Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Προανακριτική Τσιτουρίδη-Δούκα για τα “τοξικά ομόλογα”;


Στην σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα διερευνήσει τις τυχόν ποινικές ευθύνες των πρώην υπουργών της ΝΔ Σάββα Τσιτουρίδη και Πέτρου Δούκα στην υπόθεση των ομολόγων προσανατολίζεται η εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τη συγκεκριμένη υπόθεση, που αναμένεται να παραδώσει το τελικό κείμενο του πορίσματος αύριο το απόγευμα στον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο.

Στη σημερινή συνεδρίαση, που ήταν και η τελευταία της εξεταστικής, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Δημοκρατική Αριστερά φέρονται να έχουν έρθει σε συμφωνία για την παραπομπή των δύο πρώην υπουργών, ενώ ο ΛΑΟΣ επιφυλάσσεται για το ζήτημα της παραγραφής, ενώ ερωτηματικά θα διατηρήσει για τις ευθύνες του Πέτρου Δούκα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ΠΑΣΟΚ στην πορισματική του έκθεση θα καταλογίζει ποινικές ευθύνες στον Σάββα Τσιτουρίδη και τον Πέτρο Δούκα, και θα καταλογίζει βαρύτατες πολιτικές ευθύνες στον Γιώργο Αλογοσκούφη. Το ΚΚΕ θα τονίσει στο δικό του πόρισμα ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν βαρύτατες διαχρονικές ευθύνες στο θεσμικό πλαίσιο για τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ θα ζητά περαιτέρω διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών για τους δύο υπουργούς.Ο ΣΥΡΙΖΑ, πέραν των ποινικών ευθυνών, θα καταλογίσει πολιτικές ευθύνες στους πρώην υπουργούς Γιώργο Αλογοσκούφη, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Αναστάσιο Παπαληγούρα και Σωτήρη Χατζηγάκη.
Για «προειλημμένη απόφαση για προφανείς πολιτικούς λόγους» έκανε λόγο η ΝΔ, σχολιάζοντας τις παραπομπές, ενώ οι βουλευτές της παράταξης που μετείχαν στην εξεταστική έχουν ήδη αποχωρήσει. Κύκλοι της Ρηγίλλης τόνισαν «Τριάμισι χρόνια έρευνας, τριών εφετών ανακριτών, οδήγησαν στην παραπομπή 40 περίπου ιδιωτιών σε δίκη. Τρεις μήνες ΠΑΣΟΚ οδηγούν δύο πρώην υπουργούς σε προκαταρκτική εξέταση. Όσα η ελληνική δικαιοσύνη δεν βρήκε, τα ανακάλυψαν οι «Κλουζό» του ΠΑΣΟΚ. Είναι ολοφάνερο ότι η απόφαση ήταν προειλημμένη για προφανείς πολιτικούς λόγους τους οποίους και καταγγείλαμε όταν αποχωρήσαμε, με στόχο την συκοφάντηση, την σπίλωση, την παραπληροφόρηση, όπως έγινε στη σκευωρία του Βατοπεδίου. Το πάθημα όμως δεν έγινε μάθημα.»
Παράλληλα, στελέχη της ΝΔ κατηγορούν τον πρόεδρο της εξεταστικής Επιτροπής και το ΠΑΣΟΚ για παραπομπή δύο πρώην υπουργών «δίχως ούτε μία μαρτυρία, ούτε ένα στοιχείο», κάνοντας λόγο για τακτική «κωμική» και «επικίνδυνη», διαβλέποντας ότι η παραπομπή θα τύχει της ίδιας μοίρας με το Βατοπέδι.


Πηγή : newscode.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου