Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Με δίπλες κρητικές περιχυμένες με μέλι ευχήθηκε ο Βασίλης Κεγκέρογλου στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες


Ένα ταψί δίπλες κρητικές περιχυμένες με μέλι έφερε ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου, για να ευχηθεί χρόνια πολλά και να γλυκάνει και λιγάκι τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.
Ο υφυπουργός είπε να επιστρέψει για λίγο από την «εξορία» του πίσω στο Κοινοβούλιο. Όχι, σε καμιά περίπτωση δεν αναφερόμαστε στην όμορφη Κρήτη, αλλά στο υφυπουργείο που ούτε καν ο ίδιος ο υφυπουργός ξέρει που είναι!
«Που μπορεί να έρθει κάποιος να σε βρει, Βασίλη;» τον ρώτησε κάποιος από τους δημοσιογράφους.
«Τέρμα Θεού! Τέρμα Πειραιώς…» απάντησε χαριτολογώντας εκείνος.
Τουλάχιστον ο υφυπουργός έχει δικό του γραφείο, γιατί υπάρχουν κι άλλοι που πληρώνονται σαν υφυπουργοί και είναι στο… δρόμο, ή άλλοι που έχουν υφυπουργείο (Μάρκος Μπόλαρης) αλλά δεν έχουν… αρμοδιότητες (ναι, το είδαμε και αυτό…)!
Ο μισθός, όμως, μισθός!

«Διάδοχος της Μέρκελ και του Μπλέρ, ο Παπανδρέου»


«Διάδοχο της Άνγκελα Μέρκελ και του Τόνι Μπλερ» χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό κύριο Γιώργο Παπανδρέου ο  Γάλλος υπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας, Ερίκ Μπεσόν, κατά τη διάρκεια Συμποσίου με τίτλο «Νέος κόσμος, νέος καπιταλισμός». Τώρα αυτό ο Μπεσόν το είπε για καλό;
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε με τη σειρά του τον κύριο Μπεσόν, δηλώνοντας πως η πρόσκλησή του οφείλεται στον αγώνα που δίδουν ο ίδιος και η χώρα, ένα αγώνα που «αφήνει ανοιχτές ουλές και που προσπαθούμε να βελτιώσουμε».
Ο κ. Παπανδρέου μίλησε για τους τρεις μύθους  που κυριαρχούν τον τελευταίο καιρό στην Ευρώπη. Ο πρώτος μύθος αφορά το χρέος», το οποίο «δεν ήταν το αίτιο, αλλά το σύμπτωμα, το οποίο προέκυψε από την έλλειψη διαχείρισης των πόρων, την άνιση κατανομή του χρήματος και τον πελατειακό χαρακτήρα διακυβέρνησης του παρελθόντος.

Περισσεύουν οι κοπρίτες...

Οι λέξεις έχουν πια χάσει το νόημά τους και αυτή είναι ίσως η μεγαλύτερη νίκη που έχει επιτύχει αυτή η κυβέρνηση στη διάρκεια της θητείας της .Απίστευτα ψέματα, απροσμέτρητο θράσος, απροκάλυπτη κοροϊδία. Μέχρι στιγμής είναι πράγματι κυρίαρχη και νικήτρια. Όχι μόνο στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης. Κυρίως έχει νικήσει στο πεδίο της εφαρμογής του πιο ξεδιάντροπου προγράμματος που έχει δοκιμαστεί σ’ αυτήν τη χώρα. Χωρίς καμιά σοβαρή αντίδραση εκ μέρους της κοινωνίας και της αντιπολίτευσης, η οποία, ηττημένη και προσαρμοσμένη στην κυβερνητική ρητορική, είτε αρνείται να αντιπαρατεθεί επί της ουσίας είτε αρθρώνει καταστροφικά αιτήματα που ούτε η ίδια η κυβέρνηση δεν τολμά να παραδεχτεί ότι συζητά.
Αυτή λοιπόν η κοινωνία, βυθισμένη στον φόβο, την απόγνωση ή τη διαφθορά της κομματικής πρόσδεσης στο κυβερνών κόμμα – ανάλογα με τη θέση του καθενός –, παρακολουθεί παγωμένη να εξελίσσεται ένα απίστευτο πογκρόμ εις βάρος της υποκύπτοντας από άγνοια και αμηχανία στη μεγαλύτερη καιχυδαιότερη απάτη που της έστησαν ποτέ: «Δώστε μας τα λεφτά σας, τη δουλειά σας, τα δικαιώματα και την αξιοπρέπειά σας, διακινδυνεύστε ακόμη και την επιβίωσή σας, γιατί αλλιώς δεν θα μπορούμε να σας πληρώσουμε»!

«Προπομπός αναγγελίας η επίσκεψη Παπανδρέου στο Ερζερούμ»


Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σχολιάζοντας την επίσκεψη Παπανδρέου στο Ερζερούμ έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις :
«Η συμμετοχή του κ. Παπανδρέου σε μία αμιγώς εσωτερικού χαρακτήρα σύσκεψη των Τούρκων πρεσβευτών στην Τουρκία υπό τον κ. Ερντογάν, δεν μας γεμίζει απλώς ανησυχίες. Επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση έχει ήδη κάνει το μεγάλο, το επικίνδυνο βήμα για όλο τον ελληνικό λαό που σημαίνει συμφωνία συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου. Που σημαίνει στην πραγματικότητα ότι μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα οι αμφισβητήσεις από την Τουρκία κυριαρχικών δικαιωμάτων και οι γκρίζες ζώνες. Και πάνω από όλα φέρνει το εξής μήνυμα: Ότι η κυβέρνηση για ένα πράγμα ενδιαφέρεται, όπως και ένα πράγμα ενδιαφέρει τον κ. Ερντογάν: Να εξασφαλίσουν στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, στις αστικές τάξεις των δύο χωρών, πλούσια κερδοφορία, σε βάρος βεβαίως και των δύο λαών, και του ελληνικού και του τουρκικού, που σημαίνει ότι σημαντικές πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας, όπως είναι το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τα εξαιρετικά πλούσια κοιτάσματα χρυσού, ουρανίου κλπ παραδίδονται στις πολυεθνικές και μάλιστα με πλήρη αδιαφορία για το ποια είναι τα πραγματικά σύνορα της χώρας, για το ποιες είναι οι οξύτατες αντιθέσεις στην περιοχή. Η όποια συμφωνία γίνει, θα αναγγελθεί φανταζόμαστε μετά από ένα διάστημα, αφού θα έχει σταθεροποιηθεί. Όταν θα αναγγελθεί σημαίνει ότι η Ελλάδα μπαίνει πολύ βαθιά, σε οξύτατες αντιθέσεις στην περιοχή, αντιθέσεις που πολλές φορές λύνονται όχι μόνο με τον οικονομικό πόλεμο, αλλά και με τα όπλα. 

Επίθεση Ντόρας Μπακογιάννη σε ΝΔ με το βλέμμα στους κεντρώους


Πολιτική αντεπίθεση στη Νέα Δημοκρατία ξεκίνησε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και επιχειρεί να κερδίσει τμήμα του «μεσαίου χώρου» εκμεταλλευόμενη το κλίμα που διαμορφώθηκε μετά τις τελευταίες παρεμβάσεις του κ. Φαήλου Κρανιδιώτη, δικηγόρου και πολιτικού φίλου του κ. Αντ.Σαμαρά. Σε μια χρονική στιγμή όπου στην ΚΟ της ΝΔ διαμορφώνεται «κίνημα» βουλευτών- κυρίως από την ομάδα των «σαμαρικών»- που συμφωνούν με τις απόψεις του προέδρου της εθνικοπατριωτικής οργάνωσης «Δίκτυο 21», ο οποίος αποκήρυξε τον «μεσαίο χώρο», η κυρία Μπακογιάννη έσπευσε να χαρακτηρίσει «φασιστικές» τις απόψεις του κ. Κρανιδιώτη. 
Η κίνησή της αυτή είχε σαφή στόχο να διαμορφώσει ευνοϊκές πολιτικές συνθήκες για να περάσει τα μηνύματα του κόμματός της, ώστε να εξασφαλίσει ενδεχόμενη μελλοντική στήριξη μεγάλου τμήματος του μετριοπαθούς ακροατηρίου που κινείται στον χώρο του πολιτικού Κέντρου. «Αυτός ο λανθάνων φασισμός,τον οποίο εκφράζει ο κ.Κρανιδιώτης, τείνει να γίνει η κυρίαρχη άποψη μέσα στη ΝΔκαι αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα» τόνισε η κυρία Μπακογιάννη, η οποία εκτιμά ότι «100% αλλοιώθηκε η φυσιογνωμία της ΝΔ» με τη σύμφωνη γνώμη της ηγετικής ομάδας, αν και απέφυγε να αναφερθεί ονομαστικά στον κ. Σαμαρά. 
Θέλοντας να αυξήσει την απήχηση των απόψεών της και να κερδίσει όσους έχουν ενοχληθεί από τις απόψεις του επικεφαλής του «Δικτύου 21», που αναδεικνύεται σταδιακά σε πολιτική συνιστώσα της ΝΔ, προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα και είπε (Ρ/Σ Flash) με αυστηρό τόνο: «Αυτά τα οποία λέει ο κ. Κρανιδιώτης, εγώ ως ένα βαθιά φιλελεύθερο κεντροδεξιό άτομο, τα θεωρώ φασιστικά». 

Τα τρία ρήματα που «αδειάζουν» τον Θ. Πάγκαλο


Η προσεκτική ανάγνωση της δήλωσης την καθιστά μνημειώδη. Τόσο για τον πολιτικό αμοραλισμό που κουβαλά όσο και για την προκλητικότητα που έχει και την καθιστά εφάμιλλη της άλλης αλησμόνητης δήλωσής του, που μας ενημέρωνε ότι «μαζί τα φάγαμε». Η νέα δήλωση του Θ. Πάγκαλου περί «κοπριτών» αναγκάζει το μάτι και τη σκέψη να σταθούν σε τρία ρήματα. Τα οποία αποκαλύπτουν και τη μεγάλη αλήθεια: «Οταν στο δημόσιο ΒΑΖΕΙΣ τον κοπρίτη, επειδή ΣΕ ΨΗΦΙΖΕΙ η οικογένειά του και ΠΑΙΡΝΕΙΣ πολλούς σταυρούς, ε τότε ο κοπρίτης θα μείνει κοπρίτης σε όλη του τη ζωή, δεν πρόκειται να βελτιωθεί»… Η δήλωση Πάγκαλου τελικά είναι αφοπλιστικά ειλικρινής. Αφού στην προσπάθειά της να στιγματίσει τους κοπρίτες, δεν παραλείπει να υποδείξει με θαυμαστή ακρίβεια τον πραγματικό ένοχο του «κοπριτοδράματος» που υφίσταται η χώρα.

Να τα καταφέρουν και να εμπνεύσουν

Το αποχαιρετιστήριο σχόλιο του ταβερνιάρη στη μακρινή Σαμαρίνα μου έκανε μεγάλη εντύπωση: «Μακάρι βρε παιδί μου να τα καταφέρουν ο Καμίνης και ο Μπουτάρης μπας και αλλάξει τίποτα». Δεν ήταν εξυπνακίστικο σχόλιο του τύπου «για να δούμε τι θα καταφέρουν και αυτοί οι δύο», δεν απηχούσε δηλαδή τον παραδοσιακό ελληνικό κυνισμό που ενδόμυχα θέλει να μην αλλάξει τίποτα. Μου έκανε εντύπωση γιατί είναι προφανές πως πέρα από τη μιζέρια και τη βαβούρα καναλιών και παρελκομένων προσωπικοτήτων, υπάρχει όντως μια άλλη Ελλάδα που το παλεύει, χαίρεται να βλέπει φρέσκα και καθαρά πρόσωπα και ελπίζει ότι κάτι θα αλλάξει.
Το στοίχημα είναι όντως μεγάλο για τους δύο νεοεκλεγμένους δημάρχους. Παραμονεύουν οι σκόπελοι των συνδικαλιστών, της διαφθοράς, των σκοτεινών συμφερόντων που έμαθαν τόσα χρόνια να κάνουν ανεξέλεγκτα μπίζνες. Η εκλογή τους ήταν, από μια άποψη, η επανάσταση μιας μεσαίας και αστικής τάξης που δεν άντεχε άλλο την παρακμή και το λούμπεν. Ελάχιστους από αυτούς που τους ψήφισαν τους ένοιαξε αν είναι γαλάζιοι ή πράσινοι, αυτό που τους ενδιέφερε είναι να δουν μια φορά έναν επιτυχημένο συνδυασμό ευπρέπειας και επάρκειας. Σπανίζει τόσο πολύ αυτή η μαγική συνταγή γιατί έχουμε όλοι πιστέψει ότι αν είσαι πολύ «κύριος», καλύτερα να μην μπλέξεις με την πολιτική γιατί θα σε φάνε τα «μαμούνια».
Ας ελπίσουμε ότι οι δύο νεοεκλεγμένοι τοπικοί άρχοντες θα αποδειχθούν «σκληρά καρύδια» και θα καταφέρουν να τα βγάλουν πέρα. Είναι ο μόνος τρόπος να εμπνευσθούν και άλλοι σοβαροί άνθρωποι, που δεν συχνάζουν στα κομματικά γραφεία, να ασχοληθούν με τα κοινά μπας και αλλάξει κάτι σε αυτόν τον τόπο...