Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

«Αγοράζετε γαλλικά όπλα, σας δίνουμε δάνεια»


Το πρωί της Δευτέρας 13 Δεκεμβρίου, ο γενικός γραμματέας της Γαλλικής Προεδρίας κ. Κλοντ Γκεάν πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου και συναντήθηκε με τον κ. Γιώργο Παπανδρέου. Το πρωθυπουργικό γραφείο έδωσε την παραπλανητική εξήγηση ότι ο στενός συνεργάτης του προέδρου της Γαλλίας ήρθε στην Αθήνα για συνομιλίες με τον κ. Παπανδρέου εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού, όμως, ο κ. Παπανδρέου συζήτησε με τον επιτελάρχη του κ. Σαρκοζί για τον υπό συγκρότηση μηχανισμό ελεγχόμενης χρεοκοπίας ευρωπαϊκών χωρών, για τα ευρωομόλογα και ευρύτερα για το πολιτικό σχέδιο που προσπαθούν να καταρτίσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για να βγουν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τη βαθιά οικονομική κρίση και την ύφεση. Αλλωστε ουδείς θα μπορούσε εύκολα να σκεφτεί ότι ο κ. Γκεάν, ο επονομαζόμενος από τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης «καρδινάλιος», ταξίδεψε στην Ελλάδα για να συζητήσει με τον κ. Παπανδρέου για μπίζνες. Κι όμως. Οι πληροφορίες που έχει το «ΘΕΜΑ» δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Στο ραντεβού της περασμένης Δευτέρας, ο γενικός γραμματέας του Μεγάρου των Ηλυσίων ζήτησε σχεδόν επιτακτικά από τον πρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης να επισημοποιήσει το αμέσως επόμενο διάστημα την απόφαση αγοράς 4+2 γαλλικών φρεγατών τύπου Fremm, προϋπολογιζόμενου κόστους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Τους τελευταίους μήνες, οι συζητήσεις για να οριστικοποιηθούν οι τεχνικές προδιαγραφές και τα υποσυστήματα που θα μπουν στις νέες φρεγάτες συνεχίζονται ανάμεσα στη γαλλική διαπραγματευτική ομάδα και την αντιπροσωπία του Πολεμικού Ναυτικού. Αλλωστε το Παρίσι, σχεδόν αμέσως μετά την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, φρόντισε να ανανεώσει τη διαβεβαίωση της ελληνικής κυβέρνησης ότι η πρόθεση αγοράς γαλλικών πολεμικών πλοίων ισχύει στο ακέραιο. Ο τέως υπουργός Αμυνας της Γαλλίας κ. Ερβέ Μοράν επισκέφθηκε την 
Αθήνα τον Νοέμβριο του 2009 μόνο και μόνο για να αποσπάσει τη δέσμευση του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου ότι η Ελλάδα θα τιμήσει το προσύμφωνο αγοράς γαλλικών φρεγατών που οι Γάλλοι είχαν συνυπογράψει με την προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση του κ. Κώστα Καραμανλή. Η γαλλική πλευρά σχεδόν πανηγύριζε επειδή ο Ελληνας υπουργός Αμυνας είχε προσφέρει απλόχερα στον τότε Γάλλο ομόλογό του αυτό που ζητούσε το Παρίσι. «Θα κινηθούμε στο πλαίσιο των ειλημμένων αποφάσεων της ελληνικής πολιτείας», είχε δηλώσει πριν από δεκατρείς μήνες ο κ. Βενιζέλος.
Στις συνομιλίες με τους Γάλλους αξιωματούχους, οι αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού είχαν λάβει ξεκάθαρες οδηγίες να προχωρούν τη διαπραγμάτευση με αργά βήματα. Από το υπουργείο Αμυνας εξηγούσαν την τακτική τους διευκρινίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις δεν κοστίζουν, απλούστατα γιατί η συνέχισή τους δεν απαιτεί την εκταμίευση προκαταβολών. Με τους χειρισμούς της, η ελληνική κυβέρνηση ήθελε να κερδίσει πίστωση χρόνου χωρίς να ακυρώσει τις γαλλικές προσδοκίες για πώληση φρεγατών στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Τους μήνες που μεσολάβησαν από τον Νοέμβριο του 2009 η αρχική απόφαση ναυπήγησης γαλλικών φρεγατών δεν άλλαξε. 
Μεταβλήθηκαν όμως τα οικονομικά δεδομένα. Και σήμερα, έναν χρόνο μετά την έναρξη εφαρμογής του υποτιθέμενου σταθεροποιητικού προγράμματος της ελληνικής οικονομίας, το χρέος και τα ελλείμματα είναι μεγαλύτερα απ’ ό,τι τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ. Το γεγονός αυτό ωστόσο δεν έχει επηρεάσει τον σχεδιασμό των Παρισίων. Ο κ. Σαρκοζί «καίγεται» να τελειώνει τις δια- πραγματεύσεις με την Αθήνα και ασκεί την επιρροή του προκειμένου να αποσπάσει από τον κ. Παπανδρέου κάτι περισσότερο από μια απλή προφορική δέσμευση. Διπλωματικές πηγές αποδίδουν τη βιασύνη του επικεφαλής του Μεγάρου των Ηλυσίων στο γεγονός ότι η Γαλλία εισέρχεται σιγά-σιγά σε προεκλογική περίοδο, αν και οι προεδρικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2012. 
Ο κ. Σαρκοζί θέλει να παρουσιάσει στη γαλλική κοινή γνώμη επιτυχίες. Θέλει να αποκαταστήσει την εικόνα του, να αποδείξει ότι μπορεί να εξασφαλίζει μεγάλα συμβόλαια και να δείξει στους ψηφοφόρους του πως έχει το σχέδιο και την ικανότητα να διατηρήσει τις επισφαλείς θέσεις εργασίας στη φθίνουσα γαλλική πολεμική βιομηχανία. Αυτήν ακριβώς την επιθυμία του προέδρου της Γαλλίας μετέφερε στον πρωθυπουργό της Ελλάδας ο «καρδινάλιος» κ. Γκεάν.



Πηγή : protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου