Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Φρουτάκια, Siemens και (πάλι) βιντεάκια στο σημερινό υπουργικό

Μια νέα μέθοδος καθιερώνεται πλέον από τον πρωθυπουργό στις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου.Θέμα του σημερινού video που πρόβαλε στους υπουργούς ήταν «Πώς να εμπνεύσεις ηγεσία». Είναι η δεύτερη φορά που ο Γιώργος Παπανδρέου προβάλλει video γύρω από το τραπέζι του υπουργικού.

Για τα «φρουτάκια»
Ένα από τα θέματα που απασχόλησε τη συνεδρίαση ήταν ο λεγόμενος παράνομος τζόγος και τα φρουτάκια με τον Δημήτρη Ρέππα και τον Ευάγγελο Βενιζέλο να υπεραμύνονται της επαναφοράς των σχετικών μηχανημάτων στην προοπτική της αύξησης των κρατικών εσόδων.
Εκείνη την ώρα παρενέβη ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος συμφώνησε στο να γίνει κάτι τέτοιο, ώστε να μην πηγαίνει «ο κάθε μεθυσμένος και να χάνει τα λεφτά του», να γίνει όμως συντεταγμένα.
Αστειευόμενος ο Δημήτρης Ρέππας είπε: «Ήμουν κι εγώ σ’ εκείνο το υπουργικό συμβούλιο που ασπαζόμασταν το κοράνι» (σ.σ. εννοώντας τα περί απαγόρευσης του παράνομου τζόγου κλπ.) για να πάρει την απάντηση του κ. Βενιζέλου: «Ναι, τότε όμως δεν κάναμε περιτομή».
Αμέσως ο κ. Ρέππας του απάντησε: «Την κάναμε την περιτομή αλλά μόνοι μας, όχι δημόσια».

Για την υπόθεση Siemens 
Σε ότι αφορά τη Siemens, ο πρωθυπουργός δήλωσε αποφασισμένος το Ελληνικό Δημόσιο να διεκδικήσει τη ζημιά. Προς αυτή την κατεύθυνση, έδωσε εντολή στο υπουργείο Οικονομικών να κινηθεί νομικά και να εξετάσει τα περιθώρια και τους τρόπους με τους οποίους η Ελλάδα θα διεκδικήσει αποζημίωση. Ανακοίνωσε επίσης ότι η χώρα θα προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και στα Ελληνικά Δικαστήρια με αγωγή για ηθική βλάβη.

Η ετυμηγορία της Εξεταστικής για το σκάνδαλο της Siemens - Χωρίς εκπλήξεις το πόρισμα


Μετά από έντεκα μήνες ερευνών, που περιελάμβαναν εκατοντάδες συνεδριάσεις και δεκάδες εξετάσεις μαρτύρων, παραδόθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής που ερευνούσε το σκάνδαλο της Siemens. Το πόρισμα που περιλαμβάνει τις θέσεις της πλειοψηφίας η οποία εκφράζεται από τα μέλη – βουλευτές του ΠΑΣΟΚ χωρίζεται σε οκτώ βασικά κεφάλαια όπου μεταξύ άλλων περιγράφεται η ροή του «μαύρου χρήματος», τα ταμεία των πολιτικών κομμάτων και η ζημιά του Ελληνικού Δημοσίου.
Το ουσιώδες κεφάλαιο της αξιολόγησης όπου καταλογίζονται οι ευθύνες των πολιτικών και μη προσώπων και ζητείται η περαιτέρω διερεύνηση των κ.κ. Μιχάλη Λιάπη, Χρίστο Μαρκογιαννάκη, Γιώργο Αλογοσκούφη, Γιώργο Βουλγαράκη, Γιάννη Παπαθανασίου, Προκόπη Παυλόπουλο και Βύρων Πολύδωρα από πλευράς της ΝΔ και των κ.κ. Ακη Τσοχατζόπουλο, Τάσο Μαντέλη, Γιάννο Παπαντωνίου, Χρίστο Βερελή και Νίκο Χριστοδουλάκη από πλευράς ΠΑΣΟΚ αναφέρει :

Γιουχάισμα Πάγκαλου στο Μέγαρο!



Είπε να πάει Μέγαρο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αλλά του βγήκε ξινό!
Η αναμπουμπούλα που προκάλεσαν οι εριστικές δηλώσεις του το τελευταίο διάστημα, δεν άφησαν αδιάφορο ούτε το comme il faut κοινό του Μεγάρου, το οποίο παρασύρθηκε από τους αντιεξουσιαστές που μοίραζαν φυλλάδια στην είσοδο του κτιρίου και άρχισε να …τα χώνει στον κ. Πάγκαλο!
Ο αντιπρόεδρος βρέθηκε χθες το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής μετά του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού Τηλέμαχου Χυτήρη, προκειμένου να παρακολουθήσουν συναυλία για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Νίκου Γκάτσου με τη Μαρία Φαραντούρη.
Για κακή του τύχη όμως, έπεσε πάνω σε αντιεξουσιαστές που μοίραζαν φυλλάδια. Κόκκινο πανί για τους νεαρούς ο αντιπρόεδρος, ο οποίος άκουσε τα εξ αμάξης!
Οι αντιεξουσιαστές άρχισαν να τον «στολίζουν» για τα καλά, ενώ στο χορό μπήκαν στη συνέχεια και πολλοί φιλόμουσοι επισκέπτες του Μεγάρου, οι οποίοι του θύμισαν για τα καλά τις δηλώσεις για τους «κοπρίτες», το «μαζί τα φάγαμε» κλπ.
Τα πράγματα ηρέμησαν μετά από την παρέμβαση των ανδρών της ασφάλειας του Μεγάρου, φαίνεται όμως ότι ο κ. Πάγκαλος το πήρε το μήνυμα και στο διάλειμμα της συναυλίας …την έκανε με ελαφρά!

Αυξήσεις στα μέτρα του «κινήματος» ανυπακοής

Το τελευταίο διάστημα αναπτύσσεται ένα κίνημα διαμαρτυρίας των πολιτών που στηρίζεται στην πολιτική ανυπακοή αλλά και στην οικονομική αδυναμία. Πολλοί συμπολίτες μας αρνούνται να πληρώσουν τα διόδια που έχουν επιβληθεί στο εθνικό οδικό δίκτυο, θεωρώντας ότι είναι υπερβολικά σε σχέση με την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Ανάλογη συμπεριφορά παρατηρείται και στις αστικές συγκοινωνίες, όπου σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις ένα ποσοστό της τάξης του 30%-40% των επιβατών δεν πληρώνει εισιτήριο. Υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις, με ισχυρότερη από αυτές το ΚΚΕ, που θέλουν να δώσουν πολιτική διάσταση στο «κίνημα» της ανυπακοής. Σε αυτή την περίπτωση η μη συμμόρφωση των πολιτών στους οικονομικούς κανόνες που θέτει η κυβέρνηση μπορεί να επεκταθεί και σε άλλους τομείς, όπως είναι οι λογαριασμοί της ΔΕΗ, η εξυπηρέτηση των τραπεζικών δανείων κ.λπ.
Προβοκατόρικη απόφαση
Και ενώ η κοινωνία περιμένει κάποια μηνύματα κοινωνικής ευαισθησίας από την πλευρά της κυβέρνησης, η τελευταία συνεχίζει να εφαρμόζει με ισοπεδωτικό τρόπο την ούτως ή άλλως δύσκολη πολιτική του μνημονίου. Από σήμερα αρχίζουν να ισχύουν προκλητικά υψηλές αυξήσεις στις ετήσιες κάρτες για τις αστικές συγκοινωνίες. Θα ακολουθήσει, από 1ης Φεβρουαρίου, η εκτόξευση της τιμής των εισιτηρίων σε ύψη που θα τα μετατρέψουν σε είδος πολυτελείας για τους μη προνομιούχους συμπολίτες μας.
Οι κυβερνητικοί παράγοντες δεν έκαναν τίποτα για να περιορίσουν τον αριθμό των επιβατών που δεν πληρώνουν εισιτήριο ή να επινοήσουν ένα πιο φιλικό προς τους πολίτες σύστημα χρέωσης, που θα διατηρήσει σε λογικά επίπεδα το κόστος της μετακίνησης με το μετρό. Απέτυχαν πλήρως στη διαχείριση της κρίσης των αστικών συγκοινωνιών και πέρασαν όλο το οικονομικό κόστος της αναγκαίας προσαρμογής στους φορολογούμενους πολίτες και στους επιβάτες.
Με τον τρόπο που κινείται η κυβέρνηση Παπανδρέου δημιουργείται κοινωνική δυναμική αμφισβήτησης της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται. Αυτό σημαίνει ότι τα σκληρά μέτρα που επιβάλλονται θα αποδειχθούν λιγότερο αποτελεσματικά απ’ ό,τι προβλέπεται, με αποτέλεσμα να υπάρξουν νέες διαχειριστικές, δημοσιονομικές αστοχίες, το κόστος των οποίων θα περάσει στο κοινωνικό σύνολο.
Η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση Παπανδρέου στο θέμα των αστικών συγκοινωνιών είναι ένα μείγμα κομματικής διαχείρισης της περιόδου της Αλλαγής και νεοφιλελεύθερων αντιλαϊκών οικονομικών συνταγών.

Πνεύμα και Ηθική

Τα (μεγάλα) λόγια είναι τζάμπα, γι’ αυτό άλλωστε προσφέρονται και σε μεγάλες δόσεις. Τα «Μηδενική ανοχή στη διαφθορά», τα «Σεμνά και ταπεινά», τα «μαχαίρια» που ολοένα φτάνουν στο «κόκαλο» μα ποτέ δεν το συναντούν τα έχουμε ακούσει τόσες και τόσες φορές, ώστε δεν κάνουν εντύπωση. Προκαλούν πλέον όμως οργή! Για την ακρίβεια εντείνουν την οργή. Η ελληνική κοινωνία ακούει τις ηθικολογίες των πρωταγωνιστών της πολιτικής σκηνής και ταυτόχρονα βλέπει τις πράξεις τους. Αντιλαμβάνεται ότι οι κύριοι αυτοί έχουν γίνει εξπέρ στη «βούτα» και τη συγκάλυψη. Μπορεί να εμφανίζονται ορκισμένοι πολιτικοί αντίπαλοι, αλλά κόρακας κοράκου μάτι ουδέποτε έβγαλε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ότι οι κόρακες δεν αίρουν την ασυλία συναδέλφου τους ούτε καν για πολεοδομικές παραβάσεις!
Κι αν λοιπόν οι εν λόγω φύλακες της πολιτικής ηθικής προστατεύουν εαυτούς από δικαστικές ταλαιπωρίες για... πλημμελήματα, αντιλαμβάνεται κανείς ότι για τα κακουργήματα έχουν αναπτύξει τακτικές αυτοπροστασίας τύπου ομερτά. Ο νόμος της σιωπής είναι θεσμοθετημένος και ονομάζεται παραγραφή. Η διαδικασία και η μεθόδευση είναι γνωστή: Εξεταστικές επιτροπές, υπόγεια παζάρια, χρονοβόρες διαδικασίες μέχρι που τα αδικήματα παραγράφονται. Αυτό που απομένει τελικά είναι τα ξεκαθαρίσματα πολιτικών λογαριασμών, τα οποία συχνά κινούνται στο όριο της πολιτικής χυδαιότητας.
Κι όμως, αυτό το πολιτικό σύστημα, το οποίο ουδέποτε τιμώρησε σοβαρά τις αμαρτίες των στελεχών του, έχει τώρα στήσει στον τοίχο μια ολόκληρη κοινωνία, την οποία καθημερινά εκτελεί στο όνομα της «διαφθοράς».
Ολόκληρες κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες, οι εργαζόμενοι και ασφαλισμένοι όλων των κατηγοριών βλέπουν να επιδεινώνεται καθημερινά η θέση τους ή να χάνεται χωρίς προοπτική αναπλήρωσης η δουλειά και η περιουσία τους. Κι όλα αυτά επειδή η κυβέρνηση θεωρεί ότι η κοινωνία συλλήβδην είναι διεφθαρμένη και η αξιωματική αντιπολίτευση συγκατανεύει βάζοντας ακατανόητους διαδικαστικούς αστερίσκους. Η ίδια συναίνεση εκδηλώνεται και στα σκάνδαλάτους. Το πόρισμα της εξεταστικής για τη Siemens είναι μια ακόμη απόδειξη. Της παραγραφής το κάγκελο και η αλήθεια στα αζήτητα...

Εδώ σε θέλω Σαμαρά…!


Σε όλους μας έχει φτάσει στ΄ αυτιά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στις 17 Απριλίου…
Το μόνο σίγουρο είναι πως στην Κρήτη για τους Κεφαλογιάννηδες τα μαντάτα δεν είναι και πολύ καλά...!
Τόσο για την Όλγα Κεφαλογιάννη στο  Ρέθυμνο, που έτσι και αποφασίσει η Ντόρα Μπακογιάννη να διεκδικήσει την έδρα, θα χαρακτήριζα την επανεκλογή της από δύσκολη έως απίθανη, όσο και στο Ηράκλειο, που η μάχη αναμένεται μεγάλη, με ψιθύρους να μας επιβεβαιώνουν καθημερινά ότι τα μαχαίρια έχουν βγει…
Να δω τώρα το Μανώλη Κεφαλογιάννη, που ενώ φρόντισε με κάθε κακεντρεχή τρόπο να βγάλει από τη μέση τον Αυγενάκη, πως θα φάει τον Μπαντουβά…!
Τι θα σκαρφιστεί πάλι το παρεάκι του Κεφαλογιάννη να προσάψει στον  Μπαντουβά? Στον άνθρωπο που μπήκε μπροστά στις περιφερειακές εκλογές και που αν δεν με απατά η μνήμη μου δεν έχει συμπληρώσει και τα απαιτούμενα χρόνια για να θεμελιώσει το συνταξιοδοτικό δικαίωμα του βουλευτή…
Βλέπω τον Μπαντουβά να διεκδικεί αυτά που του αξίζουν και να δω το Σαμαρά ποιόν θα έχει πρώτο στη λίστα...!
Όπως επίσης βλέπω και τους Κεφαλογιάννηδες να κάθονται στον πάγκο…!

Η ατιμώρητη βία γίνεται ενδημική

Πέρασαν δύο μήνες από τη βάναυση επίθεση κατά του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωστή Χατζηδάκη και οι δράστες της επίθεσης παραμένουν ελεύθεροι. Η αβελτηρία της Ελληνικής Αστυνομίας να πράξει το καθήκον της, να συλλάβει δηλαδή τους ακουκούλωτους χούλιγκαν, μεταφράζεται ως «πράσινο φως» της Πολιτείας σε κάθε πικραμένο να δέρνει ελεύθερα όποιον βουλευτή βλέπει στον δρόμο. Χειρότερα: όπως έγινε και στην περίπτωση της «Μαρφίν», όπου κουκουλοφόροι δολοφόνοι σκότωσαν τρία νέα παιδιά, δεν υπάρχει και μεγάλη γκρίνια ή πίεση για τη σύλληψη και αυτών των εγκληματιών.
Δεν αντιδρούν –έστω συντεχνιακά, βρε αδελφέ– ούτε οι βουλευτές. Ενώ θα κάνουν τα πάντα για να μη λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη κάποιος συνάδελφός τους, που κατηγορείται για οικοδομικές παραβάσεις, δεν υπήρξε ούτε μία ερώτηση στη Βουλή για τον αγρό που αγοράζει η ΕΛ. ΑΣ., σχετικά με την υπόθεση Χατζηδάκη. Αντιθέτως, διαβάζουμε στην ημερήσια διάταξη της Βουλής την «με αριθμό 382/11-1-2011 Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτού κυρίας Ελσας Παπαδημητρίου προς τον υπουργό Οικονομικών, σχετικά με την ανάγκη για μη κατάργηση της ΔΟΥ Κρανιδίου» ή την «με αριθμό 380/11-1-2011 Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτού κ. Ζήση Τζηκαλάγια προς την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σχετικά με την κατάργηση των παραρτημάτων του ΙΚΑ Αργους Ορεστικού Καστοριάς και Δεσκάτης Γρεβενών».
Εκ των πραγμάτων λοιπόν –και αφού όλοι γνωρίζουν ότι μπορούν ατιμώρητα να δείρουν κάποιον βουλευτή– καλό είναι οι τελευταίοι να μην κυκλοφορούν πολύ. Πληθαίνουν οι τσάμπα επαναστάτες σ’ αυτή τη χώρα και κάποιος μπορεί να μπει σε πειρασμό. Κάποιοι ιερότερα αγανακτισθέντες πολίτες, υπό το όνομα «Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων ΟΤΕ» τοιχοκόλλησε στην Αθήνα αφίσα με φωτογραφίες των βουλευτών που ψήφισαν για το Μνημόνιο. Επειδή όμως οι φωτογραφίες είναι μικρές και παλιές, καλό είναι να μην κυκλοφορούν πολύ και όσοι τους μοιάζουν. Κι αυτό γιατί η ιερή αγανάκτηση θολώνει το μάτι.