Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Στο εδώλιο ο Μαντέλης

Την παραπομπή του πρώην υπουργού Τάσου Μαντέλη για υποβολή ανακριβούς δήλωσης πόθεν έσχες (πλημμέλημα) διατάσσει με βούλευμα του το Συμβούλιο Εφετών.
Η κατηγορία σε βάρος του πρώην υπουργού αφορά τα οικονομικά έτη 2006 - 2007 και σχετίζεται με την ομολογία του Τ.Μαντέλη στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ότι μέσω του λογαριασμού σε ελβετική τράπεζα στο όνομα Α.ROCOS έλαβε χρήματα από την Siemens ως προεκλογική χορηγία.
Οι Εφέτες, μέλη του Συμβουλίου, έκαναν δεκτή με το βούλευμα (αριθμ 92/2011) την πρόταση της Εισαγγελέως Αργ.Χουρδετσανάκη για παραπομπή του πρώην υπουργού για ανακριβή δήλωση περιουσιακής κατάστασης.
Διατάσσουν επίσης με το βούλευμα τους την παύση της ποινικής δίωξης σε ότι αφορά την περίοδο 30/6/2004 έως 30/6/2005 και λόγω παραγραφής της ίδιας κατηγορίας, καθώς έχει παρέλθει πενταετία.
Ο πρώην υπουργός είναι κατηγορούμενος στην υπόθεση της Siemens και έχει αφεθεί ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου και της καταβολής χρηματικής εγγύησης 200.000 ευρώ μετά την απολογία του για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Σύμφωνα με την κατηγορία, ο πρώην υπουργός απαίτησε χρήματα ως δώρο από τη Siemens στον επίμαχο λογαριασμό, που άνοιξε ο κουμπάρος και συγκατηγορούμενος του Γ.Τσουγκράνης, προς τον οποίο είχαν εμβαστεί το 1998 και το 2000 συνολικά 450.000 μάρκα. Τα χρήματα, κατά το κατηγορητήριο, αφορούσαν την έγκριση της σύμβασης 8002 για την προμήθεια ψηφιακών κέντρων του ΟΤΕ.

Το «μαύρο» πολιτικό χρήμα της Siemens ενώνει ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.


Παζάρι γίνεται ακόμα και την τελευταία στιγμή πριν από το τελικό πόρισμα, όχι μόνο για τα ονόματα που θα παραπεμφθούν αλλά κυρίως για τα «μαύρα» χρήματα που πήγαιναν στα ταμεία δύο κομμάτων και ενδεχομένως και ενός τρίτου μικρού κόμματος που δεν υπάρχει πλέον.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Real News, αν αποκαλυφθεί το «μαύρο» χρήμα στα ταμεία των κομμάτων, τότε το πολιτικό σύστημα θα κλονιστεί συθέμελα και τα κόμματα θα κληθούν να το επιστρέψουν στο Ελληνικό Δημόσιο καθώς αν δεν το πράξουν από μόνα τους το Δημόσιο μπορεί να καταθέσει και αγωγές. 

Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος φέσωσε τους Έλληνες με 677.000 ευρώ!


Άρης, ο αρχηγός των …χλιδάτων! Ένα απίστευτο «φέσι» ύψους 677.000 ευρώ καλείται να πληρώσει ο Ελληνικός λαός μετά και τον απλήρωτο λογαριασμό που άφησε πίσω του ο πρώην υπουργός Τουρισμού Άρης Σπηλιωτόπουλος.
Κατά την θητεία του ως …ξένιος Δίας, ο Άρης διέμενε σε υπερπολυτελείς σουίτες, μετακινούνταν με λιμουζίνες, τρεφόταν με σούσι στα ακριβότερα εστιατόρια και «χτυπούσε» στα ίσα άραβες κροίσους και εφοπλιστές από το Λονδίνο! Σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύει το «Πρώτο Θέμα», ο νυν τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ. εφάρμοζε την τουριστική του πολιτική με εξαιρετική οικονομική άνεση, τόση που οι «χρυσές» εκστρατείες του ανά την υφήλιο συγκρίνονται μόνο με την περιοδεία ενός άραβα κροίσου.
Μόνο τα ταξίδια του την περίοδο Μάιος-Δεκέμβριος 2008 στοίχισαν στον Ελληνικό λαό 702.000 ευρώ, καταχρεώνοντας ένα ήδη υπερχρεωμένο υπουργείο. Ο large Άρης, ως άξιο τέκνο του διεθνούς Jet set, διέμενε σε προεδρικές σουίτες των 3500 ευρώ τη βραδιά, μετακινούνταν από ένα στόλο λιμουζίνων που κοστίζουν χιλιάδες ευρώ και διαπραγματευόταν δειπνώντας σε γνωστά σουσι μπαρ του Λονδίνου.
Ο «πυρετός» της πολυτέλειας που χτύπησε τον πρώην υπουργό, δεν θα μείνει χωρίς δικαστική …γιατρειά. Ήδη το ταξιδιωτικό γραφείο «Active World» το οποίο οργάνωνε τα υπηρεσιακά του ταξίδια, προσέφυγε στην ελληνική δικαιοσύνη κατά του δημοσίου αξιώνοντας το ποσό των 670.000 ευρώ.

Στοχοποιούν τον Κ. Τζαβάρα για το «ναυάγιο»


Η εξεταστική επιτροπή για τη Siemens αποτέλεσε ένα διευρυμένο «crash test» για τις σχέσεις μεταξύ των στελεχών της Ν.Δ. Ο Αντώνης Σαμαράς επέλεξε να κρατήσει αποστάσεις ασφαλείας από τις διεργασίες, αναθέτοντας στο στενό του συνεργάτη Τάκη Μπαλτάκο το συντονισμό και με βασική γραμμή «οι βουλευτές να πράξουν κατά την κρίση τους».

Ομως, η αγωνία των υπουργών της κυβέρνησης Καραμανλή για τις παραπομπές, οι ανοιχτοί λογαριασμοί με την Ντόρα Μπακογιάννη και η προφανής αδυναμία των βουλευτών της Ν.Δ. που συμμετείχαν στην επιτροπή να ενημερώσουν τους συναδέλφους τους που επρόκειτο να βρεθούν στο στόχαστρο, προκάλεσαν εσωκομματικό αναβρασμό. Λίγες μόνο ημέρες μετά τον ανασχηματισμό στην ηγετική ομάδα πρόσωπα που κλήθηκαν να αναλάβουν θέσεις, με πρώτο τον τομεάρχη Δικαιοσύνης Κώστα Τζαβάρα, να χαρακτηρίζονται από την πλειοψηφία των βουλευτών της ΝΔ «παντελώς ακατάλληλα».
Δικηγόρος επαρχίας
Ο κ. Τζαβάρας ορίστηκε επικεφαλής των βουλευτών της Ν.Δ. στην επιτροπή για τη Siemens, αλλά δεν είναι λίγοι οι συνάδελφοί του που του καταλογίζουν ότι λειτούργησε «σαν δικηγόρος επαρχίας». Οχι μόνο δεν κατάφερε να πείσει τον Τ. Νεράντζη και τη Μ. Κόλλια να προσυπογράψουν τη διερεύνηση πιθανών ευθυνών «γαλάζιων» υπουργών που αναφέρονται στο πόρισμα της πλειοψηφίας αλλά η στάση του προκάλεσε παρατεταμένη σύγχυση.

Βάλτο(πέδιο) για το ΠΑΣΟΚ από το πόρισμα Siemens


Ορατός είναι ο  κίνδυνος να επαναληφθεί το «φιάσκο  του Βατοπεδίου» και στην υπόθεση  της Siemens παρά το γεγονός ότι τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής προσπάθησαν να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικά στην διατύπωση της «ετυμηγορίας» του πορίσματος.
Συγκεκριμένα, οι βουλευτές  του ΠΑΣΟΚ, ερμηνεύοντας πιστά τον  κανονισμό που διέπει της εξεταστικές  επιτροπές, ζητούν απλά περαιτέρω διερεύνηση για 12 πρώην υπουργούς αποφεύγοντας να μπουν στην διαδικασία διαχωρισμού των ευθυνών σε πολιτικές και ποινικές. 
Στην ουσία όμως η συγκεκριμένη τακτική πετά το μπαλάκι  στις επόμενες κοινοβουλευτικές διαδικασίες.
Αναλυτικά, το επόμενο  στάδιο – μένει να καθαρογραφεί και να κατατεθεί το πόρισμα την Δευτέρα στον πρόεδρο της Βουλής – προβλέπει αξιολόγηση του πορίσματος από 30 τουλάχιστον βουλευτές οι οποίοι εφόσον κρίνουν ότι απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση θα καταθέσουν πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής στην ολομέλεια της Βουλής. 
Στην πρότασή τους θα ζητούν την παραπομπή συγκεκριμένων  πρώην υπουργών παραθέτοντας τα ποινικά  αδικήματα για τα οποία θα πρέπει να ελεγχθούν.  

Κωδικός «Ύπνος και Δέος»

Νέα επικοινωνιακή τακτική ακολουθεί το Μαξίμου μετά τις παροτρύνσεις των Αμε­ρικανών συμβούλων του πρωθυπουργού, με στόχο τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώ­μης από τις εξελίξεις στην οικονομία και το νέο πακέτο μέτρων που θα κληθούμε να πληρώσουμε μέσα στην άνοιξη.
Η επιχείρηση λέγεται «Ύπνος και Δέος» («Sleep and Awe») και αφορά την επικέντρωση της ειδη­σεογραφίας και των κυβερνητικών διαρροών σε θέματα «πιασάρικα», που μπορούν να δώσουν μια αίσθηση δικαίωσης στην κοινή γνώμη και ότι «κάτι γίνεται». Βέβαια όλα παίζονται σε επικοινω­νιακό επίπεδο και επί της ουσίας το καρότο που μας σερβίρουν δεν έχει... βιταμίνες. Ο λόγος που ακολουθεί αυτήν την τακτική η κυβέρνηση είναι διπλός:
  • Θέλει να καλύψει την ελεγχόμενη πτώχευση, που ήδη άρχισε (όπως θα διαβάσετε παρακάτω).
  • Θέλει να κερδίσει κάποιο έδαφος στις δημο­σκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν τη σαφέστατη κό­πωση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Εάν λάβουμε υπόψη ότι ενδέχεται να γίνουν πρόωρες εκλογές μέσα στο 2011, είτε επειδή θα τις προκαλέσει το Μαξίμου είτε διότι θα τις εκβιάσει η κοινωνική αντίδραση, τότε το κυβερνών κόμμα χρειάζεται καύσιμα.
Τα πέντε μέτωπα
Έτσι σχεδιάστηκε η επιχείρηση... ύπνωσής μας, η οποία βασίζεται πάνω σε πέντε κύριους άξονες και πάνω σε διαχρονικά προβλήματα τα οποία έχουν κολλήσει στη μνήμη και το υποσυνείδη­το του Έλληνα είτε ως άλυτα είτε ως θέματα στα οποία έχουμε ηττηθεί 
Ας δούμε ποια είναι αυτά:

Επιμήκυνση της λιτότητας...


Οι διαρροές στο γερμανικό Τύπο για ύπαρξη σχεδίου διαχείρισης του ελληνικού χρέους, μέσω μιας μορφής αναδιάρθρωσής του, μπορεί να διαψεύστηκαν από το Βερολίνο και την Κομισιόν, αλλά είναι πλέον σαφές ότι η Ελλάδα θα αποτελέσει μέρος του συνολικού «πακέτου» μέτρων της ευρωζώνης για την εκτόνωση των πιέσεων στην αγορά ομολόγων.
     Οι οριστικές αποφάσεις που θα ληφθούν, πιθανότατα στην εαρινή Σύνοδο Κορυφής (25-26 Μαρτίου), δεν έχουν ακόμη διαμορφωθεί, αλλά είναι γνωστά τα «εργαλεία» που θα χρησιμοποιηθούν. Η απάντηση θα έρθει μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στο οποίο συμμετέχουν σήμερα με εγγυήσεις οι χώρες της ευρωζώνης (440 δισ. ευρώ), η Ε.Ε. (60 δισ. ευρώ) και το ΔΝΤ (250 δισ. ευρώ). Στο ταμείο θα δοθεί η δυνατότητα να αγοράζει κρατικά ομόλογα που διαπραγματεύονται στην αγορά ή να δίνει χαμηλότοκα δάνεια στις χώρες με προβλήματα, ώστε να μπορούν να αγοράζουν τα ομόλογά τους. Αγοράζοντας τα ομόλογα σε μικρότερες τιμές από εκείνες της έκδοσης, στην ουσία μειώνεις και το συνολικό χρέος, είναι δηλαδή μια μορφή αναδιάρθρωσης.
     Ολα αυτά είναι θετικά και κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, τα πράγματα είναι πιο σύνθετα, διότι οι εταίροι του κοινοτικού Βορρά, που έχουν και τη μεγάλη συνεισφορά στους πόρους του ταμείου, και κυρίως η Γερμανία θα βάλουν τους δικούς τους όρους και θα απαιτήσουν ρητές δεσμεύσεις από τις χώρες που θα ζητήσουν στήριξη.