Την στιγμή που το μέσο αγροτικό εισόδημα στην Ευρώπη των 27 καταγράφει αύξηση της τάξεως του 12,3%, στην Ελλάδα ο αντίστοιχος δείκτης έχει πάρει την κατιούσα.
Η εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας προβλέπει πτώση κατά -4,6% στο Ελληνικό αγροτικό εισόδημα, ποσοστό που αντιπροσωπεύει την τρίτη μεγαλύτερη μείωση ανάμεσα σε 27 χώρες.
Ο αγροτικός τομέας στην Ευρώπη δείχνει σημάδια ανάκαμψης από την κρίση. Οι εταίροι μας έχουν καλύψει μεγάλο μέρος των απωλειών των προηγούμενων χρόνων, έχουν αναπληρώσει την αύξηση των τιμών των εισροών και κατορθώνουν να καταγράφουν κέρδη.
Σύμφωνα πάντα με τη
Είναι προφανές ότι οι Έλληνες αγρότες δεν μπορούν να ακολουθήσουν αυτήν την ανοδική πορεία και οι λόγοι είναι πολιτικοί και θεμελιώδεις:
- Η αδυναμία της Κυβέρνησης να πατάξει τα κυκλώματα των μεσαζόντων σημαίνει ότι οι κερδοσκόποι εξακολουθούν να λυμαίνονται τη μερίδα του λέοντος από τα κέρδη της αγροτικής παραγωγής – τα έσοδα των παραγωγών παραμένουν στο μηδέν.
- Η αύξηση στο κόστος παραγωγής, που σημειώνεται πανευρωπαϊκά, διπλασιάζεται στη χώρα μας, λόγω των συνεχών αυξήσεων στον ΦΠΑ και στον ειδικό φόρο κατανάλωσης για το πετρέλαιο. Έτσι, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη μέρος του κόστους των εισροών εξισορροπήθηκε από την αύξηση στις τιμές παραγωγού, στην Ελλάδα απορροφήθηκε όλο από τον παραγωγό μειώνοντας το εισόδημά του.
- Η πτώση στην πραγματική αξία των αγροτικών ενισχύσεων έχει ιδιαίτερα μεγάλο αντίκτυπο στη χώρα μας, καθώς το ατομικό γεωργικό εισόδημα προέρχεται κατά 37% από τις επιδοτήσεις, ενώ το οικογενειακό κατά 50%. Επιπλέον, ο μικρός κλήρος και η οικογενειακή οργάνωση του αγροτικού τομέα σημαίνει ότι το ήδη μικρό αγροτικό εισόδημα μοιράζεται σε ακόμα μικρότερα μερίδια.
Eurostat, ο βασικός λόγος της αύξησης σε επίπεδο ΕΕ είναι η αύξηση των τιμών παραγωγού, κυρίως λόγω της αυξημένης αξίας της παραγωγής, τόσο στη γεωργία, όσο και στην κτηνοτροφία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου