Με μια ντρίπλα, επιχειρεί η Γερμανία να κατευνάσει τα πνεύματα δυσαρέσκειας εναντίον της, λόγω της σκληρής στάσης που κρατάει στο θέμα της σύστασης και λειτουργίας του μόνιμου μηχανισμού στήριξης των ευρωπαϊκών οικονομιών. Στο πλαίσιο αυτό και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου που πέρασε, έσπευσε να “διορθώσει” τη στάση της για την ειδική ρήτρα που θα περιλαμβάνεται στα νέα τύπου ομόλογα που ετοιμάζονται, έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στις προσπάθειες που καταβάλλει για την αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας η κυβέρνηση Παπανδρέου, εμφανίσθηκε υποστηρικτική της αντίστοιχης ιρλανδικής, που είναι το νέο μέλος της ομάδας των χωρών που ζητούν την υποστήριξη του μηχανισμού, ενώ δεν επιτέθηκε ούτε κατά της Πορτογαλίας, ούτε εναντίον κανενός άλλου.
Πηγές από τις Βρυξέλλες, που είναι σε θέση να γνωρίζουν το παρασκήνιο που εξελίσσεται αυτές τις ώρες, υποστηρίζουν ότι αυτή η στάση του Βερολίνου έχει εξήγηση: “Στην ουσία, πήρε αυτό που ήθελε, αφού η λειτουργία του μόνιμου μηχανισμού με το πρότυπο του ΔΝΤ, είναι αυτό που ήθελε εξαρχής”.
Αν τελικώς υιοθετηθεί το συγκεκριμένο μοντέλο, στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, τότε αυτό που θα γίνει θα είναι η πλειοψηφία των ομολογιούχων, που θα αποφασίζει για το haircut των τίτλων της χώρας που αντιμετωπίζει πρόβλημα να ορισθεί στο 75%. Η πύρρειος νίκη που θα πετύχουν οι “αντίπαλοι” της Γερμανίας θα έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο πήχης δεν θα πέσει στο 55% ή 60%. Στην πραγματικότητα, όμως, αυτό που ήθελε η Γερμανία εξαρχής, ήταν να εισάγει στην Ευρωζώνη το νέο ευρωομόλογο. Όλα τα υπόλοιπα θα έρθουν με τη σειρά τους.
Για την ιστορία και μόνο να αναφερθεί ότι πέραν του ΔΝΤ, μηχανισμό διάσωσης οικονομιών δεν διαθέτει κανείς άλλος οργανισμός. Κατά συνέπεια η προσφυγή σε αυτόν ήταν εξαρχής μονόδρομος, όπως μπορούν τώρα να αντιληφθούν όλοι. Μένει μόνο να διευκρινισθεί τι εννοεί η Γαλλία όταν λέει κατά περίπτωση συμμετοχή σε αυτόν των ιδιωτών.
Πηγή : newscode.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου