Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

Διαλέγονται για να μη διαλυθούν…

Το «τσουρούφλισμα» της κυβέρνησης από τους βουλευτές μετά το κατεπείγον νομοσχέδιο φαίνεται να φρενάρισε τη νομοθετική αυθαιρεσία και να άνοιξε μια πόρτα διαλόγου, αν και ο πρωθυπουργός φέρεται να δηλώνει ανυποχώρητος στον μεταρρυθμιστικό… οίστρο του.
Τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα δεν φαίνεται να αφήνουν πολλά περιθώρια για υπαναχωρήσεις από τα συμφωνηθέντα με την τρόικα, αλλά η ανάγκη να τηρηθούν κάποια προσχήματα πριν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ χοντρύνουν την κόντρα τους, ανάγκασε χριστουγεννιάτικα τον πρωθυπουργό να ανακρούσει πρύμναν και να ζητήσει απ’ όλους να εξαντλήσουν τον διάλογο.
Έναν διάλογο που, σύμφωνα με την ομάδα σχεδιασμού, έχει δύο στοχεύσεις: τον εσωτερικό διάλογο μεταξύ των βουλευτών και των υπουργών για τις νομοθετικές τους πρωτοβουλίες και τις κινήσεις τους και τον εξωτερικό με τις κοινωνικές ομάδες που θίγονται από τις μεταρρυθμίσεις.
Ιδιαίτερα για το άνοιγμα των κλειστών ή προστατευμένων επαγγελμάτων, εκτιμήθηκε ότι ένας παρατεταμένος σκληρός αγώνας με σειρά δυναμικών επαγγελματιών, όπως οι δικηγόροι, οι φαρμακοποιοί, οι μηχανικοί, σε συνδυασμό με τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ που διεξάγουν επίσης σκληρό αγώνα, πριν καν κατατεθεί για διαβούλευση το νομοσχέδιο για τις συγκοινωνίες της Αθήνας, θα αποτελούσε ένα εκρηκτικό μείγμα που ενδεχομένως να απειλούσε και την κυβερνητική σταθερότητα.
Έτσι αποφασίστηκε η ήπια οδός, με την οποία υπό την απειλή της τελικής αποδοχής της τρόικας ο κάθε κλάδος προσέρχεται σε διάλογο με τον αρμόδιο υπουργό, ώστε να μπουν κόκκινες γραμμές, να οριοθετηθούν οι όποιες δυνατότητες ελιγμών και να αρθούν παρεξηγήσεις. Μέχρι τώρα το νέο σύστημα, που απέχει από τα αιφνιδιαστικά μέτρα - σοκ του υπουργείου Οικονομικών, μοιάζει να αποδίδει στους φαρμακοποιούς, αλλά και παρασκηνιακά και στους δικηγόρους, οι οποίοι μάλλον συγκλίνουν στις απόψεις τους με τον υπουργό Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη.
Πάντως το νομοσχέδιο θα κατατεθεί προς διαβούλευση γύρω στις 20 Ιανουαρίου και αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, αφού έχει εξαντληθεί κάθε δυνατότητα συζητήσεων. Βέβαια, το αν τελικά θα υπάρξει κοινωνική ηρεμία ή θα γίνει νέα χλαπαταγή, δεν μπορεί κανείς να το προβλέψει.
Αυτό πάντως που παραδέχτηκαν τα μέλη της Επιτροπής Σχεδιασμού και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, είναι ότι δεν μπορούν να αντέξουν μπαράζ απεργιών και ολομέτωπων επιθέσεων και προτιμούν κατά κύματα την κοινωνική αντίδραση.
Γι’ αυτό και μόλις ολοκληρωθεί το άνοιγμα των επαγγελμάτων θα… ωριμάσουν οι συνθήκες για να ανοίξουν οι συζητήσεις για το «ενιαίο μισθολόγιο» στο Δημόσιο, που προβλέπει οριζόντιο «τσεκούρωμα» σε όλα τα επιδόματα και δραματικές περικοπές σε όλη την κλίμακα μισθών του Δημοσίου. Η κίνηση αυτή αναμένεται να προκαλέσει νέα θύελλα διαμαρτυριών.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού επισημαίνουν ότι υπάρχει κίνδυνος η μεταρρύθμιση αυτή να συμπέσει με τις αλλαγές στην Παιδεία και αυτό μπορεί να αποβεί ένα επικίνδυνο κοινωνικό κοκτέιλ, αφού αμέσως μετά την εξεταστική του Φεβρουαρίου θα αρχίσουν οι διαβουλεύσεις για τις αλλαγές, που δεν πρόκειται να περάσουν έτσι.
Ήδη οι φοιτητές έχουν στη συντριπτική τους πλειονότητα διατυπώσει την κάθετη διαφωνία τους σε οποιαδήποτε αλλαγή και η άνοιξη αναμένεται εκρηκτική.
Ο Γ. Παπανδρέου δηλώνει αποφασισμένος να προωθήσει τις αλλαγές αυτές και επισημαίνει στους συνεργάτες του ότι μόνο με δυναμισμό κόντρα στις εύλογες ανησυχίες από το ανακάτεμα μιας βαλτωμένης κατάστασης θα προκύψουν οφέλη για την ελληνική κοινωνία.
Την Τετάρτη, μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο, επιχείρησε να δικαιολογήσει όχι μόνο τον κοινωνικό θυμό, αλλά και τις θεαματικά χαμηλές δημοσκοπικές επιδόσεις της κυβέρνησής του. Δίνοντας κάποια απολογιστικά στοιχεία, μάθαμε ότι στους 15 μήνες διακυβέρνησης έχει συνεδριάσει 36 φορές το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ μέσα στο έτος 31 φορές, χωρίς αυτό απαραίτητα να σημαίνει δημοκρατικό άνοιγμα της κυβέρνησης στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, αφού πάντα οι αποφάσεις ανακοινώνονταν στους υπουργούς και λαμβάνονταν σ’ έναν στενό κύκλο συνεργατών του πρωθυπουργού.
Δικαιολογημένη οργή πολιτών…
Μιλώντας λοιπόν την Τετάρτη στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο Γ. Παπανδρέου επισήμανε τα εξής: «Η δικαιολογημένη ανησυχία, απογοήτευση ή και οργή των πολιτών δεν πρέπει να οδηγήσει σε ηττοπάθεια, μοιρολατρία ή εύκολη αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων, αλλά να γίνει δύναμη αλλαγής.
Χρειάζεται προσπάθεια και συνεχείς διορθωτικές κινήσεις. Όμως, η στόχευση είναι μία. Μια Ελλάδα αξιών, δικαιοσύνης, ελευθερίας και ανθρωπιάς, που γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους θα μπορεί να δημιουργήσει και μια βιώσιμη οικονομία».
Ταυτόχρονα, τους ζήτησε από το επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο κάθε υπουργός να έχει αναθέσει σ’ έναν υφυπουργό την παρουσίαση και υλοποίηση ενός πιλοτικού προγράμματος - απτού παραδείγματος της κυβερνητικής πολιτικής, ώστε να δίνεται το στίγμα στους πολίτες. Με το θέμα αυτό ίσως βρουν απασχόληση κάποιοι… ξεχασμένοι υφυπουργοί.
Μιλώντας για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του νέου έτους, τις χαρακτήρισε δίκαιες και επιχείρησε να αιτιολογήσει τον αναμενόμενο ορυμαγδό σημειώνοντας ότι «σε ορισμένες περιπτώσεις ξεβολεύουν, θίγουν επί χρόνια εδραιωμένα συμφέροντα ολίγων σε βάρος ολόκληρης της κοινωνίας, όπως είναι τα κλειστά επαγγέλματα, όπου η απόφασή μας είναι δεδομένη και με διαβούλευση προχωράμε».
Το μήνυμα του πρωθυπουργού είναι σαφές, αφού ο ίδιος δηλώνει ανυποχώρητος στην απελευθέρωση όλων των επαγγελμάτων από κάθε είδους κρατικού προστατευτισμού, διαψεύδοντας πληροφορίες υπαναχώρησης.
Και δικαιώνουν όσους επιμένουν ότι ο διάλογος αποτελεί μια τακτική κίνηση προκειμένου να πειστεί τόσο η Κοινοβουλευτική Ομάδα όσο και οι πολίτες ότι η «εξουσία ακούει» και δεν αυθαιρετεί.
Άλλωστε και προς τους βουλευτές του κόμματός του μοιάζει να απευθύνεται με την επανάληψη των στόχων του, ότι δηλαδή: «το 2011 θα είναι η τελευταία χρονιά της ύφεσης και το 2012 η πατρίδα μας να επανέλθει στην ανάπτυξη, ώστε το 2013 να έχουμε αφήσει πίσω μας παθογένειες, συνήθειες, νοοτροπίες και πρακτικές που μας οδήγησαν στην κρίση, και να είμαστε όλοι μαζί περήφανοι για την πατρίδα μας».
Αυτό είναι και το μόνιμο αίτημα των βουλευτών, να μπορούν δηλαδή να λένε στις περιφέρειές τους ότι το 2013 η τρόικα και το μνημόνιο θα έχουν εγκαταλείψει τη χώρα. Πάντως προς το παρόν η επιτροπή πολιτικού σχεδιασμού υπό τον Γιάννη Ραγκούση, όπως αποκαλύψαμε στις «Φήμες» του περασμένου φύλλου, έχει αποφασίσει να αποσυρθεί σταδιακά από την κυβέρνηση η επίκληση του μνημονίου, αφού θεωρείται εντελώς «ενοχοποιημένο» στην κοινή γνώμη.
Στην κυβερνητική ρητορική λοιπόν θα υπερισχύσει η φράση «πρόγραμμα σταθερότητας» ή «συμφωνία εξόδου από την κρίση» με προφανή στόχο να αποφορτιστεί η δημόσια αντιμνημονιακή αντιπαράθεση, αν και θεωρείται απίθανο αφού το μνημόνιο έχει ανατρέψει τη ζωή των Ελλήνων.
Όλα αυτά βέβαια, αφού οι μυστικές δημοσκοπήσεις που έχουν πάρει τις τελευταίες 15 μέρες στα χέρια τους οι κυβερνητικοί είναι τόσο ζοφερές, που δημιουργούν συνθήκες ασφυκτικής πίεσης.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, λένε οι συνεργάτες του, είναι πεισμένος ότι, αν προωθηθούν άμεσα οι διαρθρωτικές αλλαγές, όσο επώδυνες κι αν είναι, θα αλλάξει η εικόνα της χώρας, και μέσα στην επόμενη τριετία θα ανακάμψει η εικόνα του ΠΑΣΟΚ.



Πηγή : topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου