Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Ο κ. Παπακωνσταντίνου στο... πράσινο απόσπασμα

Είναι ο Υπουργός που έχει τη συνολική ευθύνη και εποπτεία για την υλοποίηση του μνημονίου, βάσει (και) εξουσιοδότησης που έχει λάβει από το Κοινοβούλιο. Τους τελευταίους μήνες όμως κάποιοι συνάδελφοί του υπουργοί και αρκετοί βουλευτές της συμπολίτευσης τον αντιμετωπίζουν και ως ανασταλτικό παράγοντα της κυβερνητικής προσπάθειας. 
Παράλληλα, από το υπουργείο Οικονομικών διατυπώνεται η έντονη δυσαρέσκεια για την αδυναμία ή απροθυμία συναρμόδιων υπουργών να συνεργαστούν. « Δεν με πιστεύουν ό,τι κι αν ανακοινώσω. Πώς να πείσω για το παραμικρό, όταν από τη μία έχουμε το φιάσκο της περαίωσης και από την άλλη το μεγαλύτερο φιάσκο με τα 24 δισ. ευρώ που χαρίζει ο Παπακωνσταντίνου επειδή δεν μπορεί να τα εισπράξει;». 
Την εξομολόγηση έκανε υπουργός της κυβέρνησης το προηγούμενο Σάββατο προς συνάδελφό του βουλευτή, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΟ του ΠαΣοΚ. Εδειξε έτσι χωρίς περιστροφές ότι θεωρεί πως ο υπουργός Οικονομικών λειτουργεί πλέον ως τροχοπέδη στη συνολική προσπάθεια της κυβέρνησης. 

Στη συνεδρίασης της ΚΟ του ΠαΣοΚ για πρώτη φορά ο κ. Γ. Παπανδρέου «άδειασε» τον υπουργό Οικονομικών για την απόφαση να διαγραφούν οφειλές 24 δισ. ευρώ προς το Δημόσιο, για τις οποίες το υπουργείο Οικονομικών δήλωσε αδυναμία είσπραξης. Η απόφαση τελικώς ανακλήθηκε έπειτα από έντονες αντιδράσεις βουλευτών και ο κ. Παπανδρέου είπε σχετικά: «Μπορεί να υπάρχουν και αστοχίες και παρεξηγήσεις, όπως για το θέμα της διαγραφής των χρεών. Οχι, κύριοι, δεν διαγράφουμε χρέη, ούτε συγκαλύπτουμε κάποιους. Εχω συνεννοηθεί- και συμφωνεί και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου- και θα δημοσιοποιήσουμε όλα τα ονόματα εκείνων που χρωστούν». Μία ημέρα αργότερα ο κ. Παπακωνσταντίνου απολογήθηκε λέγοντας στην Ολομέλεια της Βουλής ότι «δεν έχουμε πουλήσει την ψυχή μας»... 
Κριτική και από το ΔΝΤ
Αυτό που καταμαρτυρούν στον κ. Παπακωνσταντίνου βουλευτές και κορυφαίοι υπουργοί είναι ότι λόγω δικών του παραλείψεων οδηγείται συχνά στις «εύκολες» λύσεις των περικοπών σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα κ.λπ. 
Μάλιστα οι περισσότεροι θεωρούν ότι ακόμη και ο επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Ντομινίκ Στρος-Καν άσκησε εμμέσως κριτική στον υπουργό Οικονομικών, όταν στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής είπε, μεταξύ άλλων: «Στη χώρα σας το ζήτημα της φοροδιαφυγής/φοροαποφυγής είναι πάρα πολύ σημαντικό. Πρέπει τελικώς να υπάρξει μια νέα φορολογική αρχή για να αυξηθούν όχι μόνο τα κρατικά έσοδα, που βεβαίως είναι σημαντικά, αλλά και κάτι παραπάνω».



Πηγή : tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου