Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Ανακοινώνει αύριο τις πολιτικές του αποφάσεις ο Αν. Βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης


Αύριο Τρίτη, στις 12 το μεσημέρι, ο Ανεξάρτητος Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, θα ανακοινώσει τις πολιτικές του αποφάσεις, στη Συνέντευξη Τύπου που θα δώσει στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, στο Ηράκλειο Κρήτης.
Στα πλαίσια αυτής της Συνέντευξης Τύπου, ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του να ενταχθεί στη Δημοκρατική Συμμαχία. Στην  απόφαση αυτή κατέληξε μετά από σειρά συναντήσεων που είχε με πολίτες του νομού Ηρακλείου σε περιοδείες που έκανε τις τελευταίες εβδομάδες.
Όπως μάλιστα χαρακτηριστικά είχε δηλώσει ο ίδιος σε πρόσφατη συνέντευξή του, το 60-70% των πολιτών με τους οποίους συζήτησε, του ζήτησε να πάει στο κόμμα της Δημοκρατικής Συμμαχίας.



«Το ευρώ έχει μία στις πέντε πιθανότητες να επιβιώσει»


Βρετανικό think tank συνεχίζει την σκληρή κριτική στις υπάρχουσες δομές της ευρωζώνης και του κοινού νομίσματος, υποστηρίζοντας ότι οι πιθανότητες να επιζήσει την επόμενη δεκαετία είναι μόλις μία στις πέντε.
Το Center for Economics and Business Research (CEBR) υποστηρίζει ότι Ισπανία και Ιταλία πρέπει να αντλήσουν 400 δισ. ευρώ ως την Ανοιξη για να αναχρηματοδοτήσουν το δανεισμό τους, γεγονός που θα πυροδοτήσει νέα κρίση στην ευρωζώνη.
«Το ευρώ ίσως καταρρεύσει τη στιγμή αυτή, αν και οι ευρωπαίοι πολιτικοί είναι συνήθως ικανοί να απαντήσουν σε μια κρίση», σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος του CEBR Ντάγκλας Μακγουίλιαμς.
«Υποψιάζομαι ότι αυτό που θα διαλύσει το ευρώ θα είναι η αποτυχία των περισσότερων χωρών να λάβουν τα σκληρά μέτρα που χρειάζεται ώστε να καταστήσουν τις οικονομίες τους ανταγωνιστικές μακροπρόθεσμα», ανέφερε και πρόσθεσε:

Τα τρία αγκάθια στο σκάνδαλο του Βατοπαιδίου



Τρια αγκάθια έχουν να αντιμετωπίσουν οι δικαστές (ανακριτής και μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου), που διερευνούν σε αυτή τη φάση το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου. Νομικοί μάλιστα επιμένουν ότι μετά τη μεταφορά της δικογραφίας από την ανακρίτρια κυρία Ειρήνη Καλού στον αρεοπαγίτη ανακριτή, ακόμα και για τους συμμετόχους το δικονομικό τους μέλλον και το θέμα της παραπομπής τους ή μη σε δίκη πρέπει να κριθεί από το δικαστικό Συμβούλιο του ανωτάτου δικαστηρίου.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο αρεοπαγίτης ανακριτής μετά την παραλαβή του συνόλου της δικογραφίας, τόσο από τη Βουλή για τους παραπεμφθέντες πρώην υπουργούς (Δούκα, Μπασιάκο και Κοντό), όσο και από την ανακρίτρια για τους συμμετόχους μπορεί να κρίνει σε αυτή τη φάση αν κατά τη γνώμη του προκύπτει θέμα παραγραφής ή αυτό μπορεί να εξετασθεί στο μέλλον. Αν τώρα θέσει το ζήτημα στέλνει ερώτημα στον αρμόδιο εισαγγελέα, που έχει κληρωθεί (Ανδριωτέλλης) για να παραπέμψει το θέμα στο Δικαστικό Συμβούλιο και εκείνο να αποφασίσει. Αν, πάντως, δεν τεθεί τώρα το θέμα θα τεθεί σίγουρα στο μέλλον από κάποιον εμπλεκόμενο πρώην υπουργό...

Τέλος στην ατιμωρησία βάζει η κυβέρνηση

Σε μείζον πρόβλημα αναδεικνύεται για την κυβέρνηση το θέμα της ατιμωρησίας, που επεσήμανε και χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.
Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν εξέφρασε παρά το λαϊκό αίσθημα. Ο Γιώργος Παπανδρέου άλλωστε έχει ζητήσει από υπουργούς - όπως αποκαλύπτει η Real News, που βρίσκεται και σήμερα στα περίπτερα - να λάβουν άμεσα μέτρα, ώστε να σταματήσει η ατιμωρησία. Τα μέτρα αυτά, όπως π.χ. η ποινικοποίηση της φοροδιαφυγής, αναμένεται να έχουν ανακοινωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011.

Μποναμάς της κυβέρνησης σε Αγιον Ορος - Βατοπέδι


Χριστουγεννιάτικο «δωράκι» 2.250.000 ευρώ πήραν από τον κρατικό προϋπολογισμό οι μονές του Αγίου Ορους τη στιγμή που το δώρο Χριστουγέννων μισθωτών και συνταξιούχων της χώρας ψαλιδίστηκε λόγω μνημονίου.
Τα μέτρα λιτότητας και οι αυστηρές επιταγές της τρόικας για περικοπές των δημόσιων δαπανών φαίνεται ότι δεν κατόρθωσαν να «παραβιάσουν» το... κατοχυρωμένο με αυτοκρατορικά χρυσόβουλα άβατο των κρατικών χρηματοδοτήσεων στις ήδη πάμπλουτες μονές του Αγίου Ορους.
Παρά το γεγονός ότι τα 20 μοναστήρια της χερσονήσου του Αθω διαθέτουν αμύθητες περιουσίες, με τις μετριοπαθείς εκτιμήσεις να προσδιορίζουν το ύψος τους σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, ο Ελληνας φορολογούμενος καλείται στις δεδομένες οικονομικές συνθήκες να βάλει ξανά το χέρι στην τσέπη για να ενισχύσει το παγκάρι της Αθωνικής Πολιτείας. Σε μια περίοδο μάλιστα που οι πιστοί συρρέουν στο Αγιον Ορος, προχωρώντας μάλιστα σε γενναίες δωρεές προς τις μονές και ενισχύοντας εντυπωσιακά κατ' αυτόν τον τρόπο τα «αποθεματικά» τους.
Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 9ης Δεκεμβρίου καθορίστηκε ότι η φετινή οικονομική χορηγία του Δημοσίου προς τις μονές του Αγίου Ορους για το 2010 θα είναι 2.250.000 ευρώ. Η απόφαση αυτή χαροποίησε, παραμονές Χριστουγέννων, την αγιορείτικη μοναστική κοινότητα, η οποία είχε εκφράσει ποικιλοτρόπως τη δυσαρέσκειά της και είχε εντείνει τις πιέσεις της προς την Πολιτεία για την καθυστέρηση της κρατικής επιχορήγησης λόγω της κρίσης, μια και παραδοσιακά αυτή δίνεται κατά τον μήνα Μάιο.

Τα «δώρα» της τρόικας για το 2011

Ο συντελεστής ΦΠΑ για τα τρόφιμα και τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ (π.χ. ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΠΑ) αυξήθηκε από 11% σε 13%. Στο 13% διαμορφώνεται ο συντελεστής και για εστιατόρια και καφετέριες, κινηματογράφους και συναυλίες. Ο χαμηλός συντελεστής του 5,5% αυξήθηκε σε 6,5%. Με 6,5% φορολογούνται πλέον φάρμακα και διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία.
Στο 13% πήγε ο συντελεστής και για τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς και τα κόμιστρα των ταξί. Θέμα χρόνου είναι η αύξηση των τιμών των εισιτηρίων, που αποτελεί συμβατική υποχρέωση της κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές της. Το ύψος της δεν έχει ανακοινωθεί, αλλά δεν αναμένεται να είναι μικρότερη από 30%. Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν μάλλον τον επόμενο μήνα, με την κατάθεση του νομοσχεδίου για τις δημόσιες συγκοινωνίες
Αυξήσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν ή και ξεπερνούν το 70% προβλέπεται για τα εισιτήρια του ΟΣΕ. Έτσι, η μετάβαση από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη με το "γρήγορο" τρένο θα στοιχίζει πλέον 55,2 ευρώ, αντί 36,3 ευρώ. Παράλληλα, καταργούνται δρομολόγια που κρίθηκαν ασύμφορα.

Υποθέσεις εν όψει 2011


Σωτήριες ενίοτε οι ασκήσεις αισιοδοξίας ακόμη και η ελεγχόμενη αυταπάτη. Κατά συνέπεια, ας υποθέσουμε ότι υφίσταται ελπίδα ανακάμψεως, όπως μας διαβεβαιώνουν οι κάθε φύσεως αρμόδιοι, επικαλούμενοι πληθώρα επιχειρημάτων, αξίας μάλλον αμφιβόλου. Ας υποθέσουμε ότι δεν διεταράχθη ο νους μας μέχρι βαθείας καταθλίψεως και ας αισιοδοξούμε στιγμιαίως εν όψει του νέου έτους.
Ας υποθέσουμε ότι ο πρωθυπουργός της χώρας κ. Γιώργος Παπανδρέου αόκνως αγωνίζεται διά την σωτηρίαν της πατρίδος, όπως μας διαβεβαιώνει διαρκώς. Και ας υποθέσουμε ότι ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου έχει στόχο την έξοδο της Ελλάδος από την κρίση και δεν ενδιαφέρεται αποκλειστικά για τα συμφέροντα των δανειστών της.
Θωρακισμένοι –στιγμιαίως πάντα– από τις επιθέσεις μιας οικτρής μελαγχολίας, μπορούμε να υποστηρίξουμε, δίχως τον κίνδυνο γελοιοποιήσεως ενδεχομένως, ότι το 2010 υπήρξε μία χρονιά του παραλόγου.