Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Τα «κάλαντα» στην… Τρόικα!


Καλήν ημέραν Άρχοντες, αν είναι ορισμός σας
να δούμε τα «τσακίδια» σας και τον «ξεκουμπισμό» σας.
Χριστός γεννάται σήμερον εν Βηθλεέμ τη πόλει
κι ο Πάγκαλος…αγάλλεται: «μαζί τα φάγαμ’ όλοι».
Εν τω «σπηλαίω» τίκτονται μνημόνια «σφαγεία»
κι ο Πάγκαλος… επαίρεται πως «είναι…ευτυχία».
Πλήθος αγγέλων… ψάλλουσι κι η Μέρκελ … η Αγγέλα
«από την πόλιν έρχεται και στη γ – κορφή κανέλα».
Εκ της «Μαφίας» έρχεστε τρεις «Μάγοι» με τα «δώρα»
«πόνος», για μας, σας οδηγεί και… «την κακή σας ώρα».
Σ’ αυτόν τον τόπο που ‘ρθατε πέτρα να μην αφήσει,
του καθενούς σας κεφαλή να μην την εραγίσει.
Και εις έτη σας…λίγα

«Αναμένεται αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους»



«Οι αγορές υπολογίζουν σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους», είναι ο τίτλος σχολίου στη γερμανική έκδοση των Financial Times, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Εδώ και εβδομάδες οι επενδυτές έμαθαν πια να αποδέχονται στωικά κακές ειδήσεις. Ακόμα και μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν σοκάρει πλέον κανένα. Ούτως ή άλλως αναμένεται».

Ο... έρανος


Λίγους κλέφτες είχαμε, μας προέκυψε και ο… βενζινάς. Ως γνήσιος (και αυτός) ρωμιός. Με τα χρωματοσώματα (της κλεψιάς) ευθέως κληρονομούμενα από προγόνους διακεκριμένους στο είδος. Κι αν ήταν ηρωισμός η κλεψιά στα χρόνια της τουρκοκρατίας, σήμερα είναι «μαγκιά» και (παρ)άνομος προσπορισμός, αλλά στα χαρτιά και μόνο. Το(ν) φρόντισε ο νομοθέτης.
Και τι (δι)έπραξε ο νομοθέτης του παρελθόντος; Τα ζύγιασε καλά. Ο λαός και η ψήφος του ή το δίκαιο και η αυστηρότητα; Όλοι για τον έναν! Κι αν κλέψει ο αμαρτωλός, η κοινωνία θα απορροφήσει...  τη ζημιά και θα τον συγχωρήσει. Μόνο αν κλέψει εμάς τους ίδιους και φορτωθούμε αυτοπροσώπως τη ζημιά, τότε μονάχα ξεσπαθώνουμε και του παίρνουμε το κεφάλι. Μ’ αυτά, λοιπόν, κι αυτά, φτάσαμε στο σήμερα. Με την απάτη κυρίαρχη στη ζωή μας και τον ψεύτη μη διακριτό στη θάλασσα του ψεύδους.

Αγγιξε (και) τους βενζινοπώλες η κρίση, το αποφάσισαν κι έκαναν κάτι που από χρόνια όφειλαν να κάνουν. Κατήγγειλαν τον κλέφτη παραμερίζοντας το σινάφι. Κι ύστερα; Πήρε το μήνυμα η Πολιτεία, ξύπνησε απ’ τον λήθαργο, και η Κυβέρνηση… απειλεί(!). Μόλις συνέλθει ολοσχερώς, θα ψηφίσει νόμο αυστηρό(;). «Μέχρι κλείσιμο…» θα προβλέπει (να μας ζήσει το ράθυμο Κράτος!) και η απορία μας παραμένει. Τον κοινό κλέφτη τον συλλαμβάνεις, του περνάς τις χειροπέδες και τον οδηγείς στο αυτόφωρο. Τον κλέφτη «επαγγελματία» γιατί τον κανακεύεις;
Με το στανιό για το αυτονόητο. Αντί να καρυδώσουν νόμιμα τον απατεώνα και να δημοσιοποιήσουν τη φάτσα και τα στοιχεία του… Λόγια παχιά και υποσχέσεις, απειλές χωρίς αντίκρισμα και ανεξήγητη(;) ανοχή. Μην απαλλαγούμε απ’ την κλεψιά, μη μας λείψουν οι κλέφτες, μη ξυπνήσουμε με το φόβο μη μας κλέψουν, με την έγνοια μη μας εξαπατήσουν. 

«Πιθανή η οικουμενική κυβέρνηση»


«Δεν είναι ώριμες οι συνθήκες για επανένωση της κεντροδεξιάς» λέει ο Γ. Γιακουμάτος. Δεν αποκλείει οικουμενική κυβέρνηση με πρώτο κόμμα τη ΝΔ.
Ο Γεράσιμος Γιακουμάτος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης εάν ο λαός δεν δώσει αυτοδυναμία σε κάποιο από τα δυο μεγάλα κόμματα και εκτίμησε ότι στις προσεχείς εκλογές η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα. 

Έξω φρενών και ο Αβραμόπουλος με τα περί "Ντιντήδων"


Τα περί "ντιντήδων" του συμβούλου του Σαμαρά έχουν ενοχλήσει πολλούς μέσα στη Ρηγίλλης. Ωστόσο...  σύμφωνα με πληροφορίες   ένας από τους... υποψηφίους "Ντιντήδες" κατά τον Φ. Κρανιδιώτη, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, είναι πυρ και μανία με τον Φαήλο Κρανιδιώτη και γι αυτό από χθες το απόγευμα τηλεφώνησε έξαλλος στο Σαμαρά λέγοντάς του να "τον μαζέψει". Δύο συνεργάτες του Αβραμόπουλου έχουν ακούσει τον Κρανιδιώτη να τον αποκαλεί σε κατ ιδίαν συζητήσεις "ντιντή". Γι αυτό και ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ μόλις διάβασε το άρθρο έγινε πυρ και μανία. Η ιστορία θα έχει και συνέχεια αφού ο Αβραμόπουλος έχει δώσει ήδη εντολή σε συγκεκριμένο δικό του άνθρωπο να πιάσει τον Κρανιδιώτη και να δηλώσει ότι δεν εννοούσε τον ίδιο με τη λέξη "ντιντής".
Δύσκολη η θέση του Κρανιδιώτη όμως αφού δεν είναι λίγος ο κόσμος που τον έχει ακούσει να αποκαλεί έτσι- και ακόμα χειρότερα- τον Αβραμόπουλο...

  

Αφού η κυβέρνηση μετρήσε τους δημόσιους υπαλλήλους, βάζει τον ΟΟΣΑ να τους εποπτεύει...


Μετά το ΔΝΤ και την τρόικα, η οποία έχει αναλάβει το ρόλο της αξιολόγησης της «προόδου» της ελληνικής οικονομίας, η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, αποφάσισε να ενεργοποιήσει μια παλιά συμφωνία με τον διεθνή τοποτηρητή ΟΟΣΑ, απόγονο του «Σχεδίου Μάρσαλ» για το πώς θα πραγματοποιηθεί η διαδικασία μετάταξης των δημόσιων υπαλλήλων.
Ο υπουργός εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, μιλώντας χθες για τις μετατάξεις των δημόσιων υπαλλήλων, αναφέρθηκε στον νέο ρόλο του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης), με τον οποίο θα συνεργαστεί το υπουργείο έτσι ώστε να πραγματοποιήσει δεύτερη απογραφή δημοσίων υπαλλήλων με ποιοτικό αυτή τη φορά στόχο. Όπως ανέφερε ο κ. Ραγκούσης ο ΟΟΣΑ καλείται να προχωρήσει σε «λειτουργική αξιολόγηση» στο πρώτο εξάμηνο του 2011 στο τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η δημόσια διοίκηση και να επισημάνει που υπάρχουν κενά και που ελλείψεις.

Κράτος άλλης εποχής...


Βλέποντας το Μνημόνιο από τη θετική του πλευρά, πρόκειται για ένα εργαλείο εκσυγχρονισμού. Δεν απαιτεί μόνο περιορισμό δαπανών, αύξηση εσόδων και γενικά λιτότητα και ύφεση, αλλά ταυτόχρονα επιβάλλει αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που έπρεπε από χρόνια να είχαν γίνει. Αυτά όλα είναι γνωστά και έχουν επισημανθεί πολλές φορές και από πολλούς. Εκείνο που ακόμη διαφεύγει από τη δημόσια συζήτηση είναι ότι παράλληλα είναι απόλυτα αναγκαίος ο εκσυγχρονισμός του κράτους σε διάφορους τομείς, τόσο για να αποκτήσει το ίδιο λειτουργικότητα όσο και για να διευκολύνει την κοινωνία και τους πολίτες. Το σημερινό ελληνικό κράτος είναι άλλης εποχής…

Μισό εκατομμύριο Έλληνες δώσανε 2 δισ. για περαίωση!


Μπορεί λεφτά να μην υπάρχουν γενικώς, αλλά ειδικά για την περαίωση …υπάρχουν και με το παραπάνω! 
Μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου 2010, υπήχθησαν στην περαίωση 522.000 φορολογούμενοι, εισπράχθηκαν 891 εκατ. ευρώ και βεβαιώθηκαν 1,958 δισ. ευρώ, όπως αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο κάνει λόγο για “μεγάλη ανταπόκριση από επιχειρήσεις και επαγγελματίες”.

Οι παραλήψεις ενός ποδηλάτη...


Στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων ο κ. Γ. Αμυράς(στο σκίτσο) θα είναι μόνος του παρά το γεγονός ότι το 7,4% που έλαβε ο συνδυασμός του στις δημοτικές εκλογές εξασφαλίζει δεύτερο σύμβουλο.
Ο λόγος είναι ότι ο συνδυασμός «Επιμένουμε Αθήνα» έλαβε τις ... περισσότερες ψήφους στο 7ο διαμέρισμα και με βάση τη νομοθεσία εκεί θα έπρεπε να εκλεγεί ο δεύτερος σύμβουλος. Σε αυτό το διαμέρισμα όμως ο....
κ. Αμυράς παρέλειψε να τοποθετήσει υποψήφιο.

Για ποιες μεγάλες στιγμές μιλάτε; Οι πολιτικοί μπορεί να μας κάνατε φτωχούς, αλλά όχι και μαλάκες...


Έγραψε πρόσφατα σε ένα άρθρο του ο Γιώργος Λιάνης : «Η Ελλάδα τις τελευταίες της μεγάλες στιγμές τις έζησε και τις χρωστά στον αθλητισμό. Οπως και να το κάνουμε, οι τελευταίες μεγάλες στιγμές της Ελλάδας και της Αθήνας είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004. Μόνο τότε οι Ελληνες είχαν κάτι να τους ενώνει και μόνο τότε η Αθήνα απέκτησε μια ανθρώπινη διάσταση. Σηκωθήκαμε λίγο ψηλότερα με τους Ολυμπιακούς. Οπως σηκωνόμασταν λίγο ψηλότερα με τα κατορθώματα των αθλητών μας...».
ΜΑΛΙΣΤΑ... Σε στιγμές που οι Ελληνες νιώθουν στο πετσί τους πόσο τραγικά εξαπατήθηκαν στην ιστορία αυτή, έρχεται ο πρωταίτιος της εξαπάτησης να αποδείξει όχι απλά ότι δεν μετανοεί, αλλά ότι δεν είναι καν σε θέση να καταλάβει τι γίνεται γύρω του!
ΝΑΙ... πράγματι, μας σήκωσαν λίγο ψηλότερα οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Γι' αυτό και λίγο μετά πέσαμε και τσακιστήκαμε. Διότι το ολυμπιακό μας όνειρο, σε εποχές που υποτίθεται ότι επιχειρούσαμε την περίφημη οικονομική σύγκλιση προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, στηρίχθηκε σε δανεικά λεφτά, τα οποία λεηλάτησαν εργολάβοι, πάροχοι υπηρεσιών, μεσάζοντες και σαλταδόροι. Με τη σύμφωνη γνώμη ή και τη συμμετοχή, φυσικά, όσων αποφάσιζαν τότε.
ΚΑΙ ο Γ. Λιάνης, αντί ως εμπνευστής αυτής της καταστροφικής «μεγάλης ιδέας» να ζητάει εξηγήσεις ή, τουλάχιστον, να απαιτεί λογαριασμό, επιμένει σε «μεγάλες στιγμές» μιας χώρας που, κατά τη γραφή του, ενδέχεται και να μην υπάρχει πια!

Και άλλο λουκέτο σε εφημερίδα. Κλείνει το VETO


Η εφημερίδα «VETO» διακόπτει την έκδοσή της. Αυτή η φάση του ταξιδιού τελείωσε.  Η συνέχιση μιας εκδοτικής και δημοσιογραφικής προσπάθειας με τους δικούς μας όρους κατέστη πλέον οικονομικά ανέφικτη. Σε καιρούς δομικής και συνάμα βαθιάς οικονομικής κρίσης του Τύπου και των ΜΜΕ, δεν θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε την έκδοση της εφημερίδας χωρίς να παραβούμε τους κανόνες που εμείς θεσπίσαμε. Πλήρης οικονομική και δημοσιογραφική ανεξαρτησία, καμία εξάρτηση από οικονομικά ή πολιτικά συμφέροντα. Κανόνες που ηχούν ως αυτονόητοι αλλά που στο εκδοτικό περιβάλλον αυτού του τόπου δεν είναι.

Γκρίνιες στο ΠΑΣΟΚ για τον Πάγκαλο


Έντονη είναι η δυσαρέσκεια κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης για τον τρόπο με τον οποίο ο αντιπρόεδρος της κ. Θόδωρος Πάγκαλος διαχειρίζεται ορισμένες υποθέσεις, όπως για παράδειγμα τις σχέσεις του με συγκεκριμένα ΜΜΕ. 
Μεγάλη πάντως αγανάκτηση υπήρξε και με την χιουμοριστική του απάντηση στην εκπομπή Ράδιο Αρβύλα, όπου απέστειλε το υπερμεγέθες(!) εσώρουχό του του ως απάντηση στο χιούμορ των δαιμόνιων παρουσιαστών...

Απορρίπτει την εκλογολογία η κυβέρνηση


Ενοχλεί την κυβέρνηση  η ξαφνική συζήτηση, που προέκυψε τις τελευταίες ημέρες και τρέφεται με σενάρια περί πρόωρων εκλογών  μέχρι τον Μάρτιο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής έλεγε  μάλιστα ότι πρόκειται για  θέμα, που κυκλοφορεί από το χώρο της ΝΔ και διέψευδε κατηγορηματικά ότι υπάρχει τέτοια πρόθεση από  την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου.
Το γεγονός είναι  πάντως ότι η σχετική φημολογία  έχει εμφιλοχωρήσει στο κυβερνών κόμμα αρκετά καλά, με αποτέλεσμα ακόμη  και κορυφαίοι υπουργοί να μην  αποκλείουν το ενδεχόμενο, εφόσον οι εξελίξεις  στην οικονομία είναι δύσκολες έως  αρνητικές, να ζητήσει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τη λαϊκή εντολή για να προχωρήσει.

Τα μυαλά των πολιτικών, η κρίση και το πετρέλαιο


Είναι να απορείς με τα μυαλά που κουβαλούν οι πολιτικοί μας τα τελευταία χρόνια.
Η στάση και η συμπεριφορά τους ήταν επιεικώς ανεπαρκής. Αφησαν τη χώρα να βαδίσει προς τη χρεοκοπία, ενώ θα μπορούσαν να την αντιμετωπίσουν και μάλιστα αποτελεσματικά.