Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Διατηρούνται τα σοβαρά προβλήματα στην αγορά του λαδιού στην Κρήτη

Κατά τη φετινή περίοδο,  στη αγορά του ελαιόλαδου στην Κρήτη διακρίνονται πρωτοφανείς αρνητικές συνθήκες, καθώς αρκετοί παραγωγοί, όπως όλα δείχνουν, θα ψάχνουν να πουλήσουν το λάδι τους και δεν θα βρίσκουν αγοραστές, αφού οι περισσότερες Ενώσεις και οι έμποροι αντιμετωπίζουν εξαιρετικά μεγάλες δυσκολίες στη δανειοδότησή τους από τις τράπεζες για την αγορά του προϊόντος.

Ακόμα και όσες Κρητικές επιχειρήσεις ψάχνουν προχρηματοδότηση από την Ιταλία για να πληρώσουν τους παραγωγούς δυσκολεύονται πάρα πολύ, όχι μόνο λόγω της οικονομικής κρίσης σε όλη την Ευρώπη, αλλά και της επιφυλακτικότητας που δείχνουν οι ξένες εταιρείες απέναντι στην ελληνική οικονομία και τις επιχειρήσεις της.


 Μάλιστα, το κλείσιμο της εμπορικής περιόδου 2009-2010 του ελαιόλαδου βρίσκει τις περισσότερες Κρητικές επιχειρήσεις, συνεταιριστικές και ιδιωτικές, να αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα. Επιπλέον, ορισμένες δεν πρόκειται να δανειοδοτηθούν από τις τράπεζες καθώς είναι στο «χείλος» της οικονομικής καταστροφής, αφού κυκλοφόρησαν στην αγορά πλήθος ακάλυπτων επιταγών, καθυστερούν δόσεις υφιστάμενων δανείων και γενικά ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.

Ταυτόχρονα, οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις που ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να δανειοδοτηθούν από τις τράπεζες βρίσκονται προ εκπλήξεως όταν προσφεύγουν για δάνεια, καθώς οι τράπεζες ζητούν πρώτα και κύρια σημαντικά ακίνητα για πρώτη προσημείωση, ώστε να δανειοδοτήσουν για το 60-80% επί της αξίας τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου