Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Μείωση αποδοχών σε κενό οικονομικής πολιτικής


Οι κυβερνητικές αποφάσεις προετοιμάζουν τη μεγάλη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Παρά την επιχειρηματολογία που αναπτύσσουν παράγοντες των κομμάτων και των συνδικαλιστικών οργανώσεων, είναι φανερό ότι πρέπει να υπάρξει μια λογική μείωση των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, για να διευκολυνθούν η αύξηση της παραγωγικότητας και η ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.
Κακό παρελθόν
Όπως επισημαίνουν σε κάθε ευκαιρία οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην Ελλάδα δόθηκαν υπερβολικές μισθολογικές αυξήσεις σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης μετά το πέρασμα από τη δραχμή στο ευρώ.
Εκτιμούν ότι στη διάρκεια μιας δεκαετίας η πρακτική αυτή διέβρωσε την ήδη χαμηλή διεθνή ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας κατά 25% σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Ουσιαστικά πληρώνουμε τη χαλαρή εισοδηματική πολιτική και τη διαχείριση του ευρώ με νοοτροπία «πληθωριστικής» δραχμής.
Το πάγωμα των αποδοχών ή και η ελεγχόμενη μείωσή τους δεν πρέπει να μετατραπούν σε ελεύθερη πτώση τους.
Το πρόβλημα
Για να γίνουν πιο ανταγωνιστικά οι υπηρεσίες και τα προϊόντα που προσφέρουμε, πρέπει να περιοριστεί κάπως το μισθολογικό κόστος, να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών, οι οποίες είναι από τις υψηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να περιοριστεί η φορολογία της κατανάλωσης και των κερδών των επιχειρήσεων, να μειωθεί το κόστος χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και να βελτιωθεί το διοικητικό, οικονομικό περιβάλλον, για να σταματήσουν οι επιβαρύνσεις που έχουν σχέση με την αδράνεια της γραφειοκρατίας και τη διαφθορά της δημόσιας διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Παπανδρέου κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που περιγράφουμε. Γίνονται κάποιες προσπάθειες -χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ που περιορίζει τις ασφαλιστικές εισφορές για όσες επιχειρήσεις διατηρήσουν το ίδιο επίπεδο απασχόλησης το 2011-, αλλά τα κυβερνητικά μέτρα δεν αποτρέπουν την αύξηση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων και την επιδείνωση του διοικητικού, οικονομικού περιβάλλοντος.
Το μνημόνιο προέβλεπε πληθωρισμό 1,8% για το 2010, προκειμένου να προχωρήσουμε στο λεγόμενο αποπληθωρισμό και να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί, και φθάνουμε στο τέλος του χρόνου με έναν πληθωρισμό της τάξης του 5%, που θα επιβαρυνθεί και από την αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 13%. Στις συνθήκες που δημιουργεί η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης η δραστική μείωση των αμοιβών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας κρίνεται αναγκαία από την τρόικα, δεν λύνει, όμως, το πρόβλημα, που είναι πολύ πιο σύνθετο. Δεν είναι δύσκολο να προβλέψουμε ότι όσο η οικονομική πολιτική κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση θα μεγαλώνουν οι πιέσεις για περισσότερες απολύσεις και μεγαλύτερες μειώσεις των αποδοχών των εργαζομένων.



Πηγή : citypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου