Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Διορθωτική δήλωση Χριστόφια


Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας μιλώντας στις Βρυξέλλες, στη δεξαμενή σκέψης «European Policy Centre»  ευχαρίστησε την Ελλάδα, τη σημερινή καθώς και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, επειδή στηρίζουν τις προσπάθειες λύσεις και επειδή «αισθάνεται ελεύθερος να διαπραγματεύεται» σε αντίθεση με την περίπτωση του φίλου του Ταλάτ και τώρα του Ντερβίς Έρογλου, οι οποίοι τελούν υπό την κηδεμονία της Τουρκίας.
Η Κυπριακή Δημοκρατία, είπε ο Πρόεδρος, δεν θέλει φρουρούς και υπό αυτήν την έννοια ευχαρίστησε την Ελλάδα και ονομαστικά το νυν και τον τέως Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και Κ. Καραμανλή. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ουσιαστικά προχώρησε σε μια διορθωτική κίνηση των όσων είχε πει στις ΗΠA, και τότε στη δεξαμενή σκέψης του «Brookings», περί των «λεγόμενων μητέρων πατρίδων που εισέβαλαν στην Κύπρο». Και αυτό συνάγεται και από το γεγονός ότι στην ομιλία του, ο Πρόεδρος τόνισε ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημαπαράνομης εισβολής και κατοχής του 37% του εδάφους από τον τουρκικό στρατό, καθώς και συνεχούς παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τον Αττίλα.
Πρόσθεσε μάλιστα τα εξής: «Θέλω να δηλώσω με έμφαση την έλλειψη προϋποθέσεων ομοσπονδίας στην Κύπρο λαμβάνοντας υπόψη ότι ο πληθυσμός Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ζούσαν μαζί για αιώνες σε όλες τις γωνιές του νησιού». Και επισήμανε ότι μόνο μετά την εισβολή και την κατοχή ο Μακάριος έλαβε την ιστορική και γενναία απόφαση να κινηθούμε στο συμβιβασμό και στην εξέλιξη του κράτους από ενιαίο σε ομόσπονδο ώστε να απαλύνει τις καταστροφικές συνέπειες της τουρκικής εισβολής». 


Πηγή : statesmen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου