Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Με πολύ μεγάλη συμμετοχή πολιτών ολοκληρώθηκε η Κεντρική Ομιλία Γιάννη Πλακιωτάκη στο Ηράκλειο

Την Κυριακή βάζουμε μία τελεία στο χθες, και ανοίγουμε μία νέα σελίδα για τον τόπο μας”.
Αυτό το μήνυμα έστειλε σήμερα από το Ηράκλειο, κλείνοντας τον κύκλο των προεκλογικών του ομιλιών στην Κρήτη ο υποψήφιος περιφερειάρχης κ. Γιάννης Πλακιωτάκης.

Με αισιοδοξία για το εκλογικό αποτέλεσμα της 7ης Νοεμβρίου ξεκαθάρισε ενώπιον εκατοντάδων πολιτών οι οποίοι τον τίμησαν με την παρουσία τους στο κινηματοθέατρο Αστόρια, πως ο δικός του αγώνας και των συνεργατών του «έχει μόνο μία αφετηρία: την Κρήτη. Τη δυνατή Κρήτη, την ενωμένη Κρήτη. Και δεσμεύομαι για αυτό».

Μάλιστα δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο σημερινό κυβερνητικό αλαλούμ, τονίζοντας πως «Όλοι πια, εχθροί και φίλοι, συνομολογούν ότι η Κυβέρνηση ψάχνει διέξοδο. Όχι για τη χώρα, αλλά για τον εαυτό της.  Ότι ο Πρωθυπουργός, δέσμιος των πολιτικών του, δέσμιος των καταστροφικών επιλογών του δικού του οικονομικού επιτελείου, ψάχνει την δική του έξοδο διαφυγής. Και, ταυτόχρονα, ψάχνει τον τρόπο να μας πείσει για μία ακόμη φορά ότι φταίμε εμείς, οι πολίτες για όσα συμβαίνουν σήμερα».
Στη συνέχεια διευκρίνισε πως  τα δόγματα δεν τον εκφράζουν, επισημαίνοντας «ότι οι κοινωνίες πάνε μπροστά, όταν μπορούν να ενώνουν τα καλύτερα κομμάτια, όταν μπορούν να συνθέτουν δυνάμεις και ιδέες».

«Έξοδος από την κρίση και τη βαθιά ύφεση μπορεί να υπάρξει, αρκεί να δώσουμε ευκαιρίες σε ανθρώπους έτοιμους και αποφασισμένους να κάνουν όχι το κομματικό, αλλά το πατριωτικό τους καθήκον», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υποψήφιος Περιφερειάρχης.
Και συμπλήρωσε πως «Ο Συνδυασμός μας προτείνει θέσεις ουσίας   για την ανάπτυξη, την απασχόληση, τις υποδομές, την κοινωνική συνοχή, για τα οδικά έργα, τα αεροδρόμια και τα λιμάνια που μπορούν να γίνουν το πιο ανταγωνιστικό εργαλείο για την εξωστρέφεια που χρειαζόμαστε. Για τη διαχείριση των υδάτων και των απορριμμάτων, που δημιουργούν εικόνες ντροπής. Για τον πρωτογενή τομέα παραγωγής, την ενέργεια, τη βιομηχανία και τη βιοτεχνία που μπορούν να γίνουν εργαλείο ανάπτυξης και ευημερίας για όλους».
Έπειτα ο κ. Πλακιωτάκης, αφού έθεσε σειρά ερωτημάτων για την Κρήτη και   την Περιφέρεια που θέλουμε, κατέληξε πως «Σε όλα αυτά απαντάμε την Κυριακή, κλείνοντας τον κύκλο του χθες και ανοίγοντας ένα νέο. Με μόνο στόχο την Κρήτη και το συμφέρον της προχωράμε γιατί πάνω απ’ όλα, πάνω από τα κόμματα και τα πολιτικά πιστεύω του καθενός, αυτό που έχει σημασία είναι να τα καταφέρουμε και η ίδια η  Κρήτη να τα καταφέρει. Για αυτό την 7η Νοεμβρίου ψηφίζουμε για την Κρήτη. Για την Κρήτη που μας χρειάζεται και μας ενώνει».
H Ομιλία του Γ. Πλακιωτάκη αναλυτικά
Συμπατριώτες και συμπατριώτισσες,
Φίλες και φίλοι,
Όλα όσα μας ενώνουν,
Όλα όσα μας δυναμώνουν,
Όλα όσα μας εμπνέουν,
Δεν σταματούν εδώ.
Δεν σταματούν την Κυριακή.
Γιατί ο δικός μας αγώνας, η δική μας προσπάθεια έχει μόνο μία αφετηρία:   την Κρήτη. Τη δυνατή Κρήτη, την ενωμένη Κρήτη.
Εκείνη που ξέρει όσο κανένας άλλος τόπος, ότι σημασία έχει να βάζεις πλάτη στα δύσκολα. Να είσαι παρών εκεί που όλα κρίνονται και όλα έχουν τη σημασία τους. Όχι στα εύκολα, όχι στα μέτρια.
Να είσαι παρών, εκεί που αντιλαμβάνεσαι ότι η δική σου συμμετοχή, η δική σου θέση απέναντι στα πράγματα, θα κάνει την διαφορά.
Μία τέτοια ιστορική συγκυρία, είναι και αυτή της 7ης Νοεμβρίου.
Όλοι πια, εχθροί και φίλοι, συνομολογούν ότι η Κυβέρνηση ψάχνει διέξοδο. Όχι για τη χώρα, αλλά για τον εαυτό της.  Όλοι πια, συνομολογούν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου, δέσμιος των πολιτικών του, δέσμιος των καταστροφικών επιλογών του δικού του οικονομικού επιτελείου, ψάχνει την δική του έξοδο διαφυγής.
Και, ταυτόχρονα, ψάχνει τον τρόπο να μας πείσει για μία ακόμη φορά ότι φταίμε εμείς, οι πολίτες για όσα συμβαίνουν σήμερα.
Χθες μας έλεγαν ότι «λεφτά υπάρχουν», σήμερα μας λένε «μαζί τα φάγαμε».
Χθες μας έλεγαν ότι «οι εκλογές είναι αυτοδιοικητικές», σήμερα μας λένε «ή δίνεται λευκή επιταγή στο μνημόνιο ή βάζω τη χώρα και σε άλλους μπελάδες».
Μπορούμε πια να τους πιστεύουμε, να τους εμπιστευθούμε , να τους δώσουμε ξανά με τη ψήφο μας τη  δύναμη να κάνουν ότι θέλουν ερήμην μας;
Ούτε μπορούμε, ούτε θα το επιτρέψουμε!

Φίλες και φίλοι,

Ξέρετε πολύ καλά ότι τα δόγματα δεν με εκφράζουν. Δεν πιστεύω ότι κανείς ξέρει την απόλυτη αλήθεια, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να εμφανίζεται ως παντογνώστης και σωτήρας.
Πίστευα και πιστεύω, ότι οι κοινωνίες πάνε μπροστά όταν μπορούν να ενώνουν τα καλύτερα κομμάτια. Όταν μπορούν να συνθέτουν δυνάμεις και ιδέες.
Με αυτή τη λογική, που με εκφράζει σε όλα μου τα χρόνια που ασχολούμαι με τα δημόσια πράγματα, πορεύθηκα και σε αυτόν τον προεκλογικό αγώνα.
Όλες αυτές τις ημέρες σε κάθε γωνιά της Κρήτης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι που έχω την τιμή να στελεχώνουν το ψηφοδέλτιο μας κα  εγώ, μιλήσαμε με τους απλούς πολίτες, χωρίς στεγανά και τίτλους. Ακούσαμε τις δικές σας αλήθειες και τις δικές σας ανάγκες. Αυτές μεταφέραμε στο Πρόγραμμά μας, ξέροντας τη βαθιά αλήθεια ότι οι μεγάλες αλλαγές γίνονται όταν συμμετέχουν και συμφωνούν οι πολλοί.
Εμείς δεν είπαμε ποτέ ότι είμαστε τεχνοκράτες των Βρυξελλών και των Υπουργείων.
Δεν είπαμε ποτέ, ότι έχουμε το αλάθητο του Πάπα, που λένε εκείνοι που ακόμη πιστεύουν ότι στην Κρήτη τα πράγματα είναι δεδομένα και δεν χρειάζεται να προσπαθήσεις πολύ.
Ε, λοιπόν, τα ζωντανά τα έχουμε για να βγάζουμε το βιος μας και όχι για να τα έχουμε σπίτι μας!
Όσοι ακόμα πιστεύουν σε στερεότυπα είναι βαθιά νυχτωμένοι. Δεν καταλαβαίνουν ούτε τις προκλήσεις, ούτε τις απαιτήσεις των καιρών.
Και αν δεν τα καταλαβαίνουν αυτά σήμερα, πώς θα αναλάβουν την ευθύνη της επόμενης μέρας;
Αν δεν έχουν σήμερα, μία πρόταση ουσίας, πως θα μας βγάλουν από την ύφεση της κρίσης αύριο;

Έξοδος από την κρίση και τη βαθιά ύφεση μπορεί να υπάρξει. Αρκεί να δώσουμε ευκαιρίες σε ανθρώπους έτοιμους και αποφασισμένους να κάνουν όχι το κομματικό αλλά το πατριωτικό τους καθήκον.
Σήμερα, τέτοιους ανθρώπους χρειάζεται η Κρήτη μας για να τα καταφέρει. Όχι εύκολα λόγια, αλλά γόνιμα λόγια. Όχι  από οραματικές φαντεζί προτάσεις, αλλά από δημιουργικό και ρεαλιστικό σχέδιο.

Με αυτό το γνώμονα, δομήσαμε τις προεκλογικές μας θέσεις. Με σοβαρές προτάσεις για την πραγματική αποκέντρωση, τη συμμετοχή και την ανάπτυξη.
Με ολοκληρωμένο σχεδιασμό που θα δίνει λύσεις στα προβλήματα του σήμερα, ανοίγοντας νέους δρόμους  προοπτικής για το αύριο.

Προτείνουμε θέσεις ουσίας. Για την ανάπτυξη, την απασχόληση, τις υποδομές, την κοινωνική συνοχή.
Για τα οδικά έργα, τα αεροδρόμια και τα λιμάνια που μπορούν να γίνουν το πιο ανταγωνιστικό εργαλείο για την εξωστρέφεια που χρειαζόμαστε. Για την διαχείριση των υδάτων και των απορριμμάτων, που δημιουργούν εικόνες ντροπής. Για τον πρωτογενή τομέα παραγωγής, την ενέργεια, τη βιομηχανία και τη βιοτεχνία που μπορούν να γίνουν εργαλείο ανάπτυξης και ευημερίας για όλους.
Για όλα αυτά που μπορούν και πρέπει να γίνουν, ψηφίζουμε την Κυριακή. Όχι για αόρατα διλήμματα, αλλά για την καθημερινότητά μας.
Ψηφίζουμε για τις δικές μας επιλογές και αποφασίσουμε με πιο σχέδιο, με ποια πρόταση, με ποιους ανθρώπους θα κάνουμε την Περιφέρεια Κρήτης, πρότυπο ανάπτυξης και δημιουργίας.
Διαμορφώνοντας , εκείνες τις προϋποθέσεις και τη δυναμική που θα μας βγάλουν μια και καλή από την κρίση.

Γιατί είναι σαφές πια, ότι δεν υπάρχει κανείς που να μην νιώθει ότι απαιτείται μια νέα νοοτροπία για να τα καταφέρουμε. Μια άλλη πολιτική για να αντέξουμε και να βάλουμε σήμερα τις βάσεις για ένα καλύτερο αύριο. Για όλη την Ελλάδα. Για όλη την Κρήτη.
Με την ωριμότητα που απαιτούν οι καιροί και την ευθύνη που απαιτούν οι πολίτες.
Την ευθύνη για μια ανάπτυξη που σέβεται το περιβάλλον και φτιάχνει θέσεις εργασίας που μπορούν να υπηρετήσουν οι άνθρωποι του τόπου μας.

Την ευθύνη για να καρπίσει μια αυτοπεποίθηση που θα μας βγάλει μπροστά. Που θα ενισχύσει την συνεργασία μας, ώστε να γίνουμε ανταγωνιστικοί προς τα έξω.

Την ευθύνη για μια νέα πνοή σε αυτό που δίνει βαθύ νόημα στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, στις αξίες μας.

Για τον αγρότη, τον κτηνοτρόφο και τον ιδιωτικό υπάλληλο. Για τον συνταξιούχο, τον νέο, τη γυναίκα δίνουμε τη μάχη.

Συμπατριώτες και συμπατριώτισσες,

Σήμερα είμαστε σε θέση να αξιοποιήσουμε τις ξεκάθαρες δυνατότητες των περιοχών μας. Να αναδείξουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες.

Να γίνει η Περιφέρεια μας, πρότυπο ανάπτυξης.
Μηχανισμός παραγωγής λύσεων.
Αξιόπιστος συνομιλητής σε όλα τα επίπεδα.
Γιατί οι θυσίες μας δεν μπορούν να πάνε χαμένες.
Γιατί χρειάζεται να αρπάξουμε όλες τις ευκαιρίες που έχουμε  για να κάνουμε την Κρήτη συνώνυμο της προοπτικής, της προόδου.

Για εμάς, αυτός είναι ο στόχος.
Όχι μόνο να δημιουργήσουμε αναχώματα απέναντι στην κρίση. Αυτή είναι η άμεση προτεραιότητα του κατεπείγοντος. Να διαμορφώσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις που θα εμπνέουν στους πολίτες την αισιοδοξία ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Την ασφάλεια ότι μπορούμε να είμαστε ανάμεσα στους πρώτους.

Διαμορφώνοντας μία νέα σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στον πολίτη και τη δημόσια διοίκηση.
Διαμορφώνοντας συνθήκες για την οικονομική μας ανάπτυξη, την προβολή του νησιού μας παντού.
Με έργα και υποδομές που δεν χωρίζουν το νησί σε Ανατολή και Δύση, Βορρά και Νότο.
Τα δομικά συστατικά της Περιφέρειας που στοχεύουμε, έχουν ως κοινή συνισταμένη την ανθρωποκεντρική Περιφέρεια. Που θα έχει ως πρώτη προτεραιότητα τον πολίτη, τον επιχειρηματία, τον αγρότη, τον νέο.

Μόνο έτσι μπορούμε να ξεπεράσουμε τη δύσκολη συγκυρία και να βάλουμε οριστικά τις βάσεις για ένα καλύτερο αύριο, που θα σέβεται τις θυσίες και τους κόπους μας.

Για να επενδύσουμε στην καινοτομία.
Για να υποστηρίξουμε την πλέον ισχυρή θέση ως τουριστικός προορισμός υψηλού επιπέδου και να σταθούμε στο πλευρό των παραγωγικών δυνάμεων του νησιού και κυρίως του εμπορικού μας κόσμου
Για να ενισχύσουμε την κοινωνική πολιτική, ώστε να φτιάξουμε ένα ισχυρό δίχτυ προστασίας. Για όλους. Και ειδικά για τους συμπολίτες μας που δέχονται την μεγαλύτερη πίεση από τη σκληρή συγκυρία.
Για να είμαστε περήφανοι όχι μόνο για το χθες του νησιού μας, αλλά για το σήμερα και το αύριο.

Φίλες και φίλοι,

Την Κυριακή βάζουμε μία τελεία στο χθες, και ανοίγουμε μία νέα σελίδα για τον τόπο μας.
Θέλουμε να έχουμε τη δυνατότητα να πάρουμε την τύχη της Κρήτης στα χέρια μας ή να μείνουμε στα ίδια και ίδια;
Θέλουμε μία Περιφέρεια κινητήριο μοχλό ανάπτυξης και εξυπηρέτησης των πολιτών ή μία Περιφέρεια πεδίο κομματικών, πελατειακών και οικογενειακών διευθετήσεων;
Θέλουμε μία Περιφέρεια συντονιστή ενός ενιαίου αναπτυξιακού προγραμματισμού της Κρήτης ή ένα μηχανισμό στείρας διαχείρισης που κινείτε από τη λογική του «βλέποντας και κάνοντας»;
Θέλουμε μία Περιφέρεια που θα κυριαρχεί ο δυναμισμός, η συλλογικότητα, η αξιοποίηση όλων των παραγωγικών και δημιουργικών δυνάμεων, η διαφάνεια και η λογοδοσία ή μία Περιφέρεια μονοπρόσωπη, συγκεντρωτική;
Θέλουμε μία Περιφερειακή Διοίκηση που θα έχει σαν στόχο να κάνουμε την κρίση που μας δημιούργησαν οι δυνάμεις της δήθεν προόδου, ευκαιρία και αφορμή δημιουργίας ενός προτύπου ολοκληρωμένης ανάπτυξης ή μια Περιφέρεια που θα διοικείται με γνώμονα τις προσωπικές επιδιώξεις και την συντήρηση της υποβάθμισης για να επιβιώνει η μετριότητα;

Σε όλα αυτά απαντάμε την Κυριακή. Με ανθρώπους που εμπιστευόμαστε, με λύσεις που εμπιστευόμαστε. Τις δικές σας λύσεις, αυτές που μαζί φτιάξαμε και μαζί θα υλοποιήσουμε από την πρώτη κιόλας μέρας.

Σήμερα κλείνει ένας κύκλος. Αύριο ανοίγει ένας νέος. Το πιστεύω. Σε αυτό τον κύκλο είμαστε όλοι μαζί. Όπως ήμασταν από την αρχή, όπως ήμασταν πάντα.  Με μόνο στόχο την Κρήτη και το συμφέρον της προχωράμε μπροστά.  Γιατί πάνω απ’ όλα, πάνω από τα κόμματα και τα πολιτικά πιστεύω του καθενός, αυτό που έχει σημασία είναι να τα καταφέρουμε. Η Κρήτη να τα καταφέρει.

Σας καλώ να το πράξουμε μαζί.

Συμπατριώτες και συμπατριώτισσες, θέλω από τα βάθη της καρδιάς μου να σας ευχαριστήσω για τον αγώνα, τη συμπαράσταση, τα ειλικρινή σας αισθήματα που είναι για μένα η μεγαλύτερη προίκα.
Όσα δημιουργήσαμε αυτές τις μέρες όλοι μαζί, είναι ο οδηγός μας για το αύριο.
Πορευθήκαμε με δημόσιο και ειλικρινή διάλογο για όλα τα μικρά και τα μεγάλα, με καθημερινή παρουσία και δράση στους χώρους δουλειάς και στα στέκια της νεολαίας, με ουσιαστική κοινωνική παρέμβαση. Με επίκεντρο τις ανάγκες των συμπολιτών μας και την ανάπτυξη της περιοχής μας. Με όλα αυτά, θα πορευθούμε και από τη Δευτέρα, για να είναι η Περιφέρεια ο δικός σας σπίτι.   Το σπίτι του Κρητικού νέου, και της Κρητικιάς  μάνας. Το σπίτι του αδύναμου και του επιχειρηματία. Του αγρότη και του κτηνοτρόφου. Το σπίτι όλων μας. Σας το υπόσχομαι!

Καλή δύναμη!
Καλή ψήφο!
Να ‘ στε όλοι καλά.


Πηγή : 2810.gr








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου