Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Εξαφανίστηκαν λογαριασμοί...540.000 ευρώ από το λιμάνι του Ηρακλείου!

Ο ΟΛΗ πρέπει να πληρώσει στον εργολάβο χωρίς να έχει έγγραφα τα οποία ως διά μαγείας χάθηκαν...
Αναστάτωση έχει προκαλέσει στο η απόφαση του δικαστηρίου ,με βάση την οποία πρέπει άμεσα ο ΟΛΗ να καταβάλει , χωρίς άλλη καθυστέρηση, το ποσό των 540.000 ευρώ στον εργολάβο της πολύπαθης παραλιακής λεωφόρου και μάλιστα για την αμφισβητούμενη συμπληρωματική σύμβαση! Το πιο σημαντικό όμως για τη διοίκηση του ΟΛΗ είναι ότι ανακάλυψε τόσους μήνες μετά ότι τα αντίγραφα των λογαριασμών που είχαν σταλεί στον οργανισμό έχουν… εξαφανιστεί! Η διοίκηση όπως αποκαλύπτει σήμερα η ‘Πατρίδα’ ενημέρωσε για το πολύ σοβαρό αυτό γεγονός το υπουργείο και τον γγ κ.Βλάχο και είναι έτοιμοι εκτός από την ΕΔΕ που διέταξαν να προσφύγουν με μηνυτήρια αναφορά και στον εισαγγελέα!
Ο ΟΛΗ διαφωνεί με το ποσό των 540.000 ευρώ (είναι το 25% της ρευστότητας που διαθέτει!) που πρέπει να δώσει και θα ζητήσει ανεξάρτητη επιμέτρηση των εργασιών με μηχανικούς από το ΤΕΕ/ΤΑΚ, αλλά σε αυτή τη φάση δεν μπορεί να κάνει αλλιώς και πρέπει να πληρώσει τώρα αφού ο εργολάβος έχει κερδίσει τη δικαστική διαμάχη εκμεταλλευόμενος την αβελτηρία των υπηρεσιών ή την …σκοπιμότητα κάποιων. Στις τεχνικές υπηρεσίες έλεγαν χθες ότι δεν είναι πάνω από…70.000 ευρώ αυτά που πρέπει να δώσουν. Αλλά το δικαστήριο έχει ήδη επιδικάσει 540.000 μαζί με τους τόκους. Ο εργολάβος από την πλευρά του πάντως θεωρεί ότι το ποσό που του αναλογεί τελικά είναι πολύ μεγαλύτερο και μπορεί να προσεγγίσει τα 900.000 ευρώ!
‘Είναι πολύ σοβαρό το γεγονός πέρα από τα χρήματα που πρέπει να δώσουμε στον εργολάβο άμεσα. Δεν μπορεί να περάσει έτσι. Χάθηκαν έξι αντίγραφα λογαριασμών που δεν είναι έξι απλά χαρτιά, αλλά δεκάδες σελίδες ο καθένας, μια τσάντα έγγραφα χάθηκαν ενώ φαίνεται στο πρωτόκολλο ότι έχουν έρθει στον ΟΛΗ’ είπε στην ‘Πατρίδα΄ ο πρόεδρος κ.Τσικνάκης (ανέλαβε μετά το περιστατικό) που περιμένει οδηγίες από το υπουργείο για τις επόμενες κινήσεις.
Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος κ.Μπρας δεν έκρυψε την οργή του για την εξέλιξη αυτή επισημαίνοντας ότι θα αποκαλυφθούν όσοι εκούσια ή ακούσια βλάπτουν τον οργανισμό και μίλησε για ποινικές ευθύνες.
«Θα προβούμε σε όλες τις ενέργειες εκείνες που προβλέπονται από τη νομοθεσία καθώς το θέμα είναι μείζον και σοβαρό. Εδώ έχουμε πλέον τετελεσμένα γεγονότα που δεν θα τα αφήσουμε έτσι» είπε ο κ.Μπρας και αναγνώρισε ότι ‘τινάζεται στον αέρα ο σχεδιασμός του ΟΛΗ με το μισό εκατομμύριο που θα πληρωθεί άμεσα’.
Η υπόθεση
Για την παραλιακή λεωφόρο εκτός από τις συμβάσεις που είχαν υπογραφεί και είχαν εκτελεστεί (με τα όσα γνωστά έχουν ακολουθήσει για κακοτεχνίες, παρανομίες κα που έχουν βγει με διάφορα πορίσματα και ελέγχους) υπεγράφησαν και συμπληρωματικές συμβάσεις οι οποίες στην πραγματικότητα βάρυναν τον προϋπολογισμό του ΟΛΗ που ήταν και ο φορέας κατασκευής του έργου, με κύριο το δήμο Ηρακλείου.
Η εταιρεία είχε καταθέσει τον σχετικό λογαριασμό στις 14 Απριλίου 2010 ζητώντας να πάρει το ποσό των 510.669 ευρώ . Κι ενώ λογικά αναμενόταν η αντίδραση της τεχνικής υπηρεσίας η οποία ακόμη και σήμερα εμφανίζεται να διαφωνεί με τα ποσά που επικαλείται ο εργολάβος πέρασε ένας μήνες χωρίς να δώσει απάντηση!
‘Μέχρι τις 14 Μαϊου δεν έγινε τίποτα και ο νόμος λέει ότι αυτοδίκαια εγκρίνεται. Αφού δεν υπάρχει αντίδραση θεωρείται ότι η υπηρεσία συμφωνεί με τον λογαριασμό που κατέθεσε ο εργολάβος’ τόνισε ο κ.Τσικνάκης επισημαίνοντας ότι εκεί ακριβώς χάθηκε και το παιγνίδι της προσωρινής διαταγής που ζήτησε ο ΟΛΗ για να μην πληρώσει τώρα αυτό το ποσό.
‘Απορρίφθηκε το αίτημα το ΟΛΗ και τώρα πρέπει να πληρώσουμε αυτά τα χρήματα. Ο εργολάβος κάνει τη δουλειά του , αλλά το θέμα είναι πολύ σοβαρό με τις υπηρεσίες μας’ λέει ο κ.Τσικνάκης και προαναγγέλει…καμπάνες! Ωστόσο, τι συνέβη και δεν απάντησε η τεχνική υπηρεσία στο λογαριασμό που κατέθεσε η εταιρεία;
‘Από την τεχνική υπηρεσία μας λένε ότι δεν πήραν ποτέ αυτούς τους λογαριασμούς από τον εργολάβο’ λέει ο κ.Τσικνάκης ο οποίος όμως διαπίστωσε ότι στον οργανισμό έχουν πρωτοκολληθεί τα έγγραφα! ‘Υπάρχει το διαβιβαστικό που αναφέρεται σε έξι αντίγραφα λογαριασμών. Ωστόσο αυτά τα έξι αντίγραφα λογαριασμών δεν υπάρχουν πουθενά στο λιμάνι!’ ανέφερε ο κ.Τσικνάκης που ανέλαβε μετά το γεγονός αυτό τη διοίκηση, αλλά προσπαθεί τώρα να μπαλώσει τις …τρύπες του παρελθόντος.
Ακριβώς αυτό το γεγονός είναι πιο σοβαρό και προκάλεσε αναστάτωση από την Παρασκευή στον ΟΛΗ. Υπάρχει…ποντικός που εξαφάνισε τα έγγραφα; Έγινε λάθος; Διότι να…παράπεσαν δεν μπορεί αφού πρόκειται για εκατοντάδες στην πραγματικότητα αντίγραφα και δεν είναι ένα και δύο…φύλλα. Στον ΟΛΗ κλήθηκαν και μέλη της προηγούμενης διοίκησης και έδωσαν εξηγήσεις, κανένας δεν μπορεί να ερμηνεύσει τι συνέβη , πως χάθηκαν οι λογαριασμοί! ‘Σε κάθε περίπτωση εμείς θα κινηθούμε με βάση το νόμο και θα αποδώσουμε ευθύνες’ είπε και ο κ.Μπρας επισημαίνοντας ότι και εσωτερική διαδικασία θα κινηθεί και θα βρεθεί λύση.
Ο εργολάβος θα πληρωθεί (και είναι ο μόνος που δεν έχει ευθύνη για το συγκεκριμένο θέμα) αλλά στον ΟΛΗ προσπαθούν να βρουν μια άκρη. Μάλιστα ο κ.Τσικνάκης χθες ήρθε σε επαφή με τον εργολάβο και του πρότεινε από κοινού να προσφύγουν στη βοήθεια του ΤΕΕ με ειδικούς εμπειρογνώμονες για να βρεθεί ακριβώς το ποσό που θα πρέπει να πάρει, αλλά εκείνος αρνήθηκε. ‘Θέλω τα χρήματα που μου επεδίκασε το δικαστήριο’ φέρεται να είπε ο εργολάβος που μάλιστα είναι σίγουρος ότι θα πάρει κι επιπλέον. Κι όπως έλεγαν στον ΟΛΗ η εταιρεία αφού έχει κερδίσει την δικαστική υπόθεση δεν έχει λόγο σε αυτή τη φάση να έρθει σε συμφωνία με τον Οργανισμό.
Ο ΟΛΗ πρέπει να πληρώσει στον εργολάβο χωρίς να έχει έγγραφα τα οποία ως διά μαγείας χάθηκαν...
Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και αποκτά ιδιαίτερη σημασία αν σκεφτεί κανείς από ποιον πρώην Υπουργό της ΝΔ ήταν διορισμένη η προηγούμενη διοίκηση του ΟΛΗ, αλλά και από το γεγονός ότι συγκεκριμένα άτομα εκείνης της διοίκησης παραμένουν στενότατοι συνεργάτες του πρώην Υπουργού ακόμα και σήμερα.
Το βέβαιο είναι ότι σε όλα τα στέκια του Ηρακλείου ξέρουν και μιλούν με ονόματα...


Πηγή : cretalive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου