Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

«Σκοντάφτει» η συναίνεση και στην εξεταστική για τη Siemens



Νέα παράταση αναμένεται ότι θα ζητήσουν τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση Siemens, σε μια προσπάθεια να καταλήξουν όλα τα κόμματα σε συναίνεση, όσον αφορά στην έκδοση πορίσματος.

Ο πρόεδρος της επιτροπής, Σήφης Βαλυράκης, παρέδωσε στους βουλευτές τις 17 ομόφωνες αποφάσεις που έχουν λάβει, χαρακτηρίζοντάς τες «πορισματικού χαρακτήρα και κομμάτι του πορίσματος». Αναμένεται δε ότι θα τους δώσει και πρόταση-κωδικοποίηση των πραγματικών περιστατικών, σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας και τις καταθέσεις της επιτροπής, καθώς θεωρεί ότι η επίτευξη συμφωνίας στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι μείζονος σημασίας. Με βάση άλλωστε τη συγκεκριμένη πρόταση, θα προσωποποιηθούν οι πράξεις, οι οποίες θα συνδεθούν με τη ροή μαύρου πολιτικού χρήματος την αντίστοιχη χρονική περίοδο.
Την ερχόμενη εβδομάδα, οι βουλευτές θα συνεδριάσουν για να αξιολογήσουν τα πραγματικά περιστατικά. Η αντιπολίτευση ωστόσο αφήνει αιχμές ότι « «μπορεί και να μην είναι και τόσο αντικειμενικά, αλλά να ερμηνεύουν κατά το δοκούν τα γεγονότα», με τον κ. Βαλυράκη να επισημαίνει ότι στην έκθεση των πραγματικών περιστατικών δεν συμπεριλαμβάνονται κρίσεις, ούτε υπάρχει αξιολόγηση ή πορισματική πρόταση με κάποιον τρόπο.
Η κωδικοποίηση της δικογραφίας γίνεται σε επτά φακέλους, σύμφωνα με τις πληροφορίες και αφορούν τις συμβάσεις της Siemens με τον ΟΣΕ, τον ΟΤΕ, τα νοσοκομεία, τους εξοπλισμούς, το υπουργείο Πολιτισμού και το C4 I, ενώ ο έβδομος φάκελος αφορά την συγκάλυψη της υπόθεσης.
Πάντως, παρά την προσπάθεια για κοινό πόρισμα, ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης άφησε να εννοηθεί ότι θα προβεί σε σύνταξη χωριστού πορίσματος, που μάλλον θα έχει καταγγελτικό τόνο κατά των κυβερνήσεων των δύο μεγάλων κομμάτων που υπέγραψαν ή διαχειρίστηκαν συμβάσεις με τη Siemens.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης έκανε λόγο για «μεθόδευση συγκάλυψης και συμψηφισμού» των δύο μεγάλων κομμάτων, ενώ ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κώστας Αϊβαλιώτης ανέφερε ότι δεν θα καταθέσει πόρισμα, καθώς το αίτημά του για εξέταση όλων των πρώην πρωθυπουργών δεν έγινε δεκτό. Το σχέδιο του κοινού πορίσματος «σκοντάφτει» και στον βουλευτή της ΝΔ Πάνο Καμένο, που δήλωσε ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε συγκάλυψη πολιτικών προσπάθειών.


Πηγή : newscode.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου