Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Επιμήκυνση της λιτότητας...


Οι διαρροές στο γερμανικό Τύπο για ύπαρξη σχεδίου διαχείρισης του ελληνικού χρέους, μέσω μιας μορφής αναδιάρθρωσής του, μπορεί να διαψεύστηκαν από το Βερολίνο και την Κομισιόν, αλλά είναι πλέον σαφές ότι η Ελλάδα θα αποτελέσει μέρος του συνολικού «πακέτου» μέτρων της ευρωζώνης για την εκτόνωση των πιέσεων στην αγορά ομολόγων.
     Οι οριστικές αποφάσεις που θα ληφθούν, πιθανότατα στην εαρινή Σύνοδο Κορυφής (25-26 Μαρτίου), δεν έχουν ακόμη διαμορφωθεί, αλλά είναι γνωστά τα «εργαλεία» που θα χρησιμοποιηθούν. Η απάντηση θα έρθει μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στο οποίο συμμετέχουν σήμερα με εγγυήσεις οι χώρες της ευρωζώνης (440 δισ. ευρώ), η Ε.Ε. (60 δισ. ευρώ) και το ΔΝΤ (250 δισ. ευρώ). Στο ταμείο θα δοθεί η δυνατότητα να αγοράζει κρατικά ομόλογα που διαπραγματεύονται στην αγορά ή να δίνει χαμηλότοκα δάνεια στις χώρες με προβλήματα, ώστε να μπορούν να αγοράζουν τα ομόλογά τους. Αγοράζοντας τα ομόλογα σε μικρότερες τιμές από εκείνες της έκδοσης, στην ουσία μειώνεις και το συνολικό χρέος, είναι δηλαδή μια μορφή αναδιάρθρωσης.
     Ολα αυτά είναι θετικά και κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, τα πράγματα είναι πιο σύνθετα, διότι οι εταίροι του κοινοτικού Βορρά, που έχουν και τη μεγάλη συνεισφορά στους πόρους του ταμείου, και κυρίως η Γερμανία θα βάλουν τους δικούς τους όρους και θα απαιτήσουν ρητές δεσμεύσεις από τις χώρες που θα ζητήσουν στήριξη.
   
  Στην περίπτωση της Ελλάδας, τα πράγματα είναι ακόμη πιο σύνθετα, διότι αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να διαπραγματευθεί. Φάνηκε με το Μνημόνιο και τους όρους του. Φάνηκε με το χρόνο αποπληρωμής των δανείων των 110 δισ. ευρώ που δέχθηκε (5 χρόνια), ενώ οι Ιρλανδοί πήραν 11 χρόνια. Φάνηκε επίσης από το γεγονός ότι, ενώ η χωρα μας δικαιούται την ευθυγράμμιση του χρόνου αποπληρωμής με αυτόν της Ιρλανδίας, η Γερμανία θέλει να δώσει την επιμήκυνση με αντάλλαγμα τη λήψη πιο σκληρών μέτρων λιτότητας.
     Με άλλα λόγια, για τη στήριξη από το ταμείο και την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων θα κληθούμε να πληρώσουμε έναν «λογαριασμό», ο οποίος μπορεί να αποδειχθεί για τους πολίτες δυσβάσταχτος...


Πηγή : e-typos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου