Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Τρίμηνο-κόλαση για υπουργούς


«ΜΙΝΙ ΜΝΗΜΟΝΙΑ» σε ΔΕΚΟ, νοσοκομεία και δήμους και διαδικασίες «μπαϊπάς» για να τηρηθούν τα σφιχτά χρονοδιαγράμματα που έχει θέσει η τρόικα ως τον Μάρτιο ετοιμάζουν οι υπουργοί. 

Οπως έχει παραδεχθεί ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στις συζητήσεις που είχε με βουλευτές του ΠαΣοΚ την προηγούμενη εβδομάδα, η κατάσταση είναι «οριακά κρίσιμη». Ηδη στο υπουργείο Υποδομών ετοιμάζουν «μνημόνια» για τις εποπτευόμενες ΔΕΚΟ ώστε αν μετά τη διαδικασία  εξυγίανσης παρατηρηθούν φαινόμενα κακοδιαχείρισης να παύονται αμέσως οι διοικήσεις τους και να αποκαθίσταται η ζημιά. Ειδικά περιοριστικά προγράμματα θα επιβληθούν και στους υπερχρεωμένους «καλλικράτειους» δήμους ώσπου να ορθοποδήσουν. Επιπλέον, τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας έχουν συμφωνήσει να δημιουργηθεί ένας ενδιάμεσος φορέας στον οποίο θα μεταφερθούν οι κλάδοι Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων, τα αγροτικά ιατρεία και τα Κέντρα Υγείας επειδή δεν προλαβαίνουν να ενσωματωθούν εγκαίρως στο ΕΣΥ. 
Βαρύ φορτίο θα έχει τους επόμενους τρεις μήνες η Βουλή. Ως το τέλος του Μαρτίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί 44 νομοσχέδια και δράσεις των «μνημονιακών» υπουργείων (21 ως το τέλος Δεκεμβρίου και 23 ως τον Μάρτιο). Συνολικά ως τον Σεπτέμβριο του 2011 για την επίτευξη των στόχων του μνημονίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί 59 νομοσχέδια. Ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου ζήτησε σε ένα από τα πρόσφατα Υπουργικά Συμβούλια να δοθεί προτεραιότητα στα νομοσχέδια που σχετίζονται με τους στόχους του μνημονίου έναντι των υπολοίπων. Υπάρχουν όμως νομοσχέδια τα οποία είναι συμπληρωματικά του μνημονίου και δεν μπορούν να μείνουν πίσω. Ετσι οι υπουργοί που έχουν τον περισσότερο φόρτο σχεδιάζουν να καταθέσουν πολυνομοσχέδια (αρχής γενομένης από αυτό που θα καταθέσει στη Βουλή την ερχόμενη Πέμπτη ο κ. Α. Λοβέρδος ), ενώ άλλοι, όπως ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης, παλεύουν περισσότερο με τα εμπόδια της γραφειοκρατίας χάριν της ανάπτυξης. Ορισμένοι συζητούν το ενδεχόμενο να λειτουργήσει η Βουλή και το Σαββατοκύριακο αν παραστεί ανάγκη. Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικος απορρίπτει την ιδέα αυτή επειδή δεν προβλέπεται στον Κανονισμό της Βουλής, προτείνοντας εμβόλιμες συνεδριάσεις. 


Πηγή : tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου