Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Προανακριτική Τσιτουρίδη-Δούκα για τα “τοξικά ομόλογα”;


Στην σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα διερευνήσει τις τυχόν ποινικές ευθύνες των πρώην υπουργών της ΝΔ Σάββα Τσιτουρίδη και Πέτρου Δούκα στην υπόθεση των ομολόγων προσανατολίζεται η εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τη συγκεκριμένη υπόθεση, που αναμένεται να παραδώσει το τελικό κείμενο του πορίσματος αύριο το απόγευμα στον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο.

Η Ρηγίλλης στηρίζει... Αβραμόπουλο


«Υπάρχει πλήρης ταυτότητα των απόψεων Σαμαρά-Αβραμόπουλου» δήλωσε στο newsbeast  ο εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος προσθέτοντας  «οι απόψεις που εξέφρασε ο αντιπρόεδρος του κόμματος με το άρθρο του στην Καθημερινή είναι καταγεγραμμένες απόψεις της ΝΔ. Ο Δ.Αβραμόπουλος δεν είπε τίποτα περισσότερο  από αυτό που είπε και ο πρόεδρος του κόμματος : "Κύριε Παπανδρέου αλλάξτε πολιτική προσεγγίστε τις θέσεις της ΝΔ  και θα βρεθεί σημείο συνεννόησης"».
Ας σημειωθεί ότι ο Δ.Αβραμόπουλος  μιλά για «συναίνεση  με νέα πολιτική πρόταση»  σε ένα άρθρο το οποίο τιτλοφορεί «Για να σωθεί η χώρα» και στο οποίο σημειώνει «Η κρισιμότητα των στιγμών απαιτεί σκέψεις εθνικής ευθύνης και μόνο».

«Αποστασία» ή «ολική επαναφορά»;


Aυτό που με εκπλήσσει πάντοτε με τους Έλληνες πολιτικούς είναι πόσο φτωχά και επαρχιώτικα είναι τα μεταφορικά σχήματα που χρησιμοποιούν. Κλασσικό παράδειγμα είναι η χρήση του όρου «αποστασία» από την ηγετική ομάδα της ΝΔ προκειμένου να χαρακτηρίσει την πράξη της αποχώρησης ορισμένων βουλευτών της- προσπαθώντας έτσι προφανώς να προκαλέσει συνειρμούς με πολιτικά γεγονότα που συνέβησαν το ...1965!

Ερχεται έκρηξη!


Η πολιτική μας ζωή εμφανίζει το τελευταίο διάστημα σοβαρά συμπτώματα αρρυθμίας και το πολιτικό μας σύστημα εικόνα ταχείας αποσύνθεσης. Η ελληνική κοινωνία, βαθιά απογοητευμένη από τους πρωταγωνιστές και τα σχήματα των 36 ετών της μεταπολίτευσης, αναζητά εναγωνίως νέα πρόσωπα και νέες προτάσεις. Και η πίεση που ασκεί στα κόμματα και στους εκπροσώπους τους λειτουργεί ήδη ως καταλύτης ραγδαίων εξελίξεων και ανατροπών, σε μια πολιτική σκηνή που αρχίζει πλέον να θυμίζει έντονα κινούμενη άμμο. Και που δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σύντομα θα «καταπιεί» όσους κινούνται με αμετροέπεια και αλαζονεία, αντί να «μετρούν» προσεκτικά τα βήματά τους, για να αναδείξει στη θέση τους νέες, αξιόπιστες και δημιουργικές δυνάμεις, ικανές και έτοιμες να εργασθούν σκληρά για την εθνική μας παλινόρθωση.

Δημήτρης Αβραμόπουλος : "Συναίνεση με νέα πολιτική πρόταση για να σωθεί η χώρα"



Απ’ όσες πληροφορίες φθάνουν σε γνώση μας, σχετικά με την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών, είναι βέβαιον πως υπάρχει μια μεγάλη απόκλιση από τους στόχους του Μνημονίου του έτους 2010, τόσο στο χρέος, όσο και στο έλλειμμα, που υπερβαίνει την πρόβλεψη του προϋπολογισμού του 2011 και που το ακριβές μέγεθός της θα το μάθουμε στο α΄ τρίμηνο του 2011, οπότε και θα καταστεί αναγκαίο το τέταρτο Μνημόνιο, με νέες περικοπές, πέρα από τα 6,2 δισ. ευρώ του προϋπολογισμού, που σήμερα εκτιμώνται σε 2-3 μονάδες του ΑΕΠ. Είναι επίσης φανερό πως η κυβέρνηση, με πολιτικά και μόνο κριτήρια, προσπαθεί να εμφανίσει μια διαφορετική εικόνα, παρουσιάζοντας λίγη λίγη την πραγματικότητα και καλλιεργεί μια αίσθηση πως κινούμεθα προς την έξοδο από την κρίση, ενώ, αντίθετα, τα στοιχεία δείχνουν πλέον πως η κρίση βαθαίνει ακόμη περισσότερο.


Χρόνια πολλά κύριε Πρόεδρε!


  • Ένας χρόνος Αντώνη στο τιμόνι της Ν.Δ. Το σίγουρο είναι πως δεν θα βρεθούν πολλά στελέχη να του ευχηθούν να τα εκατοστήσει!
  • Τα κατορθώματα του μεγάλου τιμονιέρη μέσα σε ένα χρόνο είναι εντυπωσιακά.
  • Για αρχή εγκατέλειψε τον πλειοψηφικό μεσαίο χώρο και στράφηκε προς τα δεξιά, για να καταπιεί το ΛΑΟΣ. Μπήκε με τις πάντες όμως στη στροφή και τον... πέταξε πιο δεξιά, με αποτέλεσμα το ΛΑΟΣ να βρίσκεται εκεί, ακλόνητο, κι η ΝΔ να καταντήσει πιο ακραία.

Ρεκόρ φτώχειας στην Ελλάδα...


Κάτω από τα επίπεδα του 1984, θα περιοριστεί ο κατώτατος μισθός  των εργαζομένων, υπό τη βαριά σκιά της οικονομικής κρίσης και του μνημονίου, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ.
Οι επιστημονικοί συνεργάτες των Συνδικάτων σε ημερίδα με θέμα τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, τόνισαν ότι η Ελλάδα έχει διαχρονικά διπλάσιο ποσοστό φτώχειας από τον ευρωπαικό μέσο όρο, καθώς φτάνει στο 14%.

Τι θα κάνει ο Αντώνης με τον αντιπρόεδρο;


Σήμερα έχει 'γενέθλια' ο Σαμαράς (εξελέγη πριν ένα χρόνο πρόεδρος της ΝΔ) αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι αισθάνεται...άνετα.
Και ναι μεν καθάρισε με Μαρκογιαννάκη, Αυγενάκη κλπ , αλλά τι θά κάνει με τον Αβραμόπουλο; Ο αντιπρόεδρος με το άρθρο του τάσσεται, περίτεχνα, υπέρ της "συναίνεσης" για "μια εθνική πολιτική διεξόδου από την κρίση, με νέο σχέδιο".
Τα ίδια είπαν και άλλοι και τους διέγραψε. Τον Αβραμόπουλο;


Νέο κόμμα ιδρύει ο Αλαβάνος

Αιφνιδιάστηκε η Κουμουνδούρου με την ανακοίνωση ίδρυσης νέου κόμματος από τον Αλέκο Αλαβάνο, κατά τη συνέλευση του συνδυασμού, του οποίου ηγήθηκε στις περιφερειακές εκλογές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Real News», η κίνηση αυτή αποτελεί απάντηση του κ. Αλαβάνου στην προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να θέσει τον ίδιο και το «Μέτωπο» εκτός ΣΥΡΙΖΑ ή να τον αναγκάσει να επιστρέψει σε αυτόν με όρους υποταγής.


 

Ο,τι πείτε, κύριε διευθυντά μου!


Πολύ ωραία ιδέα είχε ο Γιώργος Παπανδρέου για να ελέγξει τους υπουργούς του. Αυτό που δεν μπορεί να κάνει ο ίδιος ως πρωθυπουργός θα το κάνουν οι ειδικοί διευθυντές της τρόικας, ένας σε κάθε υπουργείο.

 

Η διπλωματική «ντρίπλα» της Γερμανίας για το μηχανισμό στήριξης και το ρόλο ΔΝΤ


Με μια ντρίπλα, επιχειρεί η Γερμανία να κατευνάσει τα πνεύματα δυσαρέσκειας εναντίον της, λόγω της σκληρής στάσης που κρατάει στο θέμα της σύστασης και λειτουργίας του μόνιμου μηχανισμού στήριξης των ευρωπαϊκών οικονομιών. Στο πλαίσιο αυτό και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου που πέρασε, έσπευσε να “διορθώσει” τη στάση της για την ειδική ρήτρα που θα περιλαμβάνεται στα νέα τύπου ομόλογα που ετοιμάζονται, έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στις προσπάθειες που καταβάλλει για την αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας η κυβέρνηση Παπανδρέου, εμφανίσθηκε υποστηρικτική της αντίστοιχης ιρλανδικής, που είναι το νέο μέλος της ομάδας των χωρών που ζητούν την υποστήριξη του μηχανισμού, ενώ δεν επιτέθηκε ούτε κατά της Πορτογαλίας, ούτε εναντίον κανενός άλλου.

Ανάγκη επιμήκυνσης αποπληρωμής του δανείου της τρόικας για την Ελλάδα βλέπει το Εurogroup


Ανοιξε και επίσημα η διαπραγμάτευση για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου από το μηχανισμό στήριξης (ύψους 110 δισ. ευρώ) προς την Ελλάδα, όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του αρμόδιου Επιτρόπου Όλι Ρεν, μετά τη συνεδρίαση για την έγκριση της διάσωσης της Ιρλανδίας.

 

Επίδομα Πολυτέκνων


Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών Κο. Παπακωσταντίνου κατέθεσε Βουλευτής Ηρακλείου Φραγκίσκος Παρασύρης, σχετικά με τηνφημολογούμενη επαναφορά του εισοδηματικού κριτηρίου ως προϋπόθεση για τη χορήγηση του πολυτεκνικού επιδόματος και του επιδόματος τρίτου παιδιού σε μητέρες με τρία ή περισσότερα προστατευόμενα τέκνα, καθώς και για την καταβολή της ισόβιας σύνταξης σε μητέρες με τέσσερα ή περισσότερα ενήλικα τέκνα άνω των 23 ετών.  Συγκεκριμένα ο Κος Παρασύρης αναφέρει στην ερώτηση του: