Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Κόβονται οι πιστώσεις για τους συμβασιούχους διδάσκοντες στο Πανεπιστήμιο Κρήτης


Πρόταση να μην περικοπούν οι πιστώσεις για τους διδάσκοντες επί συμβάσει καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης, αλλά και γενικότερα των ΑΕΙ της χώρας, κατέθεσαν οι Βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης και Χρήστος Μαρκογιαννάκης, προς την αρμόδια Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κα. Α. Διαμαντοπούλου.

Ειδικότερα, οι Βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας αναφέρουν ότι «το Πανεπιστήμιο Κρήτης, με την σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Παιδείας, προχώρησε στην πρόσληψη 87 διδασκόντων με βάση το Προεδρικό Διάταγμα 407/80 για την αντιμετώπιση των διδακτικών του αναγκών, με βάση την διμερή συμφωνία του 4ετούς προγραμματισμού μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και του Πανεπιστημίου, η οποία παραμένει σε ισχύ».
Προσθέτουν ότι «στη συνέχεια και μετά την ανάθεση καθηκόντων από τους επιλεχθέντες επιστήμονες που δίδαξαν καθ’ όλο το χειμερινό εξάμηνο του 2010, κοινοποιήθηκε στη Διοίκηση του Πανεπιστημίου επιστολή του Υπουργείου, με αριθμό πρωτοκόλλου Φ.122.5/14/157373/Β2 και ημερομηνία 21 Δεκεμβρίου 2010, δηλαδή στη λήξη του χειμερινού εξαμήνου, η οποία υπογράφεται από τον Υφυπουργό Ι. Πανάρετο» που αναφέρει ότι «Εγκρίνουμε τη διάθεση (73) εβδομήντα τριών πιστώσεων εκτάκτου διδακτικού προσωπικού ( βάσει του ΠΔ 407/80 και του άρθρου 18 παρ 2 και 3 του Ν 1268/82 ) από τον τακτικό προϋπολογισμό του ΥΠΔΒΜΘ για τις ανάγκες των τμημάτων του ιδρύματός σας…». Ως εκ τούτου, «το Πανεπιστήμιο Κρήτης βρίσκεται στο σοβαρότατο δίλημμα, είτε να μειώσει δραστικά τις αποδοχές των επιλεχθέντων συναδέλφων παρά τα αναγραφόμενα στη σύμβαση που έχουν αυτοί υπογράψει, είτε να αρνηθεί την πληρωμή ορισμένων από αυτούς» και τονίζουν ότι «καμία από τις δύο λύσεις δεν είναι δεοντολογικά και ηθικά αποδεκτή».
Αναφορά κάνουν και στο Δ.Σ. του Συλλόγου που θεωρεί απαράδεκτη την στάση του Υπουργείου και τονίζουν ότι «σε σχετική ανακοίνωσή του αναφέρει ότι το Υπουργείο:
(α) Αθετεί εκ των υστέρων τα συμφωνημένα μέσω του θεσμοθετημένου τετραετούς προγραμματισμού των Πανεπιστημίων,
(β) Εκθέτει τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα έναντι των διακεκριμένων επιστημόνων οι οποίοι επιλέχθηκαν να διδάξουν βάσει του Νόμου 407/80 για το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011 και οι οποίοι έκαναν τον προγραμματισμό τους με βάση τις προκηρύξεις του Πανεπιστημίου. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα ολοκλήρωσαν μέσα στο χειμερινό εξάμηνο τις διδακτικές τους υποχρεώσεις γνωρίζοντας ότι θα αμειφθούν με συγκεκριμένα ποσά βάσει των συμβάσεων που είχαν υπογράψει.
(γ) Πλήττει σοβαρότατα το κύρος της Δημόσιας Τριτοβάθμιας Παιδείας, προκαλώντας βάσιμες αμφιβολίες εάν το Ελληνικό Κράτος έχει τη δυνατότητα να τηρήσει τα συμφωνημένα με την Πανεπιστημιακή Κοινότητα.
(δ) Δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα στην διεξαγωγή των μαθημάτων του εαρινού εξαμήνου όπως είχαν προγραμματιστεί με βάση τον 4ετη προγραμματισμό.
Καλούμε το Υπουργείο να αναιρέσει αυτήν την απαράδεκτη απόφαση και να σεβαστεί τις ειλημμένες υποχρεώσεις του σαν ένδειξη στοιχειώδους σεβασμού προς το Λειτούργημα του Πανεπιστημιακού Δάσκαλου».
Στο πλαίσιο αυτό, και συντασσόμενοι με την άποψη του ΔΣ του Συλλόγου Διδασκόντων, ερωτούν την αρμόδια Υπουργό εάν «προτίθεται το Υπουργείο να προβεί σε αναίρεση του με αριθμό πρωτοκόλλου Φ.122.5/ 14/157373/Β2 εγγράφου του, σύμφωνα με το οποίο καλύπτονται πιστώσεις για 73 μόνον από τους 87 διδάσκοντες του Πανεπιστημίου Κρήτης».



Πηγή : 2810.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου