Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Πράξη και όχι θεωρία για το "Λαβύρινθο" της Μεσσαράς.

Επανέρχεται ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ.Μανόλης Στρατάκης στο θέμα της ανάδειξης και αξιοποίησης του σπηλαίου "Λαβύρινθος" στη Μεσσαρά, με νέα κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού.
Όπως προκύπτει από την απάντηση σε παλαιότερη ερώτηση του κ.Στρατάκη (348/23-08-2010), η αρμόδια εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας–Σπηλαιολογίας Νοτίου Ελλάδος έχει ασχοληθεί μόνο θεωρητικά για την αξιοποίηση του σπηλαίου. Η απλή επίσκεψη των αρμόδιων και η ανάθεση σε τρίτους να σφραγίσουν τις εισόδους, πράγμα που δεν έγινε εδώ και έξι μήνες ενώ στην πράξη θα έπρεπε οι ίδιοι οι αρμόδιοι να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία του σπηλαίου, αποδεικνύει ότι το ενδιαφέρον είναι ελλιπές.

Στο μεταξύ, οι υπάρχουσες πινακίδες προς το σπήλαιο υποδεικνύουν στη πράξη ότι η είσοδος σ’αυτό είναι ελεύθερη με ευθύνη των επισκεπτών, πράγμα που αξιοποιείται δεόντως από τους λαθρανασκαφείς που δρουν ανενόχλητοι, όπως αποδεικνύεται από την κατάσχεση του εξοπλισμού λαθρανασκαφής το 2009, που όμως, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα και
καταγγελίες, το καλοκαίρι του 2010 ο εξοπλισμός εκσυγχρονίστηκε με ηλεκτρογεννήτριες και άλλα σύγχρονα εργαλεία που είναι εγκαταλελειμμένα μέσα στο σπήλαιο.
Τα παραπάνω αναδεικνύουν την ανάγκη συνεργασίας της αρμόδιας εφορείας με τους εθελοντές Έλληνες και ξένους ερευνητές, λάτρεις του σπηλαίου, ώστε να βρεθούν οι εφικτές λύσεις, οι οποίες με ευθύνη της πολιτείας πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα.
Ο κ.Στρατάκης επισημαίνει ότι η ανάδειξη και αξιοποίηση ενός θρυλικού κατά τη μυθολογία σπηλαίου θα αποτελέσει σημαντικό πόλο έλξης τουριστών, ενώ τα όποια ευρήματα δεν πρέπει να αφήνονται έρμαιο στα χέρια θησαυροκυνηγών ούτε να καταστρέφονται οι 2500 περίπου επιγραφές που χρονολογούνται από το 1400 μ.χ.
Μάλιστα, πολλά στοιχεία αναφέρονται στην από 06/09/10 επιστολή του ερευνητή κ.Thomas M. Waldmann, προς την εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας–Σπηλαιολογίας Νοτίου Ελλάδος η οποία κοινοποιείται στη πολιτική ηγεσία του υπουργείου.
Τέλος, ο κ.Στρατάκης καταλήγει ερωτώντας τον κ.Υπουργό αν προτίθεται να δώσει εντολές ώστε να ασχοληθούν αποτελεσματικά οι αρμόδιες υπηρεσίες για την αξιοποίηση του σπηλαίου αναλαμβάνοντας τις αναγκαίες πρωτοβουλίες που θεωρούνται σκόπιμες για να μη διαιωνίζεται μια κατάσταση εγκατάλειψης που παρατηρείται εδώ και πολλά χρόνια στο σπήλαιο «Λαβύρινθος» της Μεσσαράς πριν αυτό καταστραφεί ολοσχερώς.



Πηγή :2810.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου