Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Προβληματισμοί για το μέλλον του Συνασπισμού


Μορφή θρίλερ έλαβαν οι αγωνιώδεις προπάθειες της ηγετικής ομάδας να υπάρξει ένα κείμενο-εισήγηση ως βάση συζήτησης για την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή (ΚΠΕ) η οποία συνεδριάζει σήμερα και αύριο Κυριακή 28/11, με θέμα «Εκτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών και κατευθύνσεις δράσης».

Ο μαραθώνιος συναντήσεων με στελέχη από όλες τις τάσεις της Κουμουνδούρου και οι συνεχείς διαβουλεύσεις απέβησαν άκαρπες. Ετσι, κατά τη συζήτηση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ, που εξελίχθηκε σε πολύωρη συνεδρίαση χθες το μεσημέρι, αποσαφηνίστηκε ότι η έναρξη των εργασιών της ΚΠΕ θα περιλαμβάνει μόνο ομιλία - τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΝ κ. Αλ. Τσίπρα και σχέδιο απόφασης που θα εισηγηθεί ο γραμματέας της ΚΠΕ κ. Δ. Βίτσα.
Διαφωνίες για την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, προβληματισμός για τον πολιτικό προσανατολισμό του ΣΥΝ αλλά και διαφοροποιήσεις για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ κυριάρχησαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι το σχέδιο εισήγησης που είχε παρουσιάσει ο γραμματέας της ΚΠΕ κ. Δ. Βίτσας στην προηγούμενη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας είχε δεχτεί πολλές παρατηρήσεις από στελέχη της πλειοψηφίας ενώ προσέκρουσε σε μεγάλες διαφωνίες στελεχών του Αριστερού Ρεύματος για την πολιτική αντίληψη που το διαπερνούσε. Στελέχη του Ρεύματος καταλόγισαν έλλειψη αυτοκριτικής για την πολιτική επιλογή στην Περιφέρεια Αττικής κατά τις εκλογές του Νοεμβρίου ενώ διεφώνησαν με τον αποκλεισμό του «Μετώπου» του κ. Αλ. Αλαβάνου στην προσπάθεια ανασύνθεσης του ΣΥΡΙΖΑ.
Επιπλέον, αξίζει να επισημανθεί ότι στο κείμενο του κ. Βίτσα υπήρχε αναφορά σε καταστατικό συνέδριο. Εξαιτίας των διαφορετικών απόψεων και πολλών παρατηρήσεων, ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Αλ. Τσίπρας είχε προτείνει και έγινε δεκτό να συγκροτηθεί μια τριμελής επιτροπή ( κ. Δ. Βίτσας, από την «Πλατφόρμα 2010» ο κ. Γ. Μπαλάφας και το στέλεχος του «Αριστερού Ρεύματος» κυρία Σόφη Παπαδόγιαννη) ώστε να εξαντληθούν οι προσπάθειες για συνθετικό κείμενο. Αυτό δεν κατέστη δυνατό. Πάντως, το «Αριστερό Ρεύμα» εμφανίζεται αποφασισμένο να «κατεβάσει» στη συνεδρίαση της ΚΠΕ δικό του κείμενο, συνολικής παρέμβασης, και όχι μόνο εκτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος. Μένει να φανεί, αν οι «Ρευματικοί» θα το θέσουν ή όχι σε ψηφοφορία κατά τη διάρκεια της ΚΠΕ.

Πηγή : tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου