπου κατασκευαστικές εταιρείες, τράπεζες και Δημόσιο μετακυλίουν τις ευθύνες τους. Η σθεναρή αντίδραση των κατοίκων της Κερατέας κατά της εγκατάστασης ΧΥΤΑ στην περιοχή τους, είναι μια άλλη πράξη εναντίωσης σε ένα σχέδιο που υποβαθμίζει βίαια τις περιουσίες και τις ζωές τους, χωρίς επαρκείς μελέτες και εγγυήσεις.
Και οι δύο πράξεις ανυπακοής, ασύνδετες μεταξύ τους, δείχνουν πολίτες που αρνούνται καθολικά την επέμβαση του κράτους ή των συμβαλλομένων με αυτό, αμφισβητώντας ευθέως τη νομιμότητα των κρατικών πράξεων, είτε εμπράκτως είτε με δικαστικές προσφυγές. Στο πλαίσιο αυτό, της απονομιμοποίησης του κράτους, μπορούμε να εντάξουμε και τα σποραδικά βίαια ξεσπάσματα οπαδών, που ολοένα πυκνώνουν, αλλά και τη βίαιη αντίδραση των αθιγγάνων του Μενιδίου στο θανατηφόρο ατύχημα που προκάλεσε μοτοσικλετιστής αστυφύλακας.
Καθώς η απαισιοδοξία και ο φόβος για το μέλλον φουντώνουν, ομάδες πολιτών που απειλούνται με υποβάθμιση ή αποκλεισμό, αντιμετωπίζουν το κράτος όχι ως εγγυητή νομιμότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά ως φορέα αδικίας και παραγωγό διάψευσης. Εφόσον αυτά τα, σποραδικά τώρα, φαινόμενα ανυπακοής γενικευτούν, αποσύνθεση, αυτοδικία και διχασμός απειλούν το κοινωνικό σώμα.