Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Η συνείδηση της Κεντροδεξιάς


Σε μια ημέρα κατά την οποία η ειδησεογραφία ήταν γεμάτη «Νέα Δημοκρατία», λόγω των αλλαγών που ανακοίνωσε ο Αντώνης Σαμαράς, τα στελέχη της Κεντροδεξιάς είχαν τη σκέψη τους στραμμένη και στο Ιπποκράτειο.
Εκεί, ο Μιλτιάδης Εβερτ δίνει ακόμη μια μάχη, από τις πολλές που έχει κληθεί να δώσει στη διαδρομή της ζωής του, αλλά και του πολιτικού βίου του, για να ξεπεράσει ακόμη ένα πρόβλημα υγείας. Η συγκίνηση των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας ήταν προφανής, αναμενόμενη και εύγλωττη.
Ο Αντώνης Σαμαράς πήγε να τον επισκεφτεί. Το ίδιο και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Σταύρος Δήμας. Όπως και ο Κώστας Καραμανλής, που τον διαδέχτηκε στην ηγεσία της Παράταξης τον Μάρτιο του 1997. Όπως και πολλοί ακόμη, επώνυμοι και απλοί πολίτες, που θεωρούν τον Μιλτιάδη Έβερτ ενεργό κομμάτι της «συνείδησης της Κεντροδεξιάς».
Ο «μπουλντόζας», όπως είναι το πολιτικό παρατσούκλι που τον συνοδεύει εδώ και δεκαετίες, υπήρξε σταθερός θιασώτης του κοινωνικού και ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού, της ιδεολογικής παρακαταθήκης του Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Παραμένει το πρόβλημα με τις εφημερίες στα Νοσοκομεία της Κρήτης


Στον «αέρα» βρίσκονται οι εφημερίες των νοσοκομείων της Κρήτης, αφού οι γιατροί, τόσο στο νοσοκομείο Ηρακλείου, όσο και στα νοσοκομεία Χανίων και Ρεθύμνου, δηλώνουν αποφασισμένοι να μην εφημερεύουν χωρίς να πληρώνονται.
Για την επίλυση του ζητήματος που έχει προκύψει, οι δύο Βουλευτές που προσχώρησαν στη Δημοκρατική Συμμαχία, κ.κ Λ. Αυγενάκης και Χρ. Μαρκογιαννάκης κατέθεσαν συγκεκριμένη παρέμβαση στον αρμόδιο υπουργό Υγείας, Α. Λοβέρδο, με την οποία του ζητούν να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την επίλυση των προβλημάτων των εφημεριών.
Ειδικότερα, οι δύο Βουλευτές σημειώνουν στο έγγραφό τους ότι «τα κονδύλια δεν επαρκούν για τις εφημερίες, ώστε για τον Ιανουάριο θα καταρτιστούν προγράμματα που αναγκαστικά δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες σε εφημερίες των νοσοκομείων όλο το μήνα», ενώ υπογραμμίζουν ότι «παραμένουν απλήρωτες οι εφημερίες που έχει κάνει το προσωπικό για τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο του 2010».

Εμφύλιος στο ΠΑΣΟΚ για Πάγκαλο!

Διαστάσεις εμφυλίου στο ΠΑΣΟΚ προκαλεί η συμπεριφορά του Θόδωρου Πάγκαλου και οι αποκαλύψεις για το «χρυσό» ρεβεγιόν φαίνεται ότι ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
Σφοδρή επίθεση κατά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης πραγματοποιεί με ανακοίνωσή της η «Αριστερή Πρωτοβουλία» του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου, ζητώντας την άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργού και απευθύνοντας την προειδοποίηση προς τον κ. Παπανδρέου ότι «στο τέλος οι προκλήσεις του κ. Πάγκαλου συμπαρασύρουν όλους όσους την ανέχονται».
Ο κ. Παναγιωτακόπουλος και η «Αριστερή Πρωτοβουλία» τονίζουν ότι ο κ. Πάγκαλος με τους χαρακτηρισμούς του «δοκιμάζει την αντοχή όλων των πολιτών» και τον χαρακτηρίζει «υπουργό του φιάσκου των Ιμίων, ο οποίος αναγορεύει αυτοβούλως τον εαυτό του σε τιμητή των πάντων και προφανώς τον εκλαμβάνει ως παράδειγμα για να κρίνει τους άλλους.
Η αισθητική διάσταση των λόγων αντανακλά τις αντιλήψεις του περί πολιτικής, όπου ως φεουδάρχης καθυβρίζει τους υπηκόους του για να τους έχει υποταγμένους. Η κρίση δεν απαιτεί αυταρχική απαξίωση των πολιτών αλλά φρόνιμη συναίνεση την οποία ο κος Πάγκαλος την αντιλαμβάνεται με τη λογική “σκάσε και μη μιλάς”».
Και καταλήγουν: «Η Ελλάδα έχει ανάγκη από υπεύθυνους πολιτικούς και όχι υβριστές και συκοφάντες», ενώ σε υστερόγραφο του απευθύνουν την εξής ερώτηση: «Αυτός δίδαξε τη διαφθορά στην κόρη του για να τον διαφθείρει ή γονιδιακά εκείνη ενήργησε, για να μπορέσει να διοριστεί;».

Μας θεωρούν εντελώς βλάκες


Αύξησαν φόρους, ΦΠΑ, αντικειμενικές αξίες και όλα τα κρατικά τιμολόγια (ηλεκτρικό, φυσικό αέριο, συγκοινωνίες) για να συντηρήσουν το κρατικίστικο μοντέλο της οικονομίας έστω και με χαμηλότερες αμοιβές, πληρωμές και παροχές. Αλλά την ίδια στιγμή μας χρεώνουν με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για να πληρωθούν μέσα στο 2011 μελέτες για την δήθεν αποκρατικοποίηση!!!
Όλα αυτά συμβαίνουν όταν οριστική απόφαση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης (στο σύνολό της) είναι να διατηρηθεί το ίδιο μοντέλο της οικονομίας. 
Το μοντέλο του κρατισμού όπου το «κράτος πατερούλης» θα συνεχίζει να είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης και προμηθευτής του ιδιωτικού τομέα από τα προϊόντα αμύνης μέχρι τις κρατικές διαφημίσεις στα ΜΜΕ. Όσο για τις μειώσεις αμοιβών και πληρωμών (σημειώστε το αυτό) θα είναι μόνο προσωρινές.
Αυτό το κράτος έχουμε και έτσι θα παραμείνει. Και αυτοί είναι οι πολιτικοί που «έχουν ταχθεί» να μας βγάλουν από την κρίση και να μας οδηγήσουν στην ανάπτυξη... Οι ίδιοι πολιτικοί. Οι ίδιες πολιτικές οικογένειες.
Το «κλειστό επάγγελμα» των Ελλήνων πολιτικών που μεταβιβάζεται από πάτερα σε παιδιά και σχημάτισε μεθοδικά, εδώ και 30 χρόνια, το πελατειακό κράτος χρεώνοντας χθεσινές και αυριανές γενιές των Ελλήνων για ακόμη δύο ή και τρείς δεκαετίες.
Αυτό το «κλειστό σύστημα πολιτικής» αναλαμβάνει τώρα να μας «συμμαζέψει» και να μας εκσυγχρονίσει!!! Και δείτε πως.
Ξεκίνησαν με τα εύκολα. Περικοπές σε συντάξεις, μισθούς, επιδόματα και χαράτσια στην ιδιοκτησία. Φόροι και ΦΠΑ κατά βούληση...

«Ο λαός θα μας επιστρέψει την ύβρη»

«Υπάρχουν επιλογές, που δεν μας κάνουν να νιώθουμε καλά. Όμως, κάτω από αυτές τις συνθήκες, προέχει το γενικό καλό του τόπου μας», υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης. 
Αναφερόμενος στον «ιδιότυπο, προκλητικό και συχνά ισοπεδωτικό λόγο» του Θεόδωρου Πάγκαλου, τον οποίο χαρακτήρισε ως φίλο του, ο κ. Σκανδαλίδης σχολιάζει πως «χωρίς τη συναίνεση της κοινωνίας και την εμπιστοσύνη των πολιτών δεν μπορεί να ευοδωθεί το δύσκολο έργο με το οποίο έχουμε επιφορτισθεί. Ο λαός δεν πρέπει να αιφνιδιάζεται ούτε με λεκτικές υπερβολές και αφορισμούς, ούτε, κυρίως, με κυβερνητικές πρακτικές που αποδυναμώνουν το μέτωπο ενότητας και συμπαράταξης. Αλλιώς, θα μας επιστρέψει την ύβρη». 

Όλοι εναντίον όλων στην κυβέρνηση

Με συνεντεύξεις τους σε κυριακάτικες εφημερίδες, τρία κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης δείχνουν το άσχημο κλίμα που συνεχίζει να επικρατεί στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος με συνέντευξη του στο Βήμα της Κυριακής τάσσεται κατά της σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία. Μία πρόταση που έχει φέρει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. 
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: “Αντί μίας εξεταστικής επιτροπής είναι προτιμότερη μία κοινοβουλευτική διακομματική επιτροπή, η οποία θα αναλύσει τι συνέβη στο παρελθόν και θα μελετήσει τις προτάσεις για την οικονομία στο μέλλον”. 
“Οι εξεταστικές επιτροπές άλλωστε δεν προσέφεραν τίποτε στο παρελθόν, κάθε κόμμα βγάζει το δικό του πόρισμα και δε γίνεται ποτέ πραγματική συζήτηση για το τι συνέβη και φθάσαμε στο χείλος του γκρεμού. Η σύσταση μιας διακομματικής επιτροπής θέτει όλα τα κόμματα προ των ευθυνών τους και για το πως φθάσαμε σε αυτήν την κατάσταση, αλλά και για το πως θα ξεφύγουμε από το τούνελ της παρ’ ολίγον χρεοκοπίας”. 
Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκανδαλίδης σε συνέντευξη του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία παίρνει αποστάσεις από τις λεκτικές επιθέσεις που εξαπέλυσε τις προηγούμενες ημέρες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος.

Ξέφραγο αμπέλι

Η υπόθεση του «φράκτη» στα ελληνοτουρκικά σύνορα έχει ξεκινήσει μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση. Μάθαμε πρώτα απ’ όλα ότι τα σύνορά μας είναι πρακτικώς αφύλακτα. Ο ελληνικός στρατός, επικαλούμενος τη σχετική νομοθεσία που έχει αναθέσει αυτό τον ρόλο στην αστυνομία, απλώς δεν ασχολείται με τη φύλαξη των συνόρων. Δεν είναι εκπληκτικό; Ξοδεύουμε κάθε χρόνο δισεκατομμύρια, χύνονται τόνοι μελάνι για την ασφάλεια της χώρας έναντι της Τουρκίας και στο τέλος ανακαλύπτουμε ότι, όπως αρμόζει στην κατάστασή μας, είμαστε κυριολεκτικώς ξέφραγο αμπέλι. Η λαθρομετανάστευση είναι χωρίς αμφιβολία μεγάλο θέμα εθνικής ασφάλειας και επιβίωσης.
Ξέρω ότι πολλοί διαφωνούν με αυτήν τη θέση και φτάνουν στο σημείο να εγκαλούν όποιον μιλάει για λαθρομετανάστες, προτιμώντας το πολιτικώς ορθόν παράνομοι μετανάστες. Ηδη βγήκαν στο σεργιάνι μαζί με τις γνωστές ομάδες, που θεωρούν ότι η Ελλάδα πρέπει να γίνει ένας τεράστιος σταθμός transit για όποιον αδικημένο ή πραγματικά κολασμένο θέλει να βρει καταφύγιο. Με τη λογική τους θα ήταν πολύ πιο απλό να καθιερώσουμε και απ’ ευθείας πτήσεις από το Πακιστάν ή την Αλγερία για όσους θέλουν να έλθουν στη χώρα μας χωρίς τα απαραίτητα «χαρτιά». Ολοι μας συγκινούμεθα και ανατριχιάζουμε με τις εικόνες που βλέπουμε, τα πεινασμένα παιδιά, τους ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη μιζέρια. Ομως, όσο σκληρό και αν είναι, οφείλουμε να σκεπτόμαστε με βασικό γνώμονα τι συμφέρει την πατρίδα μας και τους πολίτες της. Δεν συμμετέχουμε σε διαγωνισμό ανθρωπιάς, αλλά είμαστε αντιμέτωποι με σκληρά διλήμματα, που απαιτούν εξίσου σκληρές λύσεις.

Ο Αντρέας ΔΕΝ θα πήγαινε στο Ερζερούμ!


Τις τελευταίες ημέρες, ακούω και διαβάζω από συναδέλφους αποθεωτικά σχόλια για την "τόλμη του Γιώργου Παπανδρέου" να μιλήσει ανοιχτά στους Τούρκους για την προκλητική παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου μας από τουρκικά αεροσκάφη –ακόμη και την ώρα της συνάντησης στο Ερζερούμ!
Έχουμε φτάσει να αποθεώνουμε το αυτονόητο στην Ελλάδα –αφού ούτε καν αυτό δεν πράττουν οι πολιτικές ηγεσίες τα τελευταία χρόνια! Από αυτήν την άποψη, θα συμφωνήσω ότι ο πρωθυπουργός ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ είπε αυτό που εδώ και χρόνια δεν τολμούσε κανείς!
Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο μάλιστα, οι παραβιάσεις των Τούρκων παραλίγο να ματαιώσουν την επίσκεψη Παπανδρέου στο Ερζερούμ, αλλά οι διπλωματικοί ελιγμοί εξαφάνισαν το εμπόδιο!
Αν και αποφεύγω τη νοσταλγία του παρελθόντος, αυτήν τη φορά δεν τα κατάφερα. Βλέποντας τον Γιώργο με το γαλάζιο κασκόλ να παραλαμβάνει τα πέδιλα του σκι από τον τούρκο πρωθυπουργό, μου ήρθε στο μυαλό ο πατέρας του. Ε, λοιπόν είμαι σίγουρος πως ο Αντρέας ΔΕΝ θα πήγαινε στο Ερζερούμ υπό αυτές τις συνθήκες!
Θα προτιμούσε με την απουσία του να στείλει στους Τούρκους το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν ανέχεται Τούρκους πάνω από το κεφάλι της ακόμη και λίγες ώρες πριν από την επίσημη συνάντηση των ηγετών των δύο χωρών. Γιατί ο Αντρέας -τουλάχιστον στο ελληνοτουρκικό- προτιμούσε πάντα τις πράξεις από τα λόγια!
Θα μου πείτε, η ζωή προχωρά και μαζί της αλλάζουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και οι πολιτικοί και οι τακτικές τους. Συμφωνώ, όμως λυπάμαι που αδυνατώ να γράψω τη λέξη "ευτυχώς"!

Είσαι κοπρίτης; ΑΠΟΔΕΙΞΗ !


Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης οι δημόσιοι υπάλληλοι στο σύνολό τους είναι κοπρίτες. 
«Εύγε» στον Θόδωρο Πάγκαλο για το θάρρος του να λέει δημοσίως την άποψή του, με την οποία διευκρινίζω ότι διαφωνώ. 
Δεν θα μπω στη διαδικασία να εικάσω αν έχουν δίκιο τα κυβερνητικά στελέχη που πιστεύουν ότι ο Πάγκαλος «ρετάρει», ή αυτούς μέσα από το ΠΑΣΟΚ που θεωρούν ότι ο αντιπρόεδρος «χάνει λάδια». 
Τι καταφέρνει όμως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παπανδρέου καθυβρίζοντας τους δημοσίους υπαλλήλους που οι ίδιοι οι πολιτικοί διόριζαν στο δημόσιο αφού πρώτα εξασφάλιζαν τις ψήφους των οικογένειών τους; 
Πρώτα απ’ όλα δείχνει το επίπεδό του. Κατά την άποψή μου, η λέξη κοπρίτης είναι μια πολύ χοντρή βρισιά. Όμως ο κ. Πάγκαλος δεν έχει πρόβλημα να χρησιμοποιεί αυτό τον σκαιότατο χαρακτηρισμό για να στολίζει τους δημοσίους υπαλλήλους. Ίσως επειδή είναι παχύδερμο..., όπως πιστεύει ο φίλος μου ο Γιάννης. 
Ίσως κατέβηκε πριν λίγο καιρό στην Ελλάδα και δεν είχε ιδέα για όσα έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν οι πολιτικοί μας... 
Ίσως αυτός δεν έχει διορίσει τη θυγατέρα του στο δημόσιο... 
Ίσως πάλι ο κ. Πάγκαλος δεν χρησιμοποίησε τη δύναμή του προσπαθώντας να επιβάλλει τη σύζυγό του σαν δήμαρχο...