Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Η Ελλάδα πίσω από τη μαυρίλα…


Οι περισσότερες πτυχές του σκανδάλου της SIEMENS μπορεί να μη φωτίστηκαν επαρκώς με το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής, ωστόσο το πόρισμα δημιουργεί κάποια χαραμάδα αισιοδοξίας, αφού μπορεί να αποδειχθεί πολλαπλά χρήσιμο, αλλά και αξιοποιήσιμο. Τα κόμματα, π.χ., δημιούργησαν στους εαυτούς τους τη «δέσμευση» να βρουν τρόπο να διεκδικήσουν, μέσω αστικών αποζημιώσεων, την επιστροφή χρημάτων από τη γερμανική εταιρία.
Κι έτσι το σύνθημα «φέρτε πίσω τα κλεμμένα» μπορεί να ικανοποιηθεί όχι ευθέως, αλλά διά της τεθλασμένης. Μπορεί, δηλαδή, να μην ικανοποιηθεί από κάποιο ή κάποια λαμόγια που θα «δεθούν» και θα κληθούν να επιστρέψουν τις μίζες που έχουν ενθυλακώσει, αλλά να ικανοποιηθεί από τις βάσιμες απαιτήσεις έναντι της SIEMENS, η οποία έχει βλάψει το Ελληνικό Δημόσιο με τις υπερτιμολογήσεις και τις εξωπραγματικές χρεώσεις. Αυτός ο στόχος μπορεί να μην είναι ο πιο εύκολος, όχι μόνο γιατί ισχύει, ό,τι ισχύει «μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου», αλλά κυρίως γιατί πολύ μεγάλο μέρος της λειτουργίας του ελληνικού κράτους -από τα ευαίσθητα μηχανήματα των νοσοκομείων, έως τους φωτεινούς σηματοδότες- είναι άμεσα εξαρτημένο από τη SIEMENS. Αλλά δεν είναι και ακατόρθωτος, αν υπηρετηθεί με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα.
Η εξεταστική επιτροπή μπορεί να μην άνοιξε τους λογαριασμούς των «κομματικών ταμείων» ή να μην έριξε άπλετο φως στις σκοτεινές ροές του μαύρου χρήματος, που κατέληγε σε κομματικά ταμεία, ωστόσο με τα όσα λέει σε 4 σελίδες του πορίσματός της έχει δημιουργήσει μια τεράστια ηθική και πολιτική υποχρέωση: Να εξυγιανθεί και να ελεγχθεί πιο αποτελεσματικά η χρηματοδότηση των κομμάτων. Βεβαίως, το βρόμικο χρήμα σε σακούλες και βαλίτσες πηγαινοερχόταν και, αν θέλουν, πάλι έτσι θα διακινείται, όση διαφάνεια ή ονομαστικοποίηση της χρηματοδότησης κι αν θεσμοθετηθεί…
Η ονοματολογία του πορίσματος μπορεί να δείχνει ότι έχει υποκύψει σε πλήθος σκοπιμοτήτων και να σηκώνει αρκετή συζήτηση και προσθαφαιρέσεις, ωστόσο συνιστά ένα πρώτο έστω «δειλό κατάλογο» ονομάτων, προσώπων, συμπεριφορών και ιδιοτήτων που τα κόμματα είναι υποχρεωμένα να αποκλείσουν και να εξοστρακίσουν πολιτικά…
Ενώ και η μαχητική υπεράσπιση του πορίσματος από βουλευτές-μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής, που δεν ανήκουν στις «φίρμες της Βουλής» και συγκρούστηκαν με το μιντιακό σύστημα που υπέθαλπε ουσιαστικά όλα αυτά τα χρόνια τη νοσηρή και αδιαφανή λειτουργία του πολιτικού συστήματος, δημιουργεί ελπίδες… Η συντριπτική πλειοψηφία των κακουργημάτων που συνθέτουν το μεγαλύτερο μεταπολιτευτικό σκάνδαλο μπορεί να έχει παραγραφεί. Αλλά η απαίτηση να τελειώνει αυτό το απαράδεκτο και κοστοβόρο «καραγκιοζιλίκι» είναι απαράγραπτη. 




Πηγή : e-typos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου