Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

«Αθέατα» μέτρα 12 δισ. κρύβει το μνημόνιο...


Νέα «αθέατα» μέτρα ύψους 12 δισ. ευρώ για την τριετία 2012-2014 προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο, με πρόσθετες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και προνοιακά επιδόματα, απολύσεις προσωπικού στο Δημόσιο και λουκέτα σε ελλειμματικές κρατικές επιχειρήσεις και φορείς, καθώς και συμπίεση των κονδυλίων για παιδεία, υγεία και ασφάλιση. Ταυτόχρονα, από το 2011 έρχονται νέες αυξήσεις στον ΦΠΑ, στη φορολογία των ακινήτων και του πετρελαίου θέρμανσης, καθώς και στους φόρους κατανάλωσης.αι του πετρελαίου θέρμανσης, καθώς και στους φόρους κατανάλωσης.
Με βάση το επικαιροποιημένο μνημόνιο θα πρέπει να υλοποιηθούν πρόσθετα διαρθρωτικά μέτρα ίσα με το 5% του ΑΕΠ την περίοδο 2012-2014, τα οποία θα πρέπει να αποσαφηνιστούν τον ερχόμενο Μάρτιο.
Ειδικότερα, όπως προκύπτει από το μνημόνιο:
Θα ψαλιδιστούν εκ νέου οι επικουρικές και ενδεχομένως και οι κύριες συντάξεις. Η κυβέρνηση «θα αναθεωρήσει τις βασικές παραμέτρους του συνταξιοδοτικού συστήματος, αν οι προβλέψεις της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής δείξουν ότι η προβλεπόμενη αύξηση των δημόσιων δαπανών θα υπερβεί το όριο των 2,5 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ για την περίοδο 2009-2060», ενώ «παγώνει τις ονομαστικές επικουρικές και μειώνει τα ποσοστά αναπλήρωσης για τα κεκτημένα δικαιώματα».
Το 2012 θα συνεχιστεί το πάγωμα των συντάξεων, με την πρόβλεψη ότι σε περίπτωση αρνητικού πληθωρισμού θα μειωθούν ανάλογα.
Περικόπτονται τα οικογενειακά επιδόματα, καθώς για τη χορήγησή τους θα τεθούν εισοδηματικά κριτήρια, ενώ το ίδιο θα συμβεί και με τα επιδόματα ανεργίας. Το επίδομα θέρμανσης θα δοθεί «μόνο σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη».
Μειώσεις αποδοχών για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους θα επιφέρει το νέο μισθολόγιο μέσω της περικοπής ή και της κατάργησης δεκάδων επιδομάτων.
1 ΛΟΥΚΕΤΑΤο 2011 θα υιοθετηθεί σχέδιο δράσης για την αναδιάρθρωση των δημόσιων επιχειρήσεων που θα οδηγήσει «σε κλείσιμο των μη βιώσιμων», ενώ «οι συμβάσεις περιορισμένου χρόνου θα περιοριστούν περαιτέρω «τουλάχιστον 15%».
Θα αποδεσμεύεται κάθε μήνα το 1/14 των πιστώσεων του προϋπολογισμού αντί για το 1/12. Το «απόθεμα» μπορεί να ακυρωθεί αν το έλλειμμα δεν μειώνεται.
2 ΦΟΡΟΙΗ εξομοίωση της φορολογίας πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης από τον Οκτώβριο του 2011 θα εκτινάξει στα ύψη την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, ενώ επίδομα θα πάρουν «μόνο όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη».
Διαδοχικές αναπροσαρμογές στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων το 2011 και το 2012 θα οδηγήσουν σε μεγάλες αυξήσεις τους φόρους κατοχής και μεταβίβασης.
3 ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣΤο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων για το 2011 περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την πώληση του 30% της ΔΕΠΑ και του 49% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Θα επεκταθεί χρονικά η σύμβαση παραχώρησης που υπάρχει με τη γερμανική Hochtief για το «Ελ. Βενιζέλος», ενώ δρομολογείται η πώληση του 49% του Καζίνου της Πάρνηθας και η πώληση ολόκληρου του ποσοστού του Δημοσίου στη ΛΑΡΚΟ.



Πηγή : e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου