Ο εγκλωβισμός της Ελλάδας στην πολιτική του μνημονίου έχει σοβαρές πολιτικές παρενέργειες. Η προβληματική Δημοκρατία μας μετατρέπεται με το πέρασμα του χρόνου σε μια καθαρά τυπική υπόθεση, που δεν αφορά τους πολίτες.
Πρωτοφανής υποβάθμιση
Στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών άνοιξε ο δρόμος για τη μετατροπή της Ελλάδας σε μία πολιτικά περιθωριοποιημένη χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πρόταση της κ. Μέρκελ είναι να αφαιρείται το δικαίωμα ψήφου από τις χώρες-μέλη με σοβαρό δημοσιονομικό πρόβλημα και υπερβολικό δημόσιο χρέος, όπως η Ελλάδα, και η αντιπρόταση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να περιοριστεί η πολιτική μας τιμωρία σε ζητήματα που αφορούν στη δημοσιονομική και την οικονομική διαχείριση. Ουσιαστικά δηλαδή δεχόμαστε την παραίτηση από τα πολιτικά δικαιώματα που έχει η Ελλάδα για το 90% των θεμάτων που συζητούνται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι γνωστό ότι στη διαρκή κοινοτική διαπραγμάτευση δίνεται απόλυτη προτεραιότητα στα δημοσιονομικά, νομισματικά, οικονομικά θέματα, εφόσον δεν υπάρχει κοινή πολιτική άμυνας και κοινή εξωτερική πολιτική.
Δημιουργούνται έτσι οι προϋποθέσεις για μια πατριωτική στροφή των Ελλήνων εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία δεν αναγνωρίζει τα πολιτικά δικαιώματα της χώρας μας εξαιτίας του μεγάλου δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημόσιου χρέους που έχει.
Αν σκεφτούμε ότι η ΕΟΚ ιδρύθηκε και αναπτύχθηκε για να συμφιλιώσει αντίπαλους λαούς και να ενώσει στη συνέχεια όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς, η πρωτοβουλία για μετατροπή της υπερχρεωμένης Ελλάδας σε χώρα χωρίς πολιτικά δικαιώματα αποτελεί ύβρη για όσους συνέβαλαν στη διαδικασία ευρωπαϊκής ενοποίησης.
«Επικίνδυνη» ψήφος
Ανάλογες εξελίξεις σε βάρος των δημοκρατικών μας δικαιωμάτων παρατηρούνται και στο εσωτερικό. Αναπτύσσεται η θεωρία σύμφωνα με την οποία, ό,τι και να ψηφίσουμε στις δημοτικές, περιφερειακές εκλογές, ακόμα και στις βουλευτικές εκλογές, είμαστε «καταδικασμένοι» να υποστούμε την πολιτική του μνημονίου, η οποία στηρίζεται στην εκχώρηση πολιτικών και κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
Εκφράζεται, επίσης, η άποψη ότι οι πολίτες είναι υποχρεωμένοι να εγκρίνουν την κυβερνητική πολιτική προκειμένου να αποφύγουν τα χειρότερα με τη μορφή της οικονομικής αποσταθεροποίησης, της εκδίκησης των αγορών, της ανόδου των spreads κτλ. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, υπάρχουν και οι διαρροές από την πλευρά του ΔΝΤ σύμφωνα με τις οποίες είναι αδιανόητη η προσφυγή στις κάλπες ακόμα και στην περίπτωση που ο ελληνικός λαός θελήσει να κρατήσει αποστάσεις από την πολιτική που εφαρμόζεται.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν παραλλαγές της ουσιαστικής κατάργησης δημοκρατικών μας δικαιωμάτων στο όνομα της οικονομικής αναγκαιότητας. Το χειρότερο είναι ότι με την πολιτική που εφαρμόζεται δεν προβλέπονται θετικές οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις για τα επόμενα χρόνια.
Θα έχουμε μία συνεχή υποχώρηση του πραγματικού εισοδήματος και του βιοτικού μας επιπέδου χωρίς να είναι εξασφαλισμένη η μετατροπή των μεγάλων θυσιών σε θετικό δημοσιονομικό και οικονομικό αποτέλεσμα. Αναφέρουμε ενδεικτικά ότι η πολιτική του μνημονίου θα έχει ανεβάσει μέχρι τα τέλη του 2012 το δημόσιο χρέος στο 150% του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα να είναι πρακτικά αδύνατη η διαχείρισή του.
Το μείγμα της μετατροπής της Ελλάδας σε πολιτικό παρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του περιορισμού ή και της κατάργησης βασικών πολιτικών δικαιωμάτων μας και της συνεχούς πτώσης του πραγματικού εισοδήματος και του βιοτικού επιπέδου μας μπορεί να δώσει εκρηκτικά αποτελέσματα σε κοινωνικό, πολιτικό και εθνικό επίπεδο. Δεν υπάρχουν λαοί που μπορούν να δεχθούν ένα συνδυασμό πολιτικού εξευτελισμού και οικονομικής στέρησης για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν νομίζουμε ότι ο ελληνικός λαός θα αποτελέσει την εξαίρεση σε αυτό τον κανόνα.
Πηγή : citypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου