Προς κατάργηση «οδεύει» το παραδοσιακό επάγγελμα του αποσταγματοποιού τσικουδιάς, όπως φαίνεται με σε προσχέδιο νομοσχεδίου που θα φέρει σύντομα στη Βουλή το Υπουργείο Οικονομίας.
Ειδικότερα, το προσχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών στην ουσία καταργεί το επάγγελμα των Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς και το παραδίδει στις μεγάλες ποτοποιίες, ενώ σύμφωνα με αυτό ο καζανάρης δεν θα μπορεί από τώρα και στο εξής να πουλά τσικουδιά, αλλά θα μπορεί μόνο να παράγει το προϊόν για ιδιωτική χρήση, να εξυπηρετεί άλλους αμπελουργούς και αν θέλει να πουλήσει πρέπει να απευθυνθεί αποκλειστικά και μόνο σε ποτοποιό με τον οποίο υποχρεώνεται να υπογράψει σύμβαση. Μέχρι σήμερα οι παραδοσιακοί αποσταγματοποιοί μετά από έναν κυκεώνα γραφειοκρατικών διαδικασιών λαμβάνουν άδειες για την παραγωγή τσικουδιάς και έχουν, μάλιστα, νόμιμα το δικαίωμα να την εμπορεύονται χύμα σε όλη την Ελλάδα.
Σύμφωνα με το προσχέδιο νόμου, το Υπουργείο παραδίδει τον πλήρη έλεγχο της παραγωγής και της διακίνησης τσικουδιάς στους ποτοποιούς, οι οποίοι αποτελούν και ανταγωνιστές των αποσταγματοποιών τσικουδιάς, μιας και οι ίδιοι διατηρούν καζάνια., Σημειώνεται ότι το κόστος για τη δημιουργία υποδομής ποτοποιείου ανέρχεται τουλάχιστον στις 200.000 ευρώ, ποσό απαγορευτικό για έναν παραδοσιακό καζανάρη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου