«Τσουνάμι» ρευστοποιήσεων σάρωσε τις μετοχές του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου ύστερα από δημοσίευμα της γερμανικής έκδοσης των «Financial Times» κατά το οποίο εντείνονται οι πιέσεις στην Πορτογαλία για προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης
Στο «μάτι του κυκλώνα» βρέθηκαν χθες οι χώρες της Ιβηρικής με αφορμή δημοσίευμα της γερμανικής έκδοσης των «Financial Times» βάσει του οποίου εντείνονται οι πιέσεις στην Πορτογαλία να προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης.
Παρά τις αλλεπάλληλες διαψεύσεις που ακολούθησαν, «τσουνάμι» ρευστοποιήσεων σάρωσε τις μετοχές του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου, το ευρώ κατρακύλησε σε χαμηλό διμήνου, ενώ τα πορτογαλικά και ισπανικά spreads των 10ετών ομολόγων εκτινάχθηκαν σε επίπεδα-ρεκόρ.
Βλέποντας τις ραγδαίες εξελίξεις, ο Ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, έσπευσε να αποκλείσει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο προσφυγής και της δικής του χώρας στον μηχανισμό, σημειώνοντας ότι «αυτοί που στοιχηματίζουν κατά της Ισπανίας θα διαψευστούν».
Κάλεσε επίσης τον επίτροπο επί θεμάτων Ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια, να παράσχει διευκρινήσεις επί δηλώσεων της προηγουμένης ότι υπάρχουν «αμφιβολίες» σχετικά με τη δυνατότητα της Ισπανίας να υλοποιήσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
«Το δημόσιο χρέος της Ισπανίας είναι χαμηλότερο του μέσου όρου στην Ευρώπη και η κυβέρνηση προωθεί συστηματικά το πρόγραμμα μείωσης του δημοσιονομικού της ελλείμματος», διευκρίνισε ο κ. Θαπατέρο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT Deutschland, η ευρωπαϊκή κοινότητα εντείνει τις πιέσεις προς την Πορτογαλία ώστε να προσφύγει άμεσα στον μηχανισμό διάσωσης της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. Η εφημερίδα επικαλέστηκε πηγές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά τις οποίες ενδεχόμενη προσφυγή της Πορτογαλίας στον μηχανισμό θα ήταν θετική και για την Ισπανία, η οποία έχει μεγάλη έκθεση στην πορτογαλική οικονομία.
Πάντως, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αμαντέου Αλταφάζ, διέψευσε ότι υπάρχουν έστω και παρασκηνιακές πιέσεις προς την Πορτογαλία, ενώ και ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, Ζοσέ Σόκρατες, διαβεβαίωσε ότι δεν ασκούνται πιέσεις προς την κυβέρνησή του χαρακτηρίζοντας «πλήρως αναληθείς» τις πληροφορίες της εφημερίδας.
O κ. Αλταφάζ δήλωσε μάλιστα ότι «η Πορτογαλία πέρασε έναν πολύ φιλόδοξο προϋπολογισμό, στον οποίο προβλέπονται μέτρα που θα βοηθήσουν να βελτιωθεί η κατάσταση. Το πρόβλημά της είναι διαφορετικό, καθώς ο τραπεζικός της τομέας είναι σχετικά υγιής».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του προέδρου του Γιουρογκρούπ, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος εμφανίστηκε βέβαιος ότι η Πορτογαλία θα αποφύγει την άμεση διάσωση, ενώ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, είπε ότι «ένα από τα προβλήματα που έχουμε αυτόν τον καιρό είναι ότι υπάρχουν πολιτικοί αξιωματούχοι που κάνουν κάθε μέρα σχόλια αντί να λαμβάνουν αποφάσεις».
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν, ωστόσο, ότι το τι μέλλει γενέσθαι θα εξαρτηθεί από την αντίδραση που θα έχουν οι αγορές μετά τη χθεσινή ψήφιση του προϋπολογισμού «εκτάκτου ανάγκης» στην Πορτογαλία, ο οποίος προβλέπει μειώσεις 5% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, αύξηση του ΦΠΑ στο 23% (από 21%) και στόχο τη μείωση του ελλείμματος στο 4,6% επί του ΑΕΠ μέσα στο 2011.
Τριάντα τέσσερις από τους 50 αναλυτές που μετείχαν σε έρευνα του Reuters εκτίμησαν ότι και η Λισαβόνα θα αναγκαστεί τελικά να αναζητήσει εξωτερική βοήθεια, ενώ τέσσερις δήλωσαν πως αναμένουν προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης και από την Ισπανία.
Πηγή : e-go.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου